Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

blackout8

Well-Known Member
КРАСЕН СТАНЧЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА ИНСТИТУТА ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

До президента и министър-председателя на България

Обръщам се към вас с молба да бъда освободен от задължението да внасям осигуровки за пенсия в НОИ и от половината от вноските си в НЗОК.

Ще се опитам да обясня за какво става дума.

Дори ако моята пенсия и здраве се разглеждат като "право", аз имам свободата да не се ползвам от него в този му вид. Това не означава, че претендирам за връщане на средствата, които повече от 30 г. са внасяни от мен и моите работодатели в съответните държавни фондове.

Не искам и освобождаване от данъци нито като физическо лице, нито като собственик и управител на компания.

Съзнавам добре, че платените от мен през годините данъци "обществено осигуряване" не са предназначени за осигуряване на моите старини. Затова и не ги изисквам.

Без да смятам спорадичната си работа лятно време като ученик (за да припечеля за текущи нужди) и оставяйки настрана хонорарите си до 1989 г. (от които са правени удръжки от "обществени" фондове, които днес не съществуват), при съпоставими цени става дума за около 77 000 днешни лв, без да се смятат лихвите.

След като съм освободен от задължения и нямам претенции към НОИ, то и НОИ няма задължения към мен.

Въпросната сума на моите данъци "обществено осигуряване" е равна на една пенсия от 250 лв, която може да бъде плащана някому в продължение на 280 месеца, т.е. 23 г.

Аз, разбира се, не съм сигурен, че тези пари са дори счетоводно налични в сметките НОИ. Електронният достъп до тях оставя съмнения, че в НОИ има правилен запис за това колко са моите вноски и от колко години са правени. Все пак ще събера наличната информация и ще набавя съответните документи с не особено прилично звучащи наименования, за да е ясно точно от какви задължения освобождавам "ДОО"-то.

Непосредствените ползи за НОИ от такова решение са поне три: дефицитът на НОИ ще намалее със 77 хил лв (ако правилно са водени сметките), отпада и трудният обществен дебат за експроприацията на тези средства и - за да провери своята облага от моя милост- НОИ ще внесе известен ред и корекции в част от сметките си.

Налице ще са и нематериални обществени ползи. Решението на моя особен случай ще покаже, че системата на НОИ и пенсионното дело в България не е солидарна в какъвто и да било смисъл на тази дума.

От библейската притча за втората риза и ближния, през апостол Павел (вижте например "До Тимотея" I, 5-8 и17-19 и "Деяния на Апостолите" II, 44-45) и Ибв Халдун до "Уикипедия" (където са дадени значенията на множество славянски езици без българския) "солидарност" означава взаимна, доброволна и устойчива общност на интересите. Българската пенсионна система няма нито една от тези характеристики.

Обстоятелството че някой, в дадения случай моя милост, доброволно се отказва и освобождава от нея със знанието на законодателя, ще покаже пътищата за промяна.

Това няма да промени човешката солидарност, хората, както и аз, ще продължат да се грижат за своите родители и близки.

Те се грижат и сега: работещите заделят 20-25 на сто от дохода си за такива цели. Изземвайки част от тези средства, правителството ги кара да избират между доброволната солидарност с близките си и изискваната насила грижа за непознати (като разходите за това непрекъснато се увеличават).

Обстоятелствата със здравните ми вноски са по-сложни.

През 2004 г. министерството на финансите публикува изследване на тема "Финансиране и управление на здравеопазването". В него се посочва, че през 2002 г. публичните разходи за здравеопазване са 1,85 милиарда лева, а българските граждани са платили допълнително за здравни услуги по-голяма сума (1,852 милиарда лева). Не вярвам положението да се е променило много от тогава до сега. Гражданите плащат два пъти - през държавната НЗОК и самостоятелно. За разлика от пенсионната система средствата са налице.

Аз съм от тези, които плащат два пъти, без да ползвам - поради липса на време - значими средства от НЗОК; разходът на касата за мен би бил равен на времето на моя общо практикуващ лекар за няколко минути консултации по телефона на година. Между другото, не искам да издребнявам, но не мога да отбележа, че ако вие ползвате услугите на т.нар. правителствена болница, разходът за тази "услуга" е частично финансиран от мен, защото аз там си плащам профилактичните прегледи.

Предполагам все пак, че поради лошо управление нуждите на здравеопазването изискват поне половината от моите вноски за отиват за бърза помощ, трудни за лекуване болести като рак и пр. Затова молбата ми е за 50% освобождаване от такива вноски. Но ми се струва неразумно да плащам данъци върху средствата, които сам инвестирам в своето здраве. Определена сума от моя облагаем доход, да речем до 20%, би трябвало да бъде освободена от данъци.

Не е тук мястото да обяснявам как ще се справя без НЗОК и НОИ, но съм сигурен, че ще се справя. Това, което искам, е държавата да не ми пречи.

Тези две искания, естествено означават и отказ от много други "права". Например аз не искам да имам право на минимална работна заплата, на осигуряване по безработица, да работя 48 часа седмично (да имам съответния гарантиран отпуск, регламентирано работно време и пр.), на гарантирана пенсия след определена възраст (каквато и да е тя), на оплождане в епруветка или на платен отпуск по майчинство или бащинство.

Естествено, моето освобождаване от "права" не може да стане с индивидуален акт. Вероятно това може да се случи с определен законов регламент, който обхваща всички случаи като моя. Той може да обхваща всички "права", но някой може да реши да не ползва някое от тях, и то не завинаги, какъвто е моят особен случай, а за определен период от време.

Ако е нужно, могат да се пресметнат ползите от такова законодателство и да се сравнят с разходите. И аз бих могъл да помогна в това отношение на Министерския съвет, парламентарните комисии или президентската канцелария.

Например сигурно е, че дори временният отказ от минимална работна заплата и регулирано работно време ще увеличи печалбите на фирмите, ще създаде работни места, ще увеличи бюджетните приходи и ще освободи средства на фирмите за обучение на временно наетия или постоянния персонал. (След като изтече срокът за освобождаване от "права", работодателят и работникът ще могат да договорят връщането им към тях.)

Нека накрая се позова на Мохамед, т.нар. закон шура: "Блажени са онези, които водят делата си чрез ваимно обсъждане."

Оставам с уважение.

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=660516

Чудесно написана статия, описваша свободните и доброволните избори и отношения, които трябва се случват в едно общество, но такива, които държава забранява.
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Да беше споменал и двойното дране. Ако работиш на 2 места, плащаш 2 пъти здравни (може ми ще те лекуват по-добре), и 2 пъти за пенсия (може би ще се пенсионираш двойно по-рано, или ще вземеш двойна пенсия). Същото важи и за 3, 4 и 5 работи.
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

То ако ще е така може и за двойно дране на много места в държавата ни се пише. Идеята е да покаже кво дране прави и до никъде не докарва. Едно от най-големите дранета към слабите и неквалифицираните е именно МРЗ.
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Избяга от темата за Гамизов като се чу и страната на Р.Овчаров дългия инкасатор а?
:lol:
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Oт каква тема съм избягал? От кога във форума има така опция ?!

Само не разбрах ква връзка правиш с темите, ако няма какво да кажеш, поне не спами!
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Да се откаже от гражданството си и няма да плаща вноски :)
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

То това не е решение, добре е описал къде е проблема. Май много хора им е кеф да получават само обещания от държавата срещу парите им.
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Да се откаже от гражданството си и няма да плаща вноски :)

Интересно, дали в други държави (например в централна Африка), ако имаш фирма и същевремено работиш, плащаш двойни осигуровки.
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Интересно, дали в другите държави 2/3 от населението живее на помощи от държавата (1/3 заслужено, но парите са откраднати), а останалата 1/3 го издържа?
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Eхааа.. за пръв път чувам, че 280 месеца са 23 години :D
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Правя връзка - защото чак тема пусна за ония боклук Гамизов, пък като Румен Овчаров му се даде думата, избяга от темата и даже и не коментира как се осра с тая тема за гамизов.
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Можеш да бъдеш сигурен, че ако разполагаме с тая опция, доста голяма цифра ще я използваме. За жалост, не съм чул за човек без гражданство, само със статут може би из регистрите. :)

То дране да беше само, дебнат да е*нат, ха някой си дойде за кратко от чужбина... Не е хубаво време, тази финансова война даде 2 милиона нагоре жертви, ще дава още и други.

И жалко, че няма клаузи, точки, алинеи с които да си разреши проблема човека, напълно го разбирам. Също не искам взимне даване с "близкия" враг, но от патриотични подбуди, граждански задължения ли донор на финансовия кръг. Или нещо от сорта.

"Мииииила рооодиноооо" се чува само по стадиони от пияни гърла, по телевиията която също не гледам, на новогодишния празник там където ме няма :) ...някак задължен до гроб, еба*ам го тоз живот. :)

Така че Ред, мълчанието е злато са казали, покажи ни скъпоценната си блгородна страна, Гражданино.
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Аз се чудя, като парите ни отиват по непредназначения в повечето случаи да финансират дефицити и плащане на наши хора или просто изтичане в дън земя, защо да продължавам да плащам. Нали знаете, че модерните данъци преди век не са съществували - като гледам не са умирали хората от този факт. Няма никаква солидарност в това, да давам пари да получавам нищо срещу тях .....

@Алане, нали не мислиш че следя всяка тема в която си писал, цъкам кво ново и до там :) Пуснал съм тема и толкова, а до твоите адвокатски отношения на Овчаров си е твои проблем. Ако няма какво да кажеш не спами в темата, пак се чудя как направи връзката - дано вече си удовлетворен :)
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Няма никаква солидарност в това, да давам пари да получавам нищо срещу тях .....
Въобще не си толерантен и хуманен. Според мен най-вероятно си комунист или поне фашист ;)
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Брей всички ли са били фашисти и комунисти преди 1 век ......
Толерантност и хуманизъм е индивидуален акт, не ставаш такъв когато някой преразпределя, а когато сам подемеш инициативността :)

Я ми опиши по хуманен и толерантен ли те прави, че си развъждаме цигани - да се размножават и да ги издържаме. Като знаеш, че тези пари биха спасили животи или биха се вложели в по-добро за подобряване на обществото. Просто това ми кажиш кеф ли ти е някой насилствено ти взема пари и да не му търсиш сметка за какво ги дава - това ли те прави толерантен :)
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Доста интересно би се получило, ако някой успее да създаде прецедент. Но държавата няма да го допусне никога това уви.
Лични здравни и пенсионни сметки, ако искаш ги харчиш, ако искаш спестяваш.......
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Redrum даде жокера.
По-добър вариант няма.
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Redrum даде жокера.
По-добър вариант няма.

Това не е вариант. Отказването от гражданство (или липсата на българско гражданство) изобщо не те освобождава от вноски.

(ЗЗО)
Чл.33. (изм.,ДВ,бр.110 от 1999 г.) Задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса са:
3. чуждите граждани или лицата без гражданство, на които е разрешено дългосрочно пребиваване в Република България, освен ако е предвидено друго в международен договор, по който Република България е страна;

Чл.34. (1) Задължението за осигуряване възниква:
2. (изм.,ДВ,бр.107 от 2002 г.) по чл.33, т.3 - от датата на получаването на разрешение за постоянно пребиваване;
 
От: Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Eхааа.. за пръв път чувам, че 280 месеца са 23 години :D
Ами ако не може да смяташ, използвай калкулатор :shock: 12x23=276 , закръгля се на 280 (в месеци)
 

Горе