Ново изискване на НАП за събиране на лични данни

Човек, хората нон стоп се борят и не съм чувал за някакви положителни резултати. Тук таме нещо, но го плаща данъкоплатеца. Нужно е да има някаква независима институция, комуникираща само и единствено с Европарламента, без никакви глупости, за да могат хората тук наистина да бъдат чути и да им се помогне да развиват бизнес в нормални условия. И да не глобяват тукашните институции, защото ще е всеки месец все за нещо, а просто да се налагат санкции с еврофондовете. Като им се спре хранилката от там, може и да се замислят за по-адекватни закони и поставяне на условия спрямо бизнеса. Надявам се, ама силно се съмнявам, че ще се случи, новите евро депутати да направят нещо в тази насока.
Каква наивност лъха от този пост. Да комуникирало нещо си там с европарламента. Та точно тия ги пускат тези наредбички бре момко:)
 
Това значи ли, че ако ти ми знаеш номера на договора и отидеш да пратиш/приемеш пари на моя номер, оборота ще се пише на мое име/ЕГН?
Поне в Спиди към този момент ще е така, да. Разбира се, могат да поискат ЛК, за да се уверят, че лицето, което е по договор с ППП, е същото, което изпраща (или евентуално, ако имаш пълномощно). Не, че ми се е случвало, но предполагам е поради факта, че винаги пращаме от един офис и ни знаят. :)
Но някой трябва да е малоумен да го направи това. Ще засечеш веднага през my.speedy и после онзи ще духа. :)
 
Тази свръх регулация изглежда че вирее само по нашите географски ширини. В Германия подателят може и името да не си напиши. Тук не е въпрос на избор! Длъжен си да си изпратиш писмото с ЕГН и да си в системата, за да ясно с кого водиш кореспонденция.Как е защитено ЕГН то ми, като го казвам на висок глас пред опашка от 20 човека?.. и защо на нас ни е необходим Закона за защита на личните данни????
С тези нови изисквания се цели да няма търговци на EBAY без фирми. Ще се налагат глоби от НАП и ще ги махнат. Имаше оплакване не само от България, но и от Германия че има много индивидуални търговци без фирми и не плащат данъци.
 
С тези нови изисквания се цели да няма търговци на EBAY без фирми. Ще се налагат глоби от НАП и ще ги махнат. Имаше оплакване не само от България, но и от Германия че има много индивидуални търговци без фирми и не плащат данъци.


Защо? НАП нали следят пратките с наложен платеж? Така как ще установят продажби и получаване на средстава? Хората просто изпращат. Може би по количествата?
 
Здравейте,
на фона на скандала с опазването на личните данни на НАП, това изискване пак на НАП по-долу ми идва в повече (пратки за чужбина или с наложен платеж). Реално то означава, че :

1. Имаме договор с фирма (дали Еконт, дали Спиди, пощи, ТНТ..) в който фигурират лични карти, ЕГНта и прочие.
2. При изготвяне на товарителницата пак се удрят печати на фирмата, подпис на изпращащия и имена.
3. Новото и най-абсурдното - при предаване на пратката, на случаен куриер (куриерите са текучество) този който ги предава (може да е различен от горните) си дават имената и ЕГНто (всеки ден по няколко пъти). Това предаване става примерно на улицата пред баничарката им - минават случайни хора и прочие...

От една страна носим отговорност, от друга нямаме контрол, от трета нямаме избор.
Много се надявам да се осъзнае някой за абсурдите и противоречията на подобни наредби и както се е случвало да я премахнат или видоизменят.
Аз спрях да работя с фирмите имплементирали наредбата сляпо за момента, докато поне имам избор.


Промени в Закона за пощенските услуги за работа с личните ви данни

От 9 юли (вторник) 2019 г. влязоха в сила промени в Закона за пощенските услуги
(чл. 20, ал. 1, т. 11), които регламентират нови правила за събиране и
съхранение на лични данни при предоставяне на куриерски и пощенски услуги.

Всички доставчици на пощенски услуги, се задължават да събират
и съхраняват следната информация за вас:

  • Три имена и ЕГН или Личен номер на чужденец за физически лица;
  • Име и ЕИК на юридическо лице, както и идентификационни данни на
    упълномощено лице (три имена и ЕГН или Личен номер);
Ще изискваме тази информация само в описаните от закона случаи:

  • При изпращане на вътрешни и международни пратки с наложен платеж –
    данни на подателя;
  • При изпращане на международни пратки (малки пакети и пощенски
    колети), във всички случаи, включително без наложен платеж – данни на
    подателя;
От къде разбрахте че това изискване е на НАП?
 
Прочетохте ли новите изисквания на PayPal? От 15 септември, който има бизнес акаунт в РayPal ще му искат фирмена регистрация в България. До 14 септември, ако не е съгласен ще трябва да си закрие акаунта.
 

Горе