Количка за царевица и картофи на спирала

От: Количка за царевица и картофи на спирала

Ами и аз да се включа, изчетох мненията до сега и съветите са доста добри.
Само мога да те окуража да вземеш тази количка, щом ще е на старо и няма да си обвързана с франчайз. Млада си, а от опит глава не боли. Тамън ще претръпнеш покрай бюрокацията, ама без това за къде сме :)

Тук ограничението идва от продуктовото разнообразие. Нямам идея тази количка дали ще се връзва на ток, или само на газ ще е. Ако имаш възможност да прекараш ток, то задължително трябва да добавиш и малка витрина за вода, сок и бира (особено лятото).

А лятото в парка ако наоколо няма магазини и/или лафки, бирата ти е задължителна.
 
Аз няма какво толкоз да допълня колегите са засегнали всички възможни аспекти и са ти дали идей който са добри.

Аз искам само да те поздравя .че си решила да кажеш "майната му, ще работя за себе си".
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Много хубаво решение за един млад и амбициозен човек! Аз единственото с което ще мога да помогна е да доставя през лятото супер сладка царевица на кочан /семена Синджента/ - очаквано количество 15000 - 20000 броя!
 
От: От: Количка за царевица и картофи на спирала

Не съм сигурен дали ще ти трябва фирма, но предполагам, че ще ти трябва. Също така отиди попитай местните ХЕИ или каквито там бяха за това какви документи ще ти трябват. Питай ги и от къде се вадят. Някои от документите мисля, че са по-скъпо от други за изготвяне. Аз например навремето правих нещо като магазин, главно за онлайн доставка и то на трайни продукти. Обаче пак ме накараха някаква книга за помещението да правя, която книга излезе 200-300лв. ако не се лъжа. Тогава жената, която ми направи книгата, инспекторката от ХЕИ ме свърза с нея - та тя ми каза, че такива книги се изискват и за дискотеки и за всякакви помещения, включително и такива малки колички за каквото и да било - ако не се лъжа тогава имахме вече такива колички по центъра на града ни и тя каза, че и за тях трябват такива документи, така че дори да не ти вземат 200-300лв. както на мен, може пак да ти излезе повече от 100лв. Освен това ще ти трябва документ от пожарната, че можеш да си вършиш дейността. Ако не се лъжа ние се разминахме някак си с него, но ти ако не успееш, мисля че и той струва пари.

Относно фирмата - има и евтини варианти за създаване на фирма - препоръчвам ЕООД в твоя случай, но все пак се консултирай с адвокат или счетоводител или и с двете най-добре. Също така смятай, че ако работиш като фирма ще имаш разходи за осчетоводяване всеки месец.

За това не съм сигурен, но може да те накарат и касов апарат да си купиш. Не помня за нашия касов апарат колко пари дадохме, може да е било всички между 50лв. и 250лв. Купихме го нов, това помня. Но не и цената.

Аз това нещо съм го правил преди 4-5 години сигурно. Не помня точно кога. Та както и да е.

За този бизнес специално може да има и други специфични изисквания - проучи нещата. Защото ние някои нещата не ги знаехме и ни дойдоха като допълнителен разход.

Другото както казаха колегите - проучи какви ще са очакваните приходи и по-важното печалби. Колко месеца ти се събират работни и колко неработни. Защото това, че зимата не работиш не означава, че не трябва да плащаш на счетоводителя за месеците, през които не работиш активно. След това - в началото на всяка година идват данъчните декларации. Освен че имаш допълнителен разход за изготвянето на данъчната ти декларация за изминалата година, трябва да си платиш и данъците върху печалбата за изминалата година. Може и да разсрочиш доколкото знам, но това пак са разходи, които трябва предварително да предвидиш.

Другото нещо - проучи от къде ще купуваш нужните ти продукти. Колко ти е разхода на ден за варенето на тази царевица. Каква ще ти е печалбата от цялото това нещо.

След това - прави си сметката и по следния начин. Преди да започнеш бизнеса или трябва да имаш много добра представа колко ще е цялата инвестиция, или поне някаква представа. Ако си проучила всичко добре - сложи поне едни 20% допълнително за разходи за всеки случай. Не искаш да изскочи нещо, без което не можеш да започнеш бизнеса, вече да си почти започнала, но да нямаш парите да си осигуриш това нещо или документ. Ако не си направила точни сметки за потенциалният размер на инвестицията - по-добре този процент резервни пари да е по-голям от 20% от планирана инвестиция.

И освен това имай предвид, че българската бюрокрация е нещо ужасно. Ако искаш нещо да се свърши бързо - най-вероятно има такава опция, която е платена. Ако не - чакаш за всеки документ някакви баснословни срокове. За всяко малко нещо имаш някакви баснословни такси по банките, които някой път дори надвишават самата сума, която трябва да преведеш за нещо малко например.

Друго - фирмената банкова сметка има месечна такса, която е доста по-голяма от тази за физическите лица. Пак си е разход.

И нещо друго.

Може би също е много важно за това, което мислиш да правиш - никога не слагай всичките си яйца в една кошница. Винаги е добре да имаш план Б - просто за всеки случай.

Та това са практическите съвети, които в момента мога да ти дам, за тях се сещам.

Поздрави!
 
От: От: Количка за царевица и картофи на спирала

Относно фирмата - има и евтини варианти за създаване на фирма - препоръчвам ЕООД в твоя случай, но все пак се консултирай с адвокат или счетоводител или и с двете най-добре. Също така смятай, че ако работиш като фирма ще имаш разходи за осчетоводяване всеки месец.

Поздрави!

Защо ЕООД? Ако не мисли да изпада в дългове, е по-добре ЕТ - ще плати по-малко такси за регистрация:

http://www.microfinance-bg.com/новини-Предимствата-и-недостатъците-на-ЕООД-ООД-и-ЕТ--294.html
 
От: От: Количка за царевица и картофи на спирала

Защото ЕООД предлага застраховка и сигурност, каквито ЕТ не предлага.

Едва ли някой започва бизнес с мисълта, че няма да му се получи. Но ако не ти се получи и си с ЕООД, дори да стане това - дълговете ти са на името на ЕООД-то и твоята особа е предпазена от това да дължи суми на държавата, или на доставчици и т.н.

Докато при ЕТ, ако изпаднеш в дългове могат да те сринат - не само финансово, но и психически.

Момичето е на 23 години и риска не си заслужава. Доколкото знам данъците в крайна сметка са едни и същи за всички, така че единствената разлика между ЕООД и ЕТ е какво пишеш в документите при създаването на фирмата, и може би таксите - не съм отварял нито едното от двете. Ние и съдружника ми тогава отворихме ООД.

Но както и да е - отварянето на ЕООД сигурно излиза около 150лв. ако знаеш при кой да отидеш. Така че дори ЕТ да се създава безплатно, не е с повече от 150лв. по-евтино от създаването на ЕООД. А едни 150лв. за да си спокоен, че каквото и да стане ти си свободен човек - за мен това си заслужава.

Поздрави!
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Тя мисли да продава варена царевица и картофи - колко точно може да затъне в дългове? Най-много да си загуби инвестициите за количката, документите и определено количество закупена суровина.
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Тук си в грешка. Ако счетоводителя й е некадърен - може да получи актове за недобре водено счетоводство.

Ако тя направи някой гаф със съхрание на храна и т.н. - може да получи безброй актове за това. И може да ги получи повече от веднъж, като вторият път по правило сумите са доста по-големи.

Трето, което не е много вероятно - но представи си, че купи някакви развалени продукти и натрови един билюк дечурлига. Като започнат да й слагат актове за това и за онова - какво прави?

Както казах - според мен ЕООД-то е много по-удачен вариант, защото предлага благото "спокойствие". И без това бумащината е голяма, с какъвто и бизнес да си занимаваш. Можеш поне да си помогнеш, като си осигуриш някакво спокойствие, че дори да направиш грешка в неопитността ти, тази грешка ще е за сметка на фирмата ти, не за сметка на личните ти притежания и най-вече - на личното ти спокойствие.

Но за това ги има всички тези избори - всеки сам си избира как да върши нещата.

Едни ценят спокойствието, други ценят спестените 100лв. :)

Поздрави!
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Ти ще продаваш нещо което мога да си го купя на всеки завой?
Няма да има нещо уникално което да накара хората да купуват от теб- значи мислиш само за локацията.
Колко човека минават от там на ден и с каква цел?
Отдели няколо дни и се огледай колко и защо, ако знаеш отговора го напиши?
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Може и да си прав. Но събирах по едно време таксите на пазара и съм забелязала, че масово бяха ЕТ-та. Дори и тези, които продаваха скара (далеч по-рисковано от царевица за евентуални здравни проблеми).
 
От: Количка за царевица и картофи на спирала

Може, но според мен предимствата на ЕООД-то са прекалено добри в сегашните времена, когато хората се увълчиха, а държава се издържа от данъци, такси, глоби и актове.

И освен това винаги го има момента, в който ако някой реши да й прави мръсно на момичето, или да се заяжда с нея, защото нещо се е скарал с баща й, майка й, баба й и т.н. може да го направи много лесно.

За това честно казано е по-добре да си си спокоен, че си взел съответните мерки ти като личност да си извън бизнеса ти като отговорност и тези неща засягат само името на фирмата ти.

Та така.

Поздрави!
 

Горе