НАП - регистър на собствениците на е-магазини

@John Galt ,
като те чета и се сещам за една от известните мисли на Уилям Хенри Гейтс III :
Наблягам на последната дума от цитата.
Колкото и да са малко са жизнено нужни и за теб и за мен ...
За да ги има, е нужен контрол. А за контрол са нужни средства...

P.S. абе @Blinky я чекни ip-тата на @John Galt и @zoomaniak


Цитираш хора, чиито компании са достатъчно популярни с избягването на данъчното облагане (в рамките на законовите вратички).
Ако те бяха убедени в добросъвестността на държавата като преразпределител на блага, щяха ли да се стараят да избягват данъчното облагане и да връщат на обществото чрез non-profit организации отколкото да разчитат на държавата?

https://www.theguardian.com/comment...ts-taxes-apple-paradise-corporation-avoidance

https://www.independent.co.uk/news/...0m-a-year-in-uk-corporation-tax-a7089931.html

https://www.seattletimes.com/busine...-parks-profits-offshore-to-pare-its-tax-bill/

https://www.businessinsider.com/apple-microsoft-avoids-taxes-loopholes-irs-2013-1
 
Обществата не функционират така, както го обясняваш. Винаги имат нужда от лидери, които да ги вдъхновяват, както и от оперативни ръководители, които да движат различни дейности. Явно не си замислял колко много държавни услуги си ползвал и ползваш. Отделно има огромно количество хора, които не ни мислят доброто и между тях и нас стоят само такива работи като закони, полиция и армия. Функционирането на тези системи, поддържащи ред в обществото е невъзможно без командване и без финансиране. В момента, в който държавата се разпадне, никой няма да пита дали ще плащаш данъци - просто идват "момчетата" и си взимат каквото им хареса - и въобще няма да им пука дали това ще е бизнеса, дома или роднините от женски пол.

Днес не функционират така, да, не го оспорвам това.
Но, ако се осланяме на това, че днес обществото не функционира така и край, то как ще вървим напред? Това ли е пикът на човешката еволюция? Дотук сме значи?
Посочих го и в поста, който си цитирал:
И не е оправдание това, че "няма да се случи в нашия живот", защото ако всеки си казва "такова е положението днес и ето ги няколкото "реални" варианта за справяне с проблема", то мърдане напред няма да има, ако разчитаме на това, което вече го има и е налично като варианти, а не мислим за нови такива.
Ако прочетеш целия ми пост, а не само частта, която си цитирал, ще разбереш идеята ми, надявам се.
 
Добре, а не мислиш ли че с аргументи как щяло да бъде след 1000 години е малко неподходящо да оправдаваш текущи действия.
Мисля, че промяната започва от всеки от нас. Ако всеки реши да гледа докъдето му стига носът, то човешка еволюция няма да има.
Не твърдя, че аз съм някой велик ум на нашето време или че моите действия конкретно ще променят света, но се надявам такива велики умове да има и в нашето време. :)
За мен е достатъчно да убедя 1 човек, който истински да повярва, че бъдещето на човечеството се състои в едно глобално свободно общество без пъдари.

Разговорът може да поеме в доста различна посока, но смятам да запазя за себе си по-голямата част от възгледите ми за смисъла на човешкия живот и света. Конкретно въпросът с данъците е просто част от моето виждане за света, което се състои от куп други елементи, които в тяхната съвкупност ме водят то тези изводи.
 
Последно редактирано:
Добре де, не мислиш ли, че в нормалните държави, в които има развито гражданско общество и самосъзнание - пъдари и сега не са им особено нужни? Хората правят нещата, защото смятат, че е редно да се направят по този начин.
Тук обаче, работи гегата, и то дебела гьостерица. Не е подходящото място точно Бг за прокарване на новия ред, не прокопса нито един строй, няма и това да сработи :)
 
Момчета(така предполагам), успокойте се и се придържайте към темата.

П.С. Не забравяйте, че държавата печели, когато има повече бизнес и търговия, а не по-малко. Въпросът е как да събираме данъци от ПОВЕЧЕ субекти, а не как да събираме ПОВЕЧЕ данъц от ПО-МАЛКО субекти. Като убиваш овцете, оцелелите не може да ги стрижеш повече отколкото може...
 
Добре де, не мислиш ли, че в нормалните държави, в които има развито гражданско общество и самосъзнание - пъдари и сега не са им особено нужни? Хората правят нещата, защото смятат, че е редно да се направят по този начин.
Тук обаче, работи гегата, и то дебела гьостерица. Не е подходящото място точно Бг за прокарване на новия ред, не прокопса нито един строй, няма и това да сработи :)

Хаха, първо благодаря, че ми посочи грешката с думата пъдар. Човек винаги има какво да научи, извинявам се за неграмотното изпълнение по отношение на тази дума. :D
Приканвам да спрем споровете по темата не защото няма какво да се каже, а защото наистина темата е за информация. :)

И за да се опитам да дам малко value на commumity-то тук и да компенсирам "спама", ще споделя следната информация. Тя не е някаква тайна или нещо "wow", но и не е толкова широко известна.

Много от вас си мислят, че САЩ е една от най-натоварващите данъчно страни. Това е така, но само ако сте гражданин или работите физически в САЩ или имате бизнес, който развива дейност физически в САЩ или американски граждани работят за вас.
Какво става обаче, ако сте чужденец (българин), който желае да си регистрира LLC (щатската форма на нашето ЕООД/ООД) в САЩ и да извършва бизнес през тази компания, който е изцяло онлайн (нямате офис в САЩ, нямате работници в САЩ, не стъпвате в САЩ). Тогава може да се възползвате от много благоприятен данъчен режим при който не дължите данък в САЩ за нищо. За LLC едно от най-добрите места е щатът Delaware, тъй като няма income tax и общо взето е най-изгодното място в САЩ където чужденец да си регистрира компания. Плаща се flat-fee 300 долара на година.

Повече по темата: https://onlinetaxman.com/us-llc-tax-haven-for-foreigners/ и https://ustax.bz/non-us-entrepreneurs/ (вторият линк обяснява доста по-добре и по-нагледно според мен)

След това остава да решите дали и как да разпределите печалбата. Можете да разпределите дивидент тук в България за което ще палтите 5% според настоящето законодателство.

Та ето ви един напълно законен начин да избегнете доколкото можете данъчно облагане.
За жалост, като сте онлайн магазин в България, който праща с наложен платеж по Еконт, това би било твърде трудно. Но светът е голям и възможности за бизнес дебнат навсякъде, така че оглеждайте се. :)
 
Последно редактирано:
ако си дропшипинг - може и да сработи, за всичко останало - имаш място на изпълнение - тук - и си отново от 97 до 100 :)
 
ако си дропшипинг - може и да сработи, за всичко останало - имаш място на изпълнение - тук - и си отново от 97 до 100 :)
Онлайн бизнесът не се лимитира до e-commerce. :)
 
Имах най-доброто желание да си регистрирам онлайн магазин (предстои да го качвам), да си платя за СУПТО и всичко да е точно, защото искам плащане с карта онлайн.
Пуснах запитвания до двете одобрени фирми, които видях, че предлагат И e-commerce решения. Отговориха ми само едните.
Без изненада: Няма решение на проблема с управление на ФУ от онлайн магазин. Разработвали все пак такава функционалност. Чакам отговор за ориентировъчни срокове.

Чудя се само, сега всички като свалят онлайн плащанията с карта, колкото и малко да са тия трансакции, банките дали няма да нададат вой за пропуснатите ползи по таксите?
 
На мен никой не ми дава точни отговори, а срока преполови. Уж счетоводители, юристи... а всеки с недомлъвки вдига рамене и казва да чакам. То чакането хубаво, ама времето минава...
Лошото е, че все повече ми се струва че "сивите", няма да ги засегне, най много някои от тях да минат на "светло". А, нас ни удря главно с нови такси и нова бумащина.. През 2 години сменяме апарати, променяме какво ли не, а обявите в олх стават все повече. :)
Твърдо съм за данъците и т.н., но поне като плащаме да ни пазят правата егати, не само да ни цицат през година две с нови такси за какво ли не... Както е тръгнало накрая във всяка фирма ще се назначава нападжия на издръжка на фирмата, за да следи дали всичко е наред в реално време...
 
На мен никой не ми дава точни отговори, а срока преполови. Уж счетоводители, юристи... а всеки с недомлъвки вдига рамене и казва да чакам. То чакането хубаво, ама времето минава...
За кое точно чакаш отговори?
 
За кое точно чакаш отговори?

Не съм Kill-op, ама ще си кажа аз за какво чакам отговор: Как мога хем да съм изрядна пред НАП, хем да интегрирам виртуален ПОС в онлайн магазин?
Гледам, че и Seliton се хвалят със СУПТО. Чакам отговор и от тях дали може да управлява ФУ. Но предполагам, че зная отговора...
 
Миналата седмица по новините чух, че удължават до 30.04. На следващия ден в някакъв сутрешен блок казаха нещо, че за тези по ДДС нямало да се удължава, но не казаха за тези които не са по ДДС. Общо взето е манджа с грозде. Накрая прехвърлям всичко и отивам в сивия сектор при колегите от форума... :D
 
НАП Е СЪЗДАДЕН ДА ТЕ КРАДЕ. ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИРА, ТИ ДА КРАДЕШ ИЛИ НАП ДА ТЕ КРАДЕ.
 
НАП Е СЪЗДАДЕН ДА ТЕ КРАДЕ. ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИРА, ТИ ДА КРАДЕШ ИЛИ НАП ДА ТЕ КРАДЕ.
Ти какво избра?:)
 

Горе