Моята идея- вашето мнение :)

От: Моята идея- вашето мнение :)

Много интересно как ще ги "умае" ... Трябва да е оратор най-малко.

Не можеш да очакваш, че сайтът ти ще се самонапълни с клиенти, особено след като нишата е запълнена. Ако играта е интересна, то ще имаш посетители, но не и такива които се интересуват от това което предлага сайта. Според мен ще ти е много трудно.

Според мен ограничи се на един конкретен бар (който сам намери и уговори). Ако този бар усети полза от сайта ти (примерно клиентите да се увеличат), тогава ще започне и да ти плаща. Когато вече имаш достатъчно опит тогава почвай: още един бар, всички барове в София, барове в България, барове в Европа, барове на Земята, барове в слънчевата система... Опс, поувлякох се ;) .
 
От: Моята идея- вашето мнение :)

Каква беше системата и пазиш ли я още? Може ли да се нагласи само да едно населено място/град?
Колега беше на wordpress, но не се сещам коя тема беше - с опция на карта да да отбелязва местоположенията на споделени в статиите места. Ако искаш попитай колегата bkiroiv, който взе сайта. Да се надяваме, че пази платформата някъде! :)
 
От: Моята идея- вашето мнение :)

Привет съфорумци!
Наскоро купих домейна bardinner.com и имам идея да създам един вид каталог за подобни заведения с техните специалитети, промоции, отзиви и оценка от клиенти, както и една интересна флаш игра, която съм ангажирал човек да създаде.
Смятате ли, че подобна идея би имала успех (с оглед на това, че има доста подобни сайтове, интересното в моя е играта) и бихте ли ми дали някакви мнения и препоръки, т.к до сега не съм се занимавал с уеб проекти, но започвам т.к имам много свободно време.

Поздрави!

Какъв е бизнес модела? От какво мислиш да печелиш? За какво ще е тази игра? Как ще напълниш съдържанието на сайта? Как ще накараш хората да пишат в твоя каталог? Как ще поддържаш информацията актуална - промоциите, дали заведението все още работи? Защо да избера твоя сайт, пред някой друг?

Помисли над въпросите. Виж yelp.com.
 
Re: От: Моята идея- вашето мнение :)

Какъв е бизнес модела? От какво мислиш да печелиш? За какво ще е тази игра? Как ще напълниш съдържанието на сайта? Как ще накараш хората да пишат в твоя каталог? Как ще поддържаш информацията актуална - промоциите, дали заведението все още работи? Защо да избера твоя сайт, пред някой друг?

Помисли над въпросите. Виж yelp.com.

Това са най-лесните въпроси за такъв тип сайтове. :)

Аз бих заложил тук на директна реклама, през изграден ад система + афилиейт. :) Опции са още - Адсенс и други подобни платформи.

Тук по-трудното идва с пълненето на сайта. Ако успее по някакъв начин да накара потребителите да пълнят сайта с техните си ревюта, няма да никак зле, дори това мисля, че е най-печелившия модел. Но като начало трябва да създаде база - поне основните големи и известни заведения с големите градове.

Наскоро попадна на един сайт - beeehappy.eu - идеята е супер добра, но сайта гледам сега започва развитието си. Няма да е лошо да помислиш за нещо такова, но тук се иска много следене, за да се пълни с атрактивни и актуални предложения.

Като добър стимул, за който се сещам за пълненето на сайта, е би печелен на точки. Всеки един с читаво ревю печели даден брой точки / кредити, които да може да обърне в някаква стойност / отстъпка в дадено заведение от листа ти. Или ти ще трябва да се ангажираш с това, или да се договориш със съответните заведения. А защо не е и с някоя фирма за превози - все пак и пътя винаги е бил константен разход при посещаването на хубави местенца по света. ;)

Актуализацията на ревютата не е нужна, но промоциите им - определено. Тук освен да накараш собствениците, не виждам много други опции. Тази, в която караш потребителите да г правят също е добра, но веднъж, два пъти, три път, но да влиза нон стоп той да се грижи за това, не е редно, освен ако пак не е обвързано с точковата система.

Ако успееш да внедриш нещо, което да те отличи отличи от останалите сайтове, може да се надяваш на голяма популярност.
 
От: Моята идея- вашето мнение :)

Както по горе написах да вземе пример от Тривагото, в началото, сега не ги знам плащаха за описания, качване на авторски снимки, ревюта и т.н. при достигане на определено ниво, безплатно никой не може да накара потребителите да пишат къде са ходили и какво са правили, или поне ще са малък процент
 
От: Моята идея- вашето мнение :)

КАчественото мобилно приложение е задължително в този случай! Дай възможност на хората да качват собствени снимки от местата, които са посетили и хотелите. Те обичат да се "хвалят" пред приятели!
 
От: Моята идея- вашето мнение :)

КАчественото мобилно приложение е задължително в този случай!
Всъщност май не само в този случай. Вече всеки сайт се нуждае от мобилна версия, която не е просто мащабиране на оригиналния сайт.
 
От: Моята идея- вашето мнение :)

Наистина основният проблем ще е запълването със съдържание (особено в началото). Според мен ще е добра да се свържеш със собствениците на заведения и да им покажеш сайта си, някой от тях няма да ти обърнат внимание, но предполагам че други ще напишат фалшиви хвалебствени ревюта за себе си, трети ще карат приятели и роднини да оставят ревю. Разбира се, преди да се свържеш със ресторантьорите- трябва да имаш поне малко съдържание в сайта, за да ги стимулираш да се включат и те.
 
От: Моята идея- вашето мнение :)

Т.к ми изникна друга възможност, която ще ми изчерпа свободното време предвидено за развитието на домейна пред мен стоят два въпроса.
1. Да отложа във времето проекта
2. Да се разделя с домейна

Ако все пак има хора, на които им допада името моля да предложат своята оферта.

Благодаря!
 
От: Моята идея- вашето мнение :)

Не съм много сигурен дали идеята с заведенията е удачна.
 
От: Моята идея- вашето мнение :)

Домейна е готин - въпроса е по-скоро как ще го използваш.

Ако ти се занимава най-удачно ще е да направиш сайт да е за купонна система. Таксуваш даден ресторант/заведение/бар да им направиш купонна система - такава, към която можеш да се абонираш през мейл, смс, мобилна апликация( малко по-трудно за изпълнение от първите два варианта). Таксуваш месечен абонамент - флат фий + пази за всеки събскрайбър в личната система на заведението и се разбираш със собственика колко пъти да пращаш СМС-и с купонни оферти към потребители, мейли и т.н. Тези с мейлите принтират купона и отиват в ресторанта, за да го ползват. Тези с телефоните си запазват смс-а с купона и пак на място го показват. Тези с апликацията пак така. Собственика печели от това, че ще има някаква базисна печалба от всяка купон оферта + ако хората с купоните си поръчат нещо извън менюто, което получават от купона. Или ако доведат роднини, приятели и познати, които нямат купон - собственика от тях си прави нормалната печалба. Това ти е селинг пойнта. Напечатваш флаери и брошури за всеки отделен ресторант/заведение/бар с техен личен код и метод за събкрайбване - идеята е всяко заведение да си има свой собствен лист със събскрайбъри - това им е важно и на тях, и на теб. И така си правиш нещата, че ако имаш 10 заведения, които си спамят събскрайбърите по 1 път на седмица, което е 4 пъти месечно - да намериш други заведения, които са говоти да ти платят да спамнеш събскрайбърите на тези 10 заведения с тяхната оферта. Така ще намериш нови клиенти много по-лесно, а и ще си удвоиш приходите от вече изградената система.

По 100лв. да правиш чисто на месец от заведение в началото - пак е нещо. Идеята е, че заведенията активно ще ти асистират мрежата им от събскрайбъри да се разраства, така че тя постоянно ще расте с добри темпове. А всеки процент нарастване на тази мрежа от събскрайбъри на теб ще ти носи първо повече от месечни абонаменти и второт - повече приходи от бъдещите ти клиенти, които ще искам резултатите днес и сега и с радост ще ти платят каквато сума им кажеш, за да спамнеш твоята вече изградена събскрайбър мрежа.

Дали ще се иска много работа по това - със сигурност. Но пък можеш да таргетираш глобално, без да се притесняваш от това, че не си в същия град като потенциалните ти клиенти. На теб те интересува да ти платят sign-up fee + първия месечен абонамент. Ти от тези пари заделяш за дизайн на флаер, който заведението да си поставя на масите - там ще е описано как хората да събскрайбват за купони. Можеш да поръчаш флаерите онлайн, да ги платиш онлайн и да ги пратиш директно на който адрес трябва - така че таргетирането на клиенти от Англия и САЩ е напълно възможно и честно казано - по-умният вариант. В България тази услуга не знам дали ще стане, не съм проучвал как са нещата тук, но освен дискотеките едва ли друг наистина би се възползвал.

Най-важното е, че няма ти да търсиш клиенти и потребители. Заведенията вече си имат редовни такива - твоята работа ще е да караш редовните посетители на заведение еди-кое-си да го посещават вместо 1 път в година - 2 пъти в годината. Казвам го като пример. Ти ще си доволен, собственика на бизнеса ще е доволен, клиентите ще са доволни, че са получили отстъпка.

А домейна ще можеш да го ползваш или като сайт, който да промотира услугите ти или след време като сайт, който промотира купонни оферти срещу flat fee. Това вече ще е възможно ако имаш таргетирани събскрайбъри от едно и също населено място.

Въобще - много неща можеш да направиш с домейна.
 
От: Моята идея- вашето мнение :)

Уау! Благодаря за изчерпателното мнение и отделеното време!

Поздрави на всички!
 

Горе