Медиите в България, корупцията и олигархията

stoineff

Well-Known Member
Отдавна, искам да започна една разследваща поредица за зависимостта на медиите в България и за това, че всички медийни групи обслужват, определени политически и олигархически интереси. Стартирам поредицата с тази тема тук, от "Предприемач", защото ще се радвам на идеи от хората във форума, защото за разлика от електронните медии тек наистина се виждат всички - гледни точки.

Започнал съм със :

1. Зависимостта между Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева с Цветан Василев (шефа на шефа на Корпоративна търговска банка ), Ахмед Доган, и Боойко Борисов (до преди оставката на правителството)

2. Зависимостта между - Иво Прокопиев (Икономедиа ) и Росен Плевнелиев.

3. Зависимостта между Огнян Донев - Любомир Павлов и натискът от ГЕРБ за бъдат продадени двете издания. Коя е Венелина Гочева и връзките и с Първанов?

4. ..

В момента съм до тук. Трите въпроса ги разучавам паралелно, като междувременно кашата в главата ми вече е пълна, затова и се опитвам да се структурирам и да изградя план. Общо взето зад всичко стоят по - скоро финансови отколкото политически интереси. Всеки, който иска и знае нещо ще се радвам да пише по темата и да я допълва. Още не съм стигнал до батака в онлайн медиите, но ще стигана и до тях. Надявам се да се получи конструктивна тема, която да изясни, че медиите са част от мафията, част от правителството, част от държавата и да извади на светло част от кукловодите, които стоят зад манипулирането на общественото мнение.
 
От: Медиите в България, корупцията и олигархията

Ще е хубаво да има такова нещо някъде, да се знае. Но мисля, че вече си е ясно кой какво. Повярвай ми, в рекламния бизнес също е така. Хора на хора и големите бюджети се въртят там. Само се чудя какво ще се случи, ако Пеевски вземе НетИнфо. Нали сега тече и там търг. Но едно знам със сигурност от тези вреди. В момента се прави нещо като коопериране на медийния пазар. Ако на изборите не успеят да захлебят добре нашите родни медии, то после ще им е тегаво с разходите, което означава, че собствениците им ще се отървават от тях на безценица.

Знам, че много хора тук имат информация, защото все пак са много задълбочено наблюдение върху нещата. Определено ще има голямо разместване тази година, както около собствениците, така и около рекламния пазар. Абе сменя ли се властта, сменя се и разпределението на активите и кинтите. :) Това си е класика.
 
От: Медиите в България, корупцията и олигархията

Делян Пеевски- Детето чудо!
В четвъртък, докато главният прокурор Сотир Цацаров разказваше пред журналисти защо Бойко Борисов няма да бъде разследван за изнасяне на класифицирана информация, останалите членове на съвета без дебат удовлетвориха молбата на депутата от ДПС Делян Пеевски и го възстановиха като следовател в следствения отдел на Софийската градска прокуратура. В подкрепа на решението гласуваха 18, двама се въздържаха, а други двама бяха против. Филма с възстановяването на сина на Ирена Кръстева гледаме за трети път.
http://daniivanov.blogspot.com/2013/03/blog-post_3193.html
 
От: Медиите в България, корупцията и олигархията

http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=40901

Това беше преди няколко дни. В момента сигурно ще наблюдаваме разместване на медийния пазар. Все пак и власта ще се смени, което малко или много ще преустанови и позициите на самите медии и техните собственици. Говорим за 4тата власт в тази държава и е редно да споменем кой какво ще придобие и ще спечели. В момента големите медии се оправляват от хора, които не са кой знае какви светци. Повечето са далавераджии, мутри, терикати и хора на хора.

Ще се очудя ако беше иначе това. Знам, че Пеевски е с доста голям власт над печатниците, което малко или много поставя в неудобна ситуация и самите печатни медии. Има набор от участия в медии, които са на челните места като аудитория, която облъчват. Надявам се някой да има информация в детайли. Чета няколко вестника, като един от тях е Стандарт. Не от скоро видях, че имат логото на Варненския военоморски флор, което като цена на рекламен формат не е никак евтино. Това ми говори само 2 неща - или собствениците му си плащат доста крупна сума всеки месец там или имат взимане даване с медията.
 
От: Медиите в България, корупцията и олигархията

Пък мене ми се струва подставено лице, обслужващо определени корпоративни интереси

Хората с реална власт в България са малко, а всички други лица по медиите са слугински антураж

ПС - Защо си дал линк към друга тема? Каква е връзката?
 
От: Медиите в България, корупцията и олигархията

Сега предизборно малко за медиите и зависимостите: Кой стриже българския данъкоплатец?Медийни войни!
Гледайте сега какво се случва до към 12 май. :)

Сега е ден година храни....всичко, което гледате по телевизията ще се излее и в най-големите медии в интернет. Но няма как, все пак пари се дават, нали? Поне им взимат дебелаж за политически кампании. ;)
 
От: Медиите в България, корупцията и олигархията

Основен източник за финансиране на медиите са политическите партии и парите от държавната им субсидия. Наливат се в медиите под формата на реклама по време на предизборни кампании, а такива има много. Кметски избори, парламентарни, за европейски депутати, президентски... Следват парите от европейски проекти, които пак идват от държавата. Без тези пера в бюджета една съвременна медия в България не може да съществува, но лесно може да загуби парите, ако не е послушна. А сега кажете, в такива условия възможно ли е да има нещо друго освен медиен слугинаж? Ако не са малките блогове и форумите изобщо нямаше да можем да разберем какво наистина се случва около нас.
 
От: Медиите в България, корупцията и олигархията

То хубаво, че правят политически кампании, аз съм силно ЗА. Но на мен ми идва малко в повече, когато хората започват да ги използват, за да си разчистват сметките, като на единия едното му правителство било виновно за мизерията, на другия - пенсионери. Некви драми, буквално занимават хората с турски сапунени сериали. Но и народа му е явно хубаво да разбира кой какво е правил и творил. Аз лично, а предполагам повечето мислещи хора, искат да видят резултати. Какво ще рече това - статии, в който има действащи планове, а не глупави и безпочвени обещания. Взети мерки и следствия от тях, а не плюене. Но вярно е, че медиите не им пука какво се публикува, щом се плаща, важното е да има финанси за оцеляване и водене на бизнес. Нали?

Реално когато бизнеса успее да насочи по-големи бюджети към интернет, може би ще има надежда да се разчита и на друг тип финансиране. Аз говоря само за оналйн, принта слабо ме интересува. Те реално трябва и да се преориентирали вече. ;) Сайтове ли ще са, приложения за четене, събскрайб услуга за цялото издание. След като всеки е захапал телефона, малко ми идва странно и един вестник да е отворил. Тук искам да отметна "старото" поколение, което в общи линии влиза в час, а ако не - ще влезе. Нали сега имаме и такава реклама на един оператор - смартфон на цената на един вестник. :) Опитват се неща да кажат. :)
 
От: Медиите в България, корупцията и олигархията

Лошото е, когато ГЕРБ (примерно) , идват като АЛТЕРНАТИВА на БСП - БКП - Троойна коалиция1 ГЕРБ ... и тн... се получава ,че най - лошото от горе посочените , и от предишните които все се опитваме да изгоним са пак на власт. Тъпото е, че НИЕ, които реално сме АЛТЕРНАТИВА - реално не се интересуваме от политика..., или предлаганата от нас политика няма платформа...
 
От: Медиите в България, корупцията и олигархията

Аз пък си мисля, че най-голямата и независима медия, е крайно време да си взема полагаемото както трябва.
Всичко тръгва и излиза от нета, и не мога да разбера как може да се дават луди пари за една реклама по глупавите телевизионни медии а в нета хората да дават жълти стотинки за реклама, и естествено за всички нас пак да остават жълти стотинки. :(
 
От: Медиите в България, корупцията и олигархията

И едно логично следствия на написаното до тук
България отстъпи седем позиции и се класира на 87 място в Индекса за свободата на пресата, изготвян всяка година от организацията Репортери без граници по повод Световния ден на свободата на печата, който се отбелязва утре, съобщава сайтът на организацията. Сега страната ни получава оценка 28.58, като преди и след нея са Гвинея и Мадагаскар.

В оповестени вчера данни на "Фрийдъм хаус" България беше оценена като страна с частично свободни медии и беше поставена непосредствено пред Монголия на 77-мо място сред 196 държави и територии. откъс : dnevnik.bg
 
От: Медиите в България, корупцията и олигархията

И едно логично следствия на написаното до тук
Това сигурно се отнася за всички медии, общо. Защото не вярвам интернета да ни бута напред в тази класация. Мислях, че сме по-напред в тази класация. ;) Само като гледам големите телевизии какво сипват в новините, няма начин да не сме в челните места. Ще видим какво затишие ще има след изборите, но властта влязла с най-много гласове и съставило правителство пак ще започне чрез медиите да обяснява на народа колко е добро управлението им и как всичко е наред. Познат сценарии. ;)

Нищо, това малко или много ще накара и народа да търси по-неутрални новини и информация в интернет. Но само ако наистина имат желание да са добре информирани и не толкова лъгани. В този ред на мисли, смятам, че сайтове като Ликилиндс и Биволъ ще имат доста силна популярност. Все пак когато ти е нужно нещо, което да е написано без да са замесени чужди интереси, точно това ще търсят хората. Също така - форумите ще са един вид източник. А социалните мрежи...за тях знаем вече - предпочитани са и това наистина ги отличава от някой медиен сайт или сайт на голяма информационна агенция.

@uni-web, както писах, ако частния сектор си насочи голяма част от бюджетите към интернет, то няма да има нужда да се разчита и на някакви подобни издънки - писане и споделяне на манипулирани новини или PR материали. В крайна сметка или не успяват да оцеляват с рекламата, която им пуска частния сектор или просто алчността е прекалено голяма и взимат всичко, каквото е възможно с риск, естествено, да загубят доверието на потребителите си. Но за тези сайтове, потребителското мнение и глас, отдавана не са водещ фактор. Все пак не са и социални сайтове, а просто машини за плюене на новини, независимо какви са и от кой са. ;)
 
От: Медиите в България, корупцията и олигархията

И аз бих драснал тук, отново. Последно време, даже последните няколко години се провеждат адски много, ама много семинари, свързани с уеб. Или казано на друг език - ние IT хората се опитваме да набием в тъпите тикви на бизеса, че това е рекламно място номер едно и после е всичко друго. Но още хлям ще се изяде до там, както и много кръв ще се лее.

Защо го казвам това. Казвам го, защото форумите, социалните медии и другите социални сайтове ще вземат своя връх, защото не е като да се плати на някой кенеф, например блиц, да пуснат един черен PR, ей така, защото са изсипали голяма сума на собствениците. Или примерно, мутри като Марешки да ми се веят на главните страници на уж некви елитни принт издания. Този мазния до логото на някоя информационна агенция. Колкото и да плаща, тия некъв имидж не гонят ли. Или то какъв имидж, аз лично не съм виждал скоро реклами на медии, където и да било. Явно просто са на самотек. А като знам и кви криви изроди работят там, чак се чудя как още не са потънали, ама стремглаво на долу.

И ако все пак някой иска да разбере какво се случва, а не какво му казват, че се случва, то интернет е за него. И то определени сайтове, медийните може да са ви като последна спирка, особено тези, наситените с всякакви PR статии за политици, правителства, парии и друга сган. Силно препоръчвам. ;)
 

Горе