Кой е отговорен за нарушаване на авторски права при изработка на сайт?

KISS

Active Member
Здравейте.
Ако някой ме наеме да изработя сайт и ми изпрати копирани от някъде текстове или снимки, които да сложа в сайта, кой носи отговорност за това при евентуален проблем?
Поздрави.
 
който те е наел, ако те наемат да направиш баня, а собственика е откраднал плочките ти кво си виновен
 
Защо не се занимавам с изработката на сайтове? Преди време се занимавах и изработих два сайта на третия се отказах. Клиентите който ме търсиха ги интересуваше само и единствено да им излезе колкото се може по евтино. На въпроса Вие ли ще ми предоставите текстовете или аз ще ги пиша? Следва контра въпрос каква е цената? Казвам им за 100 думи - 2 лв. което ще рече, че една добре написана СЕО оптимизирана статия от около 500 думи ще е съответно 10 лв. Следва отказ с уговорката да ми предоставят текстовете. Разбира се предоставените текстове са копирани ...

Вината е изцяло тяхна, в стремежа си някой да им изгради евтин сайт пренебрегват основни неща. Лично на мен ми се е случвало не веднъж да ми крадят статии и снимки без дори да дадът линк към източника. Решавам проблема с жалба към Гугъл и съответно сваляне на страницата на която е откраднатото съдържание.
 
Хмм, чудя се изобщо как би било установено кой точно е копирал текста? Или просто винаги собственика на сайта е виновен?
 
Хмм, чудя се изобщо как би било установено кой точно е копирал текста? Или просто винаги собственика на сайта е виновен?

Ако някой ще търси на някого отговорност, то ще е първо от 'собственика' на сайта. Твоите данни ги няма никъде.
Ако примерно клиента ти е платил за оригинално съдържание и може да го докаже с фактура / договор, а ти си му дал копирано, без той да разбере, може после да ти търси отговорност на свой ред.
 
Ако някой ще търси на някого отговорност, то ще е първо от 'собственика' на сайта. Твоите данни ги няма никъде.
Ако примерно клиента ти е платил за оригинално съдържание и може да го докаже с фактура / договор, а ти си му дал копирано, без той да разбере, може после да ти търси отговорност на свой ред.
Ами не, аз съдържание не пиша, клиента ми го праща да го попълня.
 
който те е наел, ако те наемат да направиш баня, а собственика е откраднал плочките ти кво си виновен
Има логика, но не винаги законите имат логика, за това питам ;)
 
Тая тема е като по учебник яко посветена на релевантния-СЕО-контекст-линк-билдинг в така популярната тук ниша "ИЗРАБОТКА НА САЙТОВЕ"...

И най-хубавото е че можеш да си вмъкваш стелт линкове на воля без (почти) никой да разбере.
 
С договор ли работите? Ако да, в договора се описва какви са твоите задължения и отговорности. Ако в тях се включва съдържание - значи ти носиш последствията и обратното.
Ако нямате договор - собственика на сайта. Дори реално ти да си сложил това съдържание, той е собственика. Глобата отива на него и вече той се разправя дали ще вземе парите от теб, дали ще се съдите и т.н.

Но все пак - предупреди го за това съдържание, по възможност по имейл. Така ще имаш доказателство.
 
  • Like
Реакции: KISS
Правиш една папчица "проект еди кой си" нашляпваш скрийношотове с коренсподенцията кой, какво дава/взима и забравяш.

Твоята работа е да направиш уебсайт, не да водиш разследване
 
Благодаря на всички. Явно няма нужда да се тревожа за това. Ако има и други мнения, ще прочета с интерес, но иначе няма да ви занимавам повече :).
@Noke
Понеже има фразата изработка на сайт в заглавието ли? Смятай, човек не може да използва вече нормални думи от българския език без да бъде сметнато за спам. Нямам нужда от линкове по тази фраза, понеже нямам и сайт, в който да предлагам такива услуги.

Поздрави.
 
Да, той. Но предаването на информацията трябва да се документира. Един принт, който да се подпише от възложителя с "Предал" и от Изпълнителя с "Приел" е достатъчен.

Като адвокат мога да кажа, че много рядко такива казуси стигат до съд. Съдебните производства в София може да се проточат с години поради голямата натовареност на съда. Затова са и скъпи. Моята кантора спря да поема съдебни производства (дори на редовни клиенти преди 2-3 години).

Другата неприятност е, че в нашите съдилища, правата върху уеб сайтове, бази данни и т.н. са тера инкогнита, т.е. повечето съдии и адвокати не притежават нуждата техническа грамотност, за да решат компетентно или поемат такъв казус. Вкратце, съдията трудно ще разбере какво му говорят страните. Малко по-лесно ще се намери адвокат, който да "смели" сложното съдържание, за да го поднесе на съдията, но пак никога не може да бъде сигурен, че онзи ще възприеме нещо.

В процеса е от значение доказването. А един съвестен адвокат трудно може да се ангажира, че може да убеди един съдия в нещо чрез доказателства, които имат технически характер. Затова, като се вземе предвид цената на делото и неясният изход, който съвестният адвокат ще определи, не е чудно че много малко такива дела стигат до съд. Естествено, един адвокат мошеник (а такива има доста) винаги може да ви въвлече в процедури, които ще ви излязат скъпо, а изходът им е несигурен. Без да се интересува какво ще си помислите когато теглите чертата накрая.

Стигат до съд дела с по-голям материален интерес. И за да бъде максимално добре обезпечен благоприятния изход, трябва да се помисли за доказателствата още преди да е станал "проблема".

Подходът, който ви препоръчвам (и който аз съм предприел за нашите сайтове) е да вкараме максимално много право в технологията, за да може да бъде тя по-лесно смилаема за един съдия.

Например:

1. Изработили сте "ръчно" една голяма база данни. Естествено вие имате авторско право върху нея, но как ще докажете, че вие сте я направил, т.е. вие сте пръв? Ние имахме такъв проблем още през 2008 г. и това, което тогава реших, беше да се свържа с хостинг провайдера и да поискам от него договор (който подготвих, а те подписаха), съгласно който аз плащам отделно хостинг пространство, до което НЯМАМ достъп. Достъп има само провайдера като трето лице, който се задължава на 1, 3 6 или 12 месеца (според договора), да прави копие на базата данни на основния сайт, да я подписва с електронния си подпис и да я разполага в това хостинг пространство.

Така, в случай че тази база данни бъде копирана и отнета, аз щях да мога да замеря съдията с лесно смилаеми за него доказателства: договор с трета страна дата, която е доста ранна; текст, който свидетелства, че аз съм предвиждал опасността от кражбата на базата; показания на трето лице (хостинг провайдера), че аз на еди коя си дата съм имал еди каква си база данни, която експертизата ще може да определи като доста сходна с процесната база данни.

Така, аз бих имал доста по-големи шансове да се защитя и то на цената на един СуперСтарт акаунт.

2. Ако става въпрос за конкретен текст, има възможност и за нотариална заверка на уеб страница. Първият по време е пръв по право. Така се приема от юристите като става въпрос за авторски права. Как се доказва, че сте пръв по време обаче без да правите горните гимнастики за една проста страница. Нотариусът отваря браузера, отива на страницата, която му посочите, принтира я заедно с урл-то и я подпечатва. Това е доказателство, че на еди коя си дата, на вашия домейн е имало еди какво си съдържание. Ако некоректният сайт е публикувал такова съдържание и е оставил информация за датата на публикуване, вие можете (без знание на бъдещия ответник) да си направите нотариална заверка и на неговата страница (за да избегнете риска в хода на процеса той да смени или премахне датата на публикуване) и така сте подкован с доказателства, че вие сте пръв по време.

По всичко това, естествено, дори няма съдебна практика. Правото върви минимум 10 години след технологиите, а у нас - 15. Тепърва ще се разглеждат такива дела и ще се решават.
 
  • Like
Реакции: KISS
Не съвсем.

Ако някой те наеме да изработиш продукт с крадени материали и ти знаеш, че са крадени, не ставаш ли съучастник?

Факт е, че първо ще търсят собственика, но ако се стигне до дело и успеят да го докарат до стъпката в която подсъдимия е длъжен да предостави всички контакти, които са работили по сайта и са знаели за това, познай чие име ще излезе там? То за това е измислен целия процес по разкриване на доказателства - да можеш да набуташ всички отговорни в кюпа, ак отова ти е целта.

Сега друг е въпроса някой дали ще тръгне да съди собственика, още повече че в България ще трябва да докаже реална щета, за да получи нещо, след това идва и другия момент, че ако му излязат 5 такива като теб при откривателния процес на свързани отговорни лица дали ще тръгне да ги съди по отделно, защото това са 5 нови дела, а всяко дело е пари, и така нататък.

Факт е, че си наясно, че вършиш нещо нередно - това те прави съучастник. Сега дали някой ще ти държи сметка на теб специално няма как да знаем, зависи какви са тези материали и доколко ще се ядоса човека отсреща.
 
Това е абсурдно, този който си поръчва сайта, само той е отговорен за това какво поръчва и какво иска да вижда в него. Никой дивелпър не е длъжен да се занимава с лицензии и да прави инспекция на материалите които му се дават. Въпроса е, този които поръчва сайта да е напълно наясно какво качва в него. Щото повечето, ги мързи да пишат текстове, и искат да си ги копират готови. На такива, по-добре да им се дава възможност сами да си запълват сайта - след кратко обяснение как става това и след думите "аз бях до тук, сега ти си качвай, каквото решиш"))).
А ако трябва да сме честни, от авторски права вече ми писва. Ако всичко беше CC щяхме вече да сме стъпили на Марс. Ама лакомия...
 
Аха, а ако аз манипулирам предварително сорс кода на страницата , как ще се докаже, че страницата не е манипулирана по време на снимката ? По тази логика аз мога да натопя който си искам сайт, че е имало текст (без да е имало такъв) ... това ми се вижда реално недоказуемо.

2. Ако става въпрос за конкретен текст, има възможност и за нотариална заверка на уеб страница. Първият по време е пръв по право. Така се приема от юристите като става въпрос за авторски права. Как се доказва, че сте пръв по време обаче без да правите горните гимнастики за една проста страница. Нотариусът отваря браузера, отива на страницата, която му посочите, принтира я заедно с урл-то и я подпечатва. Това е доказателство, че на еди коя си дата, на вашия домейн е имало еди какво си съдържание. Ако некоректният сайт е публикувал такова съдържание и е оставил информация за датата на публикуване, вие можете (без знание на бъдещия ответник) да си направите нотариална заверка и на неговата страница (за да избегнете риска в хода на процеса той да смени или премахне датата на публикуване) и така сте подкован с доказателства, че вие сте пръв по време.

По всичко това, естествено, дори няма съдебна практика. Правото върви минимум 10 години след технологиите, а у нас - 15. Тепърва ще се разглеждат такива дела и ще се решават.
 
Здравейте.
Ако някой ме наеме да изработя сайт и ми изпрати копирани от някъде текстове или снимки, които да сложа в сайта, кой носи отговорност за това при евентуален проблем?
Поздрави.
Тук зависи дали имаш договор с човека, който ти изработва сайта и дали си го приел и одобрил. Иначе в началото теб ще гонят, но после може и да споделите отговорност, ако все още не си е "приключил" окончателно работата. После ходи го гони и той да се сеща кой си и за какво се бориш. Но определено питаш, гледаш и после приемаш с протокол сайта. И така всичко е точно. :)
 

Горе