Общините искали да прибират необитаемите жилища?!

EliaCapaccio

Well-Known Member
Четох си преди малко новините, като предимно ги чета заради коментарите. Златни са коментарите писани от гневни българи, като дори Стоичков не мое ги бие дори!

Та на какво попаднах, истина или не:

Общината да управлява празните жилища

Миграцията на населението е една от причините да се наблюдава висок процент на празните жилища у нас, смятат експерти. Друг проблем, е че част от купените имоти са курортни или вилни и са придобити със стопанска цел, а за тях не се плаща данък. „Този елемент трябва да се изчисти” е мнението на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова.

Наскоро вицепремиерът Валери Симеонов внесе законопроект за по-голяма данъчна тежест върху тези имоти. „Тук става дума не само за курортните места, но и за територията на цялата страна. Един от най-големите проценти на незаети жилища е в Северозападна България. Необходимо е да бъдат изградени механизми дадена община да използва тези необитавани жилища, за да привлече млади хора при атрактивни условия. Не говоря за национализация, а за инструмент за регионално развитие. Трябва да работим активно с общините и те да имат ролята на управляващи на жилищния процес”, казва пред „24 часа” Крумова.

Появиха се коментари, че новият законопроект дава възможност за национализация на жилища. Никъде в стратегията не пише национализация. Просто се идентифицира проблема с празните жилища и се търси начин за решаването му. Ако жилището е празно, защото човек е в чужбина, би следвало да има механизъм, по който общините и държавата да могат да го използват. „Една от идеите, които предлагаме, е такива жилища да бъдат предоставени за управление на общината. Подчертавам - управление, а не промяна на собствеността. Възможно е собственикът да плаща по-малки данъци или да бъде освободен. Всички като граждани и собственици трябва да разберем, че собствеността е инвестиция. Всяка компания ще ви каже, че един актив трябва да работи за съответния собственик”, казва заместник-министърът на регионалното развитие.

Два са основните проблема при наличието на много необитаеми жилища. Първият е, че те не се поддържат, а това влошава енергийната ефективност на цялата сграда, а вторият е, че често не се плащат данъци.

Друг въпрос засегнат в стратегията е намесата на държавата в регулирането цените на жилищата. „МРРБ няма да се намеси директно на този пазар. Ще търсим механизми, които да предизвикат поведение на банковия или строителния сектор, което да доведе до други тенденции. Регулирането на един пазар обичайно се извършва с фискални или данъчни инструменти, но те не са единствените. Може, например да се ангажира социална отговорност на участниците на пазара”, допълва Крумова.

Източник: факти.бг

Дори да е спекулация, ок. Но ако наистина някой се гласи да го приема, това е мега сик!

На друго място пък четох друга статия:

Готвят данъчна тесла за притежателите на много жилища

Собствениците на повече от две жилища, които седят необитавани, ще бъдат принудени да плащат по-високи данъци или пък да предоставят имота на общината за социални цели.

Подобна идея заяви Фьодор Салмов, директор на дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по време на семинар на тема „Подобряване на енергийната ефективност на обществените и жилищни сгради“, част от конкурса „Екообщина 2018“.

„Мислим да поставим на обсъждане възможността за увеличаване или за въвеждане на прогресивен данък за жилища за т. нар. наднормено потребление. Имаш едно жилище плащаш нормален данък, имаш второ - окей, но когато притежаваш трето, четвърто, пето, шесто бъди така добър да платиш по-висок данък или ще предоставим опция тези жилища да бъдат предоставяни на общината за социални цели, възмездно, разбира се“, коментира Салмов.

Така, ако наистина бъде предложена подобна промяна и бъде приета, то ще можем да избираме или да даваме повече пари на общинската хазна, или да получаваме наем.

По думите на Салмов данъчните промени в областта на жилищния сектор са абсолютно задължителни. Той поясни, че близо 28% от жилищата в България са незаети.

Източник: pariteni.bg

Четох коментар някъде, че това било отчаян ход за да освободят безплатни жилища за новопристигащите и вече пристигнали "братья беженци". Друго пък може да е — да натиснат собствениците да плащат, щото другата опция е да ти прибарат жилището.

Дотука с демокрацията българска. Предполагам ... ако ще ходите да живеете по чужбината — не си купувайте имот тук! Щото ще ви наместят вътре в имота някой Джани. Може пък и някоя Мостафанка да сложат да гледа на TV-то ви индийски и турски сериали. Или може да е цяло семейство Мансур, Камал, Мухсин, Башар, Джамал и т.н.
 
Последно редактирано:
Тоя спам за да събереш 100 мнения ли го правиш ?
Това не е спам, това е quality content. С всяко мое мнение съм допринесъл нещо. Я съвет, я обяснение, я информация. Също така съм солидарен към форума и собственика му и съм си спрял адблокъра за да му генерирам приход. Давам му и трафик, като знам, че трафика ранква по-добре в Гугъл. Не знам това как те притеснява. Ако нямаш какво да кажеш по темата и искаш да ме мразиш, можеш да ме мразиш на лично съобщение.

Опитай се да ме опознаеш и да ми прочетеш всичките постове преди да ме стъпчеш. Има голям шанс да ти допадна като мислене.

Ти благодарам многу.
 
Всичко това би било вярно, ако не вдигаше теми на по няколко години. В recent posts се вижда само твоето име.
 
Броя на необитаемите жилища в България е 1 220 416 или над 31% от жилищния фонд на страната. Расте и броя на хората които се затрудняват да издържат собствеността си в сегашните пазарни условия.

На сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е качена някаква стратегия за обществено обсъждане...

Всичко е ала бала. Голямата болка на ЕС и банките е, че в България повечето хора са собственици на имотите си не могат да ги загробят с ипотеки и кредити.
 
То и аз искам да прибера де що мога, ама какво от това? Има си закони в тази държава и правото на собственост се определя от тях, не от това какво искал някой...
 
То и аз искам да прибера де що мога, ама какво от това? Има си закони в тази държава и правото на собственост се определя от тях, не от това какво искал някой...

"Има си закони в тази държава"

Ако беше пунктуационно-коректно да сложа втори кавички ... Не, даже щях да го оградя в три пъти кавички! :D
 
"Има си закони в тази държава"

Ако беше пунктуационно-коректно да сложа втори кавички ... Не, даже щях да го оградя в три пъти кавички! :D
Закони има, при това са сравнително добре измислени (в сравнение с държави като Великобритания и САЩ). Проблема е, че нивата на корупция са много големи (на всички етажи на властта) и законите са се превърнали във "врата в пустиня". Но, това изобщо не променя факта, че законите ги има и при добро желание могат да бъдат прилагани... дори и с мутра за премиер :D
 
То и аз искам да прибера де що мога, ама какво от това? Има си закони в тази държава и правото на собственост се определя от тях, не от това какво искал някой...
Закони има, при това са сравнително добре измислени (в сравнение с държави като Великобритания и САЩ). Проблема е, че нивата на корупция са много големи (на всички етажи на властта) и законите са се превърнали във "врата в пустиня". Но, това изобщо не променя факта, че законите ги има и при добро желание могат да бъдат прилагани... дори и с мутра за премиер :D
Внимавай как го наричаш, чшшшей, че ща чуй. :D
 
Друго пък може да е — да натиснат собствениците да плащат

Много съм за...
- Първи имот - нормален данък, втори имот от същия тип - данък + 50%, трети имот - данък + 100% и т.н.
- Същото и с колите - искаш да имаш 3 коли - ще плащаш...

Така ще се изтистят таралясниците от междублоковите пространства и ще се строи само ако има реална нужда от нови жилища...
 
Строенето няма да се промени. Ще се променят хитростите да заобикалят това! И други хора ще спрат да инвестират в България, а ще почнат да купуват в Андора да речем! Това не е решение. Нито една тактика от социализма няма как да помогне в днешни дни. Аз може да имам 1 апартамент мой, един да съм купил на майка си, и 1 на сестра си, 1 на брат си. И може да работим и седим в чужбината по повечето време. Откъде накъде аз ще съм длъжен да плащам по-висок данък, само защото някой друг ми завижда, че имам повече от него имоти? Това пречи ли му на някой, че имам имоти? Това е недвижима вещ, в някое село да речем, не пречи на никого! Ако не го посещавам и смет не се събира, такса смет дори не се иска! Не, просто не!
 
Идеята е толкова тъпа, че чак ми звучи като фалшива новина. Звучи като нещо, което биха въвели в една тоталитарна държава, а не в демократична. Например, в България по времето на комунизма е било задължително да се работи. Ако си безработен дълго време идват да те търсят у вас специални органи. Подобни неща се харесват главно на избирателите на ГЕРБ, интересно защо ли...
 
Вече си представям как политици дигат партита по чужди къщи. В господарите даваха скоро обекти, които са за отдих на ловците, но само политици отсядат там. С тази корупция е трудно човек да повярва, че нещо в България се прави за доброто на българина. От друга страна сигурно масово хората ще почнат да прехвърлят имоти от едно име на друго, за да избегнат въпросните завишени данъци.
 
2010-та година: необитаваният ви дом бе разбит от група мангусти (мангустите са семейство дребни хищници, които живеят на големи групи, разпространени в Южна Азия и Африка, но се срещат също и в Южна Европа).

2020-та година: необитаваният ви дом беше рабит от група мазни прасета (прасето е бозайник от разред чифтокопитни).

Мъжките прасета ядат по-бързо от женските и затова при еднаква дажба, бързо стават много "мазни". В България има много безкрайно щастливи, риещи във фекалиите мазни прасета.
 
Например, в България по времето на комунизма е било задължително да се работи.

Долни педали, а :) да карат горките хора да работят тцтцтц...
 
Ти благодарам многу.

Виж го само после как се омилква като гладен коратак да се извинява ватника...
https://www.predpriemach.com/members/slavchev.12576/#profile-post-4270[/QUOTE]


Какво лошо има, стъпал накриво, където не разбира човека, хранили сме се малко, но затова е форума :) Принципно избягвам да обръщам внимание на новорегистрирали се, освен ако не ме цитират :)
 
Какво лошо има, стъпал накриво, където не разбира човека, хранили сме се малко, но затова е форума :) Принципно избягвам да обръщам внимание на новорегистрирали се, освен ако не ме цитират :)

Аз съм го блокирал господинът, както и юзер "хейтър", защото стилът им на писане ми е еднакъв някакси, и просто няма смисъл.

Когато сгреша се извинявам, особено пък съм склонен да се извинявам на някой, който изобщо не е агресивен, и съм го припознал, че е такъв. Не съм психар, нито енергиен вамп, за които да се извиниш е като нож в сърцето, тъй като последните се хранят с негативна енергия.

Мерси между другото! За поста.
 
Последно редактирано:
На мен също тази новина ми се струва граничеща с научната фантастика. Хипотетично човек има 3 апартамента и живее в един от тях, другите държи "празни" (имайки предвид, че голяма част от незаетите жилища, особено в големите градове са дадени под наем, но не е деклариран доход и договор). Как ще ми вземат имота, ако спазвам всичките си задължения като собственик - плащам данъци, такси и прочие. Ами ако държа тези имоти за ваканционни или чисто като инвестиционни, чакайки промяна в цените, за да спечеля от спекула. Това малко звучи като комунизъм - всяко домакинство има право само на едно жилище, в което да живее.
 
На мен също тази новина ми се струва граничеща с научната фантастика. Хипотетично човек има 3 апартамента и живее в един от тях, другите държи "празни" (имайки предвид, че голяма част от незаетите жилища, особено в големите градове са дадени под наем, но не е деклариран доход и договор). Как ще ми вземат имота, ако спазвам всичките си задължения като собственик - плащам данъци, такси и прочие. Ами ако държа тези имоти за ваканционни или чисто като инвестиционни, чакайки промяна в цените, за да спечеля от спекула. Това малко звучи като комунизъм - всяко домакинство има право само на едно жилище, в което да живее.
Много правилно казано.

И в добавка, цитирам мнение на юзер dragula, постнал мнение във fakti.bg, защото той много ясно с 2 изречения описва ситуацията:

“Ако човек има имот, който не ползва постоянно, защото е в друг град или друга държава, не означава, че не го използва през уикендите или отпуските. Дори изобщо да не го използва може там да се установи след като се пенсионира, а едно жилище използвано от други хора под общинско управление ще бъде разрушено, буквално. А при ниски цени на имотите, каквито са в обезлюдените райони, цената на имота ще е съпоставима със стойността на ремонта.”
 

Горе