Някой ползва земята ми без да плаща. Как да постъпя?

От: От: Някой ползва земята ми без да плаща. Как да постъпя?

@Лили, имаш ли представа колко е давността на тези задължения - имам смътният спомен, че ако собственик не си търси рентата от белите петна в Х период, то вече остават на разположение на общинският бюджет.

Последните изменения в ЗСПЗЗ относно белите петна мисля, че са от 2012 г. Имам някакъв спомен, че собствениците имат 3-годишен срок за предявяване на исканията си пред общината. Ако се смята от последното изменение, имат още малко време. Но миналата година омбудсманът препоръча удължаване на този срок до 5 години, както и по-масирано информиране на собствениците от страна на службите по земеделие и общините, тъй като се оказва, че малка част от собствениците на пустеещи земи са информирани за правата и задълженията си като собственици. Тези, които активно се занимават със земеделие и животновъдство и разчитат на субсидии, са доста информирани. Законово не съм сигурна дали е променен срокът, или е само препоръка.
 
От: Някой ползва земята ми без да плаща. Как да постъпя?

Забавна "експертна" тема... :lol:
Подозирам повечето "експерти", че дори леха с боб нямат.
Пълно е с бели петна. По много причини. За да не пустеят, бе узаконено да се обработват. Стига собственика да не е декларирал забрана. Това се прави всяка година. Арендатора, независимо дали е фирма или физическо лице, обработва и стопанисва тази земя. И плаща рента за всяко бяло петно.
Според Закона за задълженията и договорите давността на пропуснати плащания е три години. Дали е рента или глоба (в КАТ и прочие), все е три години.

Отделен факт е, че голямата част от пасищата и ливадите са "обсебени" от съвременните феодали. Субсидиите за тези земи са апетитна хапка. Пълно е с феодали без нито едно животно, които получават европари за хиляди декари ливади и пасища.

Това, че в Съдебното решение на една фирма пише хотелиерство, не означава, че тази фирма няма право да търгува с домати, захар или дрехи.
Всяка фирма, регистрирана като Земеделски производител, има право да обработва земя и получава субсидии.
 
От: Някой ползва земята ми без да плаща. Как да постъпя?

Бившият ми шеф със сигурност не е садил лехи с боб, даже пряко в земеделската работа не участва - за черната работа си има хора, но последно 2 млна заем почти му ги покриха субсидиите.

То всъщност бобът май се сее :)
 
Последно редактирано:

Горе