От днес избираме подфонд за втора пенсия

halilsyuleyman

New Member
Колеги, от днес (1 септември 2026 г.) официално стартира т.нар. „мултифондова система“ за втория стълб (УПФ) и вече всеки от нас може активно да избира конкретен подфонд за втората си пенсия. Тъй като въпросът е напълно нов за пазара ни и вълнува много хора, реших да отворя тази тема, за да обменим чисто приятелски информация и мнения.

Някой успял ли е вече да проучи стратегиите на дружествата и към какво сте се насочили?

От 1 септември 2026 г. започва прозорецът за избор, а самите подфондове стартират на 1 януари 2027 г. Към момента никое дружество няма реална доходност или история за тези стратегии, има само инвестиционни политики, прогнози, маркетингови материали и али-бали. Нека започнат, да видим в какво и къде ще инвестират.
За мен в момента, служебното разпределение ми се струва разумно. Ако си променя мнението в бъдеще, мога да си променям под фонда на всяка година без проблем

От 1 септември 2026 г. започва прозорецът за избор, а самите подфондове стартират на 1 януари 2027 г. Към момента никое дружество няма реална доходност или история за тези стратегии, има само инвестиционни политики, прогнози, маркетингови материали и али-бали. Нека започнат, да видим в какво и къде ще инвестират.
За мен в момента, служебното разпределение ми се струва разумно. Ако си променя мнението в бъдеще, мога да си променям под фонда на всяка година без проблем
Те управляват така наречени консервативни портфейли, и като казвам консервативни, имай предвид, че инвестират колко да си играят "ти гониш" с инфлацията. :)
Не съм много сигурен последните две години колко имат да я догонват. :)

Има интересна промяна от 2026–2027 г.​

България въвежда мултифондов модел, при който човек ще може да избира подфонд според желаното ниво на риск. По-млад човек например може да избере по-рисков портфейл с по-голям дял акции, а с наближаване на пенсията средствата да се управляват по-консервативно.

От 1 януари 2027 г. се разширяват и разрешените инвестиции — например инфраструктурни облигации, акции на дружества, свързани с инфраструктурни проекти, както и определени инвестиции в стартъп компании и ETF-и, свързани с метали и суровини.

Има известни слухове, че някои от рисковите инвестиции може и да бъдат направени в умиращи български фирми. За голямо лапане говорим 🤭🤫

Има известни слухове, че някои от рисковите инвестиции може и да бъдат направени в умиращи български фирми. За голямо лапане говорим 🤭🤫
Да, Кремиковци, Монбат, БДЖ, има си да влачим надолу. :)

Нашата система 442:

Опция А:
пенсионният фонд купува надценени акции или облигации на предварително избрана фирма, тя прибира парите, след което изпада в несъстоятелност

Опция Б:
фондът финансира слаб, политически удобен или "стратегически" проект, който не носи достатъчна доходност. Няма лесно доказуема кражба, но загубата пак остава за осигурените

Кой е верният отговор?
А или Б?
А+Б ?
:rolleyes: 🤔

Ее, в цялата схема ще купят и нещо дето има смисъл. Някое друго кило злато от заложна къща Щедрите, ще източат малко суровина от някой дизелов стар локомотив на БДЖ, да го изтъргуват.

Шегата на страна, ще имаме избор, но важното е прозрачността. Че още им държи влага на тия с боновите книжки. :)

Горе