Онлайн Магазин или?

bossman

New Member
Здравейте,
Продавам стока, чрез малка ФБ страница и ОЛХ, генерирам около 300лв. на месец, става въпрос че предлагам 10-15 артикула максимум.
Реално почти никакви пари не правя, нямам сайт и т.н.
Реално водя ли се "търговец" за НАП или минавам като "пича дето продава 5 суичера по еконта на месец"? Трябва ли да регистрирам онлайн магазин, фирма по ДДС и така нататък.
Тия пари които правя реално ги събирам за да мога да започна "официално" в бизнеса, но до края на годината поне е неусъществимо, а ако ще ме търсят и за тия пари, направо приключвам.
 
Според мени влизаш у графата "продавам си дрехите щото все не мога да уцела номера, де**а!"
 
С 3000-4000 лв. на годишна база си под радара, не се занимавай с глупости. Пращай си така, даже и да те търсят, което силно ме съмнява, ще си платиш тристата лева и си чист. Ама вероятността това да се случи е малка. С такива суми, спокойно ще минеш, че си си продал въйфона, старите мебели и хладилника.
 
С 3000-4000 лв. на годишна база си под радара, не се занимавай с глупости. Пращай си така, даже и да те търсят, което силно ме съмнява, ще си платиш тристата лева и си чист. Ама вероятността това да се случи е малка. С такива суми, спокойно ще минеш, че си си продал въйфона, старите мебели и хладилника.
Крайната сума ли гледат или това колко пъти си пращал стока?
 
По спомен карам, че куриерите докладват към нап за оборот над 10000 лв от лице на месец
 
Следи се не само оборота (парите), но и количеството на пратките. Ако направиш 200 пратки за месец и взимаш по левче от всяка, ще прибереш 200 лв. Като пари не е кой знае колко, но от броя на пратките е очевидно, че става въпрос за търговия. И в този момент, някоя недоклатена лелка, може да реши да ти стъжни живота. Все пак си мисля, че е малко вероятно да се занимават за 300 лв на месец.
 
Последно редактирано:
Принципно трябва да се регистрираш, дефакто не го прави, защото оборота ти е смешен.
Това, че е малко обаче, не те прави чист, просто никой няма най-вероятно да се занимава точно с теб като е пълно с по-големи нарушители, работещи без фирми от години, но това е пътя на логиката, която не винаги е приложима тук...Всичко е субективно, на един може да му направят проблем за 5 лв., а друг за 50 000 лв. да не го барат, така че...
Но ако ще правиш нещо сериозно и ще се занимаваш с това, работи в насока как да печелиш повече, за да може до няква степен да си легален, казвам до някаква степен, защото като направиш фирма почват по-големите проблеми и квото и да правиш, ако те проверят ще намерят за кво да те глобят, 100% изряден няма как да си, така са ни направени законите хаха.
И другото, което е с такива цени постоянно подбивате цените на истинските търговци, което не е ок, крайно време е това да престане!
Така, че моят съвет е за сега да не си правиш фирма, още повече по ДДС, ако правиш в бъдеще прави не по ДДС като за начало. Но впоследствие като ти се увеличат оборотите и печалбите действай в тази насока.

И още нещо, това е всеобща заблуда ширеща се из нета, дали продаваш във фейсбук страница, в базар олкс и другите там, дали имаш онлайн магазин или продаваш на сергия пред вас, все едно и също е от законова гледна точка. Тоест като имаш сайт и на него пише с големи бувки онлайн магазин си в същото нарушение и като продаваш от страничката си и пак си конкурент на съответните хора в нишата си, а именно продаваш без регистрирано търговско дружество.

Лошото е вече като имаш сайт и фирма, е тогава те дебнат отвсякъде всякакви изроди хаха.
 

Горе