Онлайн магазин по ДДС, заслужава ли си?

Ivan212

New Member
Здравейте, от известно време се занимаваме с онлайн търговия. След което започна да върви добре. За една година имаме оборот за 3 фирми, които да не регистрирам по ДДС. Но с течение с времето прехвърлянето от една фирма на др е доста тегаво, сметки договори и т.н. Има ли някой който е по ддс да ми каже с колко горе дол спада печалбата? Оборотите са ни между 10-14к на месец. Навсякъде пише и общото мнение е че не си заслужава рег по ддс за онлайн магазини защото няма разходи(офиси,заплати, автомобили и т.н)
 

webstil

Well-Known Member
Ако продаваш на крайни клиенти никога няма да е изгодно, тъй като ще трябва да вдигнеш цените с 20%, а същевременно като нямаш големи покупки като цитираните по-горе, няма да може да си приспадаш ДДС-то, зависи и от нишата дали ще може да си конкурентен с новите цени. За търговия на едро вече е друго, за там е по-добре да си по ДДС.

Вече, ако стават повечко си е тегаво да се занимаваш и сигурно ще си направиш регистрацията заради това, а и най-вероятно ще можеш да си го позволиш с голям оборот. Прага от 50 000 лв. е мижав, реално прагът трябва да е не по-малко от 200 000 лв. или 100 000 евро според мен, на такъв оборот вече би трябвало да ти е ок регистрацията и да се преживее някак. А ако имаш стабилно финансиране на бизнеса и парите на са проблем реално може и да си почнеш по ДДС и даже да работиш на загуба известно време, но за дали е изгодно?

Не, няма как да е изгодно щом продаваш на крайни клиенти,на 150 000 лв. трябва да внесеш 30 000 лв. ДДС като може да го намалиш от реклами, стока, разни други покупки и услуги, но намаляш само със сумите на ДДС-то от покупката, а не цялата сума.

Не е изгодно, но все пак е задължително.
 

Ivan212

New Member
Д лошото е че са само крайни клиенти, а 20 процента на цените е вече много, хем искам да съм изряден хем това ще изяде цялата печалба, защото не продаваме сравнително евтина стока
 

webstil

Well-Known Member
Да, другият ти вариант е, да не вдигаш цените, но така ти взема част от печалбата и то значителна най-вероятно. Затова и ти казах, че е въпрос на преценка и сметки. За изгодно - еми не е изгодно, но това е основният данък в държавата и съответно е задължителен по закон.
Най-добре се посъветвай със счетоводителя си, но и той ще ти каже същото най-вероятно. Нека и другите се изкажат да видим :)
 
Последно редактирано:

Ivan212

New Member
Плащам си данък печалба осигуровки всичко, което е нужно. Просто ддс то ми идва в повече. Просто ми е интересно онлайнмагазините дали се рег по ддс или имате по няколко фирми.
 

webstil

Well-Known Member
Някои се регистрират, други имат по няколко фирми, зависи от стоката, клиентите и конкуренцията просто, лошото в БГ е, че определящо е цената, ако масово конкурентите ти не са по ДДС, трудно ще се конкурираш, ако ти си по ДДС. Да не забравяме, че покрай Брадъра доста нашумя 1 онлайн магазин с огромни обороти и над 50 фирми, при нейната стока едва ли щеше да има толкова огромен успех и щеше да може да поддържа такива ниски цени с ДДС рег. Масовнката от нейните клиенти буквално се цепят стотинката на две и за 10 ст. по-скъпа доставка от обявената в сайта, вдигат скнадали, не се шегувам... В същата ниша от известно време наблюдавам един друг бранд, който според мен наистина е изключително силен, добре развит и без кой знае каква конкуренция в сферата си, наистина бие всички и не продава определено евтино! Може да си позволи да продава скъпо с големи надценки и го прави изключително успешно, със сигурност е регистриран по ДДС, нооо има както винаги едно голямо ноо, за да се случи това и да се развият така, не са почнали бизнеса си дето се вика от гаража в тях, а са инвестирали сериозни средства изначално, много сериозни и продължават да инвестират все по-сериозни средства, въобще ни ги бърка ДДС-то...

Истинският въпрос е,какви са ти клиентите и какво им предлагаш, също така можеш ли да си позволиш да печелиш и да функционираш нормално като бизнес след регистрацията? Ако да, регистрирай се и ще имаш тъкмо стимул да продаваш повече, може би.

П.П. V.Andreev е прав, че повечето от най-големите онлайн магазини са регистрирани, но това че си регистриран по ДДС не означава, че автоматично ще станеш от най-големите и оборотни онлайн магазини, това е вариант, ако се адаптираш към новите разходи и цени и увеличиш печалбите, но също така е възможно да се наложи да преосмислиш бизнеса си или дори да го продадеш / изоставиш в случай, че не ти излизат сметките накрая. Най-добре говори със счетоводител по-подробно, за да имаш идея точно в цифри как ще стоят нещата, къде са плюсовете и къде минусите. Отделно съм чувал, че има и вариант да функционираш с едно дружество, което е регистрирано по ДДС, а другите да не са, като съответно регистрираното продава стока на другите. Тоест функционират в група, пак си плащаш ДДС-то, но има някаква полза, за това обаче отново счетоводител ти трябва...
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: Aion

John Galt

Well-Known Member
Що па да няма - с добър счетоводител ще излизаш винаги на 0 или на някаква малка сума ДДС за внасяне. Ако имаш достатъчно дейност какви ли не ЛИЧНИ разходи можеш да им вземаш фактура и да ги пишеш като фирмени. :)
 
  • Like
Реакции: Aion

glndrk

Well-Known Member
Защо да спада печалбата?
Ти тая стока нали е купуваш с фактура? Значи на теб си слагат ДДС, и ако продаваш без, значи ти го плащаш. Ако си по ДДС то се приспада от покупките и продажбите ти...
 

ST-1

Active Member
Тука все едно шестокласници си говорят . Колега имаш фирма ,имаш счетоводител, а питаш във форума за ДДС. И тука ти го обясняват едва ли не ще плащаш 20процента върху Тея 14000 на месец, та чак да вдигнеш и цените с 20 процента. Плащаш 20 процента ДДС ,само върху печалбата . 14000 оборот ,не е 14000 печалба! Имаш освен оборот -приходи ,а и разходи. Това със сведения счетоводител на 14000 оборот да плащаш по 20 лева ДДС,го зарежи,защото ще те гепат . И ако печалбата ти е достатъчно добра не хаби енергия да обмисляш как да спестиш някакви мижави средства ,а това време за мислене го вложи за по-голямо израстване. Има една много вярна поговорка "икономията е майка на мизерията " .
 

Горе