Може ли онлайн магазин да е добра инвестиция?

Shamsina

Member
Здравейте!
Чета ви от известно време. Новак съм в областта, признавам без бой. :wink:
Предстои ми откриване на онлайн магазин за нишови продукти, няма ги в БГ, а в Европа се срещат чат-пат такива.
Мисля да започна с БГ само докато се освестя и вляза в час - после ЕС.
Питането ми е такова. Онлайн магазинът ще е по поръчка, сега се прави. Тъй като не съм се установила за постоянно в БГ, ако реша да отплавам отново, мога ли да продам този онлайн магазин като разработен бизнес? В смисъл правят ли се такива сделки тук?
Т.е., мога ли да инвестирам повече в изработката на магазина, имайки предвид, че началните проучвания са доста добри за успеваемостта?

ПП Не ме критикувайте много, че тепърва мисля да пиша тук !

:)
 
Здравей,

И добре дошъл тук при нас.

Онлайн магазина е един от най-добрите начини да стартираш бизнес, който се занимава с търговия в минимален капитал. Естествено говорим за нещо малко и просто. :)

CMS по поръчка, това малко ме плаши, но има и такива, които стават добре и после програмистите не го играят кофти хора, да товарят при поддръжката и доразработките. Направи си го така, че да има да внедриш поне мин, 3 езика - EN, GE, FR (може и ES, RU, IT, POR).

Отговора е ДА. Можеш да го продадеш, като го продадеш наистина като работещ бизнес с трафик, клиенти, изградени интернет канали, други активи. А защо не и офис, 2-3ма служителя, партньори и др. Зависи до къде стигнеш с неговото развитие. Тук се правят такива сделки и секцията е ПАЗАР. Мисля, че в бъдеще ще има много голямо бъдеще в покупко-продажбата на точно такъв тип активи. Не го казвам, защото тук е такъв пазар, а защото е нещо, което не изисква кой знае колко време, а може да докара не лош страничен или основен доход.

Не само инвестирай достатъчно в изготвянето му, но и отдели и добър бюджет за реклама. Гледай да не си на принципа и сайта сам по себе си е реклама. По-скоро е лицето на бизнеса, и за да го видят хората, трябва да се покаже. А това става именно с популяризиране.

Наскоро се сблъсках с един уникален случай. Един пич беше набил 8К за разработка на сайт, дизайн, абе всичко. И като го попитах, колко задели за реклама, той ми каза, еми 200 лева, май ще стигнат. Аз му казах, че това е лошо планиране на бюджетите и масова грешка при повечето незнаещи. Ако си разбиращ, 200 лева са горе долу ОК (но не чак толкова), но за човек, които не прави разлика между gmail и abv, това са спер малко пари, даже никакви. Може да ги плати на някой да го консултира набързо за 2-3 часа. Това ще е най-доброто, което може да направи с тях. :)

Тук сме се събрали да си помагаме. Никой няма да критикува. Напротив, потребители като теб създават такива интересни теми. :)

Успехи и ако имаш и други въпроси, питай ни. :) Приятен престой тук. :)
 
бих препоръчал ако влизаш сериозно да влезеш с мулти езикова версия ... значи поръчваш съдържанието за основнте продукти като статии на български и след това даваш да се превеждат други европейски езици.... така линковете който натрупваш ще работят заедно за всички и по бързо може да завъртиш парите иначе ако си само на бг пазара ще е по бавно...

Ама ако сайта е голям ще излезе скъпо да се сдобиеш с контент на повече езици освен англииски, (испански немски френски италиански, и един руски може ако продукта е насочен към възрастова група хванала предишния режим в централна и източна европа...

като сегмента като не е много развит в европа ако си конкурентен трябва да действаш.... това че сме от бг незначи че сме негри в интернет...
 
От: Може ли онлайн магазин да е добра инвестиция?

След двамата owner-a кво да каже човек...

Може, ама трудно. По-симпатични са държавните ценни книжа и испанските съкровищни бонове.
 
От: Може ли онлайн магазин да е добра инвестиция?

Само по-внимателно с многоезичното решение за магазина. Последния опънкарт, с който се занимавах, беше направен идиотски - езиците бяха на едни и същи урл-та. От това страдаше всичко. Че дори си бяха платили за тази модификация :D. И сега аз излизам едва ли не виновен, че Г ги е пратил в пясъчника.

За това най-добре мятай по един въпрос във форума, когато решиш да правиш нещо, за да е сигурно, че се прави както трябва.
 
От: Може ли онлайн магазин да е добра инвестиция?

Всичко зависи от това какво ще продаваш. Ако има сериозен пазар и все още няма силна конкуренция, ще е добра инвестиция. Ако наистина е нов нишов продукт и никой не го знае, ще трябва доста да се потрудиш, за да го популяризираш и да привлечеш клиенти. В зависимост от това какъв е продукт, може успоредно да развиваш FB и други кампании, за да набереш по-бързо лоялна маса от потенциални клиенти.
Що се касае за международна търговия - проучи добре цените за транспорт.
Не на последно място - имаш ли фирма и обезпечена ли си от към необходимите реквизити за извършване на търговска дейност в БГ?
 
От: Може ли онлайн магазин да е добра инвестиция?

Благодаря ви за мненията. Така или иначе, скоро ще стартирам, пък каквото сабя покаже. Магазинът стартира на БГ, за да си изгладя процеса и въобще да добия рутина, после пускаме английски, за по-нататък не знам. Човекът, който ми прави магазина, също ме посъветва да не бързам много с многото езици.
И тук един въпрос - вие как оптимизирате на езици, които не ползвате? Не че аз ще го правя, но ми е интересно.
За реклама в БГ до края на годината предвиждам 1500 лв., но долу-горе съм наясно със сегмента и се предполага, че целя директно в аудиторията. Много ли е, малко ли е това?
Колкото до фирма, имам вече, и съм на ясно, че ако искаш да си сериозен играч, трябва да подходиш сериозно и към закона :)))
 
От: Може ли онлайн магазин да е добра инвестиция?

В каква реклама смяташ да ги инвестираш тези пари? Проучи въпроса, защото да кажем AdWords не е подходящ за всякакъв тип продукти, както са и другите типове реклама.
 
От: От: Може ли онлайн магазин да е добра инвестиция?

В каква реклама смяташ да ги инвестираш тези пари? Проучи въпроса, защото да кажем AdWords не е подходящ за всякакъв тип продукти, както са и другите типове реклама.

За начало - статии, социални мрежи, форуми, където е таргета.
Отделно обмислям няколко банера или нещо друго в сайтовете, което да насочва към моя магазин.
Все още се чудя и на сайтовете за колективно пазаруване, но най-вероятно ще ги пропусна на този етап.

Друго ми се върти в главата - някаква форма на дропшипинг, но още не ми е ясна цялата картина. Става въпрос за това, че част от потенциалните ми клиенти не пазаруват онлайн, а не ми се инвестира в стационарен магазин. Идеята ми е да има хартиени каталози, както и рекламни мостри в няколко големи магазина, продаващи на същата група хора. Клиентите, които не пазаруват онлайн да могат да си купят чрез физическия магазин. Някой пробвал ли е подобен метод? Само да отбележа, че продуктите моите и на магазина не са конкурентни, но не са и допълващи. Просто са насочени към едни и същи купувачи.
 

Горе