Малко помощ за покупка на 3 домейна - .co.uk, .uk и .com?

pa_lta

Well-Known Member
Домейните ще се купуват за един сайт за 5 години:
1. Някакви промоции някъде?
2. Искам да са собственост на фирмата ми - освен да ги платя с карта към банковата сметка на фирмата или с бизнес ъкаунт в PayPal? Изобщо не помня как го направих преди година или 2 със Суперите :cry:
3. Има ли значение дали ще се купят от различни регистратори - там където са на промоция?
4. Чудя се дали да напазарувам и .eu?
Предварително благодаря на отзовалите се :beer:
П.П. Ако някои от въпросите ми или последващите ги в темата ви се сторят глупави - не се срамувайте да го споделите 8) :wink:

EDIT:
Напазарувах вече, малко от namecheap, благодаря, Uphero, и малко от един UK рег 123. :beer: Благодаря за съветите на отзовалите се :beer:
 
Последно редактирано:
От: Малко помощ за покупка на 3 домейна - .co.uk, .uk и .com?

Според мен и пътя на моята логика не би трябвало да има никакво значение от къде ще ги платиш, препоръчтелно е регистратора да е някой от по-надеждните на пазара за да ти издаде фактура с данните на фирмата ти, пък как ще го платиш не би трябвало да е от значение.

Относно .eu аз лично не виждам причина да се занимаваш с него, тази тройка домейни, които си набелязал мисля, че са перфектни имайки предвид заключението ми, че целиш пазара в Обединеното кралство.
 
От: Малко помощ за покупка на 3 домейна - .co.uk, .uk и .com?

Не стават ясни market-ите на посочения сайт, както и езиците му, както и за какво изобщо ще служи или продава?

По стандарт .com домейните отговарят за market, насочен към US/NA. .ca за CA. .co.uk за UK/IE. .eu е някакъв „общ“ без ясен target. Ясно, че има сайтове „All-in-One“ с .com отзад за целия свят, но тук явно ще е по-различно, щом ще са няколко домейна.

За това трябва да са ясен market-а, доставката дали ще е възможна до съответния market и езикът му. В американски сайт да се използва британски английски е бъзик, както и обратното (гъбаркане). И друго нещо, че кажи-речи се „загробват“ цели големи пазари като .DE (.AT), .FR. .ES, .IT, които все пак са си в ЕС. Останалите по-малки .PL, .CH, .RU нищо за тях също.

Ако ще са множество сайтове, обслужващи множество markets на съответните им езици, то за всеки сайт кажи-речи ще трябва да е на своя си уникален език, без .CH, който ще си е на немски, това е ясно, с опция за превключване на FR задължително, а .CA ще е на NA + FR отново. .com.au + .co.nz също остават в небитието.

Общо взето, ако ще е ЕДИН сайт и целта на останалите домейни е ПРОСТО да пренасочват с redirect към основния сайт, и да бъдат закупени/заети, за да не ги закупи конкуренцията, е нещо като пощипване. Я конкуренцията ги купи някой ден и развие, я не. Ако обаче са множество различни сайтове за различни markets/countries, то ТРИ еднакви англоезични сайта с еднакъв интерфейс и всичко, само домейните различни, нещо ми се обезсмисля, поне на тоя етап, след като няма много думи и упомената информация.

Все едно да се създаде сайт за Балканите на руски, обаче и да обхваща и България, Сърбия, и Македония, и Албания, Мерна гора, и RU/UA/CIS, само щото езиците си били приличали… е, не става.

Легнали няма, бизнесът започва СЛЕД 00:00ч., когато е тихо, спокойно, без разсейвания и мисълта е целеустремена. Поне при някои… При други започва 08:00 (или 06:30 с пускането на LiveChat-а?) и свършва до лягане.

---

1. Не знам, само знам, че винаги се търси с опцията за „Guard“, ако това е възможно за даденият domain. За .eu май не беше възможно. Освен, ако не се иска умишлено whois-а да е public;
2. Не знам какво значение това има какъв funding source ще се използва предвид #2 пост;
3. Ако се търси принцип „не дръж всички яйца в една кошница“ (съответно всички пари в една и съща банка или в 2 банки), навярно има смисъл. Не е ясно дали някой ден даденият регистратор няма да бъде shutdowned или да задави с банан дадения акаунт поради една или др. причина.

Добре е в дългосрочен план колко пари ще излезнат, да няма заробване, а и отделно не се отделя никакво значение, не знам защо, на новите gTLDs (320+ вече), където има огромен избор от думи, словосъчетания и прочие, след като са НОВИ:

Кой нормален все още пазари .com? Купища нови идват, а преди тях ~200 нови gTLDs са на разположение за покупка веднага. Замислете се (който може). Грабете от новите, не от старите залежалки. Бих пропуснал и $0,01 .com/.net.
Хората купища причини ще намерят, само и само как да НЕ закупят от новите. Тези точки горе сигурно са 10% от тях.
 
От: Малко помощ за покупка на 3 домейна - .co.uk, .uk и .com?

Нещо са ми се прецакали Т, Ъ, Ш и Щ, забравям всеки път да ги пиа с виртуалната клавиатура - моля да ме извините, разчиам на интелигентността и ерудицията ви да се сетие къде по-долу - какво липсва. Благодаря за разбирането.
Шериф, ти направо ме разби, не че така подробно обследване на въпроса е прецедент, визирам почти всичките ти мнения във форума. :D
Аз ще см по-лаконичен:
Магазин ще е за свещи рчна израбока и ще е основно за UK пазара, но ако закачи и нещо сранично - няма да ги връщам :wink: Не ми се занимава с опимизация на много езиков сайт, а и држа на брзаа досавка, освен ова в Германия са произлязли единия вид, койо е предлагам и ам конкуренция валяла, не че в UK няма, но е по слабо за конкрения вид.
за 2 - искам домейние да са собсвенос на фирмаа - имам нещо предвид, а и искам да мине разход плащането.
Ще е послуам за 3. и ще взема поне единия оделно.
П.П. You must spread some Reputation around before giving it to ¦•••SHERIFA•••¦ again. Нямам спомен скоро да см ти давал, но щом не може, значи не може:(
 
От: Малко помощ за покупка на 3 домейна - .co.uk, .uk и .com?

Добре, долу-горе се разбира за какво става въпрос. Един език, един target. Относно Т, Ъ, Ш и Щ има решение (Keyboard layout кликане върху „EN“ и смяна), не знам дали ще върши работа, макар че щом е физически проблем на KB, явно плаче за нова.

Щом е за UK, значи може .co.uk + .ie + .com, 2-рия и 3-тия redirect-ващи към 1-вия. Или един. Но и като се помисли, че едва ли може да има някакво голямо и главоломно разрастване със свещи, то дори може и само един домейн да е. Това си е тясно специализирана ниша. И още по-тясна става, щом и става въпрос за custom made артикули. А за там си има точно специализиран сайт: Etsy с много повече трафик и тясно специализирани buyers & sellers, купуващи и продаващи там custom made items. Ето и връзки: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 по ключови дума + ships to UK с „Handmade“ handmade. И още от Folksy: 6 | 7.

Друг аспект, който виждам, че се намеква, е за бързата доставка, което от BG към UK е невъзможно. В смисъл минимум 3 бизнес дни до 5 бизнес дни със Speedy-то да речем, и то скъпо. За това има т. нар. Cloud Warehouse Fulfillment Centers. Сравняваш, преценяваш кой ще е най-изгоден за използване дали откъм време, дали откъм заемано място, дали откъм предстой, дали откъм same-day shipping, etc. И съответно ще се съревноваваш (като изпратиш 100-200 пакета свещи от BG до UK warehouse-а – опаковани, брандирани, с визитка, с информация за оставяне на feedback, ако са доволни, евентуално с код за отстъпка от последваща покупка и т.н.) не само с локални „handmade“ търговци с БЪРЗА доставка (в доста случаи дори и още по-бърза, след като някои от тях имат same day shipping!, т.е. да се бият по този критерий), но и с китайските, които убиват пазарът, ако въобще има такива в тази ниша. Дори и във feeBay можат да се list-нат.

Другото важно е, че с warehouse може да се изпращат артикулите до customers както, ако се има уебсайт, така и през другите multi-channels (Etsy, Folksy, eB). Вече преценяване на рискът дали започване от нулата с нов(и) домейн(и), нулева оптимизация и всичко от нулата ИЛИ в аукционно-базиран сайт, пак от нулата, но с мега много трафик и потенциални (само) купувачи, не просто browsers. И един ден тази „репутация“ да се link-не към основния сайт като гаранция за качество, легитимност, положителни коментари и удовлетворение от покупките. Нещо като TrustPilot.
 
От: Малко помощ за покупка на 3 домейна - .co.uk, .uk и .com?

Проблема с клавиаураа е хардуерен, ппорчана е, идва :wink:
Еси, ибей и .н. мислено охврлено- набрзо, много конкуренция, ниски цени. Знам, че се захваам с много рудна ниа, но продукие са малко по-различни о най-популярние в UK и има рсене и за ях, освен ова, е акценирам и на опаковкаа - даже два вариана, повечео не го правя, а и винаги см искал да се захвана сс сай насочен км крайния поребиел, за да проверя всички социални канали как мога да помогна и ое и ое, но в следваие дни, е споделя повече, даже мисля да пусна една ема за сариране на нов бизнес в ни6а при 100% конкуренция за английския /по-конкрено за UK пазара :wink:
Брзаа досавка се получаяа као рискувам малко повече и сокаа е е в UK преди самаа порчка - .е. закупуване и досавка в UK периодично, дано само не ме изненада пазара - прекалено малко или супер много порчки, за првоо см подговен психологически, че е рябва доса време да започна да се правя пари.

П.П. :(Много грозно и на места, доста безмислено се е получило, без горе споменатите букви, моля още веднъж за извинение, колеги.:|
Паралелни продажби и лисване в eBay няма да се изключва као вариан за продажби - просо няма да се акценира и/или ограничава само с него и подобние му.
 

Горе