Наемане на студенти по държавна програма по заетост

rcbandit2

New Member
Имам един въпрос който бих искал да обсъдя. Мисля да стартирам малък бизнес който да бъде уеб сайт който да предоставя service на клиенти. Сетих се, че има държавна програма която поема обучението на студенти и мисля да проуча въпроса дали ще стане малка фирма дори без офис да се възползва от тази програма. Със сигурност малки ще са парите за 6 месеца, но защо да не се наеме някой студент и да не вземе някой лев макар и за секретарска работа. Можете ли да дадете повече информация заслужава ли си да се занимавам с това?
 
Да, добре е, ако наистина става дума за лека работа, а не нещо много сложно. Програмите са супер, но изпълнението им е под всякаква критика. Първо е тегаво кандидатстването, после изплащането. Добър замисъл, добра инициатива, кофти изпълнение, както винаги с бг държавните агенции и организации. За това, ако ще разчиташ на тази програма Развитие на човешките ресурси към министерството на заетостта (мисля, че беше), подготви си един кеш, в който да може да поддържаш заплатите им за 6 месеца, без да ти увисне бизнеса, защото сценария с приключил месец и веднага (или на следващия месец) изплащане (или възстановяване на средствата, както се и води) е мираж. Тук мотането може да дойде до година, а знам и случаи 2 години. ;)

Добре подбирай хората, защото те реално ще работят за никакви пари, вече нали в зависимост от кода на длъжността де, но си има един минимум. Тъй като се води стажантска програма, тези хора ще разчитат на това да научат занаята, както и да драснат в CV-то си това, както и опита в дадената сфера, което реално искат навсякъде, повече и от висшето. Другото е да внимаваш добре какво ще пращаш, защото изплащат ти заплатите им, осигуровките, данъците и всичко, като ти като работодател също поемаш твоята си част, но само при осигуровките, данъците - 4 са - здравно осигуряване, пенсионно осигуряване, данъци, допълнително пенсионно. Това са + заплата към работника, за това хората имат и счетоводни отдели, защото е каша и там. ;)

Вече си знам едно, ако ще наемам по този проект, ще е само да намеря хора, които не може да ми предложи пазара. Говоря като знания. Плащайки си на професионалисти, това се отплаща, а и гледай държавата да е по малко съпричастна в развитието на бизнеса си. Имахме една супер голяма тема точно за това тук, потърси я. Точно за тази програма и да видиш какво се случва през периода, в който тече. Но като цяло е греда пълна, както всичко що прави държавата за малкия бизнес.
 

Горе