НАП - регистър на собствениците на е-магазини

Дискусията в 'Онлайн Магазини' стартирана от slavib, Ян 3, 2018.

 1. TheEntrepreneur

  TheEntrepreneur Active Member

  Рег.:
  Дек 2, 2012
  Съобщения:
  395
  Харесвания:
  53
  Точки:
  28
  Може да ви стори глупав въпроса, но съм длъжен да го задам - ако издаваш фактури с Microinvest и работиш с ППП, променя ли се нещо с влизането на новия закон за ел. магазините?
   
 2. lz1nud

  lz1nud Member

  Рег.:
  Юни 8, 2015
  Съобщения:
  107
  Харесвания:
  15
  Точки:
  18
  За онлайн магазините не точно, но влиза в сила едно друго изискване за всички продажби - апарата трябва да ти е вързан със складовата програма и през нея да пускаш касовите бележки, като на бележката трябва да бъде изписано и името на продукта.
   
  TheEntrepreneur харесва това.
 3. magbor

  magbor New Member

  Рег.:
  Ян 15, 2017
  Съобщения:
  5
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Мъж
  Благодаря ти vassy. За усилията и времето, които полагаш, за компетентните ти отговори. Конкретно този цитат, който привеждаш тук, ми дава увереност за нещо много важно - плащанията с кредитна/дебитна карта, издавани и оперирани от финансови институции, които извършват платежни услуги и оперират с електронни пари. Конструкцията при нас вече е ясна: ТО1 "магазин" със СУПТО и ФУ (по всички правила) и ТО2 "електронен магазин", без задължение за издаване на фискален бон, съответно СУПТО и ФУ, с плащания ППП, по банка и с преводи на електронни пари чрез доставчик, който го има в Регистъра на БНБ по чл. 19 от ЗПУПС. При положение, че никъде няма текстове, които да ни забраняват със СУПТО в един ТО да управляваме продажбите на не-СУПТО обект, нещата са добре. Ще бъде още по-добре, ако се появят модули за open-source платформите за електронни магазини, които да отговаря на Н-18, ФУ или с електронен касов бон - няма значение...
   
 4. magbor

  magbor New Member

  Рег.:
  Ян 15, 2017
  Съобщения:
  5
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Мъж
 5. magbor

  magbor New Member

  Рег.:
  Ян 15, 2017
  Съобщения:
  5
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Мъж
  Ясно е, че се "води" така само, когато е извършено на физически ПОС терминал. Нека правим разлика между физически ПОС терминал и разплащане онлайн с карта. Мисля, че те са по изключенията на Чл.3, ал.(1) от Наредба Н-18 - "...наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи..." Именно заради неясното разбиране - какво е ПОС - идват и неясните тълкувания...
   
 6. canopus

  canopus Member

  Рег.:
  Окт 13, 2011
  Съобщения:
  129
  Харесвания:
  12
  Точки:
  18
  А ако получаваш плащания през Paypal, но продаваш и изпращаш в чужбина, то пак ли трябва да издаваш касов бон? Някой има ли идея..
   
 7. mr.storeman

  mr.storeman Member

  Рег.:
  Дек 8, 2013
  Съобщения:
  110
  Харесвания:
  11
  Точки:
  18
  Само един въпрос :Как ще пуснете фактура през ел.магазин която не се плаща по банка
   
 8. smallcityboy

  smallcityboy Member

  Рег.:
  Апр 4, 2015
  Съобщения:
  67
  Харесвания:
  6
  Точки:
  8
  Искам да знам само:

  1. Как НАП ще задължат всички да играят по правилата.
  2. При отказ ще имат ли права над българските хостинг компании, за блокирането на домейни ?
   
 9. tuger

  tuger Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 30, 2010
  Съобщения:
  1,593
  Харесвания:
  159
  Точки:
  63
  Място:
  Навсякъде и никъде конкретно
  Аз в наредбата не виждам срок за деклариране на електронния магазин...
   
 10. kokovi4

  kokovi4 Active Member

  Рег.:
  Март 7, 2013
  Съобщения:
  190
  Харесвания:
  38
  Точки:
  28
  Държавен вестник чети най отдолу:
  § 75. (1) Лицата по чл. 3, които са регистрирани по ЗДДС и използват софтуер за управление на продажби, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на § 28 в срок до 31 март 2019 г. Тези лица подават информацията съгласно приложение № 33 в срок до 31 май 2019 г.
  (2) Лицата по чл. 3, които не са регистрирани по ЗДДС и използват софтуер за управление на продажби, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на § 28 в срок до 30 юни 2019 г. Тези лица подават информацията съгласно приложение № 33 в срок до 31 август 2019 г.
  (3) За лица по чл. 3, които започват дейността си след влизане в сила на § 28, се допуска да извършват регистриране и отчитане на продажби по досегашния ред до изтичане на сроковете по ал. 1 и 2.
   
 11. kalima

  kalima New Member

  Рег.:
  Дек 17, 2018
  Съобщения:
  5
  Харесвания:
  1
  Точки:
  3
  Пол:
  Жена
  Това не е за електронните магазини, а този текст:
  § 76. (1) Параграф 29 влиза в сила 3 месеца след обнародването на наредбата в „Държавен вестник“.
  (2) Лицата, които осъществяват търговска дейност чрез електронен магазин към датата на влизане в сила на § 29, подават информацията в тримесечен срок от влизане в сила на § 29.
  т.е. до края на м. март/ 28 март/ трябва да ги декларират
   
 12. Force

  Force Active Member

  Рег.:
  Февру 19, 2014
  Съобщения:
  326
  Харесвания:
  44
  Точки:
  28
  Здравейте.

  Имаме нов онлайн магазин от 09.2018г.

  Имаме касов апарат, с всяка поръчка изпращахме касова бележка. Еконт ни превеждаха парите по банкова сметка.

  От другия месец ще спрем касовия апарат и ще останем само на плащане с ППП по банкова сметка.

  Заради недооглеждане сме допуснали грешка - всички парични преводи от септември досега, са били изплащани като ППП по банкова сметка, но за тях е била издавана и касова бележка.

  Това нарушение ли е и счита ли се за дублиран оборот?
   
 13. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,771
  Харесвания:
  735
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  Абсолютно е дублиран оборот. Имаш на каса, имаш и по сметка. Как се оправя това не знам. Толкова сторнота да правишш, едва ли е добра идея... че и от септември досега. Счетоводителя какво каза? Как така не е забелязал!? Това е мега странно, даже и за несчетоводител! Предполагам не си по ДДС, защото иначе щеше да се усетиш веднага :)

   
 14. Force

  Force Active Member

  Рег.:
  Февру 19, 2014
  Съобщения:
  326
  Харесвания:
  44
  Точки:
  28
  За съжаление счетоводителката няма достъп до ee.econt и няма как да види, че е била цъкната отметката за ППП. Сега на какво основание трябва да сторнираме касовите бележки след като ги няма при нас?

  П.П. На каса принципно не би трябвало да имам, защото при издаване на касова бележка направихме бутон PY2 - наложен платеж.
   
 15. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,771
  Харесвания:
  735
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  Като казвам на каса, имам предвид на апарат. На счетоводителката нали и даваш извлечения от банката и месечни отчети от апарата, не вижда ли, че приходите съвпадат 1 към едно като стойност? Това просто не знам как може да се пропусне. Ама ако не си по ддс, може и изобщо да не ги гледа...

  Без касовата бележка май не може да се сторнира, може банковите преводи да е по лесно, не знам. Дефакто трябва половината оборот да сторнираш, което ще привлече вниманието със сигурност. И то месеци назад.... сложно ми се вижда. Голяма ли е сумата?


   
 16. Monzieta

  Monzieta New Member

  Рег.:
  Ян 5, 2019
  Съобщения:
  3
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Жена
  Няма да работим с ваучер в емаг.
   
 17. Renkata

  Renkata New Member

  Рег.:
  Февру 7, 2019
  Съобщения:
  9
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Не зная дали тук е мястото, но искам да помоля за съвет за мой близък, който е чул за тези промени за онлайн-магазините, но счетоводителят, до който се е допитал нищо не разбира явно и човекът се притеснява. С две думи беше с телково решение, но нашата скъпа държава не му го поднови, а с костите е много зле след голяма травма и е с постоянни болки(казвам го, за да му разберете позицията на човека)- прави ръчно някакви неща, когато му поръчват през някаква голяма посредническа агенция и им плаща за това 20% комисионна,но пък е доволен, защото му намирам постоянно клиенти. Изработен му е и онлайн-магазин преди години, но през него почти няма поръчки. Та въпросът му е , ако е нужно с този нов закон, как да си позволи да прави фирма, да купува касови апарати, да плаща на счетоводител, а накрая и данъци, така, вместо държавата, вместо му помогне, ще му вземе и последните стотинки. Притеснил се е човека,а не знае към кого да се обърне за адекватно мение и съвет! Затова моля от негово име да му дадете чисто човешки такова , за което благодари!
  п.с. ако не е тук мястото на въпроса, моля да ме насочите къде да го задам във форума!
   
  Последно редактирано: Февру 8, 2019
 18. ingiliz

  ingiliz New Member

  Рег.:
  Ян 26, 2013
  Съобщения:
  8
  Харесвания:
  1
  Точки:
  3
  Здравейте колеги,
  повече от 10 години продаваме с електронен магазин. Искам да поставя едно малко по-различно виждане за това как да изпълним изискванията на новите изисквания на НАП.
  Според ЗДДС има определение за електронен магазин:
  "87. (нова - ДВ, бр. 24 от 2018 г.) "Електронен магазин" е интернет-сайт, чрез който се извършва продажба на стоки/услуги чрез сключване на договор от разстояние по чл. 45 от Закона за защита на потребителите и който има вградена функционалност за избор, включване и изключване на стоки/услуги в потребителска кошница, за въвеждане на информация за купувача, адреса на доставка и за избор на метод за плащане."
  Моля, за мнение относно дали ако не е налице тази функционалност, сайта вече не е електронен магазин а просто електронен каталог с възможност за заявки (поръчки). Ако това вече не е електронен магазин, то изискванията на новата наредба не би трябвало да се отнасят за този сайт-електронен каталог.
  Веднага ще възникнат въпроси за как ще се поръчва в този електронен каталог. Варианти много. Бутонът за бърза поръчка например не записва нищо в базата данни, а само изпраща имейл с телефон и име на клиента. Остават другите контакти, които са предоставени на клиентите за връзка.
  Ако някой има мнение по тази функционалност и новите изисквания на НАП, нека сподели.
   
 19. Kill-op

  Kill-op Member

  Рег.:
  Юни 30, 2008
  Съобщения:
  107
  Харесвания:
  18
  Точки:
  18
  Аз пък имам един много интересен казус, касаещ дистрибуторите. Имаме онлайн магазин, но има колеги които обикалят клиентите и на място им показват продукти, които понякога биват купувани от клиентите на техен терен. На място им се издава касова бележка, тъй като колегите разполагат с мобилни касови апарати. Сега с новите наредби за връзването с програмите за складова наличност, как ще става номера с продажбите на място?! Ако е с офиса е ясно, че ще минава през компютъра, но при "мобилната" група лаптопи ли трябва да им взимаме?! Дори и така да е как ще се синхронизират тия складови програми между всички компютри?! И най-якото е, че никой не може да отговори на тия въпроси. :)
  Остана само в НАП да звъннем в понеделник да пуснат едно разяснение, как да продължим да работим в рамките на закона. Защото при евентуална невъзможност да се работи така, ще трябва да съкращаваме работни места, не че са много, но хората си изкарват хляба по този начин. :)
  Отделно купуваме комплекти, които се разбиват за да е по-удобно на клиента и разбиването може би ще бъде проблемно за описване в складовата програма, тъй като реално на фактура го няма закупено като отделен продукт. :)
   
 20. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,771
  Харесвания:
  735
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  Значи знам от сигурен източник, че на малките фирми и магазинчета е позволено да си продължат с групирането на продуктите. Само дето групите трябва да са много подробни. Примерно продаваш болчета и гайки - грипа крепежи. Продаваш гуми за колело, различни модели - група гуми за колело... и така... колкото позволява апарата.

   
  ivanitza и Kill-op харесват това.

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice