Конкурс за: Конкурс за: Дизайн за печат на Чаша!

Поне ще си опитал и това ще се оцени, сериозно удължи го и ще покажеш поне добра воля, ако е нужно вкарай нови изисквания.
Напълно подкрепям. Наистина и ти скоро имаше подобна ситуация, но с Happy End. Бръкна се в джоба, но ощетени нямаше, с което си запази името, уважението и доверието, което в наши дни (и не само) винаги е било по-важно, а и постъпи мъжки.

Аз също писах, че консенсуса е по-добрия вариант. Всяка страна ще направи по малко компромис и нещата могат да се изгладят за седмица. Не е само до парите, но и до разочарованието на креативни личности, което в последствие може да доведе до загуба на мотивация и талант, които са безценни.

Като гледам по начина на писане, автора няма намерение да стига до консенсус, но все пак го съветвам да се замисли. Прав е, че виновни няма. Нито той, нито дизайнерите са знаели за строгите правила при печат. Въпреки това смятам, че вината е малко повече негова. Когато си посредник, поемаш отговорност, това е цената. Точно както направи Спайракс. Можеше също така да се допиташ до адвокати, счетоводство и другите му там вещи лица преди да обявиш конкурса, защото виждаш какво се получава.

Както гласи старата българска поговорка "Като се обърне каруцата - пътища много" ;)
 
Последно редактирано:
Счетоводители, адвокати, нотариуси, консултанти по авторски права на мърчове, ей тва е да ихзарчиш 500лв. за консултации, за да избегнеш да платиш 300лв. за труд. Разбира се всички знаем, че счетоводителите, които си питал живеят на същия адрес като адвокатите - някъде в главата ти.

Човекът иска оригинално рисувани дизайни - струват 800 парчока по поръчка. Долари.

200 дизайна можеш да вземеш и за 5 долара - крадени.

Значи иска оригинално, рисувано, ама да е по-евтино от крадените, защото се притеснява, че оригинално създадените с купени елементи ще му създадат повече легални проблеми от тези които са 200 броя за 5 долара.

Това, което предполагам стана, е че като писах на гореспоменатия в друга тема къде има изгодни дизайни, реши че там за 300 кинта ще вземе 1 000 дизайна, които ще ползва много повече от 4-те тук и парите за конкурса изведнъж свършха. Само предполагам, разбира се.

Иначе аз лично предлагам на админите да ги изтрият тези правила за конкурси. Когато има правила, които не ги спазват дори хората, които са ги писали, как очаквате да ги спазват третите лица? Хубава работа, ама българска. За съжаление точно такива палачинки като двамата бизнесмена, които 3 седмици вървят медени питки по прашните друми, само и само да избегнат да платят това, което те самите са обещали, ни излиза лошо име на нас нормалните българи.

И не мога да повярвам нахалството да каже същия, че дизайните не му харесвали. На който му липсват първите 7 и последващите 107 години от възпитанието от далече си му личи.
Аз имам успешни магазини за точно такива дизайни. От мен са откраднали стотици дизайни разни типове из нета, нито един не съм осъдил. За да осъдиш някого в България на база авторско право трябва да докажеш колко пари реално е направил нарушителя от дейността си, за да те компенсират със същата сума. Тази глоба от 5 000 звучи много добре, но като всичко друго в приказките на конкурсодателя - няма нищо общо с истината и практиката. Трябва да продаде чаши за един милион, за да може някой да го осъди за половината от тези пет хилки.

Другото е, че тези ресурси са сваляни десетки хиляди пъти, стотици от които от хора, които ги препродават. Още с качването на графики по сайтовете за събскрипшъни, качващия знае, че авторските му права са дотам - каквото намаже от сайта, това ще е, защото такива измамници като някои конкурсодатели веднага ще им свият векторите и ще почнат да ги препродават. Когато някой ти краде коня, не те е еня, че чичо му ти краде кокошката.

Този форум докато продължава да поощрява бай Ганъовщината с прегрътка и усмивка, все така ще си въртят нещата, защото не е направен да печелят дизайнерите от конкурси, а собственици да печелят от Coolice хост, и никой няма да си банне потенциалните клиенти, дори да са лиглъовци, които губят времето на съфорумниците си. Вие сте продукта, не сте клиентите - клиентите са тези, които ви правят на пълни ахмаци.

Но мен ще ме баннат след този пост, защото е по-добре да си дупелизещ мошеник, отколкото откровен циник.
 
Последно редактирано:
Забелязвате ли старата българска традиция? Виновния напада другите, така смята, че ще излезе сух или ще го сметнат за жертва! @Blinky @coolice Работата е свършена по задание. Ще бъде ли поощрен @webmast367 ?
 
Абе хора не разбрахте ли, че наградите на тези конкурси са задължителни и гарантирани "уж" и огранизаторите се съгласяват с това, чрез цитирането на определено изречение от правилата за организиране на конкурс. Без значение дали му харесват предложенията, дали може да избере вариант и т.н. трябва да се възнагради някой за положения труд. Като не ви харесват условията не пускате конкурс и наемате някой да ви свърши работата, който може да ви издаде декларация за авторство/оригиналност/уникалност.

п.п.
Организатора може да си намери някое жури да му оцени вариантите и да ги обследва за уникалност и др.
Не е лошо и дизайнерите да напишат под варианта си дали са използвали готови графики.
Между вариантите има и предложения които са със 100% уникалност, ако е изобщо възможно това, но поне са собственоръчно направени, не може всички да се слагат под един знаменател.
Има сайтове като 99дизайнс, където като си пуснете конкурс и почти всичко с правата ще ви е наред, ама малко по-дебело ще ви дойде.
 
Последно редактирано:
Забелязвате ли старата българска традиция? Виновния напада другите, така смята, че ще излезе сух или ще го сметнат за жертва! @Blinky @coolice Работата е свършена по задание. Ще бъде ли поощрен @webmast367 ?
Потребителя, гледайки профила му, днес е влизал последно в малките часове и се надявам да вземе отношение. Според мен форума ще се погрижи да бъде поощрен. ;) Нека му дадем днес, утре и да видим. Въобще ми е много трудно с тези конкурси. Очаквах, поне потребителите с добър рейтинг тук, да не правят такива ситуации, но уви.
 
Не, че на Блинки му е лесно между чука и наковалнята, но все пак е Админ. По темата (по мое мнение) никой няма 100% вина, но все пак, както писах - отговорността е малко повече на автора, отколкото на админа. Не е работа на дизайнера да се запознава със закони, права, счетоводство, жури и така нататък. Автора на темата също не беше наясно с детайлите и изведнъж като се запозна, взе да не му харесва нито един дизайн (което спомена в последните постове).

Надписа "Запознат съм с правилата", както и датата на край на конкурса и условията важат точно толкова, колкото кукитата в доста онлайн магазини - за парлама so to say.

Пак казвам - за мен виновни няма (макар, че държа на тезата, че дизайнерите са по-малко виновни според мен), Блинки пък изобщо, но е добра идея да се предприемат нови мерки и правила, този път "подплатени" или "гарантирани". Колеги преди мен са дали достатъчно идеи.

Ако ще я караме така, вариантите да се използва чужд труд стават безбройни.

Реша да си правя портфолио или да отварям фирма. Обаче не ме бива с фотошоп, илюстратор и т.н. Пускам конкурс тук и пиша - "Награда 300лв"; "Крайна дата....."; "Запознат съм с правилата".

Взимам няколко идеи след 3-4- дни и си измислям оправдание - "Конкурса не беше за мен, аз писах от името на приятел", "Налага се да пътувам, нз кога ще се върна. Избран съм за един от хората за еднопосочна мисия до Марс", "Развеждам се, жената взе бизнеса - искайте парите от нея". Каквото и да кажа ще е ОК. След това взимам идеята за логото, дооправям си го и ВОАЛА! Даже не е нужно да се ровя по фрипик и разните му сайтове за мокъп и темплейти. След време ако се наложи влизам пак, от друг комп, с друг ник и стартирам наново. И така се минали 30+ години, а ние се чудим защо политиците са продажни за милиони, след като няма закони и правила и за 100лв.
 
Ако авторът на конкурса е имал специални желания - авторски шрифт, авторска графика - да го е описал в условията на заданието. След като не го е написал, значи дизайнерите са изпълнили условията, които е поставил. Само той не е - написал ли е, че е запознат с правилата? Написал е - значи да си спазва собственоръчно декларираното.
Що се отнася до предложението за доказване, че дизайнът е авторски - ами, освен да му подпиша декларация, каквито се искат в някои конкурси, друг начин не виждам. Нека той да докаже, че дизайнът не е авторски.
 
Ами треснете му всички по един негативен feedback и това е.
В крайна сметка това е ебати наглото държание "Нищо не съм взел, за да плащам".
 
Мислех да не коментирам но то стана смешно.

Гарантиран награден фонд 300лв.
Уж беше гарантирано

Промени няма да се правят, нито отмятания!
Това също...

партньорите твърдо отказват да се ползва която и да е било графика!
Ще рухне дружеството с 300лв ли? А за международния пазар се засилили....

можете да си разполагате с графиките както прецените! Можете също да ги пуснете и за продажба в някой сайт дори по доходоносно би било вместо конкурс! Тоест 1 графика ако я купят 100 човека дори по 10 кинта са ти пари
Платете си това, което си поръчали и си разполагайте с него както сметнете за добре!

Допитахме се и до счетоводителят ни, както и до адвокат
Като ви гледам капацитета, то първо до бизнес консултант да се бяхте обърнали.
Счетоводителите и адвокатите разбират от сметки и закони а не от бизнес.

Да не се окаже накрая, че счетоводителя и адвоката са @dreambench който ти дава съвети в другата тема?

нямах дори идея относно тези права и т.н относно печата върху предмети и продажбата! Тоест нямах представа, че нормалният лиценз е НЕВАЛИДЕН - НЕДОСТАТЪЧЕН!
То пък сега имаш идея.

Я отвори eBay, и виж колко от чашите са с авторски картинки. По 50- 100 евро са машините за отпечатване на чаши и всяко едно хлапе го прави в Европа от детската си стая за да си докара джобни


Я сега кажи каква е истината, че на 13-ти Септември пусна конкурса за чаша а на 16-ти пускаш тема и търсиш сайтове за картинки и графики

Реално да си кажа честно до около петият ден от конкурса нямах дори идея относно тези права и т.н
Айде бе, верно ли?
А в другата тема какво казваш?

Искам да имам лиценз във файла при теглене.... да ми е спокойно на душата.. :D

Или реши че по- добре да платиш тези 300 лв за абонамент в някой сайт и да сваляш картинки а не да купиш само 4?
После " ама очаквах повече ама не ми харесват" мрън мрън... Айде айде
 
Да не се окаже накрая, че счетоводителя и адвоката са @dreambench който ти дава съвети в другата тема?

Не знам що ме намесваш, но на няколко пъти в тази тема му казах, че има достатъчно предложения, които не са със свалени графики и които може да награди. Най-малкото не беше той запознат с тия неща, нито ги е споменал в условията, така че той е в издънка.

А според условията на тези сайтове, които съм цитирал в другата и тази тема, наистина няма право да ползва готови графики от тях по този начин. Това не идва от мен. Дали ще се съобразява с тях си е негова работа.
 
Хубаво е да се цитира и това нещо, което пусна след 4-тото предложение. Т.е. дори да оставим това със свалените графики настрана, аргументът, че не му харесват направените от нулата, също не важи.

Здравейте, радвам се да видя, че имаме минимума от 4 участника включили се!
Да уточня! Не знам, какви и колко "Неуспешни" конкурса са се провеждали преди този, но моето условие беше да има минимум четири участника за да се разпределят четирите награди!
Вече имаме четири предложения, тоест дори да не се включи никой друг ще разпределим наградата между тези четири предложения, а ако има и други ще изберем четирите най-добри (според нашият вкус)

Край на конкурса: 22:00ч. на 23.09.2022г.
Дата за обявяване на победител: до 22:00 часа на 24.09.2022г. Победителите ще бъдат обявени тук в темата!

Гарантиран награден фонд 300лв.
1-во място - 100 лв.
2-ро място - 80 лв.
3-то място - 70 лв.
• 4-то място - 50 лв.

Промени няма да се правят, нито отмятания!
Успех на всички участници и скоро ще пусна още конкурси, нека свърши първо този! Ще имаме нужда и от лого : )))
 
На предишния конкурсаджия му наляхме половин процент принципност временно, та да плати на хората, но тук мисля, че въпросния е напълно имунизиран към нещото наречено морал. Загуба на време, човека сега сваля като полудял дизайни за 30 стинки парчока, вие тука искате 300 кинта да даде за 4. Може да не е морално надарен, но явно има някаква баисна математика скрита в душата му.

От сваляне на дизайни за стинки, няма време да дойде да се из*ере още един път върху достойнството на дизайнерите.
 
Аз не виждам ко има да се разисква, предупреждение и банан следващия път.
Правилата са ясни, няма харесал нехаресал.
Има ли няколко уникални графики които не са използвали чужди елементи - има...
Налице е неспазване на правилата!
 
Ако авторът на конкурса е имал специални желания - авторски шрифт, авторска графика - да го е описал в условията на заданието. След като не го е написал, значи дизайнерите са изпълнили условията, които е поставил. Само той не е - написал ли е, че е запознат с правилата? Написал е - значи да си спазва собственоръчно декларираното.
Що се отнася до предложението за доказване, че дизайнът е авторски - ами, освен да му подпиша декларация, каквито се искат в някои конкурси, друг начин не виждам. Нека той да докаже, че дизайнът не е авторски.
Че и авторски шрифт. Абе направо авторски да са и чашите. Ако може и тва дето ще им се налива. Домашна ракия, между другото обещах да питам за един познат предлага до 10 тона мискет, който е още по лозята. Ама чаши няма. В понеделник трябва да му отговоря, ма не сметнах че форума е подходящ за предлагане на грозде.
 
Винаги си плащам, платих си и когато ми пратиха копи пейст статия. Разбира се я разкарах въпросната булка, но платих. И на се чувствам прецакан, имам достатъчно опит да знам, че тия дето маят за 5-10 лв нямат място в големия бизнес, няма и да имат. Дори няма да им върви, съдбата го взима от него по друг начин.
Плащам ди, ако не платя ще кажат - Дойде тука един от Кърджали и не плати. Естесвенно в съзнанието на хората остава нещото, че хората от еди къде си не са коректни. Та не носим отговорност само за себе си. Така сме възпитани, където и да идеш бъди коректен и си плащай. Явно автора на тая пародия наречена конкурс не е възпитан така.
Жалко и за тенденцията, която се беше зародила, получаваха се хубави конкурси. С всеки провален от измамни въшки конкурс, доверието на дизайнерите намалява, също и участията, което е жалко.
 
Ще му пиша и на лично. Дано върне. Явно пак ще е драма, ама не мога да разбера защо се случва това? :)
Писах му на лично, надявам се да откликне. Все пак сме се събрали да правим бизнес тук, ако ще си правим някакви цигании има си и по-подходящи места. Силно се надявам да го види и да реагира отговорно. Каквото мога ще помогна да не се стига до някакви грозни ситуации. Не знам наистина защо тези конкурси се превръщат в такава драма.
 
Не знам наистина защо тези конкурси се превръщат в такава драма.
Защото има "вратички" и може да се избяга от отговорност Блинки. Примесено с не рядко срещания народен манталитет (да не го описвам) резултата е налице. Ако беше дал парите и да направи поръчка - няма много за шаване и щеше да опише и провери всеки детайл, защото е платил предварително.

Автора в случая май (дано греша) използва и предимствата и недостатъците на конкурсите тук - много предложения, страхотни дизайнери и никакви последствия при неспазване на правилата. Сега спокойно може да си гепне някой дизайн, да го пипне леко и да го пусне Free of Charge. Не казвам, че ще го направи, но реално идеите за дизайн вече са представени.

Дано ти отговори и да има някакъв справедлив завършек цялата тази история.

п.с. Скоро не съм виждал много конкурси да се превръщат в драма, както спомена. Просто имаше лека ескалация при конкурса на Спайракс, но в крайна сметка пое отговорност и ощетени нямаше.
 
Защото има "вратички" и може да се избяга от отговорност Блинки. Примесено с не рядко срещания народен манталитет (да не го описвам) резултата е налице. Ако беше дал парите и да направи поръчка - няма много за шаване и щеше да опише и провери всеки детайл, защото е платил предварително.

Автора в случая май (дано греша) използва и предимствата и недостатъците на конкурсите тук - много предложения, страхотни дизайнери и никакви последствия при неспазване на правилата. Сега спокойно може да си гепне някой дизайн, да го пипне леко и да го пусне Free of Charge. Не казвам, че ще го направи, но реално идеите за дизайн вече са представени.

Дано ти отговори и да има някакъв справедлив завършек цялата тази история.

п.с. Скоро не съм виждал много конкурси да се превръщат в драма, както спомена. Просто имаше лека ескалация при конкурса на Спайракс, но в крайна сметка пое отговорност и ощетени нямаше.
Няма вратички, всеки ще си понесе каквото си е забъркал. За жалост някои го мислят за голям базик, и че може да мине. Да може, всичко може в този свят, въпросът е на каква цена? Последствията те първа ще дойдат, според мен хората, участвали в него няма да оставят нещата така. Дано ми отговори, защото наистина ми се иска да не се стига като вече може би 50% от конкурсите. :)
 

Горе