Няма да спирам!

apostol

New Member
Цитирам себе си: "Ще спра дотук, защото..."
Защо да спирам бе, мама му стара?
Всички сме ходили на училище и мнозина от нас са получавали прословутата оценка 1. Да се върнем сега в Мрежата...
Там съществува понятието public domain. Какво ще рече това? Всеки материал, който не е подписан, може да се смята за публична собственост. Казано другояче, вие преспокойно можете да го препишете и да го ползвате за вашите нужди. И никой няма да ви дърпа ушите.
Обратно- не пипайте подписани материали, защото ще попаднете под ударите на закона за авторското право!
Мисля, че с този си пост ще помогна на онези, които не са надарени с възможността да пишат собствени текстове. Желая им от все сърце успех!
 
А и да добавя аз ако изкопирате съдържанието на друг сайт google ще ви накаже за duplicate content (често срещан проблем: готовите сайтове които спонсорите дават имат еднакви текстове). Така че ако ще се занимавате със SEO истината е в unique content + quality links = Много Пари :)
 
Съгласен съм. Най се кефя на пичовете които хващат даден сайт и просто си играят с изреченията(връткат ги). Това определено не са SEO гурута нито автори:lol:

Аз мисля, че много си го загазил ако не оспееш да вмъкнеш поне едно изречение от себе си. Камули да напишеш цяла страница.

----------------------------------------------------
 
Да бате, истината е си е тази.

А като си представя че бруталните саийтове, които са оптимизирани на макс за дадена дума са яко натруфени с афилиейт линкове най-долу на индекс страницата - не им разваля SEO-то и пак изпращет трафик към сайта майка.

Преди известно време видях един блог с текст взет от ресурса на програмата която промоцира и въпреки това излизаше на добри места в Yahoo. Но първо че е блог и второ статиите му бяха подредени така че да не са в същия ред като от ресурса от който черпи.

Това пак е уникално. Но Следващите които искат да го направят ще трябва да са по изобретателни.
---------------------------------------------------------
Internet Affiliate Marketing Blog
 
Надарените копират, а гениите крадат

Да, това е една мисъл на режисьора Анджей Вайда: "Надарените копират, а гениите крадат."
Сложна, трудна работа е кражбата! Затова нашите мутри, които се изживяваха като големи бандюги, отдавна гният в земята. Просто: "За крадец не ставаш, сине, ти си будала..."
Тъй като бай ти Ганьо е тъповат по природа и може да бъда само крадец на дребно, не препоръчвам на нито един нашенец да краде току- така интелектуална собственост. Може да стане много страшно!
Но да копира може всеки що годе грамотен човек. Взимаш материал от public domain, разместваш изреченията, променяш словореда и БАМ - ето ти "авторски" материал.
Прати го на електронните издания, тури го в блога си, направи от него постинг в (поне) 15 форума и работата е на ШЕСТ! Имаш чудесна рекламна кампания и то напълно БЕЗПЛАТНО!
 
От: Няма да спирам!

A как да определим кой материал е от public domain или как да разпознаем че даден сайт е такъв?

Ами ако аз отворя български сайт, съдържащ публикация на тема, каквато търся, преведа я на английски и я публикувам в мой сайт, или ако я преразкажа и я публикувам пак на български в мой сайт - тогава пак ли ще е плагиатстване?

И ако има много материали по темата, а аз съм преразказал или превел на чужд език статията - тогава как ще ме хванат и имат ли шанс да докажат, че съм взел от техния сайт текста?


Какво да търсим в terms of use, за да можем да ползваме статията след пренаписване? Ако публикуването на дадена статия условието е да посоча името на автора й или сайта, това ще ми пречи. Защото няма аз да твърдя написаното, но в същото време ще се опитвам да им продам продукта.
 
От: Няма да спирам!

значи.. бачкал съм в .. едно .бг водещо за новини.
там всичко се пренаписва от други издания и превежда в промишлени количества от световните.
Под 10% са новините от личните им репортажи. И с всички останали е така. До сега не съм чул някой да писка за нещо. В условията за ползване се гледа какво конкртно пише за използването... дали може да се преразказва или не може. Че не може копи пейст е ясно. Обикновенно никой няма оплаквания, че някой го преразказва. Цитирането не води до спадане на недоверие на потребителите, даже често напротив - има положителен ефект.
 
От: Няма да спирам!

Radev, това че не се сърдят на преразказването и дори цитирането, още повече че оказва положителен ефект, е добра новина за всички нас :) Благодаря за достоверния отговор :)


А ако човека е опитен и успее да разбърка малко смисъла на текста, когато го преразказва - например да разкаже за проблема със свои думи, като тръгне отзад напред, предполагам ще им е малко трудно да разберат, че това е техен преразказан контент :)

Освен авторите на оригинала да са единствените, които са изобретили/открили решение на проблема - тогава гаранция ще разберат, че са ги копирали, защото само те (авторите на оригинала) са пускали публикации за проблема :)
 
От: Няма да спирам!

А ако човека е опитен и успее да разбърка малко смисъла на текста, когато го преразказва - например да разкаже за проблема със свои думи, като тръгне отзад напред, предполагам ще им е малко трудно да разберат, че това е техен преразказан контент

Освен авторите на оригинала да са единствените, които са изобретили/открили решение на проблема - тогава гаранция ще разберат, че са ги копирали, защото само те (авторите на оригинала) са пускали публикации за проблема


Абсолютно правилно!

Иначе с малко практика, ако човек не е много тъп, накрая излизат доста добри неща
 

Горе