Отваряне на Е- магазин

HellBo

Member
Здравейте имам физически магазин и сега мисля , че е време да разширя бизнеса и искам да отворя онлине магазин.
До сега не съм продавал в интернет и знанията ми са ограничени .

Къде да потърся човек да ми направи сайт ?
Как вървят цените ?
Лесно ли се подържа?
Как се работи , трябва ли с всяка една продажба да изпращам касова бележка?
Как се плащат данъчите ?
По принцип моят физически магазин работи сезонно и фирмата се затваря извън сезона , това проблем ли е за онлине магазина?

С две думи всяка една информация ще ми е полезна.
Всяко едно четиво където мога да науча как да развия и управлявам успешно магазина - ще ми помогне много.
Благодаря ви !
 
Човек можеш да намериш навсякъде... но ти трябва кадърен , а не някой да ти сложи готова система , да ти го оптимизира за 1 час и да ти вземе паричките... и да не става нищо от магазина.
Цените варират... ако искаш наистина качествен онлайн магазин , подръжка и добре изглеждащ и хващаш окото.. трябва да си приготвиш малко повече парички.. да не говорим после , подръжка , СЕО и т.н... ако искаш да имаш поръчки разбира се.
Магазина се поддържа сравнително лесно.. (обновяване на продуктите , описанието и т.н..) , но има и други неща който са малко по-сложни от гледна точка на СЕО-то..
Седни прочети малко.. щом нямаш опит в тази сфера , ще ти е пълен "филм" като цяло.
Касова бележка не е нужно , ако използваш опцията на Куриерските фирми за ППП (Пощенски паричен превод).
За данъците.. правиш си регистрация в E-Econt и от там следиш всичките си пратки , наложени платежи и т.н.. трябва ти счетоводител , който да ти води месечните отчети. От там можеш да си свалиш и фактура за всяка пратка , което ще е нужно ежемесечно за счетоводството.
Ако онлайн магазина ти извършва дейност (продажби) и през зимата , НЕ трябва да прекъсваш дейноста на фирмата (ако не искаш да си в Сивият сектор , разбира се).

Какво продаваш ако не е тайна?>
 
Благодаря за всички отзовали се , започвам да чета сериозно след края на сезона на морето.

Магазина ще е за чанти , раници , портмонета , колани и т.н

Говорих с приятел , който ми каза , че затваря фирмата зимата , но сайта му работи и всичко било законно. Само трябвало да извади годишен отчет от куриерската фирма . Или поне това ми обясни.
 
помисли за складов софтуер и следене наличности в онлайн магазина в реално време. При повече от 5-6 хил.продукта ще се омоташ
 
1/ Как се работи , трябва ли с всяка една продажба да изпращам касова бележка?
2/ Как се плащат данъчите ?
3/ По принцип моят физически магазин работи сезонно и фирмата се затваря извън сезона , това проблем ли е за онлине магазина?

Понеже съм счетоводител ще пиша само по счетоводните въпроси :)
1/ Ако плащанията са по банков път/Еконт може и без касов апарат. Ако не са може да ползвате касовия апарат от магазина си.
2/ Данъците са общо за физическия и он-лайн магазина. Като тук отварям една скоба - ЕТ ли сте или ЕООД/ООД?
За регистрация по ЗДДС следите общия оборот - от физическия и он-лайн магазина.
3/ Не е проблем, че физ.магазин работи сезонно. Предполагам обаче, че когато физ.магазин не работи прекъсвате дейност и не внасяте осигуровки, обаче ако в тези месеци работи он-лайн магазина ще трябва да внасяте осигуровки.

Говорете за всички въпроси със счетоводителя си - той най-добре знае оборота Ви и какви данъци внасяте и ще прецените.
 
Благодаря за отговорите , на мен ми предложиха вариант в който затварям фирмата зимата и работя с еконт , след това на края до Април взимам справка на оборота изпратен чрез еконт и на тази сума плащам 15% ?

И после лятото пак си отварям фирмата и така работя?
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: CTAH
Благодаря за отговорите , на мен ми предложиха вариант в който затварям фирмата зимата и работя с еконт , след това на края до Април взимам справка на оборота изпратен чрез еконт и на тази сума плащам 15% ?
И после лятото пак си отварям фирмата и така работя?

Стока купена от фирмата-магазин лятото завеждате я на скрад. Не сте успели да я продадете лятото и ви остава в склада. Продавате я зимата по Еконт, т.е. вече реално я нямате дадената стока.
Как ще я изпишете от магазина-склада в този случай?
Всички варианти зависят от оборотите. Ако имате 2-3 продажби ОК, но ако правите оборот 100хил.?
А ако фирмата Ви е ЕТ?
 
Не е ЕТ , ако се прави по 100 хил лева оборот е ясно че фирмата ще работи , но в началото наистина ще са 2-3 поръчки , докато тръгне сайта , после фирмата ще работи нон-стоп . Просто всяко начало е трудно и гледам да сведа разходите , поръчал съм на счетоводителя ми да провери как седят нещата и ако нещо фирмата ще работи само за сайта.
 

Горе