Инвестирам в: Клек шоп

Дискусията в 'Купувам | Инвестирам' стартирана от CopyTheFunk, Септ 13, 2018.

 1. CopyTheFunk

  CopyTheFunk Active Member

  Рег.:
  Септ 8, 2015
  Съобщения:
  178
  Харесвания:
  60
  Точки:
  28
  Място:
  София
  Здравейте,

  излезна ми оферта да "закупя" бизнес - клек шоп в топ център на София. Цената която ми търсят е 2 500лв, а за тях получавам на готово регистрирана фирма с необходимите разрешителни за продажба на алкохол и цигари, договори с доставчици и оборудвано (обзаведено помещение). Наемът на месец е 250лв + 20 СОТ. Има добра визия и реално има много малко работа преди всичко да е придобило краен вариант. Бюджетът ми е ограничен (5000лв), не съм имал опит с физически магазин и смятам че е добро "входящо ниво". Заслужава ли си според вас?
   
 2. CopyTheFunk

  CopyTheFunk Active Member

  Рег.:
  Септ 8, 2015
  Съобщения:
  178
  Харесвания:
  60
  Точки:
  28
  Място:
  София
  Забравих да кажа че текущите наематели не са разработвали павилиона и не е извършвана търговска дейност
   
 3. Svetliooo

  Svetliooo Active Member

  Рег.:
  Окт 30, 2017
  Съобщения:
  209
  Харесвания:
  113
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
  Как смяташ, че можеш да се откроиш от другите, ако го вземеш ?
  Проучи конкуренцията и проучи от какво имат нужда твоите (бъдещи) клиенти. Би ми било трудно да направя профил на клиента на клек шоп.

  Също ти трябва и персонал, който да продава.
   
 4. toniintro

  toniintro Active Member

  Рег.:
  Юли 15, 2010
  Съобщения:
  588
  Харесвания:
  59
  Точки:
  28
  Първо си намери начин да провериш дали фирмата няма задължения, за да не изгориш. Второ цената, а и наемът са много добри, ако има удостоверение за въвеждане в експлоатация на търговски обект. Въпросът е, че в началото ще ти е трудно да нацелиш кои стоки са ти нужни и ще трябва да заредиш широка гама, което води до голям разход. Според мен си заслужава, но няма да можеш да избиеш бързо. Това си е дългосрочна инвестиция.
   
  NEROMARE и Dafa Web харесват това.
 5. bobbydigital

  bobbydigital Active Member

  Рег.:
  Септ 24, 2009
  Съобщения:
  780
  Харесвания:
  130
  Точки:
  43
  според мен има нещо гнило в тази цена.
   
  NEROMARE харесва това.
 6. CopyTheFunk

  CopyTheFunk Active Member

  Рег.:
  Септ 8, 2015
  Съобщения:
  178
  Харесвания:
  60
  Точки:
  28
  Място:
  София
  Ужким заминавали спешно за чужбина, което е съмнителното. За избиването на 3к ще е бързо и ще стане само от кафета според мен. Говорим за идеален център - между 6:30 - 10:00 и 16:30 - 19:00 оборота от кафета (и не само) ще е достатъчен за да се избие бързо
   
  NEROMARE харесва това.
 7. callpchelp

  callpchelp Active Member

  Рег.:
  Юни 30, 2016
  Съобщения:
  210
  Харесвания:
  65
  Точки:
  28
  Провери документите дали са актуални. Провери фирмата за задължения и дали няма съдебни дела върху нея, запорирани сметки. Хубаво ще е да получиш и някакви стари документи за история на фирмата.
   
  NEROMARE и ReminD харесват това.
 8. CopyTheFunk

  CopyTheFunk Active Member

  Рег.:
  Септ 8, 2015
  Съобщения:
  178
  Харесвания:
  60
  Точки:
  28
  Място:
  София
  Проверих каквото можах (в момента съм в чужбина) и не излизат запори. Фирма от 2016 с 2ма осигуряващи се. С кой мога да се консултирам за по-подробна проверка? Ще питам и хората да ми изпратят договорите, които са сключили, за да видя дали и там всичко е точно. Все пак, ако имате познати юристи, драснете 1 ЛС, след 10 дена ще съм в България
   
 9. callpchelp

  callpchelp Active Member

  Рег.:
  Юни 30, 2016
  Съобщения:
  210
  Харесвания:
  65
  Точки:
  28
  Адвокат юрист по фирмени дела ( не съдебни фирмени, а фирмени дела, като цяло ), ще ти каже всичко подробно :)
   
  CopyTheFunk харесва това.
 10. beautyFear

  beautyFear Active Member

  Рег.:
  Авг 7, 2014
  Съобщения:
  701
  Харесвания:
  83
  Точки:
  28
  Имам достъп до Apis. Пусни ми данните на фирмата и ще проверя архив-а какво показва :)
   
  callpchelp харесва това.
 11. Stop

  Stop Active Member

  Рег.:
  Юли 26, 2008
  Съобщения:
  379
  Харесвания:
  41
  Точки:
  28
  Колега какво включва оборудването? Виж цените в олх на същото, провери колко струва изваждането на разрешително за алкохол и цигари и прибави 200 лв за откриване на фирма.
  Бошлаф глупостите за договор с доставчиците въобще не го брой като нещо ценно. Ще продаваш вафли и цигари за 5 минути ще откриеш 5 различни.

  Ако имаш 2ама работника и са над 6 месеца нали знаеш че трудно ще ги махнеш ако не си доволен от тях. Най добре е ти да си избереш работниците.
   
  Leverage харесва това.
 12. Leverage

  Leverage Active Member

  Рег.:
  Юли 3, 2015
  Съобщения:
  411
  Харесвания:
  96
  Точки:
  28
  Същото мислех да напиша, когато видях темата преди няколко дни, но нещо бях зает. Искай оферта само за бизнеса без фирмата и си спестяваш всички главоболия. Успех!
   
 13. callpchelp

  callpchelp Active Member

  Рег.:
  Юни 30, 2016
  Съобщения:
  210
  Харесвания:
  65
  Точки:
  28
  То именно се купува готова фирма, защото разрешителното за обекта и фирмата е скъпо..... Поне тка съм чувал от собственици, иначе не знам. До сгеа сто човека писахме, а можеше да дадеш 30 лв на юрист и да ти разкрие всичките тайни бързо....
   
 14. callpchelp

  callpchelp Active Member

  Рег.:
  Юни 30, 2016
  Съобщения:
  210
  Харесвания:
  65
  Точки:
  28
  Ако имаш фейс или нещо, по-нататък да си бъдем взаимно полезни ( пиша заради Apis- оти си е гоУем бонус, нема кво да си крия :D :D :D ), ми драсни едно ЛС.
   
  beautyFear харесва това.
 15. Stop

  Stop Active Member

  Рег.:
  Юли 26, 2008
  Съобщения:
  379
  Харесвания:
  41
  Точки:
  28
  Разрешенията, които са за обекта нямат общо с фирмата. Нали за това като се дава под наем обект се описва какви разрешителни има. Само трябва да си провери за фирмата какви разрешителни трябват

   
 16. ExTended

  ExTended Active Member

  Рег.:
  Окт 2, 2009
  Съобщения:
  253
  Харесвания:
  77
  Точки:
  28
  Консултирай се с адвокат. Добър адвокат. Работата на добрия адвокат е да ти спести пари. Той ще ти каже кои документи и процедури са ти необходими, за да започнеш даден тип бизнес.

  Държавните служители живеят от подкупи и балъци. Много счетоводители и тем подобни също се прехранват като насочват съответните балами към техни хора срещу процент.

  Само книгата за безопасност ти е едно 200-300лв. ако я нямат изготвена, а ме съмнява да я имат, тъй като се прави вече като наближи да отваряш или като отвориш. Има хора, които се прехранват с това да консултират по създаването на такива книги. Мини през ХЕИ и питай какви документи ще ти трябат. Накарай ги да ти ги запишат на листче. После отиваш при адвоката ти и питаш - без какво от тези не мога. Има доста голяма вероятност да не можеш без пожарна безопасност. Приготви и там между 200 и 1 000лв. Касов апарат, електронен подпис, отварне на фирмена банкова сметка, всичко това струва пари, когато не е направено, и едни 1 000лв. можеш да ги подготвиш само за тези неща, ако си късметлия и минеш метър. Ако искаш да започнеш работа бързо и безаварийно - приготви си и няколко стотачки за подкупчета. Иначе няма да минеш по експресния път. Пък може и някой акт да получиш.

  Договорите с доставчиците са много готини, но абсолютно безполезни. Особено при алкохола - качеството на това, което е в бутилките много зависи от това кой и какво ти продава. За това трябва да отидеш и да се срещнеш с тези хора на живо. Трябва да потърсиш познати, ако имаш, които да те свържат с доставчиците лично, за да може само някои от бутилките алкохол да са пето качество. Ако искаш да имаш дългосрочни клиенти тряба да знаеш какво ще продаваш и кои са му официалните доставчици, в коя държава се призвежда, кой го внася в България, кой работи с вносителя и може да ти предложи бутилки с тяхното име отзад на етикета. Което пак не е гаранция за качество, но значително смалява шанса в бутилката да има разредени спирт и оцветител.

  Имай предвид, че съответните доставчици си имат оферти за новаци, които пробутват на всеки нов магазин, който се свърже с тях. Едва ли ще се разлиачават от офертите, които са дали на тези хора.

  Друго нещо, за което може би човек не се замисля като отваря подобно заведение е за колко време може да изчисти стоката си. Ако купиш солени, сладки работи и ядки и ги заредиш и ХЕИ те забавят с месец защото искат пари под масата, половината ти срок да се отървеш от тези продукти е минал. Като мине още месец и ще хвърлиш стока за 1 000лв. заради изтекъл срок на годност.

  Разрешителните за цигари и алкохол са елементарни за изкарване. Направо ги раздават като сълфетки, в сравнение с всички останали документи, които ще ти се наложи да изкараш преди да започнеш дейност.

  Сметни си разходите с поне 20% място за грешка и помисли дали освен парите, които ще вложиш, ще имаш едни пари с които да поддържаш бизнеса ти ако върви на загуба 3-6 месеца или колкото там трябва. Хората няма просто магически да започнат да купуват за теб като отвориш врати.

  Поддръжката на бизнеса ти започва от 300лв. на месец - счетоводител + базисни осигуровки на управителя. Имаш наем, ток, вода, телефон, СОТ, интернет?, канцеларски материали, стока на която ще й изтичасрока на годност, някакви пари за бюджет рушвет, за като дойде време ХЕИ да те проверяват, заплати и осигуровки на който наемеш. Да закръглим сумата на 1 500лв. на месец. Това значи да правиш по 50лв. на ден чиста печалба, за да си на нулата.

  Ако ти си в магазина ти вместо работник сметката е същата, защото икономическата печалба ще ти е по същите сметки, дори счеотовната да казва друго. Трябва да фактурираш времето, което ще отделяш за този бизнес и пропуснатите ползи, които ще трупаш, от това че не влагаш същото време някъде другаде.

  Реално ти продават правото да наемеш мястото и фирма, която не ти трябва, ако си откриеш твоя такава за 200 кинта.

  Не забравяй, че много повече хора са забогатели от това да продават карти към скрити съкровища, отколкото хора, които реално са открили съкровище благодарение на тези карти.

  И да разчиташ на чужд човек да ти върти бизнеса - забрави. Пак ще трябва да си там всеки ден, поне за малко, защото никой няма да вдигне и прашинка повече отколкото трябва за да отбие номера. Когато заплатата ти си върви без значение от борота - за какво да се мъчиш. Единствения на който ще му пука за успеха на твоя бизнес ще бъдеш ти и ако не си готов да бъдеш безкомпромисен към управлението на персонала ти - този тип бизнес не е за теб.

  И 50лв. на ден не се вадят лесно от магазин в началото. Да не говорим за 100лв.

  От всички тъпотии, които съм правил аз лично, да се набутам с подобен тип магазин беше най-голямата тъпотия. Не я препоръчвам на никой. Системата с хранителните стоки не е направена с цел да се правят страхотни марджини, а евентуално да изкараш достатъчно за да не затвориш магазина от яд или разочарование. Пари се изкарват, но не е златна мина и не е пасивен източник на доход.
   
  traiki, cross и kaskata харесват това.
 17. nortrant

  nortrant Well-Known Member

  Рег.:
  Дек 4, 2009
  Съобщения:
  5,435
  Харесвания:
  528
  Точки:
  113
  И аз съм разглеждал подобни изгодни на пръв поглед оферти . Помисли колко пари ще са ти нужни за зареждане.

  Иначе парите не са много и според мен си заслужава да се рискуват. Всяка оферта може да се окаже неизгодна, не само тези евтините.
   
 18. CopyTheFunk

  CopyTheFunk Active Member

  Рег.:
  Септ 8, 2015
  Съобщения:
  178
  Харесвания:
  60
  Точки:
  28
  Място:
  София
  Здравейте, благодаря на всички за съветите, но клек шопа вече е продаден. не можаха да ме изчакат да се прибера в България, въпреки че имахме уговорка. Живи и здрави
   
  callpchelp харесва това.
 19. Stop

  Stop Active Member

  Рег.:
  Юли 26, 2008
  Съобщения:
  379
  Харесвания:
  41
  Точки:
  28
  Ако смяташ че ти се занимава с това мисля че е по-добре да го стартираш от 0
   
 20. zoomaniak

  zoomaniak Active Member

  Рег.:
  Февру 4, 2011
  Съобщения:
  856
  Харесвания:
  195
  Точки:
  43
  Хихик :) защо не си го направил 24 часа с 2 човека от социално-слабите за да ти помогне държавата с част от разходите по заплатите им.

  Билети. Карти. Цигари. Пиячка. Скъпа пиячка. Човекопоток. Външна машина за кафе... близост на спирка. Светеща реклама.

  Е не всичко на куп де :)

  Втората ми работа в живота ми за чужди хора беше в денонощно капанче. Бяхме два екипа по двама на седмица. 24 часа. Тоест бизнеса издържаше 4-ма работници, управител и собственик.

  Сметай оборота....

  Колкото си по-малък толкова си по доходоносен... от малък оборот.

  Златна мина са тези бизнеси. И най-важното в тях е геолокацията - цена няма. Колкото можеш да си позволиш по история на доставки и продажби. Особенно след 3-тата година всички те знаят и бакшиши и травестити. И ако кафето ти е хубаво - само то генерира 10-13% от оборота. Билети и карти 8-10%. Пиячката 20-30% - сладки неща. Цигарите...

  Размазващи цифри помня.

  Пък и ако продаваш контрабанда :) не ми се говори...
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice