Може ли съдружниците в една фирма, да вкарват лични пари в разплащателните сметки на фирмата ?

Zdravei60

New Member
И на теория може ли в разплащателните сметки на фирмата да има повече пари, от колкото е капитала на фирмата ?
 
Не…
 
Може да са повече (или по-малко) от капитала. И може съдружниците да дават заем на фирмата, когато тя има нужда от средства - чл. 134 от ТЗ.
 
Може да са повече (или по-малко) от капитала. И може съдружниците да дават заем на фирмата, когато тя има нужда от средства - чл. 134 от ТЗ.
Благодаря за отговора ! А може ли при разширяване на бизнеса например (без дружеството да изпитва финансови затруднения), съдружниците да вкарат лични средства по разплащателните сметки без изискване за връщане (тоест безвъзмездно финансиране) и така да помогнат за развитието на дружеството ?
 
Не съм сигурен дали свързани лица, каквито са собствениците, могат да правят дарения към фирмата. Дори и да е възможно, това е изключително икономически неизгодно, защото собствениците даряват свои пари, върху които вече са платили данъци, на фирмата си, която ще ги отчете като приходи от дарения и ще плати данъци върху тях отново - ще стане двойно облагане. Ако собствениците искат да предоставят свои пари за постоянно ползване от фирмата, по-удачно би било да увеличат размера на капитала.

П.П. Разрастването на бизнеса на теория може да се осъществи със заем по чл. 134, защото при разрастване фирмата отново има "временна необходимост от парични средства" и също така в закона не е казано какъв може да е срокът на заема - може да е и 50 години, тоест практически докато фирмата съществува.
 

Горе