Кога ще стигнем... Беларус

От: Кога ще стигнем... Беларус

През 2003-та ходих в Минск. Още след паспортния контрол на летището митничарите питаха дали нося алкохол и цигари и като им казах че не нося решиха да проверят. Понеже летището и далеч от града и транспорт от/до там нямаше си взех такси. Една черна Волга, вероятно по-възрастна от мен. Докато ме закара до града мислех, че ще се разпадне някаде по пътя. Влизам в хотела (до езерото в центъра), проститутките чакат клиенти във фоайето. На разходката по магазините - опашки за месо и хранителни продукти - като при нас 10 години по-рано. Абе мила родна картинка ...

Иначе хората са приветливи и сърдечни, но се отнасят малко резервирано към чужденците първоначално. Ние ги разбираме като говорят на техния си език, те не разбират нас на нашия. Любим спомен ми е как една сутрин на път за офиса един човек ме пита за запалка и на беларуско-български се заприказвахме, покани ме на чай с ром понеже работеше наблизо до нашия офис (в 8ч сутринта). Отиваме там, на вратата пише "акад. проф. д.т.н. д-р" и не знам си какви академични титли, човека почна да разлива едни уискита ... учен човек :)

Иначе жените им - всяка трета е руса и синеока.

Но да, вярно е че като цяло е доста мизерно там. Направо им се чудя тука на форумните емигранти дето са се запътили натам :)
 
От: От: Кога ще стигнем... Беларус

За Беларус не следя статистика, но мога да ви кажа какво е положението в Русия - мизерно! По официални данни границата на бедността в Русия е около 8800 рубли, което е около 400 лв. В някои области границата е 7 000 рубли (около 318 лв). Под тези доходи се счита, че си беден. 1/4 от населението на Русия живее с подобни доходи, което е около 36 млн. руснаци. От тези 36 млн мизерстващи и на ръба на оцеляването са около 25-26 млн.
На олимпийските игри видяхме как се справя властта с мизерстващите и протестиращи руснаци. Ако нямаха тотален контрол над новините, щяхте да знаете много шокиращи неща за Русия, защото тия десетки милиони мизерстващи буквално умират по улиците.

Кoлега малко си объркал сметките - 8800 е около 340 лв. За по лесни сметки 1 долар вече мина 37 рубли, рублата за последните месеци губи драстично ...

Иначе ето разбивка на доходите на рашките:
Income-Per-Person-Per-Month.png


Сега ще са по-големи, но инфлацията при рашките е двуцифрена! В Беларус е над 20% ... яко като цяло .....
 

Горе