Онлайн Магазин без фирма?

От: Онлайн Магазин без фирма?

От домейна, и не, не е за хвалба. Питаха какви са санкциите и аз обяснявам какво се случи на мен, опитвам се да помогна с инфо, моля да не се заяждаш.

Не разбрах каква санкция са ти наложили?

И аз имам един въпрос. Ако реша да си продам колекцията от маркови часовници, които по случайност са чисто нови, това търговска дейност ли се води? Ако е търговска дейност би следвало всеки човек, който реши да си продава личните вещи, да тръгне да отваря фирма, да става ЕТ, да плаща данъци и какви ли още не глупости...
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Никой не ти пречи да си продадеш колекцията - обаче - първо ако си колекционирал по 5бр от модел е много вероятно да не ти повярват и второ трябва да си го описал в сайта че това ти е лична колекция и че часовниците не са нови - дори и да са в ново състояние - което незнам колко ще кефи клиентите ти.
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Днес едно "нагъзинче" изгоря...

Но те са го набарали по друга линия - продавали са и са правели ментаци в Харманли. И съответно има още органи, които да се занимават с тях и от където сигурно е дошъл и сигнала...

Жената си ги пускала без фирма по 15-20 пратки на ден... Добре ли е... :)
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Ето я новината в Дир.бг: Разкриха сайт за опасни спортни стоки менте

Не са се отчитали никакви обороти, обясняват от МВР. По първоначални изчисления, дневните обороти понякога надхвърляли 5000 лева.
Арестувана е 36-годишната Ю.И. от София, собственик и администратор на сайта. Жената била засечена докато изпращала 18 пратки в столичен офис на куриерска служба.
Тя не е отчитала никакви данъци, не е работила през търговско или друго дружество. Изяснено е, че само през последния месец имало обороти за над 40 000 лева. Образувано е досъдебно производство.

Вижте ги какви обороти правят, а вие тука питате може ли без фирма... Очевидно че може. Ако не бяха доносите от конкуренцията вероятно нямаше да ги разкрият.

За производството били използвани опасни азотни бои и тъкани, които могат да предизвикат трайни увреждания на кожата и са забранени с директива на ЕС.

Дали е така не е много ясно, може да са го написали само като пълнеж. Обърнете внимание, че досъдебните производства са образувани за престъпления срещу интелектуалната собственост, а не срещу това, че дрехите са опасни.

Образувани са две досъдебни производства по чл. 172б от НК за престъпление срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.

От което следва, че нямат доказателства, че дрехите са опасни и онова за опасността е за да изглежда по-велико операцията. На повечето хора не им пука, че дрехите са произведени без разрешението на правоносителите, много хора нарочно си купуват "фалшиви" маркови стоки, защото са по-евтини. Така хем извършват демонстративно потребление, хем им излиза по-евтино.

Има интересни коментари към статията:

RRB ( нерегистриран )
01.06.2012 11:07

Не е за вярване! Някакви българи организирали в Харманли българско производство, което успява да пребори конкуренцията на евтините китайски стоки, заливащи пазарите. И които китайски стоки също не плащат авторски права на световните марки, ползват всевъзможни евтини и дори опасни материали без никаква възможност на нашите власти за проверка. Вкарват се на границата за стотинки и приходи от тях в хазната няма. И нашите българи взели та създали кон... ощеентно на китайското производство. А ГДБОБ вместо да им благодари че са създали десетина или повече работни места и българско производство - ги арестува и разбива сайта им. И какво сега? Десетина безработни повече, хората, които са купували чрез този сайт (и явно са харесвали стоката) ще купуват китайски боклуци. Ченгетата ще получат дарение от "носителите на авторските права", което ще изпият на някой купон. Какво печели от това държавата обаче питам?

niko ( нерегистриран )
01.06.2012 11:07

Абе оставете хората да си изкарват прехраната . Сега като я закрихте тази фабрика и какво? Колко хора оставихте на улицата? Май станахме по големи защитници на правата от самите правоносители!

Дани ( нерегистриран )
01.06.2012 11:13

Тези дрехи са опасни за здравето на хората. Но не ги раследват за това, а за нарушение на закона за интелектуалната собственост.
Тия от прокуратурата са смешници, смешни са и законите ни и цялата ни държава.
Увреждат здравето на хиляди хора, а наказания за това няма.
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

И аз да се включа в темата с един два въпроса:

Имам договорка с фирма Х, да предлагам и продавам техни продукти като за мен има комисионна. За момента стоката се продава само в 1-2 сайта за обяви, но изграждам и сайт.

Има ли възможност да имам проблеми някога заради това и ако да - какви?
По принцип възнамерявам в сайта да присъстват и данните на самата фирма.
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

По принцип възнамерявам в сайта да присъстват и данните на самата фирма.

Коя фирма - тяхната или твоята?
По принцип извършваш ли търговска дейност трябва да имаш фирма.
В случая ще получаваш комисион. Въпросът е кой ще издава фактурата на крайният клиент?
Ако си ти, то трябва да имаш насрещна фактура от фирмата, от която взимаш стоката и съответно плащаш данък само за разликата между покупна/продажна цена.
Ако те издават, а при получаваш да кажем в края на месеца процент, то срещу парите ти трябва да им издадеш фактура. Другият вариант е като физическо лице на граждански договор и съответно да ги декларираш в края на годината.
Ако всичко до тук е по един от вариантите не би следвало да имаш проблеми. Поне такива, за които ти питаш. Пропускам конкуренция, завистници и тн.

А по темата с дрехите - честно не знам да плача или да се смея! Винаги съм имал едно на ум за писанията на разни "журналисти", но от както ми дойде на главата се уверих, че няма никакво значение какво е станало, важно е те колко гонят сензацията. Не искам и да знам, как точно са фиксирали оборота, който е реализиран? Като ББ, който обяви, че хванати наркотици за 100млн, пък се оказа, че обратната сметка цена/кг води до има-няма 1100лв за грам...
"Бе задържано лицето Г.Т. от В., като бяха иззети 1бр компютърна конфигурация с прилежаюо у-во за съхранение на информация тип "твърд диск", 2бр мобилни телефони и СИМ карти, преносими носители на информация тип "флаш памет", както и компакт дискове..." - ей такива са им прес-съобщенията, което значи, че всеки е потенционален виновник-притежател на изброените вещи...
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Най-важното не съм казал :rolleyes:

Нямам фирма - през мен физически нищо не минава. Само поръчките, аз давам данните за доставка на Фирмата, с която имам договорка и те изпращат стоката на клиента.
Данните на фирмата, които ще присъстват на сайта ще са на човека, с който имам договорка.
Дай боже да има повече поръчки - нямам против да плащам данъци по принцип, защото обичам да ми е чиста работата.
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Еми варианта съм го казал - граждански договор, ако искаш да си 100% чист.
И напротив - минават едни %ти във вид на пари... :)
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Така де, само част от парите пристигат при мен :D Даже и не минават, а само идват.

Благодаря за полезното инфо.
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Пак "минават", защото ти надали си чичо Скруч с банката и да плуваш в тях, а ги харчиш..... :)
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Данните на фирмата, които ще присъстват на сайта ще са на човека, с който имам договорка.

Много внимавай да не пропуснеш нещо когато пишеш данните на фирмата! Задължително се пише дали фирмата е регистрирана по ЗДДС и ако е регистрирана се пише номера по ЗДДС! Пълния списък с неща, които трябва да се напишат (ако не се напишат има глоба - ти ли ще я плащаш?) може да прочетеш в закона (чети много внимателно).

ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННАТА ТЪРГОВИЯ

Правен съвет - съставен акт по закона за електронната търговия

Домейна задължително с whois privacy!

Законът те задължава да напишеш телефон за връзка и електронна поща (и още куп неща). Най-добре се разберете да напишеш твоя телефонен номер и твоя електронен адрес за да не може да губиш комисионни (ако напишеш телефона на фирмата и е-пощата на фирмата клиентът ще може директно да направи поръчка и ти няма да получиш комисионна, освен ако разпитат клиента как е намерил телефона/е-пощата).

За съжаление няма как да избегнеш писанието на адреса на фирмата. Така потенциалните клиенти може да отидат на място да видят и да купят вместо да поръчват онлайн. И така ще губиш комисионни (освен ако не принуждават всеки клиент да си казва от къде знае за фирмата и дали е разбрал от сайта).


Чл. 4. (1) Доставчикът на услуги на информационното общество е длъжен да предоставя безпрепятствен, пряк и постоянен достъп на получателите на услугите и на компетентните органи до следната информация:

1. името или наименованието си;

2. постоянния си адрес или седалището и адреса си на управление;

3. адреса, на който упражнява дейността си, ако е различен от адреса по т. 2;

4. данни за кореспонденция, включително телефон и адрес на електронна поща, за осъществяване на пряка и навременна връзка с него;

5. данни за вписване в търговски или друг публичен регистър;

6. информация за органа, осъществяващ контрол върху дейността му, когато тази дейност подлежи на уведомителен, регистрационен или лицензионен режим;

7. когато осъществява регулирана професия - информация за камарата, професионалния съюз или организацията, в която доставчикът членува или е регистриран, професионалното звание и държавата, в която то е предоставено, както и препратка към приложимите разпоредби относно правото на упражняване на занаята или професията и указания за достъпа до тях;

8. съответно указание, ако е регистриран по Закона за данък върху добавената стойност;

9. друга информация, предвидена в нормативен акт.

(2) Когато при предоставянето на услуги на информационното общество се посочват цени, те трябва да се обозначават по ясен и разбираем начин. Доставчикът на услуги е длъжен да указва дали цените включват данъци, такси и разноски, които формират крайната цена.

Ако не искаш да се виждат името на фирмата, адреса, телефона, данните за регистрацията по ЗДДС и т.н. може да напишеш тези данни (да ги скриеш) в условията за ползване на сайта. Така легално предоставяш "безпрепятствен, пряк и постоянен достъп на получателите на услугите и на компетентните органи" до тази информация (но без да я натрапваш на клиента). Във формата за контакт може да оставиш само формуляр за обратна връзка.
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Да, по принцип така и възнамерявам да направя с мейла и телефона.

По принцип, не е ли достатъчна информацията от Булстат, за да се разбере дали е регната фирмата по ДДС или не - BG/без BG в Булстата - като цяло не ми е проблем да пиша дали е по ЗДДС
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Задължително трябва да прочетеш внимателно закона и да напишеш всичко точно. Ако не искаш тези неща да се виждат може да ги заровиш дълбоко в условията на ползване на сайта (никой нормален магазин не си пише номера по ЗДДС на видно място, пишат го в условията за ползване на сайта).

Ето например на сайта на АБВ са заровили тези неща в общите условия (трябва да щракнеш върху "Общи условия" за да видиш информацията, която са длъжни да сложат на сайта си спосред ЗЕТ):

"Нет Инфо.БГ" ЕАД(Нет Инфо) е търговското дружество с ЕИК 130085872, със седалище и адрес на управление: гр. София, ул. "Емил Берсински" 12, ет.5, тел. (+359 2) 960 31 00, факс (+ 359 2) 963 41 79, e-mail: [email protected], предоставящо посредством администрираните от него уебсайтове ABV.bg (http://www.abv.bg) и DOX.bg (http://www.dox.bg) Услуги. Нет Инфо е лице, регистрирано по Закона за данъка върху добавената стойност.

Много сайтове обаче, включително и този форум, са незаконосъобразни, защото не включват тази информация.
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Чисто хипотетично си мисля, че трябва поне едно от нещата - мейл/телефон. Все пак никой не може да те задължи да имаш телефон...
По принцип съм се консултирал с КЗП по темата, но мой е пропускът, че не пуснах писмено запитване, та от там обясниха, че е нужен ПОНЕ един вариант за връзка - контакт форма/мейл/телефон/скайп...Но всичко това касае само варианта за връзка.
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Напротив, държавата те задължава да имаш телефон! Ако нямаш телефон не можеш да се регистрираш по ЗДДС, не можеш да имаш сайт и т.н.

От КЗП какво казват няма значение, после в съда се гледа дали си спазил закона, а не какво са казали от КЗП. Това, че от КЗП не тълкуват закона компетентно и ти им вярваш, не е техен проблем а твой. Защото после ти плащаш глобите.

4. данни за кореспонденция, включително телефон и адрес на електронна поща, за осъществяване на пряка и навременна връзка с него;

В закона са подчертали задължението за публикуване на телефона.

Според мен е възмутително това, че държавата (де факто) задължава гражданите да имат телефон и да го ползват. Това е стара технология (измислена в края на 19 век, сега е 21 век), близо 1 век е минало откакто телефонът е започнал да се полза масово, време е да се премине към нови технологии (вместо хората да говорят може например телепатично да пишат e-mail - сега технологиите за прехвърляне на мисли към електронни устройства са способни да управляват инвалидни колички, изкуствени ръце, в бъдеще ще се усъвършенстват и ще може с мисли да си пишем електронни писма - няма да има нужда от клавиатури и мишки, освен за особени случаи когато има електромагнитни смущения, които пречат за приемането ма мозъчните вълни).
 
Последно редактирано:
От: Онлайн Магазин без фирма?

Егати! Супер се изнервям вече! (не на вас, а ей така профилактично :) )
Не знам вече какво трябва и какво не, но знам че колкото повече усилия хвърлям да съм редовен толкова повече магазини "фантоми" откривам. А докато аз си гладя ръбовете на панталона за да съм изряден, те продават. Това е.
99% от онлайн магазините са пълна пунта мара - скрит домейн, хостинг някъде си без регистрант, няма фирма, няма нищо, посочени телефони, които ако проверя ще са предплатени карти на името на някой смугъл красавец без 15 зъба от Столипиново, така че за какво говорим изобщо? И това е на където и да погледнеш.
За каква онлайн търговия си говорим изобщо, за какъв бизнес?!
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Начина да спиш спокойно обаче е твоя - да си изряден за каквото можеш и знаеш, че трябва да си изряден. Разбира се сигурно ще се намери нещо за което да се хванат при проверка, но важното е повечето "дупки" да са запушени чисто и просто за клиенти и недоброжелатели, които не разбират толкова...

Пък и да продават, колко да продават... :)
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Гледам тука един онлайн магазин - написали си всички данни на фирмата - само телефон няма. Направо плачат за глоба (няма да кажа кой е сайта, собственикът да се сеща).
 
От: Онлайн Магазин без фирма?

Гледам тука един онлайн магазин - написали си всички данни на фирмата - само телефон няма. Направо плачат за глоба (няма да кажа кой е сайта, собственикът да се сеща).

Аз знам къде го има! В търговският регистър :)
 

Горе