Общи условия - трябва ли да ги има?

Firefly

Well-Known Member
Вече няколко пъти хора ме питат за тези Общи условия (Privacy policy), но аз общо взето никога не съм използвал, даже и моите сайтове от години си седят без такива неща. Та въпросът ми е изискване ли е този текст, какво трябва да предсатвлява и защо да го слагаме?
 
От: Общи условия - трябва ли да ги има?

Най-вероятно не е задължителен, но е силно препоръчителен. Чрез него се изглаждат разбиранията по някои спорни точки които могат да възникнат в бъдеще, и се изяснява твоята отговорност като собственик на сайта и тяхната като потребител, също така мисля че в него е мястото да се спомене какви данни се събират за потребителите, по какъв начин и за какви цели се ползват. Това е за което се сетих надявам се да съм помогнал :)
 
От: Общи условия - трябва ли да ги има?

Всъщност tuger е прав защото Privacy policy е за защита на личните данни на потребителите, докато общите условия по-скоро изясняват правните разногласия и задълженията на двете страни.
 
Както казаха, не е задължително, но е хубаво да ги имаш. Не за друго, но никой не ги чете, а ако някой реши да ти прави мръсно, може - липсата им предразполага някой да се закача за какво ли не. Примерно, един приятел или май тук във форума го четох, каза, че в общите условия написал, че дава на този, който прочете до там каса бира и за 2 години, никой не бил звъннал. Май ставаше дума за онлайн магазин. ;)

Реално е хубаво, независимо за какъв сайт става дума. Но най-уязвими са сайтовете, в които има някакъв тип търговия, като онлайн магазини, пеймънт системи, тържища, както и големите медии също...но там е друго вече. :)

Излишно е да се споменава, че е хубаво да е уникален и да съдържа спецификата на сайта ти. Спомням си случай, в който един магазин за детски играчки бе взел (откраднал) дисклаймър на сайт за еротични играчки. То нали, все играчки, ама имаше неща, който не съответстваха като цяло и там беше леко дърво. :) И както казах, не че го четат, ама е грубо. :) Тоя не беше си направил труда и да го чете, просто копи-пейст технологията. ;)
 
От: Общи условия - трябва ли да ги има?

Ами не съм съгласен, че е препоръчително да ги има.

1. Както казаха колегите, с тези правила се отказваш от отговорност от разни неща (например външни връзки, реклами, това е доста важно...). Също така това е начина, по който казваш на потребителите си какво ще правиш с информацията получена от тях, т.е как ще я използваш, как си я събрал и т.н.
2. Google гледа дали ги имаш и естествено получаваш бенифициент, ако са налични
3. Ако ги няма рискуваш всеки да може да те съди.

Списъка продължава, по мое мнение в днешно време е задължително да имаш и не трябва да ги пропускаш

В тази връзка да спомена, че освен privacy policy и terms of use е добре да имаш Contact, F.A.Q, Sitemap - неща, които не се ползват особено, но получаваш точки от чичко G за тях :)
 
От: Общи условия - трябва ли да ги има?

В моите сайтове има много съвети от най-различно естество. Затова в общите условия съм писала, че всеки чете и прилага нещата на своя отговорност. На някои места, където има по-сложни рецепти за коса съм писала да внимават, ако имат алергии. В другия блог пък пиша свои собствени умозрения за нещата от живота и също съм писала, че който реши да ги прилага на практика, го прави на своя отговорност.
 
От: Общи условия - трябва ли да ги има?

Вързан поп - мирно село. ;)

Макар че е тъп юридически пиниз. Лично мен ме сбръчква изявление от типа "Всичко е на ваша отговорност, аз не се ангажирам с нищо!"
Хората не разбират юридическата полза от такова нещо и доста се отдръпват и не четат по-нататък.

Та е и доста важно как се формулират нещата.
 
Да, така е Вискяр Бг, но в една такава държава като нашата и толкова хейтъри на глава от населението, ще си направиш сам услуга, ако успееш да се подсигуриш с нещо. Както се вика само да им кажеш, че всичко, което лети се яде. Виждал съм хора да си търся правата по адски безумни начини и това, че са намерили къде да се закачат по случайност или нарочно, по никакъв начин не ти е на плюс.

Идеален пример е предупреждението, което тече в паузите на КЕЧа, където се казва, че това не трябва да се прави от неопитни и в дума. Точно, за да се застраховат и да гарантират това, че те своето са си го направили. А това, че някое малумно кретенче ще реши да скача по главата на друго, вече не е техен проблем. Та, тези условия не се слагат ей така, заради контента. :)
 

Горе