На click или на импресии

fcolor.bg

New Member
Какво мислите за рекламния модел. Дали е по-добре да бъде на импресии или на клик. Проблемът с импресиите е високата им цена и това, че уеб сайтовете не поемат гаранции за качеството на рекламата. И си имат винаги оправдание като например "хората не харесват банерите" и т.н. Модела на импресии генерира и много опити за изкуствено напомпване на трафика, без да има реално толкова посетители. И така за рекламодателя става "пари на вятъра". Според мен това спира по-малките фирми да харчат пари за реклама.

При PPC клик рекламата пък има опасност от фалшиви кликове и от това, както е у нас да няма развит пазар и съответно клика да струва много малко пари.

Какво мислите вие?
 

Blinky

Owner
Здравей, аз лично съм за кликовете, това е 100% по добре за тези които си плащат за трафик, ще им е по-качествен. Но като се замисля - то за кликовете на банера зависи изцяло от това колко е таргетиран трафика и какво банера показва като реклама на даденият продукт/услуга. Така че е субективно това въпросче.

Но аз лично се кефия на резултати - а именно на предоставен трафик към сайт - а и импресиите са много повече, да не говориме че те са на всеки рифреш на сайта. Надявам се и другите да изразят мнение по въпроса. Но за мен pay per click е по-добро от pay per view.
 

BigBoss

New Member
Определено на клик е по добре за клиента, но рекламодателте предпочитат н аимпресии.

Не случайно всички голями български сайтове продават рекламата си на импресии.
 

DEATH

Member
BigBoss каза:
Не случайно всички голями български сайтове продават рекламата си на импресии.

С импресий по лесно се зимат парите на хората ;) особенно в абв почти никой не го интересуват рекламите, всеки влиза да си провери пощата.

За мен импресийте са един вид набутвация, но ако имам сайт в който фирмите рекламират разбирасе, че ще продавам на импресий :p
 

wordadd

New Member
Има много изключения, но определено на клик е по-добре от гледна точка на рекламиращия.
 

takamato

Active Member
1. PPC винаги е по добър вариант! (почгти), изключение прави може би някаква уникална услуга (идея) от сорта на "страницата за 1,000,000", "Червеният кламер", "Гмейл" (когато първи предложиха 1ГБ безплатно) и тн....

2. Правило е % от нетната печалба да се реинвестира в реклама, въпросът е да си отговориш на въпроса "точно какъв %"

3. Рекламата е прекрасно нещо, още повече когато ти е квалитетна, безплатна и на сайтове със сравнително голямо посещение. Тук мога да дам за пример взаимодействието между Skype, PayPal & eBay (които принадлежат на една фирма)... или за българските условия: Бат Сребрьо (bgmafi a, pomagalo . com, yoo sms, gepi me, portokal..... и така нататък - оплетени от реклами един към друг)
 

Alexin

New Member
za impresiite

Момчета ще съм ви много благодарен ако ми обясните как да рекламирам някой от импресии ? имам си страница и то не една само че какво трябва да направя да се регистрирам ли някаде и да им сложа тяхния банер ли какво да го рекламирам че да ми плащат , особено българските ? нали викате че дават ама и чуждестранни също ще съм доволен ако има някои само едно съветче какви стъпки да направя, някой да постне една статиика
 

takamato

Active Member
1. Избираш "ниша", в която да бъде уеб проекта. (Казвам "уеб проект" и имам предвид сайт с определена тематична насоченост, който да привлече достатъчно хора, които от своя страна да го посещават редовно като постепенно се превърнат в т.нар. "аудитория".)

2. Най-добре е проекта да бъде на английски, просто защото аудиторията би била по-голяма (от тук и евентуалните приходи).

3. Най-добре е проекта да бъде "качен" на US сървър, + лесно запомнящо се име на английски... за това забрави за безплатните домейни ... няма смисъл

4. Развиваш и изпипваш проекта.

5. Рекламираш проекта.

(за точка 4 и 5 ще четеш повече в този форум, тук има доста полезни неща)

6. Рекламата
- Продаваш реклама
- Продаваш продукти
- Продаваш...

7. След 3-4 месеца от началото на проекта си прибираш първите парички
 

Miliadera

New Member
Малко оффтопик знаете ли некой спонсор който плаща за инпресий и кой е той за да се запиша??
Благодаря ви предварително. :D
 

DEATH

Member
AdSense - 1 цент на 250-450 импресии

По други спонсори е 1 цент на 1000 импресии
 
Според мен най-добрата реклама е за авторитет. Авторитета е това, което ще те рекламира винаги и за без пари. Ако ще се прави нещо в дългосрочен план, авторитета и позитивния имидж е най-важен. Що се отнася до кликовете и импресиите - с ППЦ се очаква да имаш повече и по-таргетирани посещения, но пък импресиите са хубави, защото създават някакъв брандинг. Като си забиеш големия банер на заглавната страница на посещавани сайтове си сигурен, че ще ти видят името на фирмата и маркетинговото послание. Но и двете са нож с две остриета, защото при ППЦ ако не си оптимираш правилно кампанията и думите, можеш да изхарчиш сума пари за нищо. Същото е и при банерите - ако банерът ти е "фалшив" или го сложиш на сайт, чиято целева група не съответства с твоята няма да имаш кой знае какъв успех.
Аз лично бих заложил и на двете, защото ППЦ-то е много таргетирано, но пък с един хубав банер (красив, анимиран, провокативен) ще вдигнеш много шум за фирмата си, а пък импресиите струват 2лв на хиляда или нещо от сорта.

И в двата случая ти трябва професионалист.
 

dibk

New Member
може да ви се сторя глупавичка,ама не съм много навътре в нещата и може ли да ми кажете какво е клик и импресия :oops:
 

Горе