Конкурс за: Оригинално лого върху камък

Не си мисли, че ще стигаме ейпъл :D Като сложност на лого ги посочвам ;)

Значи, колкото по-просто логото, толкова по-евтино. Трябва да има някаква минимална цена на тези конкурси, поне 100-150лв (което е нищо, меко казано), 'щото това е абсурдно. Един дизайнер взема минимум 300лв. за 3-4 концепции, а награда за конкурс с 10 дизайнера е 50лв. Нещо не ми излиза математиката.

И това не е упрек специално към теб, защото следваш тенденцията - останалите конкурси също са по толкова. Дизайнерите, които продължават да се включват за тези пари също имат вина. Приказката с баницата/зелника си важи с пълна сила.

А отговорите вече ги знаем: "Само с толкова разполагаме за момента". "Никой не е длъжен да участва". "Ние го правим за кеф, не за парите."

Извинявай за спама, успех с конкурса ;)
 
Наистина следвам тенденцията, в повечето случаи срещам тази цена и ако някой реши да се включи с предложения ще се радвам. Причината за цената не е, че с толкова разполагам, а и писах, че имаме варианти за лога.
Смятам и че спазвам условията за конкурс, ако не е така, моля админа да изтрие темата, няма да се разсърдя на никого :)
И наистина, ще е добре админите да измислят минимална цена за подобни конкурси, за да се избегнат подобни коментари
 
Наистина тези конкурси, са подигравка с истинските дизайнери. Но не са виновни хората които пускат конкурсите, а тези хора които участват в тях и обезценяват труда на професионалните дизайнери все повече.

Аз лично съм за създаване на някаква асоциация на дизайнерите във форума и който иска да фигурира в нея да спазва някакви предварително определени норми, минимални цени и стандарти. Примерно като BWA - Българската уеб асоциация.

ПП:
Откакто започнаха тези конкурси за 50-так, имате ли индивидуални поръчки?
Е няма да имате, защото друго си е за жълти стотинки да ти творят 10-15 креативни "дизайнера" вместо един.
Филипинците ще ги изместим, както вървят нещата.
 
Последно редактирано:
Прави сте колеги, щом така стоят нещата, затваряме конкурса. Моля админ да изтрие темата и да се помисли за по-конкретни правила за да бъдем всички доволни и да не се стига до конфронтации, понеже се убива всякакво желание и на двете страни.

Поздрави на всички и без лоши чувства :)
 
Доста отдавна като вляза във форума и видя нов конкурс за лого, преди да отворя темата знам наградния фонд! Съгласен съм с коментарите на колегите по-горе!
 
В крайна сметка всеки може да си пуска конкурси с награден фонд колкото поиска.
След няколко прилични конкурса с нагрден фонд 50 лв, защо се учудвате, нормално е, защо да даваш 300 за нещо което може да получиш за по-малко.

Някой ще каже ама вие сте си виновни, е да ама забравя, че дизайнерите са творчески натури и са жадни за изява, достатъчно е темата да е вдъхновяваща и огъня е запален

Естествено не трябва да се злоупотребява с тази слабост.

В случая вместо автора да се обижда и фръцва като обидена мадама, можеше да се отнесе с малко по-голямо уважение, а не да изглежда все едно казва
- " вие луди ли сте бе кой ще ви дава повече от 50 лв , затварям конкурса"
 
На припозналите се (които обезценяват труда на дизайнерите) честито. Можете да си участвате сами в конкурсите на воля и да се хвалите колко конкурса сте спечелили.

ПП: На края на месеца като трябва да се плащат сметките, не ти правят отстъпка че си творческа натура, а искат таксите бирниците.

Автора на конкурса е в правото си, като има кой да му работи може да пусне и 5 лв. награда. Той спазва тенденцията която сами наложихте.

Но, вместо да се правят подобни "конкурси". Ако нямате пари за организиране на конкурс ,винаги може да помолите във форума и ще ви направят лого безплатно.
 
Последно редактирано:
И аз да се включа защото чета наистина безмислени коментари. Пускал съм конкурс за лого (с нисък бюджет) също и съм участвал в такива. И да ниският бюджет не е мотивиращ фактор и за това в последно време не участвам в конкурси защото имам избор, никой не ме кара да учасвам насила, нали за това е конкурс, но не съм тръгнал да плюя организаторите на тези конкурси.
Както и @Websolut казва конкурсът е поле за изява на дизайнерите, правят си реклама и си попълват портфолиото.
Не гледайте на нещата само от една гледна точка, доколкото знам според правилата за организиране на такъв конкурс наградата е гарантирана тоест аз ще пусна конкурс за лого с фонд 300 лв обаче нито едно лого не е на 100% което се търси, все пак съм длъжен да платя, това е рискът който поемам като организатор.

Убеден съм че ако се сложи минимален праг 150 лв за организиране на конкурс, те ще намалеят над 50%, ако се сложи минимум от 300 лв то ще има само един конкурс на година. Това ли искате?
 
В случая не сме плюли организатора, ясно е, че ако влезеш и видиш всичките конкурси за по 50лв, ще помислиш, че това е нормално. Но ви гарантирам, че ако наградата е 250, ще има повече и по-качествени предложения. Затова предложих да има минимална, нещо от сорта на 100-150, понеже все пак е конкурс. Идеята на един конкурс е няколко човека да мислят по проблема и да се избере най-доброто решение. Затова трябва да е по-скъп от индивидуална поръчка.

Kortes, наистина ще намалеят конкурсите ако има минимална цена. Тогава може да си пуснеш тема, че ти правиш лога по-евтино, само за 50лв, и ще обираш клиентите. Още по-добре за теб, нали така?

Аз съм спрял да се храня от конкурси още преди 6-7 години. Все ми е тая. Рядко участвам в конкурси и още по-рядко печеля. Но клиентите масово нямат никаква представа за качество, стандарт и т.н., и ще гледат цената. Стига да е шарено и готино, всичко е точно. И като видят тук че 10 човека се трепят за 50лв, познайте после как ще им вземе някой реална цена.

Като се включвате само за кефа и "творчеството", направо да ги пускат без награда. Това дори би било по-добре. Поне ще е ясно с каква цел се прави. Едно е да се включиш с благотворителна цел, друго е да си предложиш труда безплатно на някой, който има намерение да изкарва хиляди чрез него. Не може "лицето на компанията" да ти е най-малката инвестиция.

И не знам от дизайнерите колко си плащат програмите, но тези "награди" от 50лв не покриват и месечната такса на Adobe пакета.
 
Последно редактирано:
@dreambench ако ти не участваше в конкурсите тук аз нямаше да зная че ти си добър дизайнер. Това е първото.
Второто е когато отидеш в магазина и видиш лютеница за левче и друга от три лева, и аз си купя тази за лев, всъщност знам какво купувам. Нарича се свободен пазар.
И си изтрийте от главата че някой печели от запитайка или нахапана ябълка. Компаниите печелят от продукти и услуги които предлагат.
 
И като знаеш, че съм добър, какво от това. Ако съм спечелил конкурс за 50лв, после ще се навиеш ли да ти направя лого за 500? Имам си достатъчно хобита, от които не изкарвам пари и ги правя за кеф. Ако си професионалист в нещо, това значи, че се изхранваш от него. Горе казах, ако някой иска безплатно лого, пише че няма награда и хобиистите да се захващат.

Пазарът е свободен, да. Всеки клиент може да отиде в произволен сайт за лога и да се сдобие с такова за $5 или безплатно. Друго е, като кажеш на група хора какво искаш и те направят нещо специално за твоя бизнес и фирма. А ако мислиш пък, че опаковката на продукта няма значение за успеха му си много далече от истината. Нещата са 50/50. Между два продукта, вършещи същата работа, ще избереш по-добре изглеждащия. Днес точно ябълката продава продуктите. Останалите производители ги надминаха като функционалност още преди време.

Има ред стандарти и изисквания към логото, за да бъде използваемо и да си върши работата, не ми се изпада в подробности. Трябва да се стремим към тях, клиентите да знаят какво трябва да изискват и какво трябва да платят за него.

Иначе разбира се, ако си взел 3 картинки от сток сайт и си ги пляснал една върху друга и го предлагаш като лого, вземи си 50 левчета. Но защо да се занимава някой да прави конкурс, ако търси това? Има достатъчно теми на дизайнери, може просто да си избере един. Пак повтарям, конкурсът трябва да е по-скъпият вариант на услугата, не по-евтиният.
 
А ако мислиш пък, че опаковката на продукта няма значение за успеха му си много далече от истината. Нещата са 50/50. Между два продукта, вършещи същата работа, ще избереш по-добре изглеждащия. Днес точно ябълката продава продуктите.

Не говорим за опаковката, говорим за логото онова на гърба на телефона или лаптопа ти. Грешно е да твърдиш че Блякбери не са успешни защото логото им е боровинка.
Ще ти дам още един пример, защото приемам конкурса като едно състезание. Олимпийците се готвят с години, след което се състезават и на победителя дават някаква награда която според мен не покрива усилията положени през годините. Да не говорим за тези които не успеят да влязат в челната тройка. Гришо също е свободен да участва в Уимбълдън, ако не го кефи наградният фонд не участва.

Смятам че повечето дизайнери участват в конкурси за да:
Потдържат форма.
Премерят сили.
Да се обогатят, в смисъл опит.
Да си направят реклама.

Като организатор, за мен ползата е идеята. Аз купувам идеята, защото почти винаги логата които спечелят биват променяни и според мен там е ключът. За да не мрънкат дизайнерите, корекциите трябва да се заплашат солидно, за да се достигне някаква поносима среда за двете страни.
 
Досега не съм видял нищо, което да е прокопсало дълго време с наложени правила/ограничения. Наистина е много примамлива идеята просто да се сложи долен праг на наградата, но едва ли всичко ще се оправи като с магическа пръчка. Най-добре е това да се случи по естествен път според принципите на свободния пазар. Което разбира се е не е никак лесно или бързо.

Ето как виждам нещата. На първо място тази общност от дизайнери във форума трябва еднозначно да покаже, че може да генерира добри предложения. Че е активна, че е подготвена и че всеки, който предложи по-висока цена ще получи по-високо качество. Това ще привлече повече конкурси и по-голяма конкуренция между търсещите услугата, което по всички правила на свободния пазар означава повишаване на цената. Разбира се винаги ще има конкурси по 50лв, но съм сигурен, че ще има достатъчно и по 150 и нагоре. Тогава всеки може да преценява своето ниво и да участва само в избрани. Това в един по-добър свят :)

Докато стигнем дотам, предлагам малко да се организираме като общност, а не всеки като риба, рак и щука да тегли към своята си посока. Една добра идея е да се информират/привличат повече потенциални организатори на конкурси към форума. Примерно, ако случайно попадна на някой пост в нета за лого или подобно, пращам линк към форума с предложение да пробват там. Това е нещо, което отнема секунди. Разбира се не е перфектно решение, но е стъпка в правилната посока. Друга идея е да подтикваме самите организатори да разпространяват своя конкурс чрез техните собствени социални канали. Така ще има повече очи обърнати към нас.

Ако някой има по-добри идеи, да сподели.

Така че да обобщя, за мен правилната формула е: повече конкурси + високо качество = големи награди.

Какво мислите по въпроса?
 
Уж нямаше да се занимавам повече, но и на теб ще отговоря и спирам. Според теб защо има такова нещо като "минимална работна заплата"? А в 99designs мислиш ли, че можеш да пуснеш лого конкурс за $20? Каква е причината ли? Ами не можеш да разчиташ на някого да си увеличи разходите, при положение, че може и да не го прави. Той човекът си прави "бизнес" и си цепи стотинката. Не мисли за годините блещене пред монитора, че са ти заминали очите да се занимаваш с това, нито за разходите ти.

Няма как да привлечеш опитен дизанер, който вече си е изградил име и се е доказал, с конкурс за 50лв. Можеш да привлечеш само аматьори, които нямат портфолио. С вдигане на наградите, ще се вдигне и качеството, а по-неопитните ще подражават на другите и ще вдигат нивото.

Преди тук редовно имаше конкурси за по 150-200лв и се включваха повече опитни и старателни дизайнери. Сега тези конкурси за 200лв са един на 20. Последно си спомням този за дрешник.ком миналата година. Виж него и виж другите конкурси. Качеството няма да го коментирам, за да не се обиди някой. Личи си, че логата са правени набързо. Добрите дизайнери в момента почти не се включват.
 
Стига бе хора, това да не е сайт за конкурси, аз дори не съм се интересувал големите сайтове за конкурси имат ли минимален праг, но мисля, че нямат, още повече, че тук не се организират конкурси за някакви супер дупер фирми, изобщо защо намесвате фирми които инвестират милиони и ги сравнявате с някакви стартъп проекти с инвестиция 1000 лв.

Факт е, че напоследък конкурсите се увеличиха, покрай нискобюджетните се промъкват и такива с по-сериозна инвестиция от 100лв☺ примерно, още повече ако сте добър шанса да спечелите такъв конкурс е огромен в сравнение с такъв за 500€ в 99 designs в конкуренция с 1000 филипинци:), но там пък е хубаво да участваш за да си сверяваш часовника, понеже нивото е доста високо понякога.

Аз мисля, че конкурсите за 50 лв са стимул за младите дизайнери, понеже им дава шанс освен за изява и шанс за печалба, а старите кучета, може да участват само за да ги нахъсат за развитие;) или всеки сам си решава в крайна сметка.

Иначе като цяло разбира се, че изработката на лого е трудоемък творчески процес и конкурс за 50 лв реално погледнато е смешно, при положение, че 10 човека хвърлят креативност с килограми☺


Това кой добър и кой не е толкова относително, че дори е малко високомерно да се категоризира било то и индиректно, аз смея да твърдя даже, че се включват дизайнери с много по-голям потенциал, но с помалко опит, разбира се има и плява.
 
Последно редактирано:

Горе