Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Здравейте,
нова съм във форума, попаднах тук защото изпаднах в подобна ситуация. Накратко, графичен дизайнер съм, имам фирма от около половин година. Работя от вкъщи, хвърлих усилия да направя сайт, много ми беше трудно, но някак успях да го докарам до някъде. Понеже в България нищо не става бързо, реших да започна да работя като фрелансър в един US сайт, ей така на шега. Не бях мислила за пари, транзакции, валути, счетоводство, но взех че спечелих един конкурс и сега настана хаос: Как да си взема парите? - western union, paypal ... тези варианти ми бяха познати. Оказа се че с western union таксата е огромна, а с paypal не съм работила до сега. Ще се справя някак с регистрацията, но със счетоводството не знам как ще стане. Работата се заплита с факта че имам съдружник, който не иска да участва и предстои да изкупя акциите му. Та не знам коя карта да използвам - лична или фирмена? Има ли разлика в потребителския и бизнес акаунта? - т.е. има ли такси в бизнес акаунта на paypal? Да допълня, че фирмата не е регистрирана по ДДС, и за сега не искам да се ангажирам с още бумащина.

Та аз съм художник/дизайнер ... не искам да се занимавам със счетоводни неща и не смятам че е редно. Не искам да съм от хората дето се правят, че разбират от всичко, а всъщност далеч не е така. Имам счетоводител, но ще го сменям понеже му нямам доверие. Утре ми предстои консултация с друг, дано поне тя да има представа за какво става дума и най-накрая да мога да поверя този ангажимент на някой на който имам доверие и да не се притеснявам. Искам да работя, а аз през голяма част от времето се занимавам с неща, които не са от моята компетенция. Отнемат ми много време, а мога да го вложа в нещо друго - планирам да добавя блог и електронен бюлетин в сайта. Не съм правила подобно нещо до сега и тепърва ще се боря и с това. Като цяло всеки ден нещо ново и ново - станах като шесторъкия Шива, но дори с една ръка не мога да правя това което искам :)

Благодаря предварително,
ще се видим и в темите за СЕО и Wordpress :)
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Лично аз изполчвам фирмена карта към бизнес акаунт w paypal. Ако искаш да си вземеш парите пък после след като се оправиш с купуването на дялове, което не е много лесно - личен опит, тогава да си направиш и бизнес акаунт и да си осчетоводяваш приходите.

Всъщност направи го сега с нормален акаунт, защото мисля че ще си спестиш много главоболия като тръгнеш с местенето по фирмата.
 
От: Осчетоводяване на Business PayPal на българска фирма

Мартин, благодаря за бързия отговор. Това мисля да направя, поне докато приключи прехвърлянето и си изясня финансовото състояние за момента. Имам само още един въпрос, трябва ли да се подава данъчна декларация в края на годината?
PS Нова съм във форума (май го споменах няколко пъти, а и май се вижда :) ) има ли раздел в който мога да си направя тема и да се представя :) Бих искала и други съвети, относно сайта ми. Отново благодаря :)
 

Горе