Онлайн търговията отбелязва ръст от около 20%, според IMRG

Blinky

Owner
На пук на кризата, каналните вестници и телевизии, интернет потреблението се е засилило, като в това число пазаруването онлайн е скочило с цели 20%. Това отчете IMRG. Потребителите в Европа ще изхарчат над 52 млрд. евро за предстоящите Коледа и Нова Година, като това обхваща около 240 мил. потребители, всеки по отделно ще изхарчи по 217 евро.

Великобритания, като най-развита в интернет потреблението, ще заеме похвалните 30% от общата сума. А най-силните седмица се очертават да бъдат първите 2 на месец декемви, както е било почти винаги. Както се споменава от IMRG, във всяка точка на Европа преобладават различни начина на пазаруване от интернет. Това се отнася не само за Старият континент, но и в много части на света. Ръстът в по-напредналите части на континента е по-слабо (северните), докато в източните и части от Русия е по-висок, като потребителите там купуват вече повече и по-скъпи неща. (Аз наприемр вече от чужбина си пазарувам кецове и маратоники - бел. на автора).

В Полша статистиките показват, че само 23% от населението си позволява да пазарува онлайн, докато по скандинавските и специално Великобритания (както знаем от темата тук - ) е 70%. Във Франция - 60%, а Германия и Испания са със завидните - 50%. Изчисленията показват, че сумата, която ще се генерира до края на годината ще бъде около 675 милиарда евро, което на пук на световните кризи си е с 20% ръса сравнение с предходната. В развитите в това отношение ръстът е съответно за Великобритания около 18%, но за сметка на това в едни от най-засегнатите страни Германия и Испания - 75% и 39%. (Това автоматично и дърпа самите зрители в интернет потребители и това ги кара да търсят през интернет това, което им трябва, вместо да бъдат офертирани от екрана какво е на пазара. Досто гадничко за телевизиите, но и аз не бих си купувал от хората рекламиращи там. Най-малкото говорим за слаба маркетинг и рекламна култура. - бел. на автора).

Благодарение на смартфоните и безплатните фри зони (а и не само безплатните), пазара ще претърпри известен ръст, което няма да е кой знае колко голям, но за сметка на това ще бъде постоянен и все в положителна насока. Според гиганта Google, от 2 млрд. потребители онлайн през 2010 г. , през 2020 г. те ще наброяват 5 млрд, което автоматично вдигна и %-та ръст при онлайн търговията.

И сега искам да попитам телевизиите какво ше кажат по въпроса, както и каналните вестници, които ги четат хора с мазохистичен характер. Няма нищо по-лошо от това да настъпиш тези "медии" по болното им място - рекламодателите. Но и те няма да е зле да се образоват на къде отиват нещата и да започнат да инвестират по-малко за по-голям ефект.

П.П: Ликувайте предприемачи. Колкото и да хранят и да нареждат, няма да се избегне това, което идва - по-силно влияние на интернет и по-малко за всичко останало - хартиените и каналните. :)
 
От: Онлайн търговията отбелязва ръст от около 20%, според IMRG

А някакво инфо за БГ има ли?
 
От: Онлайн търговията отбелязва ръст от около 20%, според IMRG

А някакво инфо за БГ има ли?
Предполагам, че сме от бързо развиващите се държави, говорейки за интернет пазаруване. Повечето ще ме питат как прецение. Еми аз мога да видя по 2 основни начина: по форума и потребителите в него и обкръжаващите ми приятели. И двете са в сериознен скор. Вече всеки един мой приятел отваря интернет страница, за да прочете каквото го интересува и всеки има карта, която е специално направена за заплата, но ни за онлайн разплащания, било то сметки или пазаруване от сайт. Смея да твърдя, че при нас е около 20-25% ръст. Но може и да е повече. Минала година 2/3 от приятелите ми пазаруваха онлайн, сега всеки го прави. Най-малкото заради офертите, като сайтовете за групово пазаруване.

Ако някой има онлайн магазин и може да сравни даните от тази и миналата година, може да даде по-обективни статистики. Говорим за същия период, трафик и всичко друго, което е на лице, за се осъществят продабжите.

Има ръст, но за съжаления нашите агенции ги няма много много, те реално са последни във всичко. Хората в чужбина вече знаят какви пари в какви направления ще тръгнат по празниците, нашите тук си клатят коледните камбани. За това и ще имаме псевдо икономика. Аз ако успя да се добера до някакви данни тия дни, ще драсна тук. Мисля, че ще успея да намеря нещо. За 2008/2009/2010 имаше, но реално исках и нещо, което да обхване поне първото шестмесичие на тази 2011.
 
От: Онлайн търговията отбелязва ръст от около 20%, според IMRG

Аз мога да кажа от сигурен източник, че pcstore продават по 40-50 лаптопа дневно. Колко много е това не мога да преценя, но е информация от първа ръка
 
От: Онлайн търговията отбелязва ръст от около 20%, според IMRG

Ми това хич не е малко май?
 
От: Онлайн търговията отбелязва ръст от около 20%, според IMRG

50 лаптопа дневно ми се вижда доста.Да не става на въпрос за офлайн магазините им:)
 
От: Онлайн търговията отбелязва ръст от около 20%, според IMRG

не - става въпрос за онлайн магазина
 
От: Онлайн търговията отбелязва ръст от около 20%, според IMRG

не - става въпрос за онлайн магазина
Ако ми кажеш колко са правили миналата година по същото време, може и да прецением колко реално е ръста им. Знам, че са може би идея по-добре с трафика, но като цяло % си е важен, независимо от различните фактори. Все пак те са купували и преди.

Ще стигна и до действителни и реални числа тия дни. Само малко ровене и подпитване тук там ще е нужно. Ако някой може да се включи с инфо от първа ръка, ще е най-достоверно. Както се вика ние сме си независима онлайн медия. В точният смисъл на думата "независима".
 

Горе