1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.

НАП - регистър на собствениците на е-магазини

Дискусията в 'Онлайн Магазини' стартирана от slavib, Ян 3, 2018.

 1. jair

  jair Active Member

  Рег.:
  Март 3, 2013
  Съобщения:
  351
  Харесвания:
  94
  Точки:
  28
  Това беше за софтуера за търговските обекти (още има спорове до колко онлайн магазин е търговски обект), но ставаше въпрос за софтуерите в кафета и магазини, които ти издават бележка на външен вид много напомняща касов бон, но на практика не е такъв. Та идеята беше такива обекти да могат да използват само софтуер, в който няма такива "вратички". Хич не е ставало въпрос за opencart, prestashop и woocommerce. Не са чак толкова малоумни.
   
 2. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  22,541
  Харесвания:
  1,450
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  Това е идея и като цяло звучи мега абсурдно. Никой не може да задължи такова нещо търговците, ако ще турско да стане. Бях чел, че ще има нещо като списък с позволени софтуери, които могат да се използват, като опен сорс системите, или поне най-популярните, по дефолт ще са в него. Както и е редно, но не съм го срещал, ако софтуера на е в листа, да има някакво API или нещо, което да прави комуникацията с така модерните системи на НАП. Според мен идеята им е не е узряла толкова много, но пък за сметка на това вече са с уж някакви решения. Отделно, ще сертифицират определени фирми да внедряват техните "решения", за да отговаря всеки онлайн магазин на изискванията им.
   
 3. otspace

  otspace Member

  Рег.:
  Окт 18, 2013
  Съобщения:
  237
  Харесвания:
  19
  Точки:
  18
  Ама те от НАП утре могат да решат да отменът и земното притегляне и тогава кво правим? Какво ги бърка кои какъв софтуер ползва, всъщност защо чак сега започва да ги бърка това? Защо не отидеме по-далече и направо операционната система да ти задължът, доколкото си спомням ЕС ги уряза тия лобарски историй. НАП да не се правят на света вода не напита а да земат да си свършат работата, когато си свършат работата тогава няма да има проблеми с никви магазини било он или офф лайн.
   
 4. VMiloykov

  VMiloykov Well-Known Member

  Рег.:
  Ноем 20, 2012
  Съобщения:
  1,778
  Харесвания:
  115
  Точки:
  63
  Защото сега е дошла правилната компания, която е инвестирала правилната сума пари. Уж ще следят за данъчни измами, но всичко си е лобистика.
   
 5. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  22,541
  Харесвания:
  1,450
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  Ще кажа защо. И мисля, че горе долу се приближавам към истината, но може и леко да не съм прав. Първо защото в хазната не влизат явно достатъчно пари, или са изчислили, че на база икономически растеж, брой осъществени сделки и развъртени обороти, данъците постъпили към тях не отговарят на изчисленията от гореспоменатите начални стойности. Второ защото много малки, и не само малки, магазини си позволяват да "изпускат" да отчитат някои продажби, да не говорим, че има такива хубавци, които си напълнят мазето със стока от Китай и налазят я OLX, я Bazar.bg и какво, не плащането на данъци, осигуровки и други разходи им позволява да борят конкуренцията в нишата си с цени, а продуктите на практика са същите. Така, че този контрол няма да се учудя, ако е пожелан и от някой коректни фирми, изрядни към държавата. ;) Друг е въпроса получават ли от държавата това, което трябва за платените си данъци, но това е друга тема - грозна и милион пъти дъвкана.

  А колкото за начина на контрол, не мисля, че са измислили нещо много умно, да не кажа, неприложимо. Според мен е по-редно да работят в направление, което не касае пряко собствениците на магазини, а именно - контрол върху търт парт сървисите, които тия магазини използват, за да си пратят пратките, за да си получат парите и прочие....изключвам тези, който имат собствена доставка, но те реално, ако имат собствен транспорт, не мисля, че ще "забравят" да си вписват поръчките официално. Да, ще скрият една-две, но вече и това не е сигурно. На държавата ще е и в пъти по-лесно да има контрол върху логистичните фирми, които не са много и банките, отколкото да се опита да сдъвче и изплюе всеки един търговец, за да го "пригоди" към новостите, позволяващи им да имат поглед какво се случва. Но мнението ми е на база личен опит. И пак не е изключен момента търт парт сървисите да имат някоя "специална" услуга, която да се предложи, за заобикалянето на това цялото фиаско на НАП.

  Както се вика ще е гонене, резултата е ясен по нашите ширини - всеки ще се опита да е по-хитър от другия. А колко по-лесно е просто държавата да успее да създаде условия за всеки да развива дейността си без да укрива и не регламентира....но уви....играта на котка и мишка датира от така наречения наш си капитализъм и връзката му с държавния апарат.
   
  CryptoInvest харесва това.
 6. WPNewbie

  WPNewbie Active Member

  Рег.:
  Септ 6, 2014
  Съобщения:
  151
  Харесвания:
  82
  Точки:
  28
  @Blinky да споделя ли моята версия - актуалните фискални устройства в момента, изпращат информация за извършените продажби веднъж дневно - при приключване на дневния отчет.

  Представи си сега най-оборотните дискотеки и заведения за хранене в к.к. Слънчев бряг - за цяла смяна работа са горките с 2000-3000 лева оборот.
  Поставени под физическо наблюдение обаче се оказва, че оборота е х10 и нагоре.
  Проверка на системата за издаване на бонове - оказва се, че работят с няколко системи, които позволяват манипулиране ...

  Та сега "новите" фискални устройства най-вероятно ще се наложи да изпращат всяка една продажба към системата на НАП
   
 7. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  22,541
  Харесвания:
  1,450
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  Еее, това е всеобща тайна. Не е нужно висше, както и много задълбочено анализиране, за да се види, че едно вървежно заведение в топ сезон и посещавано, няма как да прави едва само 2-3К оборот, като реално само една компания от 10 души би оставила 1К, а и се вижда спрямо другите. Виждали сме как едната водичка я чукват, особено като не са сигурни на кой я продават, и как друга не. Вече зависи съотношението между двете. :)

  Дори не е нужно да има система, с която да замаскираш това, прости е достатъчно да се направиш на ударен. :) А това е по-лесния вариант. И все още попадам на магазинчета, на които на мен ми правят касов бон, но на човека преди мен, с който са на "здравей, здрасти" леко пропускат. Но и тия не ги обвинявам, на борсата като отидат по фактура са получили Х кг. зеленчуци, а са им дали отгоре, защото са редовни клиенти и си работят с години, които търговеца си продава на чиста печалба без да ги впише, и те на практика не съществуват. :)

  Не знам как с новите ще изпащаш всяка продажба, като се знае, че при онлайн търговията си има 14дневен срок, в който може да върнеш без да се задават въпроси от ничия страна. Това ще създаде голям смут, освен ако не го направят да си ги реджектваш в последствие, ама познай дали няма да отвори опция за друго. :)
   

Сподели страницата