Количка за царевица и картофи на спирала

Здравейте не знам дали съм в правилния раздел, но за първи път влизам тук и не съм наясно. Ако не съм- извинете.

Обмислям да взема една количка комбинирана за царевица на пара и за картофи. Мисля да е втора употреба и се чудя къде да я сложа. Едното място е пред вкъщи- има нова градска градинка, която е с голяма посещаемост, а и мисля, че с картофите на спирала мога да зарибя дечицата. В близост има само един магазин, но той и хранителен и не предлага нищо за бързо ядене на крак. Другата локализация е пак в квартала, до училище. Та въпроса ми е мислите ли, че бизнеса би бил успешен и бих печелила, поне колкото една заплата- знам, че зависи от мястото, но примерно погледната, мислите ли, че ще има търсене.
Освен това какви документи освен тротоарно право и регистрация в агенцията на храните ми трябва? Ако сте запознати и с цените?
Като цяло дори да не може да ми дадете обективен отговор на въпросите искам да чуя мнението ви.
Става въпрос за Благоевград, ако това има значение.
Очаквам вашите отговори. :)
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Пред детската градинка забрави, то там децата ги хранят в самата градинка (освен ако не става на въпрос за новопострен градски парк де, май това имаш на предвид). По-добрия вариант е пред училище, пуберите да ги събираш през голямата ваканция за обяд, защото тогава техните родители почват да им дават джобни за харчене, ама трябва нещо по-гъзарско да бъде (мисли спрямо техния акъл). Обаче за Благоевград...малко е населението, не мисля, че ще има приличен оборот, спрямо инвестицията в количка, разрешителни, а и вече е зима, в парковете няма да има никой, ти си гледала трафика в парка в летния-есенен сезон. Докато до училище, учениците си имат уроци почти целогодишно, в парка през зимата няма кой да те ''напсува'', както е лафа::)
Удобно ли е да попитам какво е прилична заплата като сума - 500/1000/10000лв чиста печалба на месец без разходите.
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Става въпрос не са детска градина, а за площадка, но е голяма и нова и майки и деца стоят по цял ден. Аз не мисля да се заемам веднага, а по скоро март, април. Като за начало чисто 500-600 до към 1000 мисля, че мога да изкарвам? Или не? Става въпрос да си работя, аз тоест имам само осигуровки, без заплати.
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Правилно си избрала пролетта на 2014, просто зимата ще имаш 20 лв оборот, не си залужава, всичко се е скрило в жилищата от към трафик в тази градинка. Март месец спазарявяш количката, като му предлагаш 50% по-ниска цена от това, което иска сега под предлог, че е все още зима, ако няма други предложения ще направите сделка, ще се съгласи, ако не - преразглежадате цената, ама гаранция ще смъкне цената, понеже му кисне количката в гаража цяла зима. Щом си местна ще прецениш на място кога точно да изкараш количката, като се радвижи трафика в градинката с първите пролетни лъчи.
Иначе за техническата част откъм данъци, тротоарно право, продажба на храни на общинска собственост и т.н, се обърни към специалисти, това горното е просто гледна точка. Успех.
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Аз бих те посъветвал да се обърнеш към регионалното РИОКОЗ и те би трябвало да ти обяснят какви папируси да имаш.

Но нека ти изброя при нас какви има (павилион в парка): книга за заприхождаване на всички продукти (скор на годност, партида), книга за температура на хладилниците и фризерите (тази няма да ти трябва сигурно), книга за облеклото на персонала и поне още 2-3, които не се сещам сега.

Разбира се от както съм на това място не са идвали да се взират в тях, водят се едно към гьотора, дори пича който ги пишеше драсна в неделя, кой ще ги пише сега не знам... аххаха Да се оправят.

Само да ти дам хинт за тази количка.
Вярно инвестицията е малка, разходите ти са малки в началото, но до там. Ще правиш не повече от 18-20 лева чисти на ден (без разходите за количка и приемайки, че ще имаш по клиент на 5-10 минути) и то ако не ги делиш с "баровец". През октомври срещу нас се кордисаха едни (баровеца идва носи количката сутринта и жена му (най-вероятно) му бачка, той се разхожда с чантичката банан сложена на врата като бей и гледа лошо...). Влизат им клиенти, но царевицата им е май на 2 лева и на 1 лев. Колко царевица трябва да продам като печалбата е най-много 50% (защото имаш газ, имаш разходи за количка, имаш царевица на пликове, имаш топинги, една чашка ти е 2-3 стотинки)? Направи си сметката, да не стане да инвестираш в количката и след 3 месеца (или 6 като посвърши лятото) и да стане така че не си я избила дори, че за теб да не говорим, че си бачкала на 300 лева на месец... Като казахме газ и от пожарната сигурно ще ти правят проблеми, ако нямаш документи и пожарогасител. И тях ги питай.

Иначе, ако този парк поддържа през трите сезона пътникопоток бих те посъветвал да се кордишеш на входа му (и то на най-големия по възможност), да отвориш едно 3х3 метра павилионче, да вкараш едно договорче със Софсток и да продаваш кафенце, закусчици, тостове, снаксове. Дъвки и мокри кърпички се търсят нонстоп (парк е децата си лазат по кучешките лайна по поляните), а младежите се натискат по пейките. Задължително и безалкохолни, вода (малки, големите не се търсят толкова) и бира. Може да вземеш един малък фризер (1/2 ракла, за да можеш да ги прибираш и сама) и да продаваш сладоледи (делта имат такива). Печалбата и там е 50%.

И да не забравиш процента (който да е двуцифрен), защото ти обадих добри идеи... хахах :)
Това е с най-малка инвестиция. Следващото е
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Привет от мен и поздравления за куража и инициативността.

Колегите са дали добри насоки и ще си позволя и аз няколко.

1. Зимата забрави да го правиш. Това вече са ти го казали по-горе, но аз ще допълня. Използвай зимата за едно проучване. Застани на входа и попитай 100 майки. Попитай и в близкия квартал. Не познавам Благоевград. Може в този парк да ходят родители от всички части на града.

2. Мисли как да те забележат татковците. По трудно отказват на хлапетата, когато поискат нещо. Мамите са малко "по-лоши".

3. Документацията ще ти замае главата. Не че е причина да се отказваш, просто се приготви физически и психически. Ще ти искат дори да работиш с фирма, като нас.

4. Не знам колко е вървежен този парк, т.е. колко е човекопотока. От всички възможни съображения за бизнес (какъвто и да е), за които се сещам трябва да правиш минимум 150,00лв само от царевицата. Аксесоарите - дъвки, кърпички, водичка са добре дошли и не разчитай на тях - колкото дойдат е все файда. При този оборот и марж на печалба 100% (ако е по-малко, значи трябва да продаваш още повече царевици) има някакъв смисъл от това начинание. Не искам да те отказвам, а да те ориентирам добре да си направиш сметката.

5. Аз смятам, че това е възможен оборот в най-хубавите дни за разходка и игра в парка. Но колко ще са те в месеца, не знам.

6. Не знам възрастта ти и семейния ти статус. Ако имаш дете/деца, прецени доколко ще можеш да работиш 20-25 дни в месеца плътно и неотлъчно на количката.

7. Не знам какво (и дали) си работила досега и какъв доход си имала. Имай впредвид, че ако целта на бизнеса ти е да правиш чисти 500,00лв на месец, е по-добре да си потърсиш работа. Дори и по-малко да изкарваш, ще си спестиш толкова много нерви. И пак в тази точка - по правилно е да мислиш и целиш как тази количка ще изхранва теб и едно момиче, което да продава там. За да е успешен един бизнес, трябва да се прави с размах и планове за развитие. Няма как да правиш 1000 лв оборот на ден от царевица с една количка. Но може с 2, 5 или 10 колички. Ако бачкаш, като замаяна на количката по цял ден, ще мислиш, само как да се прибереш и наспиш. Ако имаш време, да анализираш резултатите си и помислиш (докато някое момиче продава всеки ден), може да направиш още една количка. И после още една. И накрая в Благоевград да си известна, като Свети Царевицата (примерно) :).

8. Имай впредвид и сезонността. Силните месеци трябва да си изкараш пари за слабите.

9. В съветите ми има доста "не знам", което се надявам да те накара добре да помислиш всичко отвсякъде. Дори и малък бизнес, като този, изисква това :).

Успех от мен. Сигурен съм, че още колеги ще се включат с добри съвети и градивни критики. Ще направя една разходка до Благоевград догодина лятото и ще чакам две царевички за моите хлапета :).
 
От: От: Количка за царевица и картофи на спирала

И накрая в Благоевград да си известна, като Свети Царевицата (примерно) :).

Да не започнат да празнуват само свети ден на царевицата :D :D

Щегувам се само. Съветите иначе са много добри.

Един кратък съвет и от мен. Проучи също какъв е потока и необходимостта от тази услуга около университета в Благоевград. Там може също да се окаже добро място, както беше отбелязал колегата с училищата.
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Нямам деца и съм на 23 години, до сега съм работила само два месеца през живота си и ми се иска да работя за себе си без шеф, дори и да изкарвам чисти пари, колко заплата...
Попивам съветите на всички и ги обмислям и дано се включат още хора, за да чуя и тяхното мнение.
ops5 Имаш ги, даже не две, а повече. :)
Благодаря на всички, които са се включили до тук. :)
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

И един друг аспект.
От моя собствен опит (имах сергии на площад "Славейков" преди години).
Помисли за това, че когато за другите е почивен ден или празник за тебе ще е най-усилното време за работа. Всичките ти социални контакти и занимания през почивните дни трябва да отпаднат.
Когато идват приятели да си поговорят с теб или изобщо наминават оттам ще ти се налага да ги разкараш защото ти пречат на работата.
Всеки божи ден сутрин ще гледаш небето и ще се молиш да не вали.
Ако изкарваш добри пари може и да си струва жертвата, но трябва да имаш силна мотивация.
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

От моя опит с продажбата на мартеници разбрах, че уличната търговия не е за всеки. Това да зависиш от времето е много неприятно. Успех с начинанието!!!

Поздрави!
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Какво ще рече на спирала
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Щом си решила, опитай! Няма как да разбереш дали е щяло да бъде добре, ако не си го пробвала. Освен това, дори и да не потръгне, ще имаш повече опит за следващото начинание. Аз много пъти съм претърпявал провали и се радвам, защото иначе щях още да съм с предишното си мислене и да не знам какво да правя.
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Тая царевица на пролет откъде ще я внасяш и на каква цена? Щото сега като гледам тоя сняг по телевизията (тука нямаме и си грее), ама зимата не ми се вярва яката да расте царевица, че напролет да ядем хубави големи пресни и свежи кочани със солчица :lol:
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Тя не говори за кочани, а за ронена царевица в чашка - метро и други дистрибутори на едро (в пликове)
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Да не гадаем, но най-вероятно става въпрос за някой франчайз с царевичка. Ще я накарат да си купи оборудване за 2000 лв и след това ще е длъжна да купува царевицата от тях.
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Тя не говори за кочани, а за ронена царевица в чашка - метро и други дистрибутори на едро (в пликове)
Ужас, не е ли на кочан не го взимама
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Не не става въпрос за фрайчайзинг, става въпрос да си купя евентуално втора употреба количка и да си работя напълно изцяло за себе си. Колкото до зареждането не съм мислила, но като дойде времето, ще проуча големите магазини и складове, какво предлагат. :)
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Не като му дойде времето, а времето е сега да решиш какво и как ще правиш на пролет, щом не искаш да работиш за някой друг, за да не стане така изведнъж идеята ти да рухне, и с нея - да те хване пролетната умора още преди да си почнала работа.
Направи проучване какви ще бъдат цените още от сега, сравни ги с тези какви са били предишни години. Направи си план за в бъдеще как ще се развива дейността с няколко варианта. Ако печелиш нищожно, какво ще направиш, ако печелиш малко повече - какво ще направиш.. поне 5 идеи / варианта ти трябват при всички (или по-вероятните) възможни неща, които може да се случат с бизнеса ти. Бизнес рискът и разходите за най-важното, от което зависи печалбата ти. Ако си го чела само по книгите като мен, е възможно и да успееш. Но ако просто искаш да минеш ей така и да си вярваш, че нещата ще се получат от само себе си.. с твоите 2 месеца стаж /работа, си е трагедия.
Помисли и други възможности за работа, не наблягай само на тази. И за да е всичко законно, защото ти ще търгуваш все пак с хранителен продукт, ти трябва легален бизнес с всичките му предизвикателства.

П.П. Пилета на грил.. Зимата ще ти е топло в кабината ;)
Спести пари за 2 уреда начи...
П.П. 2 Захарен памук ... с кило захар ще направиш 200 памука по 2 лева.. 150 лв ти е машината на старо :p
 
Последно редактирано:

Горе