Колко апартамента според Вас се наемат в София на месец?

Колко апартамента се наемат в София на месец според Вас?

  • 100

    Votes: 0 0.0%
  • 500

    Votes: 5 38.5%
  • 1000

    Votes: 2 15.4%
  • >1000

    Votes: 6 46.2%

  • Общо гласове
    13

testkiwi

Well-Known Member
Значи, търся си апартамент под наем да ми е по-близо до офиса, че ми писна да пътувам.
Обаче не намирам нищо свестно и някакви брокерчета ми разправят как да си намериш нещо в София е почти невъзможно. Което е много странно, в големите агенции има хиляди имоти, но отидеш ли в офиса на някоя агенция и после на огледи се засичаш направо с други наематели на всеки оглед. И се зачудих, колко ли имота се дават на месец в София, че има хиляди агенции, агенцийки и т.н. че за всички да има хляб.
Много ми стана интересно, колко апартамента се наемат месечно в София и колко данъци се крият, щото 90% от всички са в сивия сектор, пък и наемодателите и те едва ли си декларират доходите.
100, 1000, 10 000? Как мислите?

п.п. Ако някой дава нещо интересно около бул. България, дайте линк, че нищо няма. Голяма мизерия. :D
 
Посредничеството при купуване и наемане на имоти не е регулирана професия, няма лицензи и сертификати. Комисионните са сладки, а изисквания никакви. Т.е. куцо, кьораво и сакато става брокер - решаваш ей сега, че искаш да си брокер, щракваш с пръсти и вече си. След това, няма обява, която да публикуваш и да не ти я откраднат и препубликуват абсолютно всички пишман брокери. Ако си частно лице може да ти звъннат да те уговарят как имат десетки клиенти чакащи за твоя апартамент и направо да идват на огледи...срещу съответната комисионна за тях разбира се. Особено в по-ниските нива е пълен мармалад - една и съща обява на 100 места, в повечето случаи изтекла отдавна. Някои от големите агенции успяват да постигнат ексклузивност с определени продавачи/наемодатели, но като цяло е много рядко - пуснеш ли обява, считай че вече се предлага от всички.

Когато клиент захапе на хубавият, но отдавна липсващ апартамент целта е да кажат по телефона "ти се обаждаш за хубавия апартамент в Младост, но той току що се продаде/нае, но за твоите изисквания може да ти предложим ей тоя коптор в Люлин, искаш ли?" И почти не прекалявам с хиперболата тук - целия номер да ги има тия неактуални обяви е някой пишман брокер да се докопа до телефонния ти номер. После ако ти е слаб ангела да им отказваш и псуваш, започва телефонен спам и разкарване като панаирджийска мечка из квартали които въобще не те интересуват и няма ГДПР, който да те спаси. За нашия апартамент, който купихме от частно лице, седяха обявите сигурно 1 година по-късно, непрекъснато подновявани от няколко агенции.

И така, много мизерен и крив бизнес е с посредничеството при имотите и имай предвид, че броя обяви е подлъгващ. На практика изборът на хубави жилища наистина е малък. И да, няма хляб за всички брокери, които виждаш, но то не е и работа, която да те държи зает постоянно. Чак се чудя как някои от великите схемаджии тук не са пуснали теми как да скрапват обяви за наем и да се правят на брокери. Нерде инсталатор на Wordpress, нерде брокер на недвижими имоти.
 
Качествените имоти в хубавите квартали на София са заети и хората си живеят вътре или са купени/отдадени под наем доста отдавна, първо при по-добри условия от които ще се наеме сходен имот сега и второ хората си ги харесват. Съответно радко се освобождават, а ако се освободат си наемат/купуват веднага.

Аз като дойдох студент разбрах, че няма да издържа в СГ и реших, че е време да се изнасям, та тръгнах по брокери. Първо за наемане, после и за купуване. Няма такива олигофрени братче. За тях не е важен клиента, важна е комисионната. Опитват да ти пробутат ккво ли не. Някокви брутални мизерии и ми обяснявят, че това било “идеалната ергенска квартира” същевременно като седнах на леглото и то се разпадна. При обявен списък от квартали, т ми предлагат нещо коренно различно. А колко пъти ме питаха като купувах, за квартал Витоша, няма да коментирам. А първото нещо което казвах беше, че не искам там, защото няма улици, транспорт и канализация. И се почва едно как било сега така, ама щели да направят, незнам си какво. Абе бягайте от тука, не искам да живея там. Другия любим номер беше, когато наемах, да ми предлагат някакви многостайни и мезонети в покрайнините. Абе аз съм сам човек, за какво ми е тоя огромен апартамент.

Обиколих половин София да ме мъкнат по някакви огледи. Накрая започнах да си търся сам и какво установих. Както и колегата каза. За всеки имот има един “мастър” брокер с който се е свързал този който го продава/отдава под наем. Той публикува обявата по сайтовете. Накрая всичките му колеги я препубликуват, само че уловката е, че ако им се обадиш, ще платиш и на “мастър” брокера комисионната и на този с който ти работиш. Та ако купуваш, още 3 процента, ако наемаш, още 1 наем разход, за нищо.

Та най-добре се въоражи с търпение. Гледай сайтовете всеки ден. Всичко се обявява там. Ако нещо ти хареса, огледай дали го има и от други и питай за комисионната. Отиваш там където е най-малка това е “мастър брокера” записвай си номерата им и ако не ти свършат работа, не вдигай изобщо. Няма да ти предложат нещо които не си виждал. Най-вероятно дори е взето от колета т.е ще платиш 2 комисионни ако подпишеш договор че си гледал от тях и решиш да наемаш. Та комуникиай само с мастър брокера, само за имота като гледаш. С никой друг, че са способни да те побъркат. Ако си по-хитър, можеш да водиш приятел със теб и той да подписва договора с брокера, че е гледал това жилище от него. После се свързваш със собственика и се договаряте като бели хора, а не се занимавате с оня олигофрени. Понеже и

Иначе ако купуваш, големите строителни фирми не работят с брокери, имат си свои търговски представители, така че не се занимавай с брокерите изобро. Някои по-малкинямат, но ако са сериозни, те поемат цялата комисионна, един вид наемат брокера за търговски представител. Ако купуваш от човек, схемата с приятеля също важи. С роднина не става, защото има клаузи за роднини.

Абе въобще с тия брокери не си е работа. Пълни олигофрени са. Не им се доверявай много много. Много ги мразя.
 
В София има изключително много апартаменти под наем. Въпроса е качеството. Ако искаш наистина хубав апартамент с добра локация трябва да си приготвиш поне 600лв на месец за двустаен. Тристайните започват от 800-900лв на месец в хубавите квартали.
Повечето обяви по сайтовете са фалшиви за да те зарибят да отидеш при и тях и да ти пробутят нещо друго. За съжаление, тази схема явно работи щом я практикуват от години.
 
Брокерите .... това са най-долната измет, дъното на обществото !
Имал съм нещастието да сменям 5 квартири в София, всеки път едни и същи номера.
Значи за да намеря нещо отварям някой сайт и си избирам апартаменти, звъня на съответния брокер и уговаряме огледи. След което разбира какво търся, къде, за колко пари и прочее и започва да търси. Обаче ми предлага съвсем нерелевантни неща - по-скъпи, в други квартали, по-малко стаи .. При което аз пак трябва да отворя сайта и да търся за нови обяви. И за капак - каква е идеята да взимат пари и от двете страни ? Уж трябва да върши работа на търсещия, а тъпия брокер не само, че не я върши, ами търсещият трябва отделно сам да си търси + това тъпия брокер взима пари и от наемодателя ... пълна пародия !

А номерата им са толкова тъпи. В който и квартал да търся, все ми обясняват как е най-скъпия квартал. Един боклук ми обясняваше, че в Мусагеница било по-скъпо от центъра ?!?!?!
А като търсих в центъра, първото, третото и петото ми изречение към тях беше - не търся в Банишора - всяко второ предложение беше от Банишора ...
Имах и един куриозен случай - казвам на тъпата овца, че търся двустаен, добре обзаведен, да няма цигани на около и да е в центъра. Изпраща ме да гледам на Пиротска ( между Опълченска и Христо Ботев, там бял човек няма ), стая от къща с обща тоалетна за етажа, като обзавеждането на стаята беше 1 легло, 1 мивка и малко прозорче. Това за 450 лв / месец.

Уговаряме се в някакъв час да се видим, онзи капут е забравил, или се бави с 15 мин и дори не ми се обажда, при условие, че има безплатни минути ...
Абсолютна измет са, почти като някои бакшиши ...

Моя съвет като си търсиш е:
Избираш си квартал и какъв апартамент търсиш ( бр. стаи, обзавеждане, квадрати, максимален наем ). След което залагаш тези критерии в хумс.бг и имот.бг и търсиш. Звъниш на обявите и уговаряш огледи. Записвай си номера на който си звънял, като името на агенцията, обикновено агенциите имат по 1 брокер за квартал и ако звъннеш на някой друг, пак ще те пренасочат към този брокер. Така като ги имаш записани номерата ще се ориентираш много по-лесно и ще виждаш колко обяви има от този брокер. И най-важното - никаква ексклузивност !!! Звъниш на поне 20 човека, минимум ! И ги караш да ти търсят подходящ апартамент. Въобще да не ти пука за тях, те са долна измет и не заслужават добро отношение.
Ще започнат да ти обясняват как за тези пари няма да си намериш нищо, че трябва поне още 100-200 лв отгоре, няма значение колко си готов да дадеш, все не са достатъчно. Игнорирай това, даже не им се обяснявай, не заслужават.
Когато ти се обадят с оферта, почваш да питаш дали е това, което търсиш - как е обзаведен, колко стаи има, в кой квартал е и т.н. Защото това, че си им го казал да търсят такъв, по никакъв начин не означава, че ще търсят такъв. Това, което им казваш не значи нищо. Те имат 1 мозъчна клетка и помнят 0.1 секунди с нея. Така че преди да си изгубиш времето за оглед, разпитай ги дали е това, което търсиш.
По време на огледа говориш с наемодателя, ако е там, за да прецениш дали е свестен. Проверяваш всички шкафчета в кухнята за хлебарки. Питаш как са съседите, как ще става плащането на наема и прочее. Гледай да си говориш с него на харабията за да разбереш дали е пекан. Ако още тогава не е, след това ще ти създава проблеми.
За измъкването от комисионна не мога да ти помогна. Не съм го пробвал, ако някой има опит нека да сподели. С удоволствие бих лишил тази измет от комисионна, не я заслужават, не правят нищо !

пс: Един приятел си отвори такава фирма и е доста вървежна ... маркетинга му е супер слаб, дори няма сайт. А беше програмист преди това и си правеше добри пари.
Успех !
 
Не знам колко се отдават, но поне от 2 години вече не виждам нанасящи се около блока. Преди това поне по един наемател на месец се нанасяше в някои от съседните блокове.

Най-правилният начин е да се обърнеш към "Баба Рисърч" АД :D. Всички баби знаят всичко за квартала. Само трябва да ги намериш къде им е стоянката и ако имаш малко време ще ти разкажат всичко.
 
Доста съм им набрал и аз на тия брокерчета, макар и да става дума за Стара Загора номерата са едни и същи - стари обяви се въртят като сменят само главната снимка.
Като се обадиш да питащ - Ей, таман сега го наеха, ама ти си остави данните. Тук е единствената разлика, че никой не ти звъни след това o_O
Единственото решение е да гледаш оферти само от "големите" и сериозни агенции, при мен това проработи - една оферта имаха но беше реална и точно това което търся. Та с кеф им дадох парите.
Кажат ли ти да си оставиш телефона - директно ги блокираш и нищо не даваш.
 
@Svetliooo, не че нещо но Банишора е почти центъра. Общината е почти до Лъвов мост, на Мария Луиза, което си е центъра, води си Сердика. И в дадени райони на квартала е много приятно. И аз бях скептичен, но на практика като го огледах е в пъти по-добре от където съм гледал преди това. Другите топ са ми Св. Троица, Илинден, но всеки с вкуса си де. :)

@testkiwi, бате, няма много много сив сектор, когато даваш апартамента през брокер и на непознати. Ако нямаш официално разписани отношения с него, това даване под наем ще ти излезе на зад. Имах такъв приятел, който уж да спести някой друг лев от данък и т.н. не подписа нищо със собствениците и те буквално превърнаха апартамента му в бърлога на диви животни, и дори с предплатеното капарото пак беше назад (даже то отиде за последния наем). Не, че може да ги съдиш кой знае колко с нашата система, но поне има вероятност да се стреснат, ако предприемеш някакви действия. :)

Брокерите са продавачи, нямат никаква идея какво да предлагат. Честно казано да си намериш сам апартамент под наем без брокер, който да ти хареса е в пъти по-вероятно. Имал съм много случаи, в които си го говорим едно и също с един брокер и той ме заведе в някоя дупка. Даже един от известна компания не беше си направил труда дори да мине преди това да види за какъв имот ставаше дума, но смело те мята на среща, че е наглеца работеше на висок % и ми връчи едно съгласие как ако някой друг ми го отдаде / продаде на мен, той ще вземе обезщетение, защото имал уж ексклузивитет да го предлага само той. Пълен цирк. И му казах, че това не е лошо да се подпише след огледа, а не преди. ;)

Или това с фалшивите обяви ми е любимо. Звъниш, защото си намерил нещо супер яко, и те ти казват, че било вече наето, а на практика не съществува такова животно, и ти обясняват как ще те заведат на нещо по-добро или подобно, а реално отиваш в някаква дупка, която си имат там в портфолиото и не могат да пробутат въобще. И ей така.

Повечето мои приятели, включително и аз, сме си намирали хубави местенца с питане. Дори съм стигал до лепене на обяви, както правят и както сте виждали. От начало се чудех тия дали мислят, че ще имат успех да лепнат някакви лепенки така из входовете, но като видях какви брокери има, си казах после - да определено хората са видели и те зор там. :) Има и читави брокери, познавам един, който си следи много добре нещата, но в общи линии са пълна скръб всичките и работят повече като търговци, а не като консултанти.....
 
Банко, като каза лепене, не знам дали си зобелязал, но пред моя вход редовно минават накакви брокери и слагат бележки търся еди какъв си апартамент в района. Изглеждат като написани на ръка или някакви такива малки листчета от частник, ама един път един колега ме светна, че това са брокери, и като гугълнах наистина номерата им излизат в сайтовете за обяви за имоти. После ги загледах установих, че са 2-3 типа и намерата са едни и същи, явно някоя фирма обикаля и работи така.

Тъй че и това е една от другите им схеми, по които намирах хора които продават/отдават, че да ги зарибят те да им търсят купувач/наемател срещу съответната сума.

Един колега наскоро разправяше за Враца. Майка му давала един апартамент под наем, но го обявила в сайтовете за обяви, без брокери. Имали текста от договор за наем, та не им се налагало брокера да го изготвя и това. При които през първите 2 дни получила повече обаждания от брокери, които и предлагали да търсят наематели срещу комисионна ...
 
@kamentk , не съм забелязал, но на някои бележки си пише "Младо семейство търси 2-стаен в района" или нещо такова. За това съм останал с впечатление, че реално това са си енд юзъри. :)

Да, брокерите звънят на частни лица. Аз дори знам случаи, в които по цял ден седи и си избира на кой частник да звънне днес. Нали за да имаш да продадеш, трябва да посъбереш. И обратното, за да посъбереш, трябва да има на кой да го продадеш. Или в случая - дадеш под наем. :)
 
@kamentk , не съм забелязал, но на някои бележки си пише "Младо семейство търси 2-стаен в района" или нещо такова. За това съм останал с впечатление, че реално това са си енд юзъри. :)

Загледай се някой път дали не са едни и същи номерата. Подозирам че са. Това с младото семейство звучи гвърде заучено Пред нас лепят постоянно такива работи. Някой път даже се каня да им звънна да им тегля една майна, че ми писна да ми пускат бележки в пощенската кутия или да лепят по таблото с електромерите ...
 
Много мои познати, на-вече IT-та, след като приключат със следването си и нямат право на общежития се местят на квартири, като в по-голямата си част избират или да е близо до Студентски град, защото им е позна и комуникативен вече района или близко до вече харесаната и установена работа. И това е всяка година. Само те генерират едно над 500, нищо, че това съм заковал. :)
 

Горе