Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

HailMary

New Member
Тези дни бе осветлен един смайващ факт от нашата история, който досега бе огласяван по никакъв повод. От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на


тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато.

Във въпросния броя на правителствената ни газета буквално четем: „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.

Впрочем този цитат ни отваря очите, че всъщност сме платили за окупацията, а не за освобождението си. Че имперските амбиции на Русия са съзирали в нас потенциал за раждането на нова „Задунайска губерния“ е видно и от стр. 308 в първия том на издадената през 1954 г. в съветската страна „История на България“, където е отбелязано, че „Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война“.

Все пак загиналите за свободата ни руски войничета едва ли са знаели тези подробности и вероятно наистина безкористно са оставили костите си по нашите земи. Те заслужават нашите цветя и благодарност.

http://www.desant.net/show-news/21855/
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Това не е никаква тайна, всичко го знаят отдавна.
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Както се вижда и от написаното по-горе, това е резултат от берлинския договор, а с този договор нас така с ани опънали, че тези пари са били и са най-малкия ни проблем. Те са отрязали 1/3 от територията ни, която се била изконно българска и са я раздали на турци, на гърци, на сърби че и на македония цяла държава са им дали, та вие сега за 10 млн. рубли. Пари се печелят и губят - земята е ценна, а те са ни взели ЗЕМЯТА. Та като казвам те - това са сегашните ни "приятели" в ЕС - Англия, Германия, Франция и т.н.
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Да сложим на кантара не 32 ами 332 тона злато и да сложим 500 години турско робство...

Отделно, че тук сме наясно всички, че има разходи и тия разходи би трябвало да се покрият от нещо.
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Това е едно на ръка, отделно че 50-те години Бай Тошо тайно изнася почти целия златен резерв към Русия, че сме им дължали там някакви работи:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007...t_falit_kak_jivkov_taino_prodava_bulgarskiia/

Хората сега си мислят, че това, дето хляба е бил 15 стотинки и никой не е работил, па е имало пари за всички е било е така - някакво свойство на социализма.
Всичко си има цена :)

Иначе да, пред алтернативата - Турско робство и сега да сме като кюрдите и да ни изтребват като "терористи".... не си е работа.
 
Последно редактирано:
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

че има разходи и тия разходи би трябвало да се покрият от нещо.
Русия едва ли е подписала в Сан Стефано само срещу по баклава и боза на присъстващите. Интересно ще е, в контекста на темата, някой ако може да изрови тези неща. :D
Ний Александър І каза:
разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски
Това пък съвсем не го разбирам! Какво Княжество, каква окупация?!? Русия, когато пресича Дунав, навлиза в турска територия. И юридически, и формално. И военно. Войната е обявена на Турция.
И що за княжество е било това, с "княз" Александър І??? Отделно как се събират 32 тона злато? Турците едва ли са си оставили банковите авоари на настъпващата руска армия. Другия вариант е да са ограбили българите. Българите в турската империя са имали право на собственост. При това немалко. Въртяла се е голяма търговия, включително доставки за турската армия. Които са се плащали.
Третия вариант е, да се е плащало оттам насетне. Нещо като Руски Валутен Фонд: ние ви освободихме, хайде сега плащайте.
Но пак "окупацията" ми се губи...
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Я вижте тук: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007...alit_kak_jivkov_taino_prodava_bulgarskiia/#Да заложиш цяла държав
По това време стратегическият златен резерв на България се състои от около 24 тона злато, формиран преди 9 септември 1944 г. Дотогава, дори и в най-трудните моменти, като двете национални катастрофи, никоя власт не си е позволявала да посегне на него (само през 1919 г. е взето официално решение за частична продажба, за да се осигури доставката на брашно за населението).
24 тона 1944 г - това е целия резерв, събран от началото на държавата!
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Това плащане на тези пари не е за освобождението, а за присъствието на руските войски в княжеството след освобождението. Няколко години (докато се структурира държавата) управлението е било поверено на руските окупационни войски и практически те са управлявали държавата. Да е ясно за тези, който са чели само новите учебници по история, щото там май не го пише това - наблегнали са на картинките.
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Безкористна помощ - няма такова нещо. Всеки има някакви идеи за задоволяване на собствени интереси когато помага за каквото и да е. Освен това има разлика между "обещали сме да платим" и "платили сме". И какъв е смисълът да се повдига тая тема сто години по-късно? Вестникът не е публикуван "тези дни", а преди 130 години. Който го е интересувало отдавна се е запознал с публикацията. Освен това свободата няма цена. Каквото и да сме платили пак е малко в сравнение с това, което сме получили и си ползваме в момента.
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Чакайте да дойде никс-а

А иначе си е факт това е цената, и че са искали ни спасят е пълна глупост - те са водили над 10 изтощителни войни с Турция, какво би ги накарало да ни осовноядят - освен че сме такова страргическо място, ако не енщо което не се споменава нарочно
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

32 тона злато колко пари са ля?
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Па в някакъв сайт го гледах че към 70лв е грама... 32 тона правилно ли ги смятам, че са към 2,2 млрд?

Нищо не е, сега 1 млрд ще платим само неустойки ако се откажем от Белене :)
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Па в някакъв сайт го гледах че към 70лв е грама... 32 тона правилно ли ги смятам, че са към 2,2 млрд?

Нищо не е, сега 1 млрд ще платим само неустойки ако се откажем от Белене :)



ехехехехехех

те да не са давали ланци и гривни бре 70 лева с изработка
тука пише злато не изработка... ти се отплесна дева :)

по малко от милиард е цената май?

ама 1 милиард са нищо...
НИЩО не са в такива мащаби...

та цената си струва де :)

по 200 лева на човек за свобода:)

/ не броим циганити/ :)

кой нема да даде 200 лева а?

малко са взели... аз щях да посикам поне 10 пъти повече, с добра лихва и разсрочено плащане с възможност за промяна на лихвата и допълнителни премии :)

ще искам и ипотека върху две три планини и половината черноморие...

пак щяха да се съгласят.
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Ясно е, че не са го направили заради хубавите ни сини очи. Но свободата е безценна. Аман от тия глупости. Да кажат колко ни струваше Запада да ни "освободи" от комунизма.
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

По сегашни цени това злато е равно на 1,823.25 милярда долара, с тънката разлика че това злато е имало адската покупателна спосбоност преди век и косур
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

и как го сметна 1,8 дева?

да няма от бижутерски магазин да го купуват?
сметни го на трой унция цена на борста, тея дето са си написали сео статията са смятали по борсови цени :)
 
От: От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Да кажат колко ни струваше Запада да ни "освободи" от комунизма.
Струваше ни цялата икономика! Само Химко Враца държеше 7 (седем) % от световния пазар.
В частност, и осем милиарда истински неинфлационни лева пенсионен фонд, заграбен от "другарите"! Ако някой му се занимава, да погледне курса на златото на 10 ноември 1989 г и да пресметне спрямо сегашния колко пари прави. Без лихвите.

Винаги ме е напушвал смях, когато започне да се раздухва пожар за някой и друг милион...

Тогава България имаше около седем милиарда долара външен дълг. Сега колко десетки са?

ПС
Не става дума за защита на предишния период, а за съсипията през настоящия.
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Амунски 1 кг злато има 32 тройунции и малко сметнах го грубо но хайде по математиката 1кг = 32.15 тройунции сегашна цена на една трой унция е 1779 долара или иначе 1кг злато е равен на 57194.85$ по 1000 до тон по 32.5 е равно на 1858,832625 милиона $ бутай запетаята три на ляво и получваш 1 милияда осемстойтин и т.н. милиона по сегашен курс долар лев 1.4705 по грубо 1.858 милярда чуква 2.7 милярда лв - само дето за 100 години доларчето се е обезценило близо 95 процента така че по покупателна спосбност това злато е адски много превърнато в миналото
 
От: Освобождението ни струва... 32,5 тона злато

Е това е злато - затова едно време 1 грам е струвал 1 долар а сега 30 долара1 щото се обезценяват парите- ама златото как да се обезцени - каквато стойност е имало тогава, такава има и сега - не се обезценява.


Я сметни пак?

грам злато е 45 лева?
ибах му маматаа кога стана толкова?

33 000 000 грама по 45 лева за грам ... ибахтииииии ценатаааааа

колко прави ?

1.5 милиарда:)

ай ти смъкни малко - аз ши дигна малко и ши са договорим ...


колко да е било населението тогава? 3-4 милиона
по десет грама на човек ?
нищо работа дева...

колко пендари имаха бабите :)
 

Горе