Някой запознат с търговията по морето?

От: Някой запознат с търговията по морето?

Здравейте,има ли някой запознат с процедурата по кандидатстване за тротоарно право за Златните , Албена, Камчия искам да изработвам песонални сувенири на место т.е. със снимки на клиентите-чаши ,тениски и др.Някога съм продавал сувенири на Златните,но сега времената са други.

Отиваш в общината и питаш каква е процедурата.
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Конкретно за Албена- в момента се плаща частично авансово за всяко място там. И тъй като курорта е малко по-консервативен и не се разтяга до безкрай позициите са силно ограничени. Естествено с предимство са наемателите от миналата година, което свежда шанса на някой нов близо до нулата. Все пак Албена (Красимир Станево) си има управление на 50 метра от х-л Добруджа и най-добре е да направиш справка там, вместо да се съобразяваш с лакардии като мойте, например. ;)
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Да, за количка явно трябва връзка с някой собственик на заведение или доста сериозен наем да му се предложи.
Мен конкретно ме интересува как трябва да е оборудван един павилион за да не могат да му откажат от хеи и другите продажба на храна. Като под продажба на храна имам предвид не само готова продукция, а и такава частично или не толкова, приготвяна в самият павилион

Реално погледнато винаги ще си в пререкание с патрула и началника му :) Точно конкретно как се оформят нещата документално ред по ред не мога да ти помогна на 100%. Писал съм на двама- трима за които се сетих и ако споделят ще пиша конкретни неща. Но съм сигурен, че много малко хора са на 100% наясно с всичко. Идващото лято ще има "приятно" изненадани и от тези които са развивали подобен бизнес предходната година. Изискванията винаги вървят една крачка пред всичко останало.

Но @mur400 е прав - трябва да си "прикрепен" към някой обект поне документално. Например ако ще продаваш понички, трябва да имаш място където да приготвяш сместа. На хартия имам предвид. Пък ти ако искаш я бъркай и в багажника на колата :)

Здравни книжки задължително, течаща вода... Ток ако ти трябва ще трябва да говориш с някой от околните къщи/ заведения/ обекти. За временни обекти мисля, че не ти трябва разрешение(за ток имам предвид).

За касовия апарат, касиви книги няма да я зачекваме темата, тука е обсъждана много.

Само един съвет. НЕ се опитвай да хитруваш с трудовите договори. Там гледай всичко да ти е наред на 100%, че първо за това се хващат. Всеки си мисли "айде за лятото два- три месеца все ще замажем нещата. Единия на половин работен ден, другия без договор..." и кат те набарат става мазало. Знаят си къде най- често хората гледат да изклинчат. За това лично мое мнение - НЕ наемай човек на половин работен ден или непълнолетен. Тогава им светват очите като на бесни кучета и си пъхат носовете навсякъде. Почват се едни броенета на работни часове, почивки, гледане на графици и такива глупости... Като нямат с какво да се хванат всичко минава по плавно.


И понеже е по темата, макар да не знам при тротоарната търговия с храна какво са измислили в последните 2-3 години, но от скоро почнаха да следят малоумниците, по бистра, ресторанти и т.н. дали управителя кат ти излязат кибапчиата и кифтетата, ги дупчи с термометъра. Мери на колко градуса ще ти ги сервират и записва в един журнал. Та да знаете, ако са с два градуса по студени, можете да ги върнете и да се обадите на РИОКОЗ. Онези ще дойдат и ще направят разследване, понеже е недопустимо, киапчита са това, ей! 8)

Та се приготви ако сложиш и едно фризерче със сладолед, като Минчо Празников да гледаш по три пъти на ден каква е температурата вътре... примерно. Абе глупости безкрай! :)

Ах, и още нещо. Временен за няколко месеца или не обект, прави си сметката какви хора ще работят за теб (ако ще наемаш). Миналата година на два пъти различни хора са ми споделяли, че ги е страх да освободят подчинен който видимо не иска или не може да се справя със задълженията си (идва пиян на работа, държи се грубо с клиенти и т.н.) Причина - страх от донос и последваща проверка от НАП, РИОКОЗ и останалата черкезка пасмина...
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Мерси за поста :)
За павилион предлагащ храни приготвяни вътре в него, от хеи изискванията са - да бъде оборудван с течаща топла и студена вода, ток трифазен, две мивки, оборудван кът с плочки, фризер и хладилник, складово пространство. Другите изисквания вече са по отношение на продуктите, начина на приготвяне и самият хайманин дет ще приготвя.
Друго не се сещам в момента :D

Иначе да, ако ще правите нещо по морето трябва да е 100% свързано с храни, за дрехи просто забравете - ще хапнете дървото гаранция. И не си мислете че под храни имам предвид баш манджи. Всичко е свързано със самото място, потока който има и локацията. Например ако обекта ви е по близо до плажа - продавайте вместо мазни сандвичи и пици (конкуренцията там е достигнала нива почти до малоумие) разхладително напитки, сокове, сладоледи, плодови салати и тн. Също зашото имате поток в светлата част на дена - никакви бири, алкохол и други глупости. Ако сте по търговска улица и потока ви и в тъмната част, то тогава вече мислите и за ядене, цигари, алкохол. Винаги се съобразявайте с това което предлагат колегите ви. Но пък винаги имайте и тяхна стока в репертоарът си :wink:
Друго не се сещам сега ::)
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Здравейте , аз рисувам карикатури и от много лета искам да отида да рисувам на морето , нещо ме влече към Бургас . Четох предните коментари ,някой има ли представа как става разрешаването да рисуваш на подходящо място . С тротоарно право ... разбирам ,че е доста скъпо .. ,но колко точно не знам . Гледам има някакви младежи ,които сядат за по 1,2 часа вечер и рисуват,но това не знам до колко им е позволено. Късно ли е вече да звъня в общината и да питам как става?
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Бургас е 8 лв на ден кв метър ;-) 240 лв на месец.
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Имам няколко въпроса, свързани със намирането на дистрибуция на моя стока по морето, може ли някой, който е навътре в нещата да ми разясни
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Отиваш в общината и първо, за да попълниш дадените документи там плащаш някаква такса, после мисля че трябва одобрение и финалната стъпка да внесеш парите. Късмет.
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Някой с опит в апарт хотели? Дали се избива един апартамент и освен подръжка какви други разходи има. Колко горе долу е печалбата за година, ако я има?
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

много зависи на каква цена ще наемете апартаментите. Мога да Ви кажа за миналото лято на Златни пясъци, сезона започна средата на юни, цена за нощувка въври 35- 60 евро за двустаен апартамент с вкл. ток и вода. За 3-стаен - 55 до 120 Евро.

Т.е. ако наемете апартаменти за целият сезон 01.06- 15.09 - гледайте цената да ви излиза до 20 евро на нощувка с вкл.ток и вода.
е
За поддръжката собствениците ги плащат. Разходите Ви са основно ток, вода, кабелна - интернет и почистване на апартамента, в много редки случай ще трябва да купите нещо дребно за апартаментите..

Ако ще наемете апартамента, ще Ви посъветвам да побързате, защото трябва да ги рекламирате, а в момента вече, руснаците започват да оглеждат оферти и да правят резервации. Също така зависи, къде се намират апартаментите и какви екстри предлага самият комплекс - градини, басейни, ресторанти и т.н.
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

А някой запознат ли е с отваряне на обект във Варна, на собствен парцел до морето
В момента на парцела няма нищо, и искаме да построим временна постройка, тип барака с 2 магазина.
Единият ще се занимава с продажба на напитки. Вторият със сувенири, а от вънка ще се продава плодове,
какви документи са необходими?

Също така, ако има човек във Варна, който може да поеме изготвянето на документите, сме готови да платим за тази услуга.
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

много зависи от такста за поддръжка,

ако сте набелязали апартамента, звънете на обявата и попитайте колко пари плащат годишно за поддръжката, защото има различни фирми, които взимат от 5-10 Евро на кв.м.

също така можете да попитате собственика дали го е давал краткосрочно под наем апартамента и колко пари му е искал..
при всички положения ще печелите около 1500-2000 евро на сезон, за зимата можете да го давате на работници около 100-150 лв.. но не съм сигурен, дали ще го наемат зимата.

като цяло не е лоша инвестиция.

при това положние имате следните разходи:
- за покупката на апартамента около 3% нот. такса и вписване на имота
- ако ползвате агенция 3% комисиона
- годишен данък
- поддръжка
- основен ремонт и освежаване след 4-5 години..
 
От: Някой запознат с търговията по морето?

Не познавам изп. директор на "Албена" що за човек е, но от гледната ми точка на турист курорта е най-свястния в БГ! И се надявам никога да не стане като останалите "места" на нашето черноморие!
PS пропуснах да сложа цитата на Pavlin
 

Горе