Онлайн магазин по ДДС, заслужава ли си?

Ivan212

New Member
Здравейте, от известно време се занимаваме с онлайн търговия. След което започна да върви добре. За една година имаме оборот за 3 фирми, които да не регистрирам по ДДС. Но с течение с времето прехвърлянето от една фирма на др е доста тегаво, сметки договори и т.н. Има ли някой който е по ддс да ми каже с колко горе дол спада печалбата? Оборотите са ни между 10-14к на месец. Навсякъде пише и общото мнение е че не си заслужава рег по ддс за онлайн магазини защото няма разходи(офиси,заплати, автомобили и т.н)
 
Ако продаваш на крайни клиенти никога няма да е изгодно, тъй като ще трябва да вдигнеш цените с 20%, а същевременно като нямаш големи покупки като цитираните по-горе, няма да може да си приспадаш ДДС-то, зависи и от нишата дали ще може да си конкурентен с новите цени. За търговия на едро вече е друго, за там е по-добре да си по ДДС.

Вече, ако стават повечко си е тегаво да се занимаваш и сигурно ще си направиш регистрацията заради това, а и най-вероятно ще можеш да си го позволиш с голям оборот. Прага от 50 000 лв. е мижав, реално прагът трябва да е не по-малко от 200 000 лв. или 100 000 евро според мен, на такъв оборот вече би трябвало да ти е ок регистрацията и да се преживее някак. А ако имаш стабилно финансиране на бизнеса и парите на са проблем реално може и да си почнеш по ДДС и даже да работиш на загуба известно време, но за дали е изгодно?

Не, няма как да е изгодно щом продаваш на крайни клиенти,на 150 000 лв. трябва да внесеш 30 000 лв. ДДС като може да го намалиш от реклами, стока, разни други покупки и услуги, но намаляш само със сумите на ДДС-то от покупката, а не цялата сума.

Не е изгодно, но все пак е задължително.
 
Д лошото е че са само крайни клиенти, а 20 процента на цените е вече много, хем искам да съм изряден хем това ще изяде цялата печалба, защото не продаваме сравнително евтина стока
 
Да, другият ти вариант е, да не вдигаш цените, но така ти взема част от печалбата и то значителна най-вероятно. Затова и ти казах, че е въпрос на преценка и сметки. За изгодно - еми не е изгодно, но това е основният данък в държавата и съответно е задължителен по закон.
Най-добре се посъветвай със счетоводителя си, но и той ще ти каже същото най-вероятно. Нека и другите се изкажат да видим :)
 
Последно редактирано:
Плащам си данък печалба осигуровки всичко, което е нужно. Просто ддс то ми идва в повече. Просто ми е интересно онлайнмагазините дали се рег по ддс или имате по няколко фирми.
 
Всичко по - големи са с регистирация... зависи до къде искаш да достигне бизнеса ти.
 
Някои се регистрират, други имат по няколко фирми, зависи от стоката, клиентите и конкуренцията просто, лошото в БГ е, че определящо е цената, ако масово конкурентите ти не са по ДДС, трудно ще се конкурираш, ако ти си по ДДС. Да не забравяме, че покрай Брадъра доста нашумя 1 онлайн магазин с огромни обороти и над 50 фирми, при нейната стока едва ли щеше да има толкова огромен успех и щеше да може да поддържа такива ниски цени с ДДС рег. Масовнката от нейните клиенти буквално се цепят стотинката на две и за 10 ст. по-скъпа доставка от обявената в сайта, вдигат скнадали, не се шегувам... В същата ниша от известно време наблюдавам един друг бранд, който според мен наистина е изключително силен, добре развит и без кой знае каква конкуренция в сферата си, наистина бие всички и не продава определено евтино! Може да си позволи да продава скъпо с големи надценки и го прави изключително успешно, със сигурност е регистриран по ДДС, нооо има както винаги едно голямо ноо, за да се случи това и да се развият така, не са почнали бизнеса си дето се вика от гаража в тях, а са инвестирали сериозни средства изначално, много сериозни и продължават да инвестират все по-сериозни средства, въобще ни ги бърка ДДС-то...

Истинският въпрос е,какви са ти клиентите и какво им предлагаш, също така можеш ли да си позволиш да печелиш и да функционираш нормално като бизнес след регистрацията? Ако да, регистрирай се и ще имаш тъкмо стимул да продаваш повече, може би.

П.П. V.Andreev е прав, че повечето от най-големите онлайн магазини са регистрирани, но това че си регистриран по ДДС не означава, че автоматично ще станеш от най-големите и оборотни онлайн магазини, това е вариант, ако се адаптираш към новите разходи и цени и увеличиш печалбите, но също така е възможно да се наложи да преосмислиш бизнеса си или дори да го продадеш / изоставиш в случай, че не ти излизат сметките накрая. Най-добре говори със счетоводител по-подробно, за да имаш идея точно в цифри как ще стоят нещата, къде са плюсовете и къде минусите. Отделно съм чувал, че има и вариант да функционираш с едно дружество, което е регистрирано по ДДС, а другите да не са, като съответно регистрираното продава стока на другите. Тоест функционират в група, пак си плащаш ДДС-то, но има някаква полза, за това обаче отново счетоводител ти трябва...
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: Aion
Що па да няма - с добър счетоводител ще излизаш винаги на 0 или на някаква малка сума ДДС за внасяне. Ако имаш достатъчно дейност какви ли не ЛИЧНИ разходи можеш да им вземаш фактура и да ги пишеш като фирмени. :)
 
  • Like
Реакции: Aion
Защо да спада печалбата?
Ти тая стока нали е купуваш с фактура? Значи на теб си слагат ДДС, и ако продаваш без, значи ти го плащаш. Ако си по ДДС то се приспада от покупките и продажбите ти...
 
Тука все едно шестокласници си говорят . Колега имаш фирма ,имаш счетоводител, а питаш във форума за ДДС. И тука ти го обясняват едва ли не ще плащаш 20процента върху Тея 14000 на месец, та чак да вдигнеш и цените с 20 процента. Плащаш 20 процента ДДС ,само върху печалбата . 14000 оборот ,не е 14000 печалба! Имаш освен оборот -приходи ,а и разходи. Това със сведения счетоводител на 14000 оборот да плащаш по 20 лева ДДС,го зарежи,защото ще те гепат . И ако печалбата ти е достатъчно добра не хаби енергия да обмисляш как да спестиш някакви мижави средства ,а това време за мислене го вложи за по-голямо израстване. Има една много вярна поговорка "икономията е майка на мизерията " .
 

Горе