Някой запознат с търговията по морето?

Pavlin

Active Member
Интересувам се каква е процедурата за търговия на открито в морските курорти? Ако някой има опит в това, нека сподели:
- Какви са таксите за тротоарно право
- Какви стоки биха били най-продаваеми
и изобщо Има ли смисъл от подобно начинание?
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

ми смисъл има винаги, стига да си разработиш бизнеса.
За тротоарно право не знам колко ще плащаш, ама си приготви кинти и за други неформални "такси"

А за какво да продаваш, от слънчеви очила, шапки, панели за гсм-и , храни и тн , все ще намериш нещо което да е интересно на хората и биха дали пари за него
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

За тротоарното право трябва да влезеш в сайта на съответната община и да го провериш. Ако няма информация използвай телефон или отиди на място. Хубавите места или свършват много бързо или са скъпи, така че имай това в предвид.

А колкото до другите "такси", няколко години бачкам по морето до сега не съм видял такива събирачи. По-скоро един главен държи най-хубавите места, на които има собствени капанчета и отдава други за съответно по-голяма сума. А за съотв. събирачи... те се занимават най-вече с побоища на пиянки, които не искат си плащат.
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Слънчеви очила, дрънкулки с надписчета на съответното населено място и подобни сувеири, сребро. Това са най актуалните.

Очилата са доста атрактивни. Каквото и да смяташ купуваш ги на едро по лев- два най много и ги продаваш по 15-20-50 лв. Въпроса е да си на хубаво място и да няма други покрай теб. Трудна работа.

Сувенири. Пак голяма конкуренция. Ще трябва да обикаляш складовете като луд за да търсиш нещо различно. Ама те складовете са едни и всички луди като тебе също ги обикалят :) Рядко се случва да ти се различават нещата от съседите ти отстрани. Гледаш да имаш колкото се може повече натрупани боклуци. Дори на качествени и атрактивни неща, но бедни като избор малко хора се спират.

Рисуваш? - Временни татуировки. Материали за без пари, а взимаш по 20- 100 лв на парче. Аз лично не го разбирам това, но желаещи има. Трабват ти и хубави каталози(богати като избор)

Другия вариант е да измислиш нещо "уникално".

За "таксите". Едва ли местните бабаити ще тръгнат да те рекетират. Е зависи де, ако те усетят, че си някой балък може някой да се пробва, знае ли човек... По скоро се приготви за някой "колега- чешит". Обикновенно те са проблематични и до къде може да стигне всичко, само Господ знае...

За наемането на мястото. Обикновенно самото тротоарно право не е много като пари. Това не е проблема. Работата е там, че се подават молби защото винаги навсякъде има много желаещи. А за да ти се одобри молбата там вече каква "такса" и на кой ще платиш е отделна работа. Ако тръгнеш по легалния начин е много малко вероятно. Не си платил, а местните(които също не плащат в повечето случаи рушвети) винаги ще са пред теб. Остава "втория начин". Абе трудна работа. Разни дарения някои правят срещу фърчащи бележчици, други направо си взимат на ръка. Навсякъде системата е различна. За тая работа трябва да имаш нюх. Къде как да отидеш, при кого, как да подходиш и т.н. Не става да отидеш и да фърлиш парите. Искат се уговорки. Молбата е необхоимата формалност, но релно решенията се взимат на друга "база". Просто не мога да ти дам съвет тука, мисля че ме разбра.

Кат бях младеж имах две сергиики за дрънкулки. Изкарваха се пари. А и другото...Имай на превид, че все ще ти остане нещо на края на сезона като инвенар. Можеш да го запазиш за следващата година или го пазариш с някой колега на никакви пари...

пп: за манджите интресува ли те? :rolleyes:
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Аз под такси имах в предвид точно това, за да се разположи на хубаво място трябва да бутне на някой.
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Мен ме интересуват манджите :)
Ако имаш опит с разрешителни за всякакви манджи...по бутки, по кафета, заведения, колички, може да споделиш. Къде какво дават и какво не дават :wink:
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

В зависимост от населеното място, фактора корупция е доста валиден, особено за летният сезон. Казвам го като участник и свидетел. От това зависи какво, колко и на кого ще плащаш. Зависи също и от това какво искаш да продаваш и къде. Както колеги по-горе казаха, зависи къде искаш да ти е бутката/магазина и кой "отговаря" за нея. Понякога разлика от 1-2 пресечки може да има голяма разлика в цената, просто поради устройството на града и потока от хора през него.

Какви стоки ще са най-продаваеми пак зависи от много неща. По-принцип повечето курорти са сравнително смесени от гледна точка на двете основни групи (като изкл. храните, поради това, че са доста капризен продукт). Двете групи са плажни стоки и сувенири. Плажните стоки се продават предимно през светлата част на деня, сувенирите предимно вечер (понякога това продължава до 1-2 ч сутринта, в зависимост за кой курорт специално става въпрос). Някои курорти не са така добре разпределени и вървят повече сувенири или повече плажни стоки.

Най-важното в курортният бизнес е локацията... просто е приоритет номер 1. Трябва да си запознат с потока от хора, които евентуално биха купили стоката, която предлагаш. След като изследваш потока, търсиш най-доброто възможно място, където да събереш най-голям процент от целият обем. Имаш обема. Търсиш начини за най-висока конверсия (2 за левче, -30%, добро графично представяне, усмихнати служители). Причината локацията да е ТОЛКОВА важна е, че хората все пак са на почивка... и няма да тръгнат да обикалят да търсят нещото, което им трябва на най-ниската цена или най-високото качество. Те просто се разхождат или отиват по най-прекият път към плажа(кръчмата) и ако нещо им хареса по пътя, могат да го купят.

Има смисъл, да, по-голямата част от дребните предприемачи по курортите са сезонни. Идват от най-различни части на страната за 2-3 месеца и вадят не малко пари, някои са споделяли и че са имали години, в които за 2,5 месеца сезон са изкарали колкото за година и половина на другата им (не лятна) работа. Това става въпрос за магазин, не за бутка. Чувал съм и за пичове, дето са продавали разни светещи работи вечер... и са вадели по 40-50 лв на вечер, за 4-5 часа работа.

Друга добра причина е, че по-принципно имаше много "тарикати" преди години. Та тия хорица искаха с минимални усилия, високи цени, лошо разположение и взимайки стока яко напред (тоест започват с капитал, колкото да си покрият наема) да правят добри пари. Е да ама туристите последните години намаляха, дистрибуторите и складовете им писна от тия тарикатлъци и доста от тях си заминават. Това създава добри условия за по-разумни предприемачи да влязат на тяхното място.

Като цяло може да бъде много печелившо, но също е и рисково и изморително. Ако не печелиш е много тежко, защото си вложил време и пари и стоиш 2,5 месеца докато свърши сезона и всеки ден очакваш засилване... което може и да не дойде, и да останеш много назад. Има я и възможността да си си научил уроците и да печелиш яко и да излезеш с възвръщаемост в 2-3-4 пъти.

Това е от мен. Надявам се да съм ти помогнал, макар и да не дадох конкретен отговор на въпросите ти. :)

ПС: Ако ще правиш нещо по морето.. търси мястото от рано, защото хубавите свършват бързо. Ако договарайки нещата се запознаеш с кмета, не се изненадвай. :)
ПС2: Не е задължително да ходиш до склад. Дистрибутори си хвърчат постоянно по курортите и ти носят всичко, което ти трябва на място, повечето без горница за доставка.
 
Последно редактирано:
От: Някой запознат с търговията по морето?

Имах един познат, който продаваше дрехи на магазините в черноморието. Обикаляше почти всички градове там и където види магазин отиваше да промотира. Бе си направил договор с един цех от, където е от родопите и взимаше процент за всяка продадена дреха. Когато накрая бе обиколил всички градове (действието се развива през 2006 година), беше продал около 10 000 артикула.

Като се замислих това си има логика. Обикновенно, когато човек отиде някъде на почивка, особенно ако е с приятелката си или жена си, излиза на шопинг. Да си вземе нещо за спомен, да вземе някой подарък и т.н. Така дрехите и сувенирите се продават добре.
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Здравей,
Аз съм от Варна и от много години се занимавам с търговия във почти всеки комплекс по черноморието!Няма смисъл да пиша обширно-като се интересуваш от нещо конкретно-ще ти отговоря много точно и мисля,че мога много да ти помогна-почти във всяко отношение!Не се притеснявай и питай!
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Тротоарно място в Слънчев бряг не на много ценрално място за сезон е 9000 лв. от позната знам, предполагам ако искаш в центъра сигурно трябва да си приготвиш към 30-40 хиляди.
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

(действието се развива през 2006 година)

Aз пък му предлагам да не се занимава с такава търговия а да си купи марки... да те предупредя - това работеше миналия век
сега незнам
:lol:
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Доколкото разбрах човека пита за продажба на храна на открито и не е лошо да получава малко по-конкретни отговори.
За да узакониш такъв бизнес ти трябва първо разрешение от общината. Местата за дейност на открито са описани в схемата и са ограничени на брой. След като получиш документ, че си платил, отиваш в ХЕИ да регистрираш обекта. Карат те да упоменеш всичко, което ще се продава в един формуляр. Тук следва нещо много важно: Мобилен обект без стационарен зад него е почти невъзможно да се регистрира. Тоест ако искаш да продаваш хот-дог или захарен памук, трябва да имаш наоколо ресторант, където да измиеш фритюрника и тавата, нали. "Ще ги нося в квартирата после" - това не минава. Тази наредба е от няколко години. Това означава, че трябва да се договориш с някой собственик на ресторант или баничарница и да му плащаш евентуално. Аз имах колички за царевица на пара и хот-дог в няколко града, и така съм процедирал. Касов апарат е задължителен и той трябва да бъде регистриран на името на фирмата със стационарния обект, все едно мобилния е техен. Ако стигнеш до тук си свършил половината. Следва сезон, пълен с предизвикателството на самодисциплината. Да отвориш навреме и да запазиш качеството високо е най-важното. Ще има и гаджета, по някоя напитка вечер, и някой лев накрая на сезона ако си разумен. Аз лично съм доволен от парите, които изкарвах с хот-дога... но вече женен, с дете... няма как. :)
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Да, за количка явно трябва връзка с някой собственик на заведение или доста сериозен наем да му се предложи.
Мен конкретно ме интересува как трябва да е оборудван един павилион за да не могат да му откажат от хеи и другите продажба на храна. Като под продажба на храна имам предвид не само готова продукция, а и такава частично или не толкова, приготвяна в самият павилион
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Много благодаря на всички за мненията. Утре ще раздам още малко репи, че за днес изчерпах лимита.
Намерението ми е за промишлени стоки. С храните изглежда доста сложна процедурата, макар че и печалбите очевидно са по-големи.
Проверих в община Созопол и ми казаха, че молби ще се приемат от началото на м.май. До края на април трябвало да е готова схемата със свободните места.
Ако някой знае проверен начин да се класирам сред одобрените кандидати, нека драсне ЛС. Ще съм повече от благодарен :)
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Да, за количка явно трябва връзка с някой собственик на заведение или доста сериозен наем да му се предложи.
Мен конкретно ме интересува как трябва да е оборудван един павилион за да не могат да му откажат от хеи и другите продажба на храна. Като под продажба на храна имам предвид не само готова продукция, а и такава частично или не толкова, приготвяна в самият павилион

Ако имаш подвижен обект, по презумпция ползваш хладилниците на заведението зад теб, както и вода и тоалетна. Обаче малко е вероятно някой, който ти е разрешл да работиш пред него, да се съгласи да ти съхранява и стоката. На практика ти трябва съоръжение, което да е абсолютно независимо и съвместната ви дейност да е само на хартия. Ако уточниш какво искаш да продаваш сигурно ще получиш и по-конкретни отговори, но хладилник ти трябва при всички положения. Това означава и ток, следователно и контролен електромер, който да покаже на титуляра колко му дължиш.
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Много благодаря на всички за мненията. Утре ще раздам още малко репи, че за днес изчерпах лимита.
Намерението ми е за промишлени стоки. С храните изглежда доста сложна процедурата, макар че и печалбите очевидно са по-големи.
Проверих в община Созопол и ми казаха, че молби ще се приемат от началото на м.май. До края на април трябвало да е готова схемата със свободните места.
Ако някой знае проверен начин да се класирам сред одобрените кандидати, нека драсне ЛС. Ще съм повече от благодарен :)

Доколкото знам промишлени стоки се водят тези, които не са пакетирани. За да продаваш сирене, маслини, салам, ти трябва магазин с разрешително за продажба на промишлени стоки. Може би имаш предвид нещо друго, но май не те разбрах. Пробвай франчайз със сладолед - Рафи, мРафи и т. н.
Колкото до проверен начин как да се класираш, мога само да предполагам в община като Созопол как става това. Трябват ти познати. Иначе по закон ако има повече от една молба за дадено петно трябва да има скрит търг (без наддаване). Аз съм печелил такъв във курортен град, но пак имах жокер.
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Доколкото знам промишлени стоки се водят тези, които не са пакетирани. За да продаваш сирене, маслини, салам, ти трябва магазин с разрешително за продажба на промишлени стоки.

Извинявай, това е най-странното нещо, което съм чул!
Промишлени в случая са очила, сувенири и т.н. Другите,които си изброил, са хранителни.
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Когато ти се наложи до отвориш магазин, в който да се продава храна, ще чуеш доста по-странни неща. Просто можеш да провериш изискванията. Иначе казано, правилата са така създадени, че да те откажат преди да си започнал. Ако пък се окажеш голям ентусиаст и стартираш, започват да те мачкат агенции и контролни органи, които само санкционират, вместо да ти помогнат да спазиш нормите.
Това обаче не означава, че не трябва да се опитва, даже напротив - при всеки удобен случай и до дупка...
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Имам магазин за хранителни стоки вече 14 г. Почнах с кафе още 1992 г. Хранителните се делят на пакетирани и не пакетирани.
www. pgimkn. com/stokoznanie/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=54
Не е най-доброто, но излезе 1-во в Гугъл.
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Здравейте,има ли някой запознат с процедурата по кандидатстване за тротоарно право за Златните , Албена, Камчия искам да изработвам песонални сувенири на место т.е. със снимки на клиентите-чаши ,тениски и др.Някога съм продавал сувенири на Златните,но сега времената са други.
 

Горе