Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Крумов, ти се занимаваш с това от дълги години доколкото знам. Как процедираш лично ти с онлайн продажбите, имал ли си досега проблеми ?
Не знам да не стане така, че в един момент да цъфне проверка и да стане мазало.
То големите пари дето се вадят...., та остана и глоби да плащаме :confused:
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Крумов, ти се занимаваш с това от дълги години доколкото знам. Как процедираш лично ти с онлайн продажбите, имал ли си досега проблеми ?
Не знам да не стане така, че в един момент да цъфне проверка и да стане мазало.
То големите пари дето се вадят...., та остана и глоби да плащаме :confused:


Преди когато се занимавах само с онлайн продажбите не ми беше необходим касов апарат. Но последната една година продавам и офлайн и се наложи да си взема :(
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

НЕ знам останалите дали са прочели тълкуванията, както и линка от Spy и коментарите на останалите, но ще се пробвам просто да го обобщя:

НАП-аджиите са казали, че е видно "наложен платеж". Супер, ама аз не видях дали са проверили дали не е " Наложен платеж чрез Пощенски паричен превод." И за това си карат по сигурният път - да, трябва касов бон.

Да, обаче аз имам договор за Наложен платеж чрез Пощенски паричен превод. Пускам пратка към клиент, на товарителницата се избира (това всеки, които е работил с Еконт знае) колко е наложеният платеж и ако имате договор за Наложен платеж чрез Пощенски паричен превод кой е номера на договора. Тогава куриера взема парите кеш, но ги превежда на база номер договор за Наложен платеж чрез Пощенски паричен превод. Последното ви вкарва ето тук:

Законово основание за услугата е Наредба № Н – 18 от 2006 г., чл.3 за „Регистриране и отчитане на направените продажби“. Съгласно текста в наредбата един от вариантите, който Ви освобождава от задължението да издавате Фискална касова бележка, е плащането към Вас да се извършва чрез Пощенски паричен превод. Тази услуга трябва да бъде извършена от лицензиран пощенски оператор, какъвто е Еконт.

С две думи - ако имате договор за Наложен платеж чрез Пощенски паричен превод, ако по товарителница сте избрали така да ви се плати и то с основание този договор, то плащането е по банка, съответно и фактурата, която издавате е тази.

Разбира се има дървени глави, които ми звънят с философските си обяснения как трябвало да работя, защо нямат касов бон и тн. Обяснявам на всички - да завършиш Свищов не стига да си читав счетоводител. Също така не става на 20 години 1 път да четеш какво ново има. Аз съм си запазил линка към Еконт, пращам им точно това обяснение с цитата на коя наредба се позовава изключението, цитирам им наличието на договор за Наложен платеж чрез Пощенски паричен превод и нещата приключват.

Да, ако дойдат данъчни ще има драма, но не защото вие грешите, а защото те са си същите дървени глави като счетоводителите. Обяснявате докато ви пресъхнат устите, ако трябва и още за да проумеят. Това е. В крайна сметка по видим начин колко печелиш, колко продаваш от това да ти плащат по банка няма, така че да ме прощават.
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

^
"Да, ако дойдат данъчни ще има драма,"

Не би трябвало да има драма, но знае ли човек.

96-00-430 Дата Изх. № ТД - дата 03.10.2011
.
.
Новите видове плащания, при които отпада задължението за издаване на фискална касова бележка, се съдържат в разпоредбата на чл. 3, ал. 1 от Наредба № Н-18 на МФ (в сила от 24.06.2011 г.), а именно, това са плащания чрез кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги. По силата на чл. 25, ал. 1, т. 1 от наредбата (в сила от 24.06.2011 г.), независимо от документирането с първичен счетоводен документ, задължително се издава фискална касова бележка за всяка продажба на лицата по чл. 3, ал. 1 - за всяко плащане, с изключение на случаите, когато плащането се извършва чрез кредитен превод, директен дебит или чрез наличен паричен превод или пощенски паричен превод.
Изрично трябва да се обърне внимание, че изключенията на чл.3, ал. 1 се отнасят за наличен паричен превод, извършен чрез дружество, лицензирано да извършва такава дейност по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги.
Българската народна банка издава лиценз на платежни институции за извършване на дейност по налични парични преводи по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи. БНБ води публичен регистър на лицензираните от нея платежни институции. Регистърът е достъпен по електронен път и се актуализира редовно (чл. 17, ал. 3 от ЗПУПС).
Комисията за регулиране на съобщенията регулира извършването на пощенските услуги в съответствие със Закона за пощенските услуги. Комисията вписва издадените индивидуални лицензии в специален регистър, който е публичен (чл. 50 от ЗПУ).
.
.

20-19-103 Изх. № ТД - дата 23.08.2012
.
.

Разносната търговия следва да се отличава от извършване на наличен паричен превод чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи или извършване на пощенски паричен превод чрез лицензиран пощенски оператор по смисъла на Закона за пощенските услуги.
Предвид горната разпоредба и при положение, че плащанията на стоките се извършват единствено чрез кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски паричен преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги, не е налице задължение за въвеждане в експлоатация на касов апарат и отчитане на извършваните от физическите лица продажби чрез издаване на фискални касови бележки по реда, определен в Наредба № Н-18/2006г. на МФ.
"Кредитен превод" и " директен дебит " са форми на безналични плащания, регламентирани в Наредба № 3 от 16 юли 2009 г. за условията и реда за изпълнение на платежните операции и за използване на платежните инструменти /Обн. ДВ, бр. 62 от 4 август 2009 г., изм. ДВ, бр. 48 от 24 юни 2011 г. /, издадена от БНБ / Радели II-ри и III-ти /. В случай, че плащанията се извършват чрез " кредитен превод " и " директен дебит " по смисъла на горната наредба, не е задължително да се издава фискална касова бележка от фискално устройство.
Видно от разпоредбата на чл. 3, ал. 1 от Наредба № Н-18/2006 г. към случаите, за които не е задължително издаване на фискална касова бележка са и плащанията чрез наличен паричен превод или чрез пощенски паричен превод. Това изключение се отнася за наличен паричен превод, извършен чрез дружество, лицензирано да извършва дейност по налични парични преводи по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи /ЗПУПС/.
Българската народна банка /БНБ/ издава лиценз за извършване на дейност като платежна институция за извършване на дейност по налични парични преводи по смисъла на ЗПУПС. Съгласно чл. 17 от ЗПУПС БНБ води публичен регистър на лицензираните от нея платежни институции, като същият е достъпен по електронен път и се актуализира редовно.
Когато плащането се извършва чрез "Изипей" АД, Epay.bg, Paypal, Ebg.bg. следва да се извърши проверка в публичния регистър по чл. 17 от ЗПУПС, за да се установи дали посочените дружества фигурират в този регистър като лицензирани платежни институции. При положение, че същите са посочени в регистъра се налага извода, че ще се осъществява плащане чрез дружества, лицензирани да извършват дейност по налични парични преводи по смисъла на ЗПУПС. В тези случаи вече по силата на чл. 3, ал. 1 от Наредба № Н-18/2006 г. не е задължително издаването на фискална касова бележка от фискално устройство.
.
.

Все си мисля, че някои от тях правят разлика дали лицето което превежда парите е лицензиран пощенски оператор.
 
Последно редактирано:
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Принципно могат да се заядат данъчните. Единствения вариант при, който не е нужно касов апарат е, когато фирмата има действаща банкова сметка. В случай, че всички плащания се извършат и минават през тази банкова сметка. Еконт е намерила вратичка, но реално когато дойде проверката ще трябва да черпите стабилно.

Поздрави.
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Еконт не е намерил вратичка, а има юристи които четат законите и наредбите и знаят как да работят по тези закони.Не са и единствените.И други куриери предлагат услугата(някои само за големи клиенти)
Какво като имаш банкова сметка на фирмата?
Хайде да се спрем на следната ситуация- Нямаме договор с Еконт за Пощенски паричен превод, Имаме договор с тях за изплащане на наложени платежи по банков път. Тоест според колегата по горе имаме банкова сметка и всичко е наред. Да ама НЕ. В тази ситуация сте длъжни да издавате касов бон за всяка една пратка изпратена с наложен платеж по куриера.
Данъчните няма за какво да се заяждат, защото аз лично не виждам по легален начин на работа от този(с пощенски превод).Именно за това не е нужно да се издава касов бон, защото лицензирания пощенски оператор (било то БГ пощи, Еконт,Спиди или който и да е друг) подават информацията директно при тях.
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Принципно могат да се заядат данъчните. Единствения вариант при, който не е нужно касов апарат е, когато фирмата има действаща банкова сметка. В случай, че всички плащания се извършат и минават през тази банкова сметка. Еконт е намерила вратичка, но реално когато дойде проверката ще трябва да черпите стабилно.

Поздрави.

Ти истински данъчен виждал ли си, че си тръгнал и да го черпиш?
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Та в крайна сметка стигнахме до извода, че има начин да се работи без касов апарат, това е добре. Иначе никво черпанье за тия те трябва да ни черпят. С к** само ше ги черпим :D
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Подписах договор със СПИДИ, където съм посочила да ми се изплащат чрез банков превод сумите от наложен платеж. Спиди са "лицензиран пощенски оператор"... нали?
И... трябва ли ми, според вас, касов апарат в този случаи?
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Спиди до колкото знам работят с пощенски паричен превод само с големи клиенти и не предлагат тази услуга за малките клиенти. Ако ти превеждат по банка сумите от Наложен платеж ТРЯБВА да издаваш касов бон за всяка пратка.
Еконт също са "лицензиран пощенски оператор" и ако имаш договор с тях за изплащане на Наложени платежи по банков път също трябва да издаваш касов бон.
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Спиди до колкото знам работят с пощенски паричен превод само с големи клиенти и не предлагат тази услуга за малките клиенти. Ако ти превеждат по банка сумите от Наложен платеж ТРЯБВА да издаваш касов бон за всяка пратка.
Еконт също са "лицензиран пощенски оператор" и ако имаш договор с тях за изплащане на Наложени платежи по банков път също трябва да издаваш касов бон.

Сигурен ли си?

http://www.econt.com/2012/02/cod/
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Ако не бях сигурен нямаше да го напиша и подчертая за да стане ясно и не се бърка занапред Наложен платеж и Разписка за пощенски превод.
razpiska.jpg
Някъде по тази разписка да пише Наложен платеж?
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Някъде по тази разписка да пише Наложен платеж?

А някъде по касовите бележки да пише "Наложен платеж"????

Ако се използва услугата на Еконт няма нужда от касови бележки!

Ето ви линка за N-ти път http://www.econt.com/2012/02/cod/
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Ok, говорих с счетоводството (пак), след много ровене в интернет по темата бях започнала да се панирам и те ми казаха (пак), че в случая НЕ се издават касови бележки.
Иначе става двойно начисляване. Та се успокоих.
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

За Nти път да се повторя и аз. Не бъркай Паричен превод с Наложен платеж.Ето ти примерно подготвена пратка от Спиди:
Speedy.jpg
Както виждаш в изчислената сума отдясно таксата е върху наложен платеж 100 лева а не Паричен превод. Тоест, в този случай, независимо,че се изплащат по банка сумите трябва да издадеш касов бон за сумите по НП. Ако имаш опция "Паричен превод" всичко е ОК, и не трябва да издаваш касов бон. Отиди при куриера и ще ти отговорят. Ако е Наложен платеж-трябва, ако е Паричен превод-НЕ. В договора също пише -- Изпълнителят изплаща на възложителясъбраните суми от НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ по банков път. Ако при теб вместо Наложен платеж пише Паричен превод в договора всичко е ОК. За момента , до колкото съм запознат, само големите им клиенти като емаг, миниприкс, фейшъндейс и др ползват паричен превод от Спиди. Възможно е да са започнали тази практика със всички клиенти.

@SPY На касовата бележка не пише наложен платеж, но тя е другият вид плащане. В наредба 18/2011г. също не се споменава Наложен платеж а само паричен превод
Чл. 3. (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г.; изм. и доп., бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г.; доп., бр. 27 от 2012 г., в сила от 03.04.2012 г.; доп., бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г.; изм. изцяло, бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г.) Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство (ФУ), освен когато плащането се извършва чрез кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги.
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

ако си регистрирана фирма трябва задължително да имаш приходи, така че се налага да пускаш касови бонове. а фактура като пускаш с пощенски запис от еконт ме съмнява да мине номера. това е поредната тъпотия, която се явява задна вратичка за сива икономика.
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

ако си регистрирана фирма трябва задължително да имаш приходи, така че се налага да пускаш касови бонове. а фактура като пускаш с пощенски запис от еконт ме съмнява да мине номера. това е поредната тъпотия, която се явява задна вратичка за сива икономика.


1. Ако си регистрирана фирма никой не те задължава да имаш приходи (затова има и нулеви декларации). Да не говорим, че ако получаваш плащанията по банка забравяш за касови бонове.

2. Прочети темата и тогава прави заключения дали ще "мине номера"

3. За сивата икономика - работейки с Еконт по описания в темата начин ти превеждат парите на фирмена сметка. Къде е сивата икономика?

Всъщност, като гледам са ти трябвали 10 мнения, затова надали си мислил като си писал!
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Да прав си трябват ми 10 мнения, по правило на форума, за да се възползвам от пълните услуги.
1. Като си регистриран като юридическо лице се самоосигуряваш. Ти се самоосигуряваш не на минималната работна заплата, а дори на повече - 400 лв и нещо. За да се самоосигуряваш трябва да имаш поне някакви приходи. Когато получаваш плащания по банка, също фактура трябва да издадеш ( това са отново приходи ), защото банковата сметка е фирмена. Ако всичко това го избягваш не се учудвам, че продаваш на сайта си внос на китайски стоки. Аз също съм продавал такива и ми е ясно от подобна търговия с Китай. Не се издават фактури поради простата причина, че Китайците не обичат да издават такива, също ние в България се възползваме от това като не плащаме мито и ддс. С една дума сайта ти е в сивата икономика. Тези неща са като 2 и 2 за повечето хора. Съмнявам се някой, който е продавал онлайн да не си е позволил да укрие доход. Да не говорим за сайтове като Продавалник и такива подобни. Аз също съм го правил. Не виждам защо трябва да правим невероятни открития и разкрития.
2. Няма значение Еконт ли превежда или Папата, щом има превод на фирмена сметка трябва фактура да издадеш по банка. Пак се стига то приход и данък печалба.

Ако се продава само онлайн, да може да се избегне разхода с касовия апарат, но не и осчетоводяване.
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

Поредния дървен философ! Как успя да изместиш една полезна тема към хейт и обвинения кой бил в сивата, кой се осигурявал???

Хайде една червена точка от мен...
 
От: Онлайн магазините могат и без касов апарат да работят

2. Няма значение Еконт ли превежда или Папата, щом има превод на фирмена сметка трябва фактура да издадеш по банка. Пак се стига то приход и данък печалба.
Чл. 3. (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г.; изм. и доп., бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г.; доп., бр. 27 от 2012 г., в сила от 03.04.2012 г.; доп., бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г.; изм. изцяло, бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г.) Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство (ФУ), освен когато плащането се извършва чрез кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги.

Ти нормален ли си за всеки превод от ЕКОНТ да им издаваш фактура? Или пък да издаваш фактури на клиентите :lol: Те просто ти превеждат парите на клиентите чрез ППП. Да, осчетоводява се, разбира се. Да, плащат се данъци, разбира се. Но ти не си длъжен да издаваш какъвто и да е документ. Документът на клиента издава ЕКОНТ - това е разписката за ППП, която замества касовата бележка.
 

Горе