Нови правила в обменните бюра - Change

Blinky

Owner
Чейндж бюрата в нова наложена мярка

currencyexchange.jpg


Знам, че някой от вас не са доволни от курсовете на банките и често прибягват до услугите на обменните бюра. За това реших, че темата ще е интересна за тази част от вас, както е за мен. Като цяло това, което им е наложено е разликата от тези курсове на банката, в двете направления "купува" и "продава" да не е повече от 5 на сто.

Разликата между курсовете „купува“ и „продава“ в обменните бюра за валута не може да бъде по-голяма от 5 на сто от курса за деня на Българската народна банка. Това става след влизането в сила от днес на промяна на Наредбата за обменните бюра.

Според досегашното законодателство разликата в курсовете „купува“ и „продава“ не трябваше да е повече от 20% от курса на деня на БНБ. Данъчните смятат, че промените в Наредбата за обменните бюра ще ограничат възможността те да използват подвеждаши реклами или да заблуждават с различни курсове на табелите извън бюрата и вътре пред касите.

Повече информация можете да прочетете тук: Обменните бюра работят по нови правила от днес

Аз лично ползвам само 1-2, където с годините са останали коректни и точни. Не експериментирам с нови, освен ако някой с много опит не ми препоръча някое, с което работи от години.

Дано темата е важна за вас. ;)
 
От: Нови правила в обменните бюра - Change

По този начин много голяма част от обменните бюра ще си заминат ще останат само най-големите. Другото което ще стане е тези които прекарват тези правила да инвестират в машини за обмяна на пари и да ги разпръскат по морските курорти, защото и за това подготвят народа. Разходите по машините са няколко пъти по-малки отколкото да поддържаш обменно бюро. И така като цяло схемата е проста и гениална. Това се нарича бизнес мислене жалко, че не може да се облагодетелства всеки по този начин, а само тези на горните етажи :)
 
Мда, сетих се, че това, на което ходя аз с опашките пред него ще остане на пазара. В момента тези на морето, където виждам разлики от над 10 ст. ще заминат, както и част от не толкова популярните. Рамките, коиот им поставят са едно добро начинание да се премахната ментаците от пазара. А такива има много.

Дано промените са за добро, но аз реално виждам както плюсове, така и минуси. Минусите се изразяват в това, че банките пак ще са един не лош доставчик на тези услуги, поне за малките суми. А те реално не са много щедри при техните курсове. Докато плюсовете вече ги споменах - изчистване от мошеници, които правят единични удари на база трикове и слаба информираност от потребителите. ;)
 
Да, аз тях визирах. Тук в едно софийски видях долара на 1.61 продава (в лева), там беше нещо от рода на 1.70 лева, а курса на банката беше около 1.57 лева - продава. За това се замислих, дали тези бюра ще имат бъдеще след влизането на тази наредба. Не ми беше приятно, най-малкото като гледах хора да влизат без кой знае колко опции, защото им искат левове, а ако не искат, го карат да ходят до най-близкото чейнд бюро да сменят и пак същата история. Или още по-лош вариант (гледахме го и по Господари на ефира) магазин работи с валута и връща левове, като превалутира на нещо нерегламентирано никъде, а по преценка на продавача. Предполагам и това сте го засичали.
 
От: Нови правила в обменните бюра - Change

Добрите обменни бюра в момента предлагат обмяна при разлика доста по-малко от 5%. Но за мен разликата от две-три стотинки пак е много, не бих ползвал услугите на обменно бюро или банка, която предлага обмяна при такива разлики (освен за някаква малка сума).

Тук писах как се обменят долари при изгоден курс. Има смисъл да се занимавате само при по-големи суми (вие си направете сметка - например при обмяна на 1000 долара губите само 20 лв, ако обменяте при курс, който е неизгоден с две стотинки на долар; при 10000 долара загубата е 200 лв).
 
От: Нови правила в обменните бюра - Change

Преди няколко месеца разработвах и аз бизнес план за чейндж, по модела на едно друго централно и самосиндикално - не е от верига, още плна ми изглежда добре, но рисковете са от друго естество можете се сетите :) Но... това че се приема закона няма как се отрази на конкуриращите се чейнджове, ще отнесе тези дето цакат/мамят по курортите - поне в моя град ще останат големите и ще се окрипнят като пак има ниша за малките докато трае пренараждането именно от факта, че сме търговски град и населението е фулл с валути, така че смятам всичко конкурентно ориентирано ще оцееле, при правилна локация и гонене на оборот при по-добри условия е най-добрия вариант - именно плана които мислих да е точно такъв възможно най-конкурентни на възможно добра локация (мястото отговаря на новите изисквания на закона) - така че това с фалите си е манипулация - Вярно е че държавата го слага на пазара - иди разправяй са за свободен пазар :D
 
От: Нови правила в обменните бюра - Change

Идеята на закона за петте процента е да се защитят простите хора, които не четат условията преди да сключат сделка.

Алберт Айнщайн каза:
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен

Обаче не може със закон да се забрани човешката глупост. Който е прост ще намери начин да си изгуби парите по много различни начини. Дали ще ползва кредит като тегли от банкомат с кредитна карта или ще си купи на изплащане ненужно скъпа кола няма значение, който има пари за губене ще си ги изгуби.

Същата глупост е и онова за регулиране цените на такситата. Който е прост ще си изгуби спестените от такси пари по друг начин.
 
Много съгласен. Проблема е не толкова в глупостта им, а в безкрайното и безпочвено доверие. Но пък и какво доверия за размяна на 50$? Виж когато става дума за повече пари, тогава ще е наистина глупаво да не се гледа, чете и проучи. Като се замисля, аз лично никога не съм се оплаквал (да чукам на дърво) от измама при превалутиране на някаква сума. Нито в банка, нито в чейндж бюро, което пак ни връща на това, че всичко се случва от недоглеждане и глупост.

Не може да се защити човек с ограничени познания и нелогично мислене, но какво да се прави, поне държавата трябва да вземе мерки да минимизира, защото материала последно време не е много добър, ако ме разбирате правилно.
 
От: Нови правила в обменните бюра - Change

Ако комисионите не са регулирани от закона, според мен от там ще си избиват досегашните разлики въпросните чейнджове
 
От: Нови правила в обменните бюра - Change

Не е нужна абсолютно никаква регулация нито на комисионните, нито на спреда (разликата между курсовете "купува" и "продава"). В Конституцията пише, че икономиката ни е пазарна, което след проучване на законодателството се оказва, че изобщо не е така. Икономиката ни е смесена (планова икономика с елементи на пазарна икономика).

Фридрих фон Хайек каза:
Колкото повече държавата "планира", толкова по-трудно става планирането от страна на отделния човек.

В момента цената на тоалетната хартия не се регулира. На минералната вода също. Защо според теб никой нормален търговец не продава тези стоки на надути цени и с голяма комисионна (в същност комисионна даже не се плаща, плаща се цената от етикета). Разбира се някои търговци по летища и други места си позволяват да надуват цените на тези стоки няколко пъти за да печелят от глупаците, които не са се запасили с вода предварително (но тази разлика не е голяма - само три-четири пъти по-висока от нормалната).

В магазините има различни видове тоалетна хартия на доста различни цени. Глупавият ще вземе от рафта пред него някоя скъпа хартия, умният ще се наведе и ще види, че на най-долния рафт стои по-евтина хартия със същото качество и ще си я купи. Трябва ли да се забрани на търговците да продават от по-скъпата хартия?

Не искам заради стремежа на държавата да защити "правата" (никой не твърди, че хората имат право на евтина обмяна на валута и на евтина тоалетна хартия, това е абсурд) на някакви идиоти, които не гледат какво подписват, да задръстват законодателството с купища излишни глупости, които затрудняват живота на всички хора.

Спомнете си това следващия път когато давате пари за счетоводна или друг вид правна консултация (защото законите са твърде сложни за да си позволите лично да ги четете и разбирате).

Това за лошите капиталисти, които ако нямаше държавна намеса на пазара щяха да продават на непосилно високи цени (и затова държавата трябва със закон да ограничава цените) е един от "бисерите" на социалистическата мисъл. Спомняте ли си какво ставаше когато държавата ограничаваше покачването на цените със закон (по време на голямото покачване на цени*)?

* Това не се е случвало само в България, в много държави социалистите са се опитвали да овладеят покачването на цените със закон. Доказано е, че този метод не действа.

Преминаването на парите от глупаците (тези, които не четат какво подписват, теглят кредит от банкомата с кредитна карта и т.н.) към умните е закономерен процес и забраната му със закон ще направи не само умните по-бедни, но и глупаците по-бедни.
 
Последно редактирано:
От: Нови правила в обменните бюра - Change

Николай Вълканов каза:
Обмяна на валута вече може да се извършва единствено в масивни сгради

Това не го знаех. Явно искат да ограничат конкуренцията. Тези, които нямат възможност да немат (или да притежават) сгради със "стоманобетонни елементи, едропанелна конструкции, с носещи тухлени стени и изцяло монолитни или сглобяеми стоманобетонни подови конструкции" ще излязат от пазара.

Мисля, че всички се сещат какво значи намаляване на конкуренцията.
 
Това е едно много добро изказване. Лични си, че там има хора с идеи. :)

Лично аз мисля, че това не е много обосновано, най-малкото, защото кражби стават и обири се извършват и в масивните сгради. :) Но там мащабите са по-големи, точно защото всеки си мисли, че е сигурно. Малко по-укрепени са от местно павильонче, но какво от това. Винаги има начин, има ли желание. По-скоро трябва да има изисквания за сигурност и ограничена достъпност. И да се сложат правила във всяко едно направление. Не мисля, че 4 бетона ще спрат някой. Такива схеми има, че колко по-укрепени, толкова по-славно се случва. :)

Въпросният човек да няма някоя офис сграда, на която и седят помещенията празни. На такъв ми звучи. :)
 
От: Нови правила в обменните бюра - Change

Е и къде е проблема? Застраховаш парите, пък нека после да дойдат и обират колкото щат
 
От: Нови правила в обменните бюра - Change

Истината е, че държавата наистина трябва да регулира цените на доста неща и обмена на валута е едно от тях. Аз имах неприятна случка с едно такова бюро точно до НДК. Искам да сменя малко франкове, гледам отвън табела на която са написани САМО курсова ПРОДАВА. Влизам вътре, давам парите дават ми една бележка да разпиша при което виждам че курса е с 20 стотинки по-нисък и отказвам да финализирам сделката. Девойката отсреща започна да ми обяснява, че тя вече я била чукнала на компютъра и не може да ми върне франковете. След 15 минути разправии по времето на които след мен се натрупа опашка от още 2-ма човека най-после реши да се смили и да ми върне валутата. Е това нормално ли е? Имаше двойка азиатци които чакаха и бях много доволен да им обясня да не обменят валута в това бюро понеже ще ги излъжат.

Що се касае до такситата - преди една седмица ходих до мола на Цариградско. Решавам да си ходя и се запътвам към едно такси "За 1 евро". Поглеждаш бегло табелката - всичко нормално, да ама не - с тънък (не ситен а тънък) шрифт цена на километър - 1,30 лева. Хубаво, като му се кара на тая цена - да кара, но да го напише с ГОЛЕМИ БУКВИ и да не си дегизира колата като позната фирма. Такива са направо за конфискация на автомобила.

Та... има неща които трябва да се контролират от държавата иначе никой няма да остане тук. Нима беше нормално яйцата да са по 50 стотинки бройката? Стоките от първа необходимост трябва да се регулират иначе няма оправия. Не може човек да гледа крави и да продава млякото на 30-40 стотинки за литър, а в магазина да го купуваме за 2 лева.
 
От: Нови правила в обменните бюра - Change

Не трябва да контролира цената, а да лицензира, регулира и надзирава бюрата. Две различни дейности, колкото по регулирана на цената, толкова по-лошо
 
От: Нови правила в обменните бюра - Change

Проблемът с таксито не е липсата на регулация, а извършването на измама (направили са си така табелата, че цената да не се вижда и дават невярна или подвеждаща информация). Ако цената се виждаше ясно нямаше да се качиш на таксито.

След като смяташ, че някои търговци надуват цената защо не започнеш да печелиш ти от това? Става много лесно - купуваш евтино и продаваш под цената на "лошите" търговци. Така хем ти ще спечелиш (клиентите ще идват при теб, защото ще продаваш по-евтино), хем клиентите ще са доволни от това, че купуват евтина стока. Щом не го правиш (и щом още много хора не го правят) значи не е изгодно и цените (високи според теб) са напълно справедливи (т.е. пазарни).

От обменното бюро не са те излъгали, защото са те информирали за условията на сделката. За това, че не си питал предварително за условията на сделката преди да им дадеш парите си виновен само ти, държавата не ти е виновна. След като са ти върнали парите не разбирам какъв е проблема. Няма как да ти ги откраднат, защото много лесно ще ги хванат (и тъй като не си положил подпис сделката не е сключена).
 

Горе