Моля ви за помощ немога да избера

tijaja

New Member
Както знаете вече може да ви е писнало от моите работи, то и на мен ми писна де. Чудя се от 2 месеца какво да започна да правя да изучавам С++/Java и след като стана на 18 да си намеря работа сега съм на 15 или пък да навляза в онлайн бизнеса. Незнам как да се ориентирам г/д искам да жиевя добър живот, да не се лишавам от нищо :) т.е да мога да си позволя всичко почти :). И КОЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ПОВЕЧЕ ДНЕС ( Java или С++ ) ?
 
Последно редактирано:
Моя съвет е да правиш това, което теб те влече. Има доста неща, доходоносни, които биха те привлекли, но до кога? Ще го правиш година-две-три, ще ти писне.
Намери баланса между това, което би ти докарвало приходи и това, което би те радвало. Никой не може да ти каже, какво ще е то - въпрос на избор е, а и избора е твой.
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Приятел , не се насилвай.

Щом се колебаеш кое да започнеш то това не е нещото за теб :)
Занимавай се с това което ти е интересно ,всичко което направиш насила ще ти омръзне.
Имай впредвид ,че каквото и да захванеш било то Java, HTML , C++, Фотошоп и т.н ще ти е необходимо време ,постоянство и интерес ,за да постигнеш нещо.
Няма да научиш нищо от раз или два :) ,затова че 1во се ориентирай кое ти е приятно като занимание и тогава.
Ще ти дам пример със себе си ,можеби ще ти помогне.
На 24 съм ,когато бях на 19 кандидатствах в една IT компания и работих там почти 5 години ,сега съм в друга компания и до сега не съм научил нищо в тия компании освен да си върша задачите, инстинските ми интереси лежат другаде ,но понеже навремето мислех кое ще е рационално ,не кое реално ми харесва ,сега почти съм се отказал да се развивам в тази сфера и стоя заради едната заплата. Просто сърцето ми е на друго място (работя по въпроса).

Така че , мисли ;) небързай ,но и непротаквай.
Дано съм бил полезен.
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Е ти незнам какви глупости са ти у главата... къде се разбърза...чак пък "малииииии ко ше праа кат стана на 18", а имаш цели 3 години :) Ми ходи се напий некъде... на тия крехки години нерви да си образуваш...
Освен ако не си поредният дет ни тества тука :)
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Все едно се чудиш, дали да избереш ферари или порше. Твойте предпочитания трябва да се гледат, не ние какво мислим. 90% от форума се развиват в бранш, който ги влече. Ако искаш да ставаш програмист, стани програмист, а не баскетболен играч, защото ще печелиш повече.
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Точно това се чудя какво прави 1 програмсит. Създава програми или какво ? Игри ли или нещо друго, дават му поръчки ли и ако да, какви, създава електронни работи (роботи тем подобни) изобщо незнам какво прави 1 програмист наистина :).
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

И аз бях точно на същия кръстопът до скоро. Между C++,C#,Java и Html,Css и другите езици за уеб приложения. Избрах интернет приложения. Прецених, че докато не съм навършил 18 е по-добре да се развивам в тази посока,отколкото със софтуерно инжинерство, но както казаха другите е въпрос на личен избор и интерес. Успех :)
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Продавай дрога бе бате, кво се занимаваш с глупости :lol:
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Аз подкрепям мнението на @ktomov. Занимавай се с това което ти е най-интересно и те влече. В всичко има пари, стига да успееш да намериш начин да ги изкараш. Много добър пример е, например Day9 или там както беше... много известен геймър, който печели доста парички, само от коментари на игри. Има и куп други примери, просто трябва да се поразровиш в интернет и ще видиш, че понякога видимо най-тъпите идеи за печалба, генерират невероятни доходи.

В общи линии това е моето мнение. Занимавай се с това което те влече. Няма как да знаеш, дали след 3 години Java или C++ програмистите ще са добре платени. Все по-често се говори за cloud услуги и лаптопи, тясно интегрирани с онлайн услуги. Типичен пример е ChomeOS. Говори се, че Microsoft все повече се опитват да се възползват от тази идея с тяхна си разработка, което означава, че явно пазара отива натам...

И пак казвам. Избери това което те кефи. Аз направих това. Не съм богат. Не мога да си позволя ферари, но печеля достатъчно да си покривам месечните разходи и за глезотии.
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

на 15 години се учи, а работата е после цял живот не бързай.
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Който и от тях да хванеш на 15 няма да ти навреди. Важно е да схванеш алгоритмите и основния начин на работа и спокойно можеш да мигрираш от един език на друг.

Избери си език за програмиране, който е популярен, има достатъчно преведена литература и се преподава в средното и висшето. Важно е да има хора наоколо, които можеш да питаш и да ти обяснят, както и да има развито онлайн бг комюнити. По мое време това беше C/C++. Сега може да е друг.

След като изучиш нещо от рода на C/Java спокойно можеш да разучиш и втори език за програмиране за няколко месеца. Важното е в началото да схванеш теорията на алгоритмите и особеностите при програмирането. Другото го има в документацията.

BTW: научи перфектно английския, по възможност и руски. Никога няма да са ти излишни.
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

В различните езици, било то Java, C/C++ се мени синтаксиса основно. Ако научиш един, ще научиш лесно и други. Мисля, че C# е един от най-използваните езици в последно време.
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Мен не ми е проблем да избера между С++ и Джава искам да разбера какво ще ме удоволетворява да пиша програмки и приложения или да се занимавам с онлайн бизнес :). А може ли да ми обясните за различните работи какво се включват т.е примерно за онлайн бизнеса какво включва като работа и в фирма :).
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Мен лично ме удовлетворява да пиша програмки и интернет приложенията, но реших, че докато съм на 15 ще е по-добре да се развивам в онлайн търговията. Хората от форума ме посъветваха да работя с WordPress. Много добра програмка с която правиш добри сайтове бързо и лесно се потдържат. Още не съм започнал да печеля, защото още разучавам програмата. Първо бях започнал с html и css, но мисля, че няма да са ми излишни. :)
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

А за тоя Wordpress може ли да изкарвам пари с него без да знам дори нищо от някой програмен език или html и css ? Аз съм на 15 също :). А какви се тея интернет приложения, може ли да ми дадеш пример за някой ?
 
Е как очакваш някой да ти отговори на въпроса, какво ще де удовлетворява, като отговор на този въпрос можеш да си дадеш само ти?

Разликата между гореизброените е огромна. "Онлайн бизнес-а" като цяло е прекалено обширно понятие и ще ти изброя защо:
- Можеш да се насочиш към администрация - Това изисква познания свързани с операционните системи, приложенията които се ползват, правилната тяхна конфигурация, както и познания на тяхната работа.
- Можеш да се насочиш към разработка на уебсайтове:
1) За себе си - това значи, че ще правиш всичко само и единствено за теб, но там идва трудния момент, че ще трябва да вложиш голяма доза труд, защото си сам. Отделно на това, има и доста други фактори, които няма как да предвидиш, а и ще са ти нужни познания в други сфери като СЕО, Маркетинг (офлайн/онлайн) и т.н.
2) За фирма - имаш задание, правиш това, което се иска и си получаваш заплатата, както и бонусите, ако фигурира такова нещо в договора ти.
- Можеш да се насочиш към СЕО/СЕМ:
1) За СЕО - ще ти трябва здраво четене, а и здрава работа. Не си мисли, че един сайт като се пусне що почва да изкарва хилядарките. Доброто класиране ще му помогне да се доближи до сумата, но се иска работа.
2) За СЕМ - отново ще ти трябва здраво четене, а и отново здрава работа. Това си е ПР, но в интернет средата. Мога да кажа, че според мен е най-доходоносно от всички професии до момента, но отново има много неща които трябва да прочетеш, да разбереш, а и да се научиш да предлагаш/представяш.
- Можеш да решиш да се занимаваш с дизайн
1) Леб (не е грешка) дизайн - трябва ти фантазия, трябват ти знания, трябва ти четене, трябва ти трейнинг
2) Всякакъв друг дизайн - същото, като горното, но по-сложно, предвид, че ще ти се наложи да работиш с определени матрици и размери.
- Можеш да решиш да станеш програмист: Е тази тема е по-дълга от колкото мога да говоря. Програмните езици са прекалено много, че да ги изреждам. Въпроса е да знаеш нещо и да го прилагаш. Ако ще се захващаш с това, учи JAVA (да не се бърка с JavaScript). 1во защото се ползва от всички платформи и ще ти е по-лесно да правиш приложения за всички. 2ро защото мобилните ОС все повече завладяват пазара, а таблетите са на път да задминат лаптопите по пазарен дял, а андроид ОС е тясно обвързан с Java.
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Значи това СЕО не е това което си мислех, а е било 300 пъти по-различно. Аз си мислех, че просто популяризираш сайта си...
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Главната цел е това. Да стане по-популярен и да се намира по-лесно от хората.
 

Горе