Малко информация за афилиейт маркетинга, ако може?

fifi

Well-Known Member
Здравейте, имам няколко въпроса, свързани със афилиейт маркетинга, за които искам да се посъветвам и с хора от форума, а не само с гугъл, защото мисля, че тук има доста хора с опит с афилиейта.

1. Определено ен пазара е по-доходоносен (поне доколкото съм чела мнения) на съфорумци. Дори смятам да инвестирам в първото ми начинание за ен пазара. Само, че се чудя по какъв начин да промотирам продуктите?

Идеята я имам, домейна и хоста са ясни, стоките са избрани, "магазина" е готов (така да се каже по план). Но освен оптимизацията (която ще отнеме много време, а и не разчитам много на нея, тъй като сайта ще е нещо като "агрегат"... и ще е на автопилот - тоест, направо ще се "копва" съдържанието от amazon. Така, че с него няма да имам грижи (писане на съдържание, качване на снимки и т.н.). Работата ми ще е да "докарам" потенциални клиенти в сайта.

Само, че се питам - как? Мислех за платена реклама, но според мен нишата е доста конкурентна и платена рекламна кампания - в AdWords, например, не би могла да си избие инвестициите, още повече, че след проучване излиза, че цената на клик е около 8 долара, а пък комисионната за продаден продукт е 4 долара. Така, че и това отпада като вариант.

Можете ли да помогнете с други начини, чрез които мога да промотирам един афф магазин? Или поне да препоръчате полезни книги - бг или ен?

Имам и още един въпрос - според вас каква сума е добре минимум да се инвестира като заначало в едно подобно начинание (без да броим домейн и хостинг)...?

И още един въпрос за USA и UK пазара, според каква конверсия може да се постигне за 1000 посещения (имам предвид средно брой продажби). Знам, че зависи от доста фактори, но все пак някакви ориентировъчни цифри биха ми свършили работа.

Четох в digitalpoint, че при някои месечната печалба е около 2 долара, при други 400-600, при трети пък към 4 000 на месец и т.н.

-----------------------------

Вторият ми въпрос е за бг пазара. Има доста сайтове, които предлагат аффилиейт програми - не говоря за сайтовете за групово пазаруване, а например тези за електроника и т.н.

Според вас дали си струва да се инвестира в бг афф проект? Тук конкуренцията пак ще е голяма, но не чак толкова като при ен пазара, освен това ще ми е по-лесно да правя сео-то за бг сайт. Мога да си позволя и да пиша статиите, така че да е добре оптимизиран сайта и мисля, че има шанс реклама в AdWords да помогне за продажбите.

И най-вече за бг пазара ме интересува - има ли някой, който е печелил парични пари от бг афф маркетинг. Каква е приличната сума според вас, която може да се докара от такъв сайт, ориентиран в предлагането на само един продукт - примерно смартфони (имам предвид диференциран, но еднотипен)?

Ще се радвам на всякакви съвети, насоки и т.н., както и на инфо за това каква е конверсията при бг сайт - примерно на 1 000 посещения / брой продажби? Пак ще съм благодарна и дори за ориентировъчни цифри.

P.S.: За бг пазара ми хрумват повече идеи за "докарване" на трафик, но все пак ще съм благодарна, ако и вие дадете някой друг съвет.

Благодаря предварително за отделеното време.
Поздрави! :)
 
Здравей, супер, че си решила да направим една силна тема. ;)

Аз лично използвам предимно трафик от статии, SEO, ако се засили минавам и на платени варианти - PPC. Социалките гледам да са също в микса, но за съжаление дават малка конверсия на база инвестирано време. Но пак са силен ресурс няма спор в това. Но първо търсачките и сходните по тема с твоя сайт сайтове, форуми, блогове, директори за статии и прочие.

Как успяваш да правиш SEO с така натрупано съдържание? Мисля, че ще ти е трудно. Но за сметка на това много работа ще отпадне. Няма да е зле като идея да влизаш и да редактираш това съдържание.

PPC на такива продукти само с много добри кампании, и малко бюджети в началото, а при много желания и по-малко PPC-та, там където конкуренцията е малка, трафика пак таргетиран и добър, а кликовете не толкова скъпи, както са в AdWords. Да ти кажа честно, кампания за продукт правещ 30-40% комисионна си заслужава, особено ако средната продажба е на стойност $59 си струва. Специално за Амазон, не знам, там повечето афилиейти го правят с блогове и ревюта, надявайки се за трафик от тънки ресурси, включително и SEO. ;)

Да, има няколко добри начина, които иска малка инвестиция. Преди време, не знам сега, правехме си ebooks, в които се слагат affiliate линкове, които си водят към продукта, а ти реално даваш там tips & advices. ;) Дай ми лично с детайли, имам нещо, което може да ти се стори интересно. ;) Иначе има много ресурси в нета как да се сдобиеш с тънък трафик. Включително и по форумите тук може да получиш. Аз съм за US пазара, но и UK не е за под ценяване. Естествено, имам повече симпатии към US трафика. :) Там ще имаш по-добра конверсия, гаранция. Поне от моя опит е така. Да речем, че имаш 1000 посещения, с продукт с конверсия 1:50 - това е на всеки 50ти имаш продажба, при добре таргетиран трафик. Или 20 продажби, но това са оптимистични, които програмите смятат. Но пак казвам, става дума за добър трафик.

digitalpoint :) Там последно като влизах , само манго и кеш. Голяма селения там, дано не се случи с нашия форум някой ден. :) Но мисля, че няма. Чрез афилиейт маркетинг се прави и малко, нищо и много. Виждал съм суми от по $60 000 на месец, а големите сайтове, 100% надхвърлят. ;) Дори съм сигурен за WF, че добре се справят там. ;)

----------------------------- ( и аз ще ги разделя така)

Тук няма много опит с бг пазара. ;) Има доста, дори и някой големи медии ако си забелязала имат доста агресивна реклама на афилиейт програми - Грабо най-често. Едни бекграунди, едни динамични банери. :)

Според мен не си струва. Една приятелка едвам-едвам изкарва по 50 лева на месец от афилиейт, при трафик 500 посещения на ден. Не знам за вас, но аз смятам, че това навън ще се отплати в пъти повече. Може да пробваш, но внимавай. Инвестирай толкова време, колкото е нужно, и го направи и за ЕН така. Направи си дори експеримент, ако имаш време - развий два успоредни сайта, като двата са за афилиейти, единият за ЕН, другия за БГ и наблюдавай. След някой друг месец прецени, което е по-добрата инвестиция. Продай тази, от която не си доволен и вкарай парите в по-добре развиващата се. Тук за суми не знам, не съм наблюдавал, но пак трафика е водещ. Големите сайтове сигурно добре се справят, за разлика от малките. Тук конверсията, дори и да имаш една базова (дефолтна) ще е по-зле от тази навън. Още не сме стигнали нивото да US и Uk гражданите. ;) Но някой ден. Дано.

Успехи и дано съм бил полезен. ;)
 
  • Like
Реакции: fifi
От: Малко информация за афилиейт маркетинга, ако може?

Идеята я имам, домейна и хоста са ясни, стоките са избрани, "магазина" е готов (така да се каже по план). Но освен оптимизацията (която ще отнеме много време, а и не разчитам много на нея, тъй като сайта ще е нещо като "агрегат"... и ще е на автопилот - тоест, направо ще се "копва" съдържанието от amazon. Така, че с него няма да имам грижи (писане на съдържание, качване на снимки и т.н.). Работата ми ще е да "докарам" потенциални клиенти в сайта.

Защо смяташ, че стратегията да „докарваш“ посетители на твоя сайт, който да ги пренасочва после към Amazon е по-добра от алтернативата - да „докарваш“ посетители директно към Amazon (чрез твоя афилиейт линк)?

След като съдържанието е копирано, няма как сайтът ти да се класира в търсачките. Ще трябва посетителите да ги „докарваш“ по друг начин (не чрез SEO на „магазина“, а примерно чрез SEO на друг сайт - с уникално съдържание - който има реклами сочещи към „магазина“).
 
От: Малко информация за афилиейт маркетинга, ако може?

Пинтерест спам - това е твоето лекарство.
 
Re: От: Малко информация за афилиейт маркетинга, ако може?

Да и следва много голям бан от пинтерест и амазон.

Да, спама не е много опция, когато работиш с големи фирми, дори и с малки - ловят и изхвърлят. ;)
 
От: Малко информация за афилиейт маркетинга, ако може?

Blinky, мерси за помощта. Сега започнах с реализацията на бг проекта - по-скоро е експеримент, защото няма да е пряко насочено към афилиейт. Но ме "подстрека" спомена за миналата година, когато направих първата си продажба именно чрез такъв сайт, но го зарязах. :-/ Сега ще се задълбоча да видим какво ще излезе. Ако остане някакво време, може и ен варианта да започна - значи от написаното разбирам, че е по-добре да проуча и да "хвана" един продукт да го разпространявам яко и са афф линкчета, вместо цял магазин с копнато съдържание, който няма да се класира. Ще пробвам и двата варианта всъщност /когато имам време/ и да видим кой е по-добрия.

;-) И като стана дума за дублирано съдържание - нашите "новинарчета" големи медии (да не споменавам имена) си копират на воля от други големи медии, но като гледам нямат проблем с класирането, което ме озадачава. :D /това малко извън темата/. Така, че какво ли пък да пречи на моето афилиейт шопче да просперира. :/ И така или иначе няма много много да се разчита на сео за него.
 
Re: От: Малко информация за афилиейт маркетинга, ако може?

Моля, моля. Дано ти е в помощ това, което споменах. :)

Като го пуснеш и официално вече лови трафик, да се похвалиш. :) Като е почнало, не е трябвало да се отказваш. Афилиейтингът си е много добър и доходоносен бизнес. Но като всеки бизнес - почва се леко и с увеличаването на трафик расте и дохода. ;) За това си заслужава да се пробва и не само.

Нашите родни медии си копират, преразказва и дори попрецакват с дублираното съдържание, защото на това ниво са си. Но за да захванеш и да напишеш нещо се иска да инвестираш мозъчна дейност и време, което явно нямат, но и като се сетя какъв е пазара на реклама, нормално. За това сайтове, в които се генерира съдържание от хората имат голям успех. ;)

Но както и да е. Все пак едно в важно - да събереш трафик, на там вече ще е лесно. ;)
 
От: Малко информация за афилиейт маркетинга, ако може?

Интересна темичка.

Мен също ме интересува живо, защото смятам да пусна сайт с копирано съдържание, който няма да е магазин обаче, т.е. ще разчитам само на афилиейт. Ориентирана съм към US пазара.

Само да спомена, че пинтерест блокират профили перманентно, така че там трябва много да се внимава!
 
От: Малко информация за афилиейт маркетинга, ако може?

Изобщо не съм си помисляла за пинтерест. Нямам засега много опит там, пък и ми е досадно да спамя. :D :)

Иначе за магазина. Пак може да се направи такъв - тоест само визията да е като на магазин, а всъщност "Купи" бутона да препраща към сайта, откъдето да се купи. :) не е лоша идея.
 
От: Малко информация за афилиейт маркетинга, ако може?

Моят съвет:

Насочи се директно към промотиране с платена реклама, вземи си софт за тракване на продажбите, избери си оферта с малъм payout, регни се в whatrunswhere, разгледай рекламните кампании на конкурентите и след това си пусни една тестова платена рекламна кампания.

Много е важно да си подбереш правилен affiliate network партньор, че да не се окаже измамник, като дойде време да ти праща пари.


Основно правило в подбора на оферта за прмоотиране - ако имаш малък рекламен бщджет (или сайт с малко трафик, ако ползваш SEO да пращаш трафик към офертата) си подбери да промотираш оферта с малък payout (така ще натрупаш достатъчно данни, за да можеш да оптимизираш кампанията си).
 
От: Малко информация за афилиейт маркетинга, ако може?

Може ли да кажете какво точно продавате, по-принцип и аз имам желание да пробвам нещо на EN пазара и гледах някакви хапчета за отслабване - даже имат готови темплейти за сайтове, но въобще нямам идея тва нещо дали ще мога да го продавам. Имам 3-4 профила наблъскани с американчета изработени за 4-5 месеца, но от там трафика ще е слаб и не може да се разчита само на това, та ще се радвам, ако споделите вие какво продавате.
 
От: Малко информация за афилиейт маркетинга, ако може?

Чудя се нещо - дали не е по-добре да направя една лендинг страница с един единствен продукт за ен пазара и да промотирам него директно с платена реклама? Хем по-лесно, хем по-бързо. Тъкмо да се види от рекламната кампания дали има интерес и после да се засили работата, ако има успех съответния продукт.

Или варианта с цял сайт е по-добър? Или пък сайт + лендинг страница...

Според мен, ако ще се прави платена рекламна кампания, трябва да се промотира скъп продукт, за да може комисионната да е по-голяма и реално да има печалба след приспадане на разходите.
 
От: Малко информация за афилиейт маркетинга, ако може?

Изгледай ТОВА клипче за евтин таргетиран трафин от ФБ и Реддит. Идея е, може да е от полза.
 
Ако смяташ да започенеш да се занимаваш с платен трафик, имай предвид, че борбата е безмилостно жестока - чака те доста тестване и оптимизация. Също така си приготви четирицифрен бюджет. Естествено, монетата има и друга страна - ако си наистина добра, това е изключително доходоносно занимание.
 
Ако сайтът ти ще продава продукти на Амазон, от които се надявяш да вземеш комисионна от тях - не се захващай ако не докарваш наистина голям трафик. Комисионната е прекалено малка, за да си заслужава. $4 според мен също е ниска комисионна - естествено зависи за какъв продукт става въпрос. Според мен имаш 2 варианта:

1. Да продаваш масови продукти на ниска цена и ниска комисионна, но с висок процент продажби
2. Да продаваш специфични продукти на висока цена и с висока комисионна
3. Да ги съчетаеш и двете

Относно рекламата си права, че в афилиейт маркетинга освен в изключително редки случаи не се захващай с Adwords. Добър вариант ти е Facebook или Pinterest. Аз лично съм докарвал добър трафик от там, който конвертираше. От 2-3к посещения имах 1-3 конверсии с наистина добра комисионна и ъпсейл. Аз обаче промотирах само дигитални продукти.

Естествено задължително трябва да спамиш в социалните мрежи, форуми и блогове...под спам имам предвид да пишеш статии или да даваш полезни мнения по теми, които са свързани по някакъв начин с твоя продукт. Аз успешно ползвах за тази цел Google Alerts.

За платената реклама освен PPC, доста по-изгодно е да работиш с PPV мрежи като leadbolt, directppv, media traffic, traficvance, clocksor и т.н., но и там трябва да имаш хубав бюджет. Ако се образоваш по темата може да имаш доста голям успех с тези мрежи. Там най-важното е да имаш много добра лендинг страница и даже няколко, които да ротираш.

Много хора подценяват мобилния трафик. Според мен върши добра работа не само за мобилни приложения, но и за онлайн магазини. Аз лично нямам такъв опит, но планувам скоро да направя тестове с admob, mmmedia, mobfox, flurry...

Като цяло на сайтовете тип агрегати с продукти от Амазон им мина малко модата. Един от успешните похвати доколкото си спомням беше да се направят много на брой такъв тип сайтове(20-30) т.е. да се клонират с добри домейни и да се чака да ги захапе Гуугле. Само, че май Гуугле се усети и май поряза такъв тип начинания, което не е проблем ако се разчита само на платена и директна реклама.

Тъй като доколкото си спомням май пишеш статии, добра идея е според мен вместо сайт-агрегат с много продукти, да стартираш блог от типа product reviews blog. Човек, който умее добре да пише анализи и ревюта според мен трябва задължително да се възползва от това. Хамериканците много кълват на подобни сайтове, защото успяват да направят сравнение. Освен това като консуматорска нация, често са разкъсвани в избора си между няколко продукта и конкретно ревю на даден такъв им дава ценен съвет и ги подтиква да вземат решение за покупка и то от твоя афф линк. Пишеш добър текст, слагаш снимки и инфографики, едно видео, възможност за рейтинг и коментари и си праскаш своя афф линк отдолу. Имай предвид, че returning visitors на такъв тип сайтове е висок процент. Постепенно започват да ти стават редовни читатели и тук е момента, в който ги караш да се subscribnat, за да ти четат ревютата. После директно им даваш добри оферти с e-mail marketing. Освен афф линкове, ако блогът ти придобие популярност, може да се свържат компании с теб, за да им правиш ревю на продуктите или като банерна реклама.

Малко полезни линкове:

http://www.amvsmlm.com/product-reviews
http://moneypantry.com/get-paid-to-write-reviews/
http://www.cision.com/us/2012/06/top-50-product-review-blogs/

Ако все пак си се насочила към сайт агрегат, съветът ми е да имаш все пак и подобен блог към него.

* За БГ пазара си нямам никаква идея. За мен е прекалено рисков и специфичен. Може и да има начини за успех, но трябва доста мъки и главоболия преди това...
 
Стига сте говорили наизуст.Комисионните на Амазон са от 4 до 15 процента, в зависимост от количеството продажби. Само на електрониката е фиксирана комисионната-4 процента.
 
От: Малко информация за афилиейт маркетинга, ако може?

Друга интересна стратегия е да купувате трафик към своя сайт със съдържание (не магазин) от Taboola, Outbrain, Gravity, Disqus и други подобни (Content Discovery Plaftorms).

Обърнете внимание, че тези сайтове ще ви баннат акаунта, ако ги ползвате да промотирате рекламни материали директно (не може да промотирате ревю на продукт с афилиейт връзка, но може на сайта ви да има връзки и рекламни банери).

За целта обаче трябва да имате сайт с качествено съдържание и хубави заглавия на публикациите. Връзки към вашето съдържание се показва на различни сайтове, посетителите трябва да щракнат върху заглавието (при което вие плащате за всяко щракване), да прочетат вашата статия и да цъкат по рекламите.

EGOL каза:
I am not promoting content with them. I am a publisher who tried them on my site as a revenue source. I found that visitors click them like crazy, resulting in a huge traffic loss from my site for very little money in exchange. Since the content promotion units are typically located near the bottom of an article, the traffic that they siphon, in my opinion, is very high quality.... like the kind of curios visitors that you want to keep on your site looking at lots of pages.

So, even though my response is a bit of a "complaint" from a publisher, it might be good news for you as a content promoter, because you might find that they pull in some really good visitors if you have the right stories being offered on the right websites. I think that stories that do well on my site might bomb on other sites and vice versa.

I stopped running them because I felt that a lot of my best visitors were leaving through them. Today I am promoting my best and most popular content in the same locations. Another thing that made it easy for me to quit was a lot of the content items and their accompanying images were dumb, smutty, idiot stuff that I really didn't want on my website. Not saying that yours is in that vein but that is what you might be running beside.

Източник

Аз лично нямам опит с подобен метод, но обмислям да пробвам.
 
  • Like
Реакции: fifi
Стига сте говорили наизуст.Комисионните на Амазон са от 4 до 15 процента, в зависимост от количеството продажби. Само на електрониката е фиксирана комисионната-4 процента.

Да, и а знам че е толкова. ;) За това и не съм се пробвал, нищо, че може да се изкарват доста пари, естествено при голям трафик и повече. :)
 

Горе