Най-доброто онлайн банкиране?

От: Най-доброто онлайн банкиране?

Райфа няма такива ограничения, за големи суми ти се появява да попълниш декларация за произход и си готов.....

Май имаше значение как е захранена сметката, от която нареждаш превода - дали с банков превод или в брой (ако е с банков превод може да нареждаш до 30 000 лева (или друга валута на същата стойност) без декларация; ако е в брой - 10 000 лв (или друга валута на същата стойност) без декларация).

: Съгласно разпоредбите на Закона за мерките срещу изпирането на пари лицата (клиенти на банката), извършващи операция или сделка на стойност над 30 000 лв. или тяхната равностойност в чужда валута, съответно над 10 000 лв. или тяхната равностойност в чужда валута, когато сметката, от която ще се извърши плащането, се захрани в брой, са длъжни да декларират произхода на тези средства. За целта банката е длъжна да изиска от тях попълването на ДЕКЛАРАЦИЯ (която е неразделна част от формуляра за нареждане на презграничен превод) по чл. 4, ал. 7 и по чл. 6, ал. 5, т. 3 ЗМИП (по образец) преди извършването на съответната операция или сделка, с изключение на посочените в закона случаи.

Източник: http://www.unicreditbulbank.bg/bg/Individual_Clients/Payments/Money_Transfers/index.htm

Тук писах за декларациите и проблема с липсата на достатъчно място във формулярите на електронното банкиране.

Преди да наредите превода проверете дали произхода на средствата се събира във формуляра - ако не се събира отидете в банката и наредете превода на хартия. Няма да ви разрешат да попълните декларация за произход на хартия, ако сте наредили превода онлайн.

В ОББ ме караха да подписвам декларация за произход на средствата при нареждане на валутен превод (на хартиен формуляр, на гише на банката) за $100 (сто американски долара) - нямам идея на какво законно основание. Банките май сами си измислят изисквания за писане на декларации - по-тежки от тези, наложени от закона.
 
Последно редактирано:

Горе