Мажоритарният вот

Unwise

Well-Known Member
Пускам тази тема за да ни стане ясно има ли одобрение или неодобрение на една такава система в обществото. Обикновено по медиите тази тема не дават много да се дискутира, а ако успее да се появи там, от раз се появяват камара политически "специалисти", които почват да обясняват колко марсианска е тази система. Аз лично подкрепям идеята, която в момента описвам, но по-важното за мен е да видя на какво мнение са другите (нещо като проучване на общественото мнение). Ние тук сме някакво миниобщество, така че що-годе ставаме за такова проучване.

Какво представлява самата идея:
Държавата се разделя на избирателни райони (реално и в момента има някакво такова деление) с приблизително еднакъв брой избратели във всеки район. Желателно е новото разпределение на районите да е максимално близко до настоящото деление, а единствената причина за промяна на деленето да е на база брой избиратели.
Всеки един такъв район си избира един народен представител, който да представлява района, от който е избран. Принципът на гласуване за избор на този един народен представител е както в момента се гласува за кмет и президент. За да бъде избра са нужни 50% + 1 подкрепа. Ако никой кандидат не получи толкова се излъчват първите двама с най-висок вот и те се явяват на втори кръг избори (белотаж) с цел някой от тях да получи нужното 50% + 1 доверие.
Ако човек през последните 4 години е сменял своето местожителство, той гласува в района където е живял най-продължително време за този период.
Този политически модел не премахва партиите, а ги приравнява с другите граждеански организации/сдружения. Един кандидат може да бъде предложен/подкрепем както от такива организации, така и да няма такава подкрепа от такива организации.
Редът на разглеждане на предложенията за гласуване в НС е според броя на народните представители, които са го внесли (т.е. повече вносители, по-ранно разглеждане).
Министрите се избират от НС. Те могат както да бъдат от народните представители, така и външни специалисти. Ако даден министър не е избран с избори народен представител, той няма право на глас при гласуване в НС.
На партиите както и на народни представители не се полагат субсиди за избори. Тук идеята е кампаниите да не са толкова разточителни, а финансирането да става само от подръжниците на въпросния кандидат.
Когато в един район хората станат недоволни от своя представител чрез събиране на конкретен брой подписи на хората от района могат да назначат нови местни избори за смяна на този народен представител. За да не се злоупотребява с възможността за смяна, а и за да се даде шанс на въпросния народен представител да работи, такива избори за смяна трябва да могат да се правят през не по-малко от 6 месеца. Този срок не важи ако народния представител сам си подаде оставката или по някаква друга причина (изчезване или смърт) не може да изпълнява своите задължения.

Допълнителна идея:
Тъй като сме IT форум е редно да има и предложение с тази насоченост.
Идеята е да се създаде онлайн web система, която да се занимава с мониторинг на всички избираеми политически лица (народни представители, кметове, общински съветници и т.н.). В тази система всеки човек ще може да прегледа предизборните програми/обещания (текст, видео и аудио) на всички кандидати, ще може да гледа кой кога е ходил на работа, какво е предлагал, какво е гласувал и как е мотивирал действията си (политиците ще имат право да дават текстови или видео обяснения за действията си в тази онлайн система).
Какво постигаме с една такава система?
На първо място прозрачност и максимален народен контрол.
На второ място идва даването на мамсимално равен старт на всички кандидати небазирано на това кой колко пари има (всеки законно регистрирал се кандидат има право да представи идеите си в текстов, видео и аудио вид). Това ще намали сериозно разходите на държавата за предизборни кампании.


Моля всеки участващ в темата да коментира дали е ЗА или ПРОТИВ тази политическа система да се приложи в България. Ако има частично ЗА или ПРОТИВ, моля да се поясни за кое точно е ЗА и за кое ПРОТИВ, като е хубаво да се даде мотивация защо мисли така.


П.П.:
Темата е само за тази версия на мажоритарния вот, а не за мажоритарния вот приципно.
 
От: Мажоритарният вот

Това е огромна грешка, така най-големите мафиоти ще ходят в парламента. През последните години има доста хара в парламента с такъв вот - спомняш ли си поне двама избрани така?
 
От: Мажоритарният вот

Ужаса на мафиотите. :lol:
Ще трябва да подкупват неизвестно количество гласове, за да им направят удобен закон. Като за всеки закон ще са нужни подкупи на различни НП.
Затова е пълно с "експерти", които доказват колко несъстоятелна е тази система.
Като най-популярната теза е "политическа отговорност". Като че ли сега някой е отговорен за съсипиите на България, които вече толкова години се вършат чрез партийната избирателна система.
При сегашната система е достатъчно да се купят 3-4 ръководители на партия. Които да подхвърлят огризки на останалите НП.
 
От: Мажоритарният вот

Хубаво изразявате мнението си, но все пак ще помоля на видно място (най-добре в началото или в края) в поста да се вижда "ЗА" или "ПРОТИВ", за да е напълно ясно какво ви е мнението.

По темата:
Предлагам на всеки четящ да се опитва да се сети кой точно е неговият народен представител, т.е. кой е народният представител от неговия район и от коя партия е. Честно да си призная нямам си идея кой точно се води мой народен представител. Нямам идея и от коя партия е.
 
От: Мажоритарният вот

Допълнителната ти идея е добра .За нея имаш ЗА!:|
Основната идея обаче е много омотана и не ни е ясна.Заприличва ми на кметските избори.За неа за сега -Против.:rolleyes:
 
От: Мажоритарният вот

Да, точно тук ще НИ стане ясно :lol:
Че защо не? Има немалко пишещи и четящи в този радел. Тук сме събрани от къде ли не и всякакви хора. Най-важното е, че тук няма цензура на идеите (поне аз нямам спомен да съм бил цензуриран) и отсъства елементът с медийните мозъчни промивки характерни за телевизиите и "големите" онлайн медии.

Към nimbus:
Идеята е изборите за народни представители да са точно като кметските, с което както си избираме кмет, така и да си избираме наш представител в НС. В момента избираме партии, които си избират свои партийни (а не народни) представители. Аз лично не се чувствам представен в НС, тъй като си нямам идея нито кой е моят представител (нали уж има някакви листи по районите), нито от коя партия е, нито от какъв процент от хората от района ми е одобрен/избран. Нямам идея как да проверя кой ми се води представител. В момента чрез партиите в НС масово влизат никому неизвесни представители на незнайно кого.
 
От: Мажоритарният вот

Твърдо ЗА!

Аз отдавна го разправям, ама разни манти, панти и други такива, ми обясняват колко съм тъп.

С малко допълнение - същите тия избиратели, да могат и да го свалят. И дадат на съд.
 
От: Мажоритарният вот

За да има съд за депутати не трябва да има депутатски имунитет. А за да се свали депутатският имунитет и за да няма тормоз на депутати от страна на хора от съдебната система, трябва да се направят сериозни корекции в НПК, тъй като в момента системата съзнателно е направена да работи така (т.е. да се използва предимно за тормоз). Като за начало (все пак всичко не може да се направи от раз) единствената защита от подобна саморазправа би била да се въведе ограничение на депутати да не може да се налага мярка за неотклонение задържане под стража, но това, че е депутат да не пречи да тече разследването срещу него. Не мисля, че е нужно първо да бъде свален от власт (не че е зле, ако е престъпник) и чак тогава да започват съдебните действия срещу него.

Темата е пусната точно за изразяване на мнения. Добре дошли са както тези, които одобряват идеята, така и тези, които я считат за тъпа.

П.П.:
Моля, някой от привържениците на сегашната система да ми даде идея как да разбера кой се води мой народен представител (т.е. кой ме представлява) в НС и с колко % подкрепа е избран, че нямам идея как да разбера. И така пак стигаме до прословутия въпрос "Кой?".
 

Горе