Колко струва един уеб сайт?

От: Колко струва един уеб сайт - Дискусия

За да си отговорим на въпроса колко струва един сайт, трябва да си отговорим на въпроса, колко струва едно нещо (каквото и да е то).

А определяното на цената на нещо е доста сложен процес и се влияе от различни фактори.

Има доста провокиращи въпроси в учебниците по икономика.

Примерно, колко струва една картина на Ван Гог?

За циганите нищо, щото не става за ядене или за предаване на вторични суровини. За някое племе от Африка също нищо не струва. В крайна сметка тя няма никаква роля освен да стои окачена на стената. В случай на война не можеш да стреляш с нея. В случай на бедствие не става за храна. В смисъл, че не е инструмент някакъв, че да може да ти помогне. Т.е. тя има само колекционерска стойност. В случая с племето в Африка, примерно, една празна бутилка от Кола-Кола струва повече, щото има доста по-голямо практическо приложение (Боговете сигурно са полудели). ;)

Горе долу същото е положението и със златото - то има пък само инвестиционна стойност, понеже няма кой знае какво практическо приложение. Среброто и Платината се използват повече в производството и имат и някаква практическа стойност.


Та да се върнем на сайтовете, че за тях идеше дума.

Различните сайтове имат различна стойност за различните играчи на пазара. Примерно, някой се интересува от приходите, друг се интересува от потребителите, трети се интересува от потенциала на сайта, на друг домейна му е по-ценен, отколкото сайта.


В крайна сметка според теорията едно нещо струва толкова колкото купувачите са готови да дадат за него.

Когато има много купувачи, но няма продавачи цените вървят нагоре. Когато има много продавачи, но няма купувачи цените вървят надолу. Правилото е валидно за всички пазари и продукти. Имаше едно изследване по темата и то доказваше, че пазара на домати и на имоти по това правило са абсолютно идентични, само дето цените на доматите се сменят в рамките на година, а на имотите пиковете и спадовете са на доста по-големи интервали.


В заключение, мога да кажа, че и тук може да се приложи теорията, че едно нещо струва толкова, колкото купувачите са готови да платят за него.
 
От: Колко струва един уеб сайт?

Е този въпрос е като - колко струва една кола.
 
От: Колко струва един уеб сайт - Дискусия

хората спрете се с тия хилядарка малко, моля ви се. зави ми се свят вече :)
 
От: Колко струва един уеб сайт - Дискусия

Като човек продал десетки сайтове последните няколко години мога да изкажа експертно мнение.

Няма определена схема по която да може да се определи точната цената на един сайт. За всеки се прави подробен анализ (особено ако е за по голяма сума)Влияе се от няколко фактора като уникалност на контен-та, от колко време е online, посещения на ден, история, колко пари прави на месец, от какво прави пари, колко време е правил тази пари, PR, позиция в search engines, bounce rate и т.н.

Най общата формула е базирана на печалба на месец и се продава 12-15 пате спечеленото на месец
Ако един сайт прави стабилни (минимум последните 6 месеца) 1000 лева, то разумната цена би била 12, 13 хиляди лева.
Пак казвам, зависи какъв е сайта и какъв content има. Ако е уникална идея, с уникален контент то може да достигне и над X24 месеца печалба.
Надявам се да съм бил полезен.
 
От: Колко струва един уеб сайт - Дискусия

не повече от 15 000 лв. и то ако човека използва "рисков капитал"
 
От: Колко струва един уеб сайт - Дискусия

Виждам че има доста експерти тук и сега искам да ви задам един напълно сериозен въпрос - на каква цена оценявате домейна 99centads.info ?? Питам понеже и двете страни си нямат идея ... :)
13 лева :))
 
От: Колко струва един уеб сайт - Дискусия

Здравейте. Сигурен съм, че сте срещали от така наречените сайтове "цент аукциони". Според вас колко струва да се напрвари такъв сайт, законно ли е и трябва ли да регистрираш фирма. Благодаря.
 
От: Колко струва един уеб сайт - Дискусия

Еми зависи какъв е сайта .. :Д
 
От: От: Колко струва един уеб сайт?

Малко ми е нереално да се оценява според прихода главно. Има куп фактори като уникално съдържание, класиране в гугъл, готова или писана система, посещения и куп други подробности......
 
От: Колко струва един уеб сайт?

А някой може ли да ми каже къде мога да си предложа сайта за продаване ?
 
От: Колко струва един уеб сайт - Дискусия

това колко струва 1 уебсайт зависи от много неща...
 
От: Колко струва един уеб сайт?

зависи какъв е сайта дали включва хостинг домейн и т.н.
 
От: От: Закупувам сайтове с мин приход 1000 лв./мес

What is your website worth? (glurk.com)

This free calculator will give you a pretty good estimate of what your website is worth. There are a lot of intangibles that can affect the price of your website, but this will at least give you a starting point. For a more accurate estimate, you can buy a domain name appraisal from a number of companies.
Значи сайта kidsbg.com струва повече от $25000...?
 
От: Колко струва един уеб сайт - Дискусия

наскоро купих онлайн магазин с кошница и админ панел под Joomla за 350 лв , Но го купих от човек , който тепарва навлиза , няма фирма , прави сайтове по поръчка . Има направени 5 сайта
 

Горе