НАП - регистър на собствениците на е-магазини

Дискусията в 'Онлайн Магазини' стартирана от slavib, Ян 3, 2018.

 1. jair

  jair Active Member

  Рег.:
  Март 3, 2013
  Съобщения:
  383
  Харесвания:
  116
  Точки:
  43
  Това беше за софтуера за търговските обекти (още има спорове до колко онлайн магазин е търговски обект), но ставаше въпрос за софтуерите в кафета и магазини, които ти издават бележка на външен вид много напомняща касов бон, но на практика не е такъв. Та идеята беше такива обекти да могат да използват само софтуер, в който няма такива "вратички". Хич не е ставало въпрос за opencart, prestashop и woocommerce. Не са чак толкова малоумни.
   
  TheEntrepreneur харесва това.
 2. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  22,896
  Харесвания:
  1,644
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  Това е идея и като цяло звучи мега абсурдно. Никой не може да задължи такова нещо търговците, ако ще турско да стане. Бях чел, че ще има нещо като списък с позволени софтуери, които могат да се използват, като опен сорс системите, или поне най-популярните, по дефолт ще са в него. Както и е редно, но не съм го срещал, ако софтуера на е в листа, да има някакво API или нещо, което да прави комуникацията с така модерните системи на НАП. Според мен идеята им е не е узряла толкова много, но пък за сметка на това вече са с уж някакви решения. Отделно, ще сертифицират определени фирми да внедряват техните "решения", за да отговаря всеки онлайн магазин на изискванията им.
   
 3. otspace

  otspace Active Member

  Рег.:
  Окт 18, 2013
  Съобщения:
  292
  Харесвания:
  54
  Точки:
  28
  Ама те от НАП утре могат да решат да отменът и земното притегляне и тогава кво правим? Какво ги бърка кои какъв софтуер ползва, всъщност защо чак сега започва да ги бърка това? Защо не отидеме по-далече и направо операционната система да ти задължът, доколкото си спомням ЕС ги уряза тия лобарски историй. НАП да не се правят на света вода не напита а да земат да си свършат работата, когато си свършат работата тогава няма да има проблеми с никви магазини било он или офф лайн.
   
 4. VMiloykov

  VMiloykov Well-Known Member

  Рег.:
  Ноем 20, 2012
  Съобщения:
  1,865
  Харесвания:
  143
  Точки:
  63
  Защото сега е дошла правилната компания, която е инвестирала правилната сума пари. Уж ще следят за данъчни измами, но всичко си е лобистика.
   
 5. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  22,896
  Харесвания:
  1,644
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  Ще кажа защо. И мисля, че горе долу се приближавам към истината, но може и леко да не съм прав. Първо защото в хазната не влизат явно достатъчно пари, или са изчислили, че на база икономически растеж, брой осъществени сделки и развъртени обороти, данъците постъпили към тях не отговарят на изчисленията от гореспоменатите начални стойности. Второ защото много малки, и не само малки, магазини си позволяват да "изпускат" да отчитат някои продажби, да не говорим, че има такива хубавци, които си напълнят мазето със стока от Китай и налазят я OLX, я Bazar.bg и какво, не плащането на данъци, осигуровки и други разходи им позволява да борят конкуренцията в нишата си с цени, а продуктите на практика са същите. Така, че този контрол няма да се учудя, ако е пожелан и от някой коректни фирми, изрядни към държавата. ;) Друг е въпроса получават ли от държавата това, което трябва за платените си данъци, но това е друга тема - грозна и милион пъти дъвкана.

  А колкото за начина на контрол, не мисля, че са измислили нещо много умно, да не кажа, неприложимо. Според мен е по-редно да работят в направление, което не касае пряко собствениците на магазини, а именно - контрол върху търт парт сървисите, които тия магазини използват, за да си пратят пратките, за да си получат парите и прочие....изключвам тези, който имат собствена доставка, но те реално, ако имат собствен транспорт, не мисля, че ще "забравят" да си вписват поръчките официално. Да, ще скрият една-две, но вече и това не е сигурно. На държавата ще е и в пъти по-лесно да има контрол върху логистичните фирми, които не са много и банките, отколкото да се опита да сдъвче и изплюе всеки един търговец, за да го "пригоди" към новостите, позволяващи им да имат поглед какво се случва. Но мнението ми е на база личен опит. И пак не е изключен момента търт парт сървисите да имат някоя "специална" услуга, която да се предложи, за заобикалянето на това цялото фиаско на НАП.

  Както се вика ще е гонене, резултата е ясен по нашите ширини - всеки ще се опита да е по-хитър от другия. А колко по-лесно е просто държавата да успее да създаде условия за всеки да развива дейността си без да укрива и не регламентира....но уви....играта на котка и мишка датира от така наречения наш си капитализъм и връзката му с държавния апарат.
   
  CryptoInvest харесва това.
 6. WPNewbie

  WPNewbie Active Member

  Рег.:
  Септ 6, 2014
  Съобщения:
  189
  Харесвания:
  99
  Точки:
  28
  @Blinky да споделя ли моята версия - актуалните фискални устройства в момента, изпращат информация за извършените продажби веднъж дневно - при приключване на дневния отчет.

  Представи си сега най-оборотните дискотеки и заведения за хранене в к.к. Слънчев бряг - за цяла смяна работа са горките с 2000-3000 лева оборот.
  Поставени под физическо наблюдение обаче се оказва, че оборота е х10 и нагоре.
  Проверка на системата за издаване на бонове - оказва се, че работят с няколко системи, които позволяват манипулиране ...

  Та сега "новите" фискални устройства най-вероятно ще се наложи да изпращат всяка една продажба към системата на НАП
   
 7. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  22,896
  Харесвания:
  1,644
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  Еее, това е всеобща тайна. Не е нужно висше, както и много задълбочено анализиране, за да се види, че едно вървежно заведение в топ сезон и посещавано, няма как да прави едва само 2-3К оборот, като реално само една компания от 10 души би оставила 1К, а и се вижда спрямо другите. Виждали сме как едната водичка я чукват, особено като не са сигурни на кой я продават, и как друга не. Вече зависи съотношението между двете. :)

  Дори не е нужно да има система, с която да замаскираш това, прости е достатъчно да се направиш на ударен. :) А това е по-лесния вариант. И все още попадам на магазинчета, на които на мен ми правят касов бон, но на човека преди мен, с който са на "здравей, здрасти" леко пропускат. Но и тия не ги обвинявам, на борсата като отидат по фактура са получили Х кг. зеленчуци, а са им дали отгоре, защото са редовни клиенти и си работят с години, които търговеца си продава на чиста печалба без да ги впише, и те на практика не съществуват. :)

  Не знам как с новите ще изпащаш всяка продажба, като се знае, че при онлайн търговията си има 14дневен срок, в който може да върнеш без да се задават въпроси от ничия страна. Това ще създаде голям смут, освен ако не го направят да си ги реджектваш в последствие, ама познай дали няма да отвори опция за друго. :)
   
 8. vassy

  vassy Active Member

  Рег.:
  Септ 3, 2010
  Съобщения:
  379
  Харесвания:
  42
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  системен интегратор
  Място:
  Пловдив
  В новия проект сторно операциите ще минават през касовия апарат/фискален принтер.

  Ето новия проект за изменение и допълнение на Наредба No Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства

  http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3653

  Допълнението:

  и приложението:

   
 9. Julia_drehi

  Julia_drehi Member

  Рег.:
  Март 12, 2017
  Съобщения:
  73
  Харесвания:
  11
  Точки:
  8
  Пол:
  Жена
  Добре, а какви са сроковете за подаване на тези Приложения за вече съществуващи онл. магазини? Или то това е още проект и срокове не са посочени....
   
 10. vassy

  vassy Active Member

  Рег.:
  Септ 3, 2010
  Съобщения:
  379
  Харесвания:
  42
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  системен интегратор
  Място:
  Пловдив
  Срокове има, както и процедура. Четете! Това е проект и по-рано от края на септември едва ли ще влезе в сила.
   
 11. NEROMARE

  NEROMARE Active Member

  Рег.:
  Юли 4, 2018
  Съобщения:
  333
  Харесвания:
  189
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
  Ако НАП и останалите български инстанции продължават да натискат агресивно бедния български народ, скоро ще има революция под формата на бойкот. Както румънците и гърците почнаха да си регистрират фирмите и колите в България, скоро българите очаквам да почнеме да се местим на офшорки и да си отваряме тук само representative offices.
   
 12. vassy

  vassy Active Member

  Рег.:
  Септ 3, 2010
  Съобщения:
  379
  Харесвания:
  42
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  системен интегратор
  Място:
  Пловдив
  Какво против имаш регистрацията на онлайн магазините? По повод регистрацията една част от магазините в черния сектор (не сивия) просто ще изчезнат. Ти в кой бизнес си - черния, сивия или белия?

  Във връзка с тази наредба мен повече ме вълнува регистрацията на софтуера за управление на фискални устройства, в частност ERP системите. Изискванията за регистрация на онлайн магазините са нищо в сравнение с регистрацията на софтуера. Явно не си чел проекта.

  п.п. Щом румънците и гърците правят това, явно в България нещата не са толкова зле!
   
  Последно редактирано: Авг 10, 2018 в 9:52 PM
 13. Wllb

  Wllb Member

  Рег.:
  Март 28, 2016
  Съобщения:
  91
  Харесвания:
  38
  Точки:
  18
  А как би се осъществил контрола върху магазините, които са извън регистъра. Ще закриват домейни, хостинг акаунти, facebook и OLX профили? Колкото удариха големите в черния сектор с проверките по куриерите. Те пак са си черни и са по-черни от всякога с по един Асен за МОЛ и нов Асен всяка година.
  Нито съм чул за изпаднали търговци, нито за намалял обем пратки при куриерите. Вдигна се много шум, стреснаха се дребните риби и запушиха едни пукнатини, но пробойните останаха.
  Ще се затегне още контрола над тези, които и сега са на светло и се опитват да играят по правилата, попадайки в един доброволен списък за постоянен мониторинг от институциите.
  Ако целта са рестриктивни мерки, не виждам причина те да се упражняват и в момента чрез мониторинг в реално време на паричните потоци - куриери и платежни системи. Не да си търсят парите със задна дата, пращайки ги в графа несъбираеми, а да ловят и налагат санкциите си на момента. Всичко им е на тепсия, не е като висят в засада по сергиите на морето.
   
  NEROMARE и Krumov харесват това.
 14. NEROMARE

  NEROMARE Active Member

  Рег.:
  Юли 4, 2018
  Съобщения:
  333
  Харесвания:
  189
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
  Не желая да се приравнявам на сектори, тъй като както вече казах, отдавна нямам онлайн магазин и не искам да имам никога повече. Но не познавам лично човек, който да е в "белия сектор". Ако искаш наистина да печелиш пари, няма начин да си "напълно чист". Знаеш ли как се натрупват Мита, ДДС-та, транспортни разходи и изгубени/откраднати пратки върху джоба ти? Толкова натежава, че цялата ти печалба бива изядена за отрицателно време. Не те знам какво продаваш, но моята стока беше от САЩ и беше високо-рискова (често я крадяха по Митниците и по Летищата).

  Не желая да ми се ограничават свободите, на мен и на моите сънародници, не желая да ставам политически-коректен джендър, Държавата да ми води регистър на всичко и на всеки, да ми броят и кътните зъби и да ми броят и ДНК нишките. Дори и аз да не се занимавам с търговия -- съм силно съпричастен защото знам какво е да живееш в България и да вадиш пари в България. Сивият сектор при малките търговци е комичен в сравнение със направо кърваво червения сектор при големите шарани, дето пилят гумите на чисто нови Панамери по Тракия. Иди им направи регистър на тях, това предлагам.

  А ако искаш да станем втора Германия, много жестоко се лъжеш, че няма да има съпротива.

  Без по-нататъчен коментар.
   
  Krumov харесва това.
 15. Krumov

  Krumov Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 31, 2012
  Съобщения:
  1,374
  Харесвания:
  229
  Точки:
  63

  Този проект е точно в полза на сивия сектор. Мониторинга и натиска от страна на държавата ще доведе до повишаване на цените при изрядните търговци и бесен наплив на клиенти към нелегалните търговци.
   
  NEROMARE харесва това.
 16. NEROMARE

  NEROMARE Active Member

  Рег.:
  Юли 4, 2018
  Съобщения:
  333
  Харесвания:
  189
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
  Точно така, @Krumov

  Чета отскоро материалите (книгите, есетата) на Уалдо Емерсън. Емерсън е имал много интересно виждане за света, а книгите си ги е писал 1840–50 г. и около тези години на Американската Гражданска Война.

  Запомних нещо писано от него.

  Емерсън твърди, че навсякъде в природата, винаги, в цялата вселена, има dualism, и никой не може да избяга от него:
  • добро и зло
  • ден и нощ
  • гравитация и безтегловност
  • огън и вода (дъжд и пожар)
  • движение и покой
  • смърт и раждане
  • мъж и жена
  • бързо и бавно
  • ниско и високо
  • севера и юга като география
  • севера и юга като магнетизъм
  • топло и студено
  • шум и тишина
  И много други.

  И в този ред на мисли, Емерсън твърди, че всичко това е около нас, и е в живота ни, и в бизнеса ни.
  • Ако законите са прекалено строги, журито няма да наказва.
  • Ако законите са прекалено леки, хората ще вземат властта в ръце (ще въстанат).

  Това може да се приложи и в днешни времена, 150 години по-късно, в България:
  • Ако всички работят упорито, честно, за стотинки, но държавата само краде по много -- никой няма да иска да плаща такси.
  • Ако държавата работи упорито и има добро здравеопазване, полиция, съдебна система, чисти улици, градинки, нов градски транспорт, сигурност и още много -- хората ще искат да плащат данъци за да се развиваме повече и по-бързо и да настигнем другите страни, пък после да се хвалим, а други да се върнат обратно в България.

  И също:
  • Ако Полицията не си върши работата и е корумпирана -- всеки ще прибягва до саморазправа.
  • Ако Полицията е прекалено брутална и бие и троши ръце на хората -- хората ще емигрират.
   
  Последно редактирано: Авг 11, 2018 в 3:35 AM
  veni8 харесва това.
 17. - Invincible

  - Invincible Member

  Рег.:
  Апр 3, 2016
  Съобщения:
  37
  Харесвания:
  10
  Точки:
  8
  Последно редактирано: Авг 13, 2018 в 12:52 PM

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice