Колко време отнема регистрацията в търговски регистър и издаване на ЕИК

RoNaLd1nHo

New Member
Здравейте!

Имам питане във връзка с регистрацията в търговския регистър като лице упражняващо свободна професия. Предварително се извинявам, ако има вече актуален коментар по този казус, но не открих с търсачката.

Имам сключен догогвор с испанска фирма за консултантски услуги (SEO) и изискват от мен издаване от фактура всеки месец при плащането от тяхна страна. Аз нямам фирма, но след като проучих нещата вкл и теми тук във форума, видях, че най-оптималния вариант би трябвало да е точно регистрация в търговския регистър като лице упражняващо свободна професия. Така ще имам право да им издам фактура ( с нужните за тях атрибути- legal details, bank number etc.) като физическо лице.

Конкретното ми питане е колко време отнема цялата процедура, дали за един ден би могло да стане всичко? Като имам предвид не само регистрацията на място, но и получането на самите данни- ЕИК и т.н които да мога да представя на фирмата в Испания. Понеже ме помолиха да им предоставя invoice данните до края на другата седмица. Но при положение, че имаме само 2 работни дни тогава, а и не досега не съм имал вземане-даване с тази институция, не съм сигурен какви са опциите.

Предполагам самата процедура става в търговския регистър, няма как всичко да стане само онлайн? Също така дали има нещо, което може предварително да подготвя и оттам да се спести време (някакви онлайн образци и бланки)?

Благодаря предварително и весело посрещане на празниците!

Лицата, упражняващи свободна професия се регистрират в регистър Булстат. Веднага ти дават кода по Булстат. Само провери какви документи ще ти искат при регистрацията, за различните професии са различни.

RoNaLd1nHo

New Member
Лицата, упражняващи свободна професия се регистрират в регистър Булстат. Веднага ти дават кода по Булстат. Само провери какви документи ще ти искат при регистрацията, за различните професии са различни.
Благодаря! Регистър Булстат това като държавна агенция предполагам е държавния регистър нали там се отива и става самата процедура?

RoNaLd1nHo

New Member
За сделки с Испания ще трябва да се регистрираш по ДДС, което едва ли ще стане в тези 2 дни.
Ами то всъщност аз няма да изповядвам сделки, покупки, продажби и т.н ако правилно съм разбрал какво имате предвид. Имам договор в който съм вписан като физическо лицо за извършване на консултатнски услуги. Просто сега ми казаха, че като ми плащат ще им трябва invoice с legal details, bank number etc.

Благодаря! Регистър Булстат това като държавна агенция предполагам е държавния регистър нали там се отива и става самата процедура?
Виж тук за адрес в твоя град, необходими документи и т.н. Голяма част от услугите са и по електронен път.

freelancer

Well-Known Member
Ами то всъщност аз няма да изповядвам сделки, покупки, продажби и т.н ако правилно съм разбрал какво имате предвид. Имам договор в който съм вписан като физическо лицо за извършване на консултатнски услуги. Просто сега ми казаха, че като ми плащат ще им трябва invoice с legal details, bank number etc.
Щом ще ти плащат от испанско дружество, мисля, че трябва да се регистрираш по ДДС. Най-добре питай счетоводител.

hap23

Active Member
Регистрацията в Агенцията по вписванията - БУЛСТАТ става веднага след като дадеш всички необходими документи. Може да се регистрираш със сертификат, диплома или с договор, в който си вписан като изпълнител. държавната такса е 12 - 15 лв.
Ще ти трябва обаче регистрация по ЗДДС - за справка ЗДДС чл. 97а. Тази регистрация е преди получаването на парите от Испания, излиза от НАП за 3-7 раб.дни.
Трябва и регистрация в НАП за започване на дейност и съответно осигуряване - добре е да имаш ПИК от НАП по ЕГН и се подава по ел.път. Регистрацията се прави в 7-дневен срок от започването на дейността.

Последно редактирано:

Горе