НАП - регистър на собствениците на е-магазини

Срокът може да го удължи само Горанов,той ще получи отчет другият петък. Днес на въпрос "Колко реално са онлайн магазините у нас и колко очаквате да се регистрират?", от НАП ми отговориха "Не знаем". Тоест не знаят колко трябва са, и сивите пак ще останат сиви, само белите ще се занимават с бумащина.

А и до момента 400 са се регистрирали. За мен цифрата е малка.
 
400... а иначе са няколко хиляди.
Друг вариант е, махам количката и приемам поръчки през всякакви месинджъри и да си е*** м***, сайта става каталог и това е.
 
АШКОЛСУН, Матей!
Понякога ме е срам, че се занимавам със системно програмиране от повече от 30 години, именно поради наличието на подобни новодошли индивиди в "гилдията"!
 
АШКОЛСУН, Матей!
Понякога ме е срам, че се занимавам със системно програмиране от повече от 30 години, именно поради наличието на подобни новодошли индивиди в "гилдията"!
кои?
 
ей такива селски тарикати като Матей с изказването и най-вече мисленето им!
СРАМ ТЕ Е ? Че, ти си бил много срамежлив бе. Ако те е срам от хората и толкова се влияеш от тях, ти не трябва да излизаш от вас. Аре малко по-сериозно.
Утре някой простак ще иска да ти даде 5,000.00 лева да му свършиш малко работа, и само защото те е срам от него, ще му откажеш :D :D
 
Съжалявам, че Ви се налага да минавате през такова изпитание. Желая Ви здраве на Вас и на Вашето дете. Има добри специалисти - и в България, и в чужбина. Въпросът е човек да се информира и да знае къде, кой, как лекува. Много често за жалост трябва да се опира до "връзки" и "контакти", което за мен е недопустимо в сферата на здравеопазването. Това е човешки живот в крайна сметка.
Разберете, че аз не съм против това хората да връщат в обществото част от заработеното, но не под тази порочна форма, наречена данъци. Не насилствено, не под заплахата от наказания. Посочих по-горе, че конкретно аз дарявам на редица благотворителни организации и кампании и вярвам, че това е начинът по който трябва да се финансира всичко и който ще бъде много по-ефективен.

Сега, когато плащате данъци, докато минат през всички чиновници и преразпределители на които се плащат заплати, после минат през тия, които крадат и разпределят на "наши хора", какъв % от данъците Ви отива обратно в обществото, как мислите? Дали има дори и 50%?
Леле тоя живее още в 2002...
 
Леле тоя живее още в 2002...
София не е България. Разходи се малко из страната и виж, че тия неща от 2002 са все още актуални в голяма част от географските ни ширини.
 
Братле, така е, прав си, не сме от една планета просто.
Срамежлив съм, смотан, че и тъп, както вече казах.
5000 взимам само когато съм произвел нещо, струващо толкова - и от умни, и от тъпи.
Просто няма смисъл, форумът е единственото, което ни свързва.
Давай натам, напред и нагоре, остави ме мене.
 
Ако правилно съм разбрал, има вариант при който част от онлайн магазините да не бъдат засегнати от новите изисквания. Всичко опира до избора на начин на плащане. Днес получих препоръка от счетоводна кантора която гласи, че ако всички плащания са с банков превод или ППП, то тогава не е необходимо наличието на касов апарат, и всичките му последствия. Колегите от един известен форум за счетоводство са предоставили за всеобщо и безплатно ползване инструмент. Очаквам в близките дни и още експертни мнения по темата, която явно засяга доста изрядни потребители, за които, част от изискванията са доста пресилени и нелогични.
 
Ако правилно съм разбрал, има вариант при който част от онлайн магазините да не бъдат засегнати от новите изисквания. Всичко опира до избора на начин на плащане.
Така е само за момента.
Много неща ще се променят, със сигурност ще има промени и допълнения в наредбата. През следващите месеци се очакват подробности за въвеждане на електронни КБ. Заради последното може да се окаже, че физическите КА са излишни и са били подменяни напразно.
Според мен или регистрационния режим ще отпадне като задължителен и ще се превърне във формалност, или ще бъде направен задължителен за всички. Няма никаква логика да се определя от начинът на плащане. Дори се чуват гласове в тази посока от фирмите, които към момента подлежат на регистрация и искат тя да се отнася за всички.
 
Добре, малко теория на конспирацията: Касовите апарати са бизнес. Също като фискалните системи по бензиностанциите и много други "уреди за регистрация" на какво ли не.
Доста от нас помнят времето когато дори бяхме принудени да имаме втори/ резервен/ касов апарат. Тогава пак бяха продадени ударно стотици хиляди бройки. Но и това мина. За чия сметка и чия печалба е ясно. Критиците припомнят, че по него време сина на действащ президент работеше в точно такава фирма. Конспирацийки.
Нелепото е, че според доста писаници, съвсем скоро ще дойде и времето на електронните касови бонове. И какво, пак ще сменяме системи и софтуер ли? Сега част от доводите са, че видите ли "къде нямало GSM покритие" та да не може да се изпълни изискването за непрекъснатост на връзката. Да, но няма и механизъм по който да принудиш оператор да ти я осигури. Аз лично съм се сблъсквал с проблеми от такова естество и просто не ми се мисли как ще се третират подобни неуредици в новия механизъм. А и ако на някой му се е случвало да "изгражда връзка" със сървъри на НАП събота и неделя за регистрация на фискална система знае колко са "отзивчиви".
Неотчитането на някои технически проблеми ще доведе до изкривявания с неизвестен край. Давам за пример фискалните бензиностанции. Логиката на въвеждането на нивомерните системи бе да се засича дали декларираното доставено количество съответства на фактически влязлото в резервоара на обекта. Ами почти никога не съответства. За разлика от едно време сега никой не може да принуди бензиностанцията да спре да работи докато я зарежда цистерната. И какво се получава на практика: пълно несъответствие. Решение няма. Всички си знаят, че няма как да се проследи и вече никой и не го интересува. Недомислено при проектиране и респективно калпано при прилагане. Опасявам се, че и сега така ще стане. Но в мотивите на всеки подобен проект когато се предлага от "експерти" изрично в текста публикуван на страницата на Министерство на финансите пише: Предложеният проект на акт няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет.
Ето от тук: http://www.minfin.bg/bg/legislation11/165
Някой би казал след такова изявление: " Е па що тоя целио цирк?"
Те такива ми ти неща по нашио край!;)
 
Някой знае ли за кои фирми са удължили срока до края на Септември? В нета пише за някои, но не уточняват за кои. :/
 
Някой знае ли за кои фирми са удължили срока до края на Септември? В нета пише за някои, но не уточняват за кои. :/
със СУПТО, но се чака официална информация
 
Според сегашните текстове на наредбата електронният магазин също е СУПТО, тоест и за тях срока ще е удължен.
Въвеждането на КА според наредбата за фирми по ДДС остава 31.03 , както и за регистрацията на електронни магазини и платформи за търговия в интернет в НАП .
 
Последно редактирано:
Освен регистрацията на електронните магазин в НАП, нещо има ли нужда от нещо друго? Днес един "специалист" ми обяснява, че за всеки електронен магазин, трябвало да се изиска издаване на сертификат от НАП, някой чувал ли е за нещо такова ?
 

Горе