Онлайн магазините в България

От: Онлайн магазините в България

Лично аз мисля, че румънския пазар е добра алтернатива. Аз лично имам поръчки от Румъния без никаква реклама да правя и една дума не знам на румънски.
 
От: Онлайн магазините в България

Лично аз мисля, че румънския пазар е добра алтернатива. Аз лично имам поръчки от Румъния без никаква реклама да правя и една дума не знам на румънски.
А как си преведе сайта на румънски?
 
От: Онлайн магазините в България

дадох да го преведат :)
Трябва да си назначиш и момиче с румънски да отговаря на телефона:wink:
 
От: Онлайн магазините в България

няма да ми излязат сметките с човек на заплата :)
иначе те ми пишат на румънски , аз им отговарям на английски и се разбираме така.
 
От: От: Онлайн магазините в България

Честно казано не знам защо всеки се хваща за процента надценка. Когато някой оплакваш се от прекомерни надценки отвори успешен онлайн магазин с надценки от 10% - да дойде да се обади, ще го поздравим, даже може и да го почерпим. Разбира се това не важи за магазините, където артикулите са средни трицифрени или ниски четирицифрени суми като цена. :)

Аз както казах се изказвам от страната на човек, който поддържа платена реклама за онлайн магазини. Но и аз си имам един онлайн магазин, който е насочен към англоезичния пазар - магазин, в който продавам е-книги, аудио книги и печатни книги. Като печатните книги са на принципа - човека поръчка, книгата му се печата и се праща. Не от мен, разбира се. И до голяма степен разчитам и на факта, че артикулите ми са в Амазон Киндъл, Barnes and Noble, Google Play, iBooks Store и т.н. Но да се върнем на най-важното - надценката. Продавам книга за 3 долара, в джоба ми влизат 2 долара, имам някакви разходи за платена реклама, но те са по-малки от печалбата ми. В задачата се пита - каква ми е надценката. И каква надценка би била честна. Сега въпроса е, че разходите ми за издаване на моя книга са... не много големи. Малко редакция, малко едитване, разход за корица и разход за наратор, да я направи в аудио формат в допълнение към книжния. Обаче тези разходи ги давам веднъж и до там. После книгата ми е актив 70 години. Ако направя 1 000$ разходи и продам 1 000 е-книги/аудио книги в аудио формат за сваляне, от които изкарам 2 000$ - значи надценката ми е 100%. Обаче същата книга мога да я продам и 1 000 000 пъти( не е невъзможно, но по-често продажбите се вървят около 100 000 - 500 000 при по-успешните книги в индустрията) без това да повлияе на разходите ми за 'производство', те си остават 1 000$. При втория вариант надценката ми е 100 000%. Положил съм един и същи труд и съм направил едни и същи разходи от 1 000$, но надценката в двата случая е коренно различна. Бих ли намалил надценката възможно най-много, просто защото хората си мислят, че така трябва? Естествено че не. Защото аз съм положил труд, положил съм усилия, поел съм риск, и съм направил разходи за производство, за реклама, както парични разходи, така и разход на време, което никой няма да ми върне. Аз заслужавам да изкарам нещо от целия този труд, който съм решил да положа.

Както заслужават и собствениците на по-конвенционалните онлайн магазини в България. Защото те полагат труд, инвестират пари и време, поемат рискове, плащат осигуровки и отварят работни места, както се изрази колегата по-горе.

Когато цената е нормална и устройва и двете страни - процента на надценката няма голямо значение, той си е проблем на този, който е поел риска и вложил усилия, за да докара стоката в България и да я предложи. Ако някой може да я предложи за двойно по-ниска цена - да заповяда, нали това е принципа на пазарната икономика. Ако пък някой иска да спести 5лв. и да чака две седмици, за да си получи стоката - стига да може да си я поръча и да му се чака, да го направи. Това пак си е негово право.

Проблема на споровете по въпроса са, че никой не предлага алтернатива. Всеки казва - еди-кой-си продава със 600% надценка. Ами конкурирай го - продавай с 20% надценка и се пробвай колко време ще изкараш на пазара.

Или пък го убеди да си намали надценката. И ако този човек се навие на това - след това иди то твоя шеф и го помоли да ти намали наполовина заплатата, защото си си ценял/продавал времето с голяма надценка, а това не е правилно

Аз като автор на книги си ценя времето и искам да ми е възможно най-добре заплатено. Същото важи и когато предлагам услуги свързани с поддръжка на платени реклами, били те Facebook, Google AdWords или каквото и да било. Аз отделям от личното си време - заслужавам да бъда компенсиран. Същото нещо заслужава и собственика на даден онлайн магазин, защото не е лесно да си собственик на такъв. Работниците в този магазин също заслужават добри заплати, които идват от печалбите, а не от разходите на онлайн магазина.

И разбира се накрая идва ред на човека, който е недоволен от цените, но просто защото смята, че е редно да са по-ниски, а не защото може да предложи доводи защо трябва да са по-ниски.

Нека е ясно също така, че тук не оправдавам високите цени на дадени артикули, нито високите надценки, когато са необосновани, а по-скоро искам да изразя мнение, че в среда на пазарна икономика - има причина нещата да се случват какво се случват. И тази причина е, че се случват така, защото всички страни са доволни нещата да се случват така.

И на мен не ми харесва да плащам по 2.50лв. за килограм домати, но не ми се занимава да си ги отглеждам сам, за това като ми се ядат домати вадя от портмонето банкнота извадена продавайки книги с голяма надценка или извадена с поддържане на реклами за онлайн магазини, и си купувам доматите. И не казвам на собственика на супермаркета - добре бе, човек, защо сега така са толкова скъпи тези домати. Защото той може да ми даде един много хубав отговор, който в случая би бил "Ако искаш". И би бил прав за себе си. :)

Много добре си дал пример с домата. За мен проблема идва от това, че в момента наистина всеки има достъп до интернет и може да си отваря всякакви сайтове, света стана глобален и интернационален. Никой няма да направи проблем и да се пазари за цената на домата или някои други неща от физически магазин, защото не ги вижда някъде в сайт в нета с няква друга цена. Хората реално не знаят колко го взема продукта търговеца и не правят проблеми. Ама видиш ли ти отваря той китайския сайт и го гледа там, че е по-евтино и се чувства прецакан. И аз съм получавал такива запитвания как можело, той го видял толкова евтино там, пък тука било доста по-скъпо... Гледат по сайтовете и си мислят, че всичко е едно към едно...Реално домата или нещо друго може да има в пъти по-голяма надценка, ама той няма как да го знае и си е свикнал да си го купува, но като види нещо някъде по-евтино се чувства много прецакан, а българите ги е страх някой да не ги прецака :D
 
От: Онлайн магазините в България

Има и друго което пропускате - за някои дребни неща които ако си поръчаш от Китай и тук разликата е х10.
От което следва, че му е икономически неизгодно да си купи тая "дрънкулка" тук и предпочита да изчакам месец. За телефон който си купил за 150 лева няма как да дадеш 30 само за един капак, който след месец чакане ще ти струва 2-3 лева.
 
От: Онлайн магазините в България

Добре пуснах темата, но тя придоби вид "законен или незаконен онлайн бизнес в България". Цената е фактор и е логично да се обсъди това, че продукта тук се оскъпява от ддс, мито, транспорт и други разходи. Въпроса е, че клиентите в България гледат колко пари ще извадят от джоба си, а не всички мъките през които минава търговеца докато определи крайната цена. Някак си плюсовете, написани от вас да се пазарува от фирми в България не достигат може би до клиентите. Всички са полудели по ново телефонче от "алираза". Не виждам точни отговори на въпроса ми, има ли прескачане на онлайн магазините на нашия пазар? Без подробности (ясно е, че еднозначен отговор няма как да има). Това с подбиването на цените от olx трудно ще се спре. Ръст-спад на продажбите през 2015г.? Не мисля, че съм питал за фирмена тайна. Просто това да се сподели като информация от опита ви. И пак да си го кажа може би за трети път за да е ясно, не съм мрънкал аз за тези сто % надценка в заглавието на темата. Споделил съм го като виждане. Почти всеки рекламиран във Фейсбук магазин е с такива коментари от клиентите си! Всичко това, защото имам идея за продажба на продукт тук в България. Само един продукт, който има няколко видове. Ако успея да накарам някой от малкото по-големи производители тук да работим на дропшипинг, мисля, че ще може да се реализира. Това ще ми трябва в добавка на мое производсто, от което ще очаквам основните си печалби, но пък няма да мога да пусна много броя на месец. Може би ще се смеете, но този продукт е кошери за мед. В този ред на мисли, ако реализирам проекта и на пазара влезе този продукт от Китай дали ще мога да се задържа чрез дропшипинга на пазара. Още си правя сметки и проучвания. И само да добавя - в спора се ражда истината, но намалете обидите, защото от тях полза няма :)
 
Последно редактирано:

Горе