Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

Ако ще си правиш сайт не е нужно да започваш от нулата. Разгледай готови темплейти, готови CMS-и, виж и конкуренцията какво е направила. Не е нужно да откриваш топлата вода, когато има толкова много готови решения, които просто трябва да се модифицират леко. Реши какво ще правиш, купи си хостинг и домейн и започвай да експериментираш. Не очаквай, че от първи път ще направиш добър сайт, защото много от нещата се научават само от личен опит, а не с четене. Иначе познания по HTML и PHP определено помагат за по-добро onpage SEO и автоматизиране на някои процеси. Хубаво е да си конкурентоспособен на останалите уебмастери в твоята ниша.
 
От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

аз във момента изуччавам HTML и CSS но предпочитам сайтовете да си ги правя с програма за сайтове,тъй като там виждам самият вид на бутоните и всичко мога да разпределям цветовете както аз желая,просто за мен това е по добрият вариант
 
От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

Всъщност, ако се гони по-предно индексиране от търсачките, доброто познаване и ползване на htlm/css техниките е много важно.

onPage SEO-то, времето за зареждане, правилното структуриране на html кода (логиката), h таговете, title/alt таговете и прочие са една голяма част от факторите, които се оценяват положително от search ботовете.

Лично аз досега не съм срещал напълно оптимизирано готово решение.
 
От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

Марина, никой не се е родил научен да пише най-сложните скриптове за web, всеки е започнал от някъде и е стигнал до някакъв по-напреднал стадий с времето. Всички езици са важни (за да съществуват изобщо, трябва да имат някакво наистина важно значение, нали така), но най-напред разчовъркай html-а. Сега не казвам да го изучиш така, че да изградиш цял уеб портал, ще е достатъчно дори като видиш изходния код на някаква страница да знаеш кой атрибут в кода кво точно прави в дадената страница. Така, като ти се наложи да редактираш нещо по някакво темплейтче (примерно), ще знаеш веднага какво и къде да редактираш. Не си въобразявай, че е 10000000% задължително да си гуру в уеб програмирането за да успееш в онлайн бизнеса. Че е плюс - така е, но чак пък да се налага да придобиваш цялостни познания по програмиране....
Както каза coolice, пробвай с блогър/уърдпрес за да свикнеш с тях, а по-нататък с времето ще се развиваш допълнително в това отношение. Не е необходимо да се юрнеш да изчетеш всички книги и уроци за web в продължение на няколко години, за да почнеш онлайн бизнес. ;)
Желая ти успех :)
Наистина си е така.
 
От: От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

Първото нещо, което разбрах е, че за да мога ако не да правя, то поне да поддържам сайта си трябва да имам някаква обща представа от езика за програмиране. Най-често това е HTML. Аз използвах няколко източника:

HTML не е език за програмиране. HTML (съкращение от Hypertext Markup Language — хипертекстов маркиращ език; е мета език за описание на форматирани документи

За разлика от PHP, където има променливи които се променят според някакво условие.

Но няма нужда да задълбаваш много и в двете, научи някоя open source система за управление на съдържанието като wordpress или joomla те са по лесните за работа и ще ти трябва по скоро CSS да може да правиш визуални промени по сайта. То си има модули за почти всичко и само си ги добавяш към ядрото с малко пипане на CSS става идеално. Проблема идва когато решиш да правиш някакви нестандартни неща тогава вече ти трябва PHP и MySQL.
 
От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

Ако не ти трябват сериозни функции,спокоино за 1 ден можеш да се научиш как да "оправляваш" някоя готова система(joomla,e107,php-funsion, etc..).Но ако ти трябва сайт без динамичност,можеш даже да си платиш(както правят повечето,ако сайта ти служи само за реклама),няма да ти излезе солено.
 
От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

браво повече такива теми пускайте
 
От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

Лично мое мнение е, че няма как без тези езици да пробиеш в уеб. Освен ако не си фен на готовите кодове, които можеш да си свалиш от някъде, но за да ги свалиш трябва поне малко инфо да имаш за елементите, кое - какво и как го прави. Да, отнема доста време в писане, но поне знаеш, че ще стане така както искаш ти. Няма да бъдеш ограничен. Можеш само ако не знаеш как може да направиш дадена функция, за да стане това, което ти е в умът. :) Аз си ги обичам тези езици. Готовите шаблони и там подобни въобще не ги обичам. На принципа сам "Като си го направиш ти е най - добре". :)))
 
От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

А тази тема колко много ми помогна ! Идея си нямате ! Благодаря.
 
От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

От преди години, но поучително ...
 
От: От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

От преди години, но поучително ...

Да, именно такива теми са "златни мини" в този форум. Обожавам ги :). Винаги мога да науча нещо от почти всяка една тема във форума :)
 
От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

И аз честичко - дали от любопитство или при нужда се ровичкам назад :D
 
От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

HTML - Това е основата на самия сайт и представлява текст + тагове. Таговете пак са текст и указват кое е картинка, кое таблица, кое параграф, кое бутон, кое отметка...
CSS - Това е разширение към HTML и служи за указване кои елементи (таговете) как да се визуализират. Цветове, размери, позиция, рамки....
JavaScript - Това вече е програма в самия сайт. HTML и CSS са правила за визуализиране на страницата, докато Javascript се занимава с действия по сайта, но локално в самия браузър. Примерно можем да засечем когато сме кликнали върху някой бутон и да накараме бутона да стане по-голям с анимация.
AJAX - Тази част от JavaScript, която позволява на сайта да комуникира със сървъра на заден план. Изпращат се съобщения и се приемат съобщения. Когато се приеме съобщение, JavaScript (програмата която сме написали на JavaScript) решава къде какво да промени по сайта. Например ако съобщението съдържа текст, можем да покажем текста в определено поле.

Дотук всичко това е работа на браузъра. Работа му е да визуализира HTML кода, да приложи CSS правилата върху него, и да изпълнява инструкциите на JavaScript след като сайта е напълно зареден.

PHP - Това се намира на сървъра, там имаме програма написана на PHP, която приема всички съобщения изпратени от нас, обработва ги и ни връща HTML код или друг вид код, който JavaScript би обработил. PHP решава какво да ни изпрати да видим. Съшо така се занимава с четене и записване в базата данни на сървъра. Така че PHP приема заявки от нас, разбира какво сме заявили, търси информация в базата данни на сървъра, прави калкулации ако трябва, и накрая ни връща... най-често текст под формата на чист текст, HTML, XML, JSON или каквото ни трябва.
База данни - Някаква програма на сървъра, която се занимава с организиране на данни. PHP се свързва с нея и й казва какво да прочете и какво да запише. Има различни бази данни, най-разпространената е MySQL, но от известно време навлизат разни нови като MongoDB.

Да се владеят и прилагат всички тези е трудно, това е работа за програмисти. Не може току-така да се направи сайт с някоя програма. То може, но само HTML + малко CSS, което е равносилно на сайт от времето на 90-тте и първите години на 20 век... общо взето няма смисъл, особено като се има предвид, че има готови портали системи като Wordpress и Joomla.

Въпреки това е добре да се знаят основите:
Който знае малко HTML може да си добавя или променя нещо някъде.
Който знае малко CSS може да променя някой цвят, размер или позиция на нещо.
Който знае малко PHP може да конфигурира сайта си, в зависимост от сайта. Също да барника по него, но това е опасно начинание.
JavaScript е малко... като PHP, ама в браузъра. Всяка грешка се наказва. Непрограмистите по-добре да не го закачат, но ако става въпрос за конфигурация на някой скрипт - може.
 
От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

Много зависи за какво точно трябва да се използва. Като най-голяма основа е важно да се знае HTML и CSS. Останалото са подробности. При наличието на толкова много готови системи, темплейти и т.н., много по-важно е съдържанието в сайта отколкото това да е уникален на вид. Дори и да нямаш познанията за промяна на кода, винаги може да смениш поне картинката от някой шаблон като подмениш само снимката в папката и :p)
 
От: Колко важно е HTML, CSS, Java script и т.н. за успех в интернет бизнеса?

Много добра тема.. Както каза колегата отгоре, съдържанието е най-важно.
 
Въпросът е малко глупав може би. От няколко дни чета как да си направя сайт. Намерих десетки източници на български и английски. Намерих си една много хубава книга, която подробно обяснява как да структурираш сайта, да направиш лого, да пишеш HTML. Намерих си и уроци по HTML онлайн. И започнах да чета ... и започнаха проблемите: колкото повече чета толкова повече разбирам колко много неща не знам. То не било само HTML имало и DHTML, CSS, java, че и някакъв клонинг Java Script, PHP и т.н. Не лятото, а години няма да ми стигнат да изчета всичко. Днес дойде просветлението в един сайт за онлайн бизнес: ползвай блог или готов безплатен темплейт.

Много ми се ще да чуя вашето мнение: доколко наистина е необходимо да познаваш езиците за програмиране за да успееш в интернет бизнеса? Предпочитам да се занимавам с промотиране и контакт с клиенти(все пак това и уча и това смятам да следвам в бъдеще) а не с програмиране.

Благодаря на отговорилите
Зависи какво искаш да постигнеш. Огледай топ хората, занимаващи се с промотиране и контакт с клиенти, после огледай програмистите, работещи в сериозни фирми.
Всеки сам решава за себе си.
 
Не е важно да разбираш от ит специалности Ако имаш обаче пари за даване Но от обща култура е добре да назнайваш неща Най малкото за да не те лъжат или да не търсиш за всяка дреболия помощ като мен Гадно е да се занимаваш с бизнес над чийто инструмет в случая сайта - нямаш контрол. Все ще чакаш кефа на някой да ти върши дреболии и да ти скубе парите. То не са и парите такъв проблем колкото чувството да си безсилен срещу някои трудности като праблеми в сайта
 
Последно редактирано:
Програмирането не е за всеки - това не се наизустява, а е начин на мислене. Ако човек не разсъждава като програмист и не мисли логично, не става за такъв. Тук гледам, че повечето от вас предпочитат да използват нещо готово, защото им е по-лесно - ами именно това е разликата между програмистите и останалите. Първите избират трудния път, защото им харесва - искат да открият нещо ново, да създадат нещо, което да работи по възможно най-добрия начин, докато вторите просто искат да имат нещо и гледат готовите решения. Така че, първо се замислете какво искате да направите и какви сте всъщност, а след това търсете какво да учите!
 
Зависи какво искаш да постигнеш. Огледай топ хората, занимаващи се с промотиране и контакт с клиенти, после огледай програмистите, работещи в сериозни фирми.
Всеки сам решава за себе си.
Ти болен ли си? Темата е пусната 2009-та година — ти отговаряш сега? Авторката е влизала последно през 2010-та ама добре че си ти да й отговориш след едно десетилетие.
 

Горе