Онлайн магазин за часовници...или защо не си заслужава!

Force

Active Member
Здравейте Колеги.

Както всеки един предприемач, понесъл шамарите на суровата реалност и аз реших да споделя малко практика за всеки начинаещ, който се чуди дали си заслужава да продава часовници и аксесоари.

По принцип от 7 години се занимавам с търговия и както всеки друг, първоначално купувах стоки от Али-то и ги препродавах с надценка. Тоест обикновен амбулантен търговец без фирма. Продажбите през периода 2010 - 2012 бяха отлични, главно заради малката конкуренция. Но честите доноси и проверки от КЗП ме отчайваха и не можех да се разрасна. И така един слънчев пролетен ден реших да изляза на "светло". Регистрирах си фирма, поръчах платен темплейт и си инсталирах опънкарт с всичките необходими модули. Започнах ускорена оптимизация за търсачки. И вече мислех как след няколко месеца ще броя пачките... обаче не стана така.

Заради осигуровките, данъците, ДДС-то и митото при внос, рекламата, непотърсените пратки и други подобни, разходите ми се покачиха. Именно това започна да се отразява и на крайните цени на стоките. Искам да отбележа, че говорим за продукти в ниския ценови клас 10-30лв. Клиентите посещаваха магазина, но имах малко продажби. Реших, че със стоковите снимки няма да се получат нещата и си купих професионален фотоапарат и изкарах курс за продуктова фотография. Съответно започнах да снимам всички налични продукти поотделно.

Продуктовата ми политика ми беше да поддържам голямо разнообразие, но само по 1-2 броя от един модел. И в един момент трябваше да заснема 500 часовника. Проблемът беше там, че през 2 месеца се пускат нови модели от производител. И при всяко зареждане трябваше пак да снимам и качвам по много нови модели, да трия старите, което е много трудоемко.

Освен онлайн магазина, ползвах канали за продажба като фейсбук, базар и олкс. Но и тези канали не помагаха за продажбите, понеже нелегални търговци подбиваха цените, а колкото и да пишех в описанията, че сме фирма с история и издаваме касови бележки, клиентите се интересуваха единствено от цената.

Междувременно пропуснах да забележа, че станахме много маймуни на клона и всеки продаваше часовници. Една справка - през 2012г имаше 4000 обяви в Продавалник за часовници. В момента има 24 000.

Съответно приходите почти се изравняваха със разходите и на едро продадох цялата си налична стока(на доставна цена).

Тогава реших да преструктурирам магазина и да продавам скъпи часовници. Идеята за дропшипинга ми харесваше, обаче не знаех какво представлява "побългарения" вариант.

Накратко официалният представител ми праща продуктов каталог с цени, описания и снимки. Качвам ги в сайта и когато има поръчка, му звъня за да ми изпрати часовника с наложен платеж. Съответно аз трябва да му платя и след това да изпратя часовника към клиента. Няма опция за директна доставка Вносител -> Клиент. Много скоро и този модел отпадна, защото всеки иска доставка на следващият ден. Отказаните пратки също не можех да ги връщам на вносителя и на месец 3 часовника х 500лв. ми бяха само 1500лв. разходи.

Викам си ще направя трети опит, аз сам ще внасям маркови часовници от Англия, закупени на разпродажби. Да, ама не! Официалните представители на марките веднага скочиха, че съм нямал право да продавам техни марки без разрешение и че подбивам техните цени. Съответно следват жалби отново към КЗП и КЗК. Но за мен си остава нелогично правилото официалният представител да купува определен продукт за 300лв. и да го продава за 1000лв. в България, а когато моята фирма внася същият продукт, тя да няма право да продава на цена под 1000лв. Това ако не е олигопол, здраве му кажи.

След третият опит тотално се отказах от тази ниша и както забелязвам и други колеги от форума си продават магазините за часовници.

Извод: парите, които спечелих когато нямах фирма, успях да ги изхарча когато си направих фирма.
 
  • Like
Реакции: CTAH
Може и така да се нарече. Просто когато навлязат повече играчи и баницата се дели не на 10, а на 100 и съответно печалбата намалява. Важното е да се яхне вълната и да се излезе от бизнеса когато има признаци на залязване. Реални примери: Power Balance енергийни гривни, електронни цигари, Ice Watch дамски часовници, Ray-Ban слънчеви очила и подобни...
 
Дааа трудно се пробива, особено на бедния Български пазар.
Трябва да набараш ниша за която не се е сетил всеки втори OLX търговец, ако си добър в нещо мини към услуги или производство, просто трябва да се нагаждаш според условията, а те се променята няма начин.
Няма нищо по-хубаво от това да си възможно най-малко зависим от други хора(то няма начин де, но колкото по-малко толкова по-добре), ако умееш нещо или имаш влечения в дадена област наблегни на това, на нещо което ще те отличи от тълпата.
Аз толкова съм си трошил главата и продължавам да си я троша до безкрай, чул съм, че е важно да не спираш:D, минал съм през много бизнеси(все дребни разбира се):): търговия с книги на пл.Славейков, клекшоп за цигари, кръчми, онлайн магазини, но уви още не съм станал милионер:p
Накрая захвърлих всичко и от няколко години правя това което ми е по-сърце, така и така явно не ми е писано да забогатея, поне да работя нещо с кеф;), така, че според мен не мисли за пари, а помисли в кое си добър, всеки има нещо от малък...ако вярваш, че това е търговията не се отказвай, но предложи нещо различно от останалите, смени подхода.

Напоследък гледам разни канали в тубата с руски милионерчета на по 25 години и си давам сметка, че всичко зависи и от пазара, некви келешчета забогатяват от нищото буквално, но за какъв пазар говорим.

Дали си заслужава магазин за часовници?
Ами зависи:)
 
Само да вметна, че официалните вносители на известни марки не могат по никакъв начин да ти забранят да внасяш продукт закупен в рамките на ЕС и за който можеш да представиш документ за произход. Могат да се напъват, да те плашат но не и да те спрат. Това от години се дъвче и трябва вече да е ясно на всички.
 
Само да вметна, че официалните вносители на известни марки не могат по никакъв начин да ти забранят да внасяш продукт закупен в рамките на ЕС и за който можеш да представиш документ за произход. Могат да се напъват, да те плашат но не и да те спрат. Това от години се дъвче и трябва вече да е ясно на всички.
Да, ама не. Швейцарците са хитри, не можеш да купиш от Румънския доставчик например и да продаваш тука, трябва да купиш от бг доставчика.
 
Déjà vu:

Не можеш да препродаваш Branded маркова стока, независимо дали си я закупил ОТ outlet/retailer (оторизиран authorized дилър/парньор/представител/препродавач) ИЛИ на едро (от wholesaler/на едро) нито тук, нито в Европа, нито по целия свят. Трябва Brand Authorization Letter, а такъв ЕДВА ли ще получиш, след като самите ТЕ налагат тези забрани НИКОЙ, освен тях, да продават марковата си стока през ТЕХНИТЕ си supply-channels (субсидирани от тях) и представители, а не random unknown users да им препродават стоката срещу profit.

Има предостатъчно свалени/banned domains, DMCAs, banned marketplace accs + payment gateways, etc. – винаги можеш да се включиш в тази битка и сам да поемеш рано или късно ударите. Из classifieds sites може да си ги пускаш, тях no one cares за 2nd hand stock.

Повече информация:
Малко плач:



European competition regulators are currently examining the practice of platform bans as part of its E-commerce Sector inquiry due to be published in early 2017.

Ако си любознателен все пак, ДОРИ и да не продаваш branded стока, а собствена или някаква друга:


Out-of-nowhere банани due to BS reasons. Story и предна подобна, и 59239299292 др. подобни из нета през годините, свързани с какво ли още не (AdSense/WebSite/PBN/eB/PP/AZ/Etsy/Skrill/Stripe/etc.).

Монопол.
Има и видеота в цитата. Random Sellers в DE/UK/etc. СЪЩО страдат от „Brand Owners“, тъй като и те там не могат да продават закупена стока (on wholesale) без разрешение на brand owner-а. И кръгът се затваря. В червената връзка е непълният списък.
 
Дори преди време обмислях варианта да си намеря един мургав приятел от квартала, да го регистрирам в еконт, наложените платежи да се превеждат по неговата банкова сметка, аз да имам смс известяване на моя тел. номер, регистриран на негово име и когато има паричен превод да си ги тегля чрез неговата дебитна карта. По този метод работели повечето нелегални търговци на реплики на обувки и дрехи, споделиха от Еконт. А куриерите много доволни от оборота и си пазят клиентите.
 
Дори преди време обмислях варианта да си намеря един мургав приятел от квартала, да го регистрирам в еконт, наложените платежи да се превеждат по неговата банкова сметка, аз да имам смс известяване на моя тел. номер, регистриран на негово име и когато има паричен превод да си ги тегля чрез неговата дебитна карта. По този метод работели повечето нелегални търговци на реплики на обувки и дрехи, споделиха от Еконт. А куриерите много доволни от оборота и си пазят клиентите.
Добре, че не си го пробвал тоя вариант, нали се сещаш, че тея са мафия и че не стоят толкова елементарно нещата.
 
това ми напомня защо на chasovnik.com все още няма ел. магазин :D
 
От има-няма седмица съм в този форум, ама това е поредната тема, която ме кара да си мисля, че форумът трябва да се казва кокошкар.ком. Бива ли да трошите толкова нерви и време в такива глупости? Няма как да ти вляза в положението. Съжалявам, но последното, с което ще започна да се занимавам е амбулантна търговия на лоу-кост, лоу-куолити стоки.
Та, благодаря, че си споделел опита си. На мен и без да те чета ми е ясно, че в това няма кинти. Дано други го проумеят, преди да се намокрят.
Съсредоточете усилията си и създайте нещо, стига с тая "далавера"!
 
А прочете ли цялия пост или само началото? Човека не е опитал само с „търговия на лоу-кост, лоу-куолити стоки“. Или си бързал да напишеш, колко си велик, а дугите проси?

От има-няма седмица съм в този форум, ама това е поредната тема, която ме кара да си мисля, че форумът трябва да се казва кокошкар.ком. Бива ли да трошите толкова нерви и време в такива глупости? Няма как да ти вляза в положението. Съжалявам, но последното, с което ще започна да се занимавам е амбулантна търговия на лоу-кост, лоу-куолити стоки.
Та, благодаря, че си споделел опита си. На мен и без да те чета ми е ясно, че в това няма кинти. Дано други го проумеят, преди да се намокрят.
Съсредоточете усилията си и създайте нещо, стига с тая "далавера"!
 
От потока:
Български урок по малък бизнес.
Отивате при маникюристка с мощна реклама във Фейсбук. Тя обаче вече не работи в ателие, а у дома, в кухнята си, по-точно. От време-навреме отдъхва с някоя цигара.
Влиза дъщерята, по пижама, да си претопли нещо в микровълновата. От хола бучи типичният балкански съпруг мачо.
Цената за маникюр е като в ателие в идеалния център на Пловдив. Важен е крайният резултат, казваш си, и се прибираш с позитивно усещане за бизнес климата в Родината.
 
@Didco ако не се намокриш нема как да се научиш да плуваш, ако пък си овцЪ или кокошка и мокренето нема да ти помогне, защото и в двата случая имаш малко мозък, но на овцЪта ще и е по-тежко зарди мократа вълна, кокошката има все пак шанс щото има некви крила:D
 
Няма как да ти вляза в положението. Съжалявам, но последното, с което ще започна да се занимавам е амбулантна търговия на лоу-кост, лоу-куолити стоки.
Та, благодаря, че си споделел опита си. На мен и без да те чета ми е ясно, че в това няма кинти. Дано други го проумеят, преди да се намокрят.

То аз не очаквам никой да ми влиза в положението, всеки сам си отговаря за грешките и последното, което търся в този форум е съчувствие. Не всички сме гении като тебе за да разберем, че нещо не върви преди да го пробваме. Темата съм я писал именно за тези, които виждат че нещо е много популярно и имат едни спестени пари под дюшека и понеже всички го правят и те решават да "разбият конкуренцията" със 100 часовника от алиекспрес, получени чрез 20 различни доставки от местния пощенски клон. Но такива са природните закони - хората видят ли че в нещо има пари, всички тръгват да го правят и след половин година вече няма пари, щото видиш ли куцо и сакато продава чЕсовници и пазара се пренасища. Основният проблем в този бизнес беше липсата на бариери против навлизане на конкуренцията.

И също наблюдавам една положителна промяна сред клиентите. Някак си станаха по умни и задават по-нормални въпроси. Разликата:

2012: Продукт за 450лв: "Този чЕсовник с батерия ли работи и всяка вечер ли трябва да се навива(в описанието пише "кварцов механизъм")"
2015: Същият продукт: "Здравейте. Механизмът виждам, че е японски Миота, как се работи с функцията хронограф?"
 
За Швейцария каква е схемата, каквато и да е, като излезе стоката оттам нямат думата? Има си закони, закона е на твоя страна. Стигне ли стока до теб, имаш ли фактура, това е. И КЗК и КЗП нищо не могат да ти направят. Да може да има натиск, да ако си си лабилни нерви или неграмотен може и да се огънеш. Да може да ти се обаждат по телефона натракани какички със софийски акцент, но в крайна сметка всичко е прах в очите. Ако си стабиляга и си си направил сметката си непоклатим. Сега друг е въпроса ако някои използват силови методи, там пак си преценяваш. Но и като цяло си преценяваш кои битки си струват и кои не. И на мен не ми харесва факта, че съм станал официален вносител на нещо и продавам оригинали, а пазара е наводнен със същите боклуци от Алиекспрес - което даже и не е законнно за разлика от горното и пак не мога да направя кой знае какво.

Ми сайтове като Трендо и Фешън Деиз нямаше да съществуват ако беше така.

Шерифе, сигурен ли си, че нещата стоят точно така, щото знаеш винаги има един момент в който всички почват като кокошки да се панират и само опита, знанията и увереноста в себе си може да ти помогне.
 
Типично за България да те хейтват защото не си успял , за разлика от Америка, където народопсихологията е съвсем друга по отношение на предприемачеството
Моят съвет е да търсиш свободни ниши за продажби. Колкото и да ви е странно намирам все още незаети ниши в спортното облекло.
Една клиентка ми върза навремето тенекия с една поръчка за спортни дрехи, но заради нея успях да разбера какво се търси и почнах да го произвеждам.
Успех !
 

Горе