Основи на интернет бизнеса или идеалният старт за един ентусиаст.

Makaveli

New Member
Здравейте на всички! Изключително много се радвам, че сте създали достъпен за всички Българи форум, с толкова идеи, важни въпроси и методи за изкарване на пари или придобиване на ценни знания.
Въпреки многото теми за начало и помощ на новодошлите жадни за знания съформуници, (и аз като един от тях) мисля че ще е доста полезно, както за вас, ветераните в бизнеса, които са ""длъжни"" да помогнат малко или много на пеленачетата, отговаряйки на подобни въпроси стотици пъти, така и на нас, нищо не разбиращите ентусиасти които се чудят от къде да започнат. За целта създадох тази тема, в която ще се радвам всеки да сподели:
  • Кое му е помогнало най-много в старта.
  • Кое смята за важно и задължително.
  • Обучение, книга или тема за прочит и разбиране на основите на интернет бизнеса, търговията и всичко свързано с така търсеният доход.

Тъй като и аз съм новобранец бих се радвал да ми обърнете малко внимание и ме насочите към правилната цел и занаят с който мога да се занимавам. Непълнолетен съм, живея в Пловдив и от последната година непрекъснато търся от къде мога да изкарвам по някой лев, без да се бъхтя безсмислено, както повечето от моите приятели, работещи по автомивки, строежи и складове. Плашещото е, че тези които са осъзнали значимостта да изкарват пари докато не са навършили години са малко, а още по-плашещото е, че в повече случаи, стават дилъри и схемаджий на дребно. Започнах с продажба на електронни цигари, от което придобих ценни знания и пари, които изхарчих по моретата с кеф. Парите свършиха, бизнеса замря и дойде време да търся нещо ново, от което мога да заделям по някой лев, за бъдеща кола, за джобни и за каквото ми е нужно. Така попаднах на форума, който за мен е меко казано светлина в тунела. Мотивиран съм да си изразходвам цялото свободно време в четене и учене за сайтове, freelancing, web development... Имам идея за сайт, който ще помага на тинеджърите и ще се опитва да отразява адекватно случващото се около тях. Нямам кой знае какъв житейски опит (както казах съм непълнолетен) но мисля, че имам доста обективен поглед над нещата случващи се в тинейджърския и дори не чак толкова тинеджърския свят. Имам желание да пиша статии, да водя някакво влогче и да развивам по-интересни и актуални теми, достъпни за всеки. Английският ми не е на изключително високо ниво, но спокойно чета английски форуми и разбирам над 90% от материала. Уча го от доста години, но не особено интензивно, след като влязох в гимназията. Занимавал съм се с интернет търговия, имам няколко страници за продажба в Face-а, разбирам от електронни цигари. хранителни добавки, фитнес и nootropics, които са крайно неизвестни в България. След като придобия нужните знания мисля да направя информационен сайт за тях и всяка съставка, както и евентуално магазин.
Нямам особено голям бюджет, но не ме е страх да инвестирам където трябва, имам възможност да ходя на някакви курсове в Пловдив по програмиране, Web Developing и общо взето всичко свързано с интернет и компютри. Мога да работя с Word, Exel, Movie Maker и основните неща в Photoshop.
Мотивиран съм, и съм сигурен, че тази мотивация няма да се изпари скоро. Ходя на училище, тренирам, но ми остава свободно време, което съм готов да инвестирам. Просто ми е нужна малко помощ. Благодаря ви за вниманието!
 
Според мен, първо си изберете какво ви влече повече. Според мен "тървец / програмист" е за Червената книга. Представи си ако няколко бранша започнат да Ви дават съвети ще стане мазалище. Ако парите имат превес изберете икономика. Обратното е техническо развитие.
 
Според мен, ако всичко това, което каза за себе си е вярно, ти по трудната част си я минал. :) От тук нататък ти остава само една крачка, а именно да пробваш нещо. Нещо, без значение какво е - магазин, продукт, услуга, няма значение, пробвай да продадеш нещо или направи някакъв сайт за трафик и го монетизирай с адсенс. Във форума са описани почти всички начини и то стъпка по стъпка до най-малката подробност. Примерно за онлайн магазините има толкова инфо, че сигурно е описано 95 от всичко, за голяма част от нишите. Как да си направиш сайт също си пише в детайли, сео... абе всичко го има, даже и да се запънеш ще ти помогнем. Разбирам че нямаш още очи да видиш всичко, което ти се предлага, но това ще стане едва след като почнеш да правиш нещо и да почнат да ти излизат правилните въпроси, от там ще си намериш и правилните отговори. Отговор като прави 1, прави 2, прави 3, тук няма, няма и да има....

Чакай да ти отговоря и на трите въпроса:
  • Глада :) Ама не физическия глад, ами ей тоя - "Stay Hungry" дето Стив Джобс говори за него.
  • Важно и задължително е да правиш нещо/ща постоянно и да не се отчайваш и отказваш.
  • Всякакви книги на успели хора ще са ти полезни, също и разни за финансова култура като книгите на Кийосаки примерно, също маркетинг, икономика, търговия, всякакви такива. В някои има повече полезно, в други по малко, но всяка прочетена книжка ще ти даде нещо полезно. Миналата седмица си купих книгата на един скандинавски гей, супер преуспял търговец на имоти в щатите, Робърт Енклм.... не мога да го напиша деба:) Еми супер мотивираща книжка, "ГАРАНТИРАНА ПРОДАЖБА" се казва. Не ми помогна с нищо, но ми хареса и ме мотивира допълнително в друга посока. Въпреки че това с гейовете никак не ми хареса, като обяснява за гаджето си:confused: Също има една книжка на Полковник Дрангов - Помни Войната, там се говори за чест, достойнство и други такива работи, също и за хъс и мотивация. Тая книжка, ако вземеш да я прочетеш, замениш думата война с думата бизнес, като затвориш последната страница ще искаш да излезеш и да обърнеш света нагоре с краката.

Май се поувлякох.... Ей стига толкова, дано си ме разбрал, че малко набързо и хаотично го нахвърлях!;)
 
Благодаря ви много за изчерпателните отговори!
Ориентирам се все още..
biaario трудната част? Трудна част за сега не е имало или може би не съм я усетил като трудна. Просто всичко което правя ми е интересно и жаждата за нови знания най-вероятно компенсира "труда". Според "siteholic" (google it) всичко е лесно и розово, но се съмнявам да е точно така. Не чакам нищо на готово. Готовите неща се плащат. На този етап има ли смисъл да се захващам с курсове за учене на някои от езиците за програмиране? Или просто WP, хостинг от порядъка на 10-15лв на месец и няколко безплатни плъгина и теми биха свършили работата? (средно добре изглеждащ интернет каталог/магазин информативен сайт и евентуално блог) Идеи за сайтове бол, само чакам светофара да светне зелено. На няколко пъти срещнах твърдението, че задължително ако искаме да правим пари сайта трябва да е насочен към английско говорящите ни братя. Това напълно вярно ли е? Започвам да изнаглявам, но това са ми последните по-общи въпроси, на които отговор се намира не особено трудно. Дано темата помогне не само на мен, но и на всички ентусиасти в подобна ситуация.
Biaaro, разбрах те повече от добре ;)
Благодаря ви още веднъж за отделеното време!
 
Здравей !
Колкото хора, толкова и гледни точки по даден въпрос. Затова и аз ще споделя 2-3 неща за пазара, като не твърдя, че това е най-правилното и най-вярното.
Пишеш, че имаш идеи за сайтове бол. Идеалният вариант е да реализираш всичките си идеи.
Моят съвет е да стартираш с няколо проекта, до колкото ти позволяват финансите.
И да не профукваш всичко по морета и други глезотиики, ами да реинвестираш в развитието на бизнеса си.
След време някои от изоставащите сайтове ще ги закриеш, а ще вложиш повече усилия в проспериращите.
Все пак има и някои правила : В онлайн бизнеса незнам как е, но ще ти дам за пример търговски обект -ако един магазин на 6-тия месец не излезне на 0, значи си сбъркал мястото и стоката - закриваш го и не се набутваш вече в опити да го разработваш. Предполагам, че и в интернет тъговията важи същия принцип.
И една забележка - 'безсмислено бъхтене' няма, но това е друга тема. А ако искаш да имаш свой бизнес -ще трябва да си готов понякога да работиш без пари, и по 20 ч. в денонощие, и когато другите празнуват, и...още куп саможертви.
Има и вариант: "да направя нещо, от което да капят някакви допълнителни доходи без да си давам зор"-ако търсиш това, то горното не ти е необходимо.
 

Горе