От къде да намерим инвеститор за проекта си?

MadBoy92

New Member
Здравейте колеги,
имам много добра идея за проект - уеб сайт и съм почти сигурен, че ще се хареса на инвеститорите. Въпроса е от къде да намерим? Мисля, че тази тема ще е полезна и на други в бранша, така че ако някой знае нека помогне! Има разни мрежи на бизнес ангели, но те не стават от личен опит. Трябва ми връзка директно с човек, да се срещна с него и да разговаряме на 4 очи, както се казва. Благодаря предварително!
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Да, мисля че темата ще е полезна за много хора тук. В интерес на истината съм чувал, но задължително условие бе да е зя международния пазар идеята. За съжаление не знам дали все още има такова нещо. Едно приятелче ми каза за тази възможност. Той пише чат пат тук, във форума. Имаше и доста ангели, които се навъртаха насам. Даже имат отделени тези за тях. Но ще ми е приятно, ако и тази се развие и стигне до конкретни лица или организации.
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

MadBoy92 разтърси се из Интернет за Venture Capital (VC), Business Angels, Equity Investment. Има стотици хиляди възможности. Всичките със своите плюсове и минуси.

Този форум също има доста информация. В сайта се пускат интересни неща.

Избягвай българите. :) (поне аз спазвам този принцип) но можеш да се свържеш и с някой от тук. Нямам опит с тях, просто следя от известно време какво правят.
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Благодаря ти, ще погледна, но в случая ми трябва българин, защото проектът е насочен към България, но ще е масов, за огромно количество потребители.
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Няма значение, че проекта е за българският пазар. Опитай, няма да съжаляваш. Но не очаквай срещи на четири очи в началото.

П.П. Eleven са българи.

П.П. 2- Поне бизнес план имаш ли?
 
Последно редактирано:
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

имам много добра идея за проект - уеб сайт и съм почти сигурен, че ще се хареса на инвеститорите.

Всеки е сигурен, че неговата идея е най-добрата. А твоята с какво е по-добра от другите?
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Темата е интересна наистина и дано не се окаже нов сайт за запознанства или пък новия Фейсбук :)
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

За да отидеш при "Бизнес ангел" ти трябва доста солидна предварителна подготовка на бизнес плана - най-вече частта с цифрите. Там никой не чете литературни съчинения. Да може да пробваш, но никой няма да ти обърне внимание, ако няма цифри. Ако капиталът, който ти е нужен не е чак толкова голям, в този форум има хора, които биха инвестирали, стига да си заслужава!
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Принципно да, тук наистина има хора които биха ти помогнали но и такива които имат уменията и възможността да копират идеята :)
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Колко пари ти трябват? Ще се радвам да споделиш на ЛС с две думи каква е идеята, за да добия поне бегла представа.
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Някой по-горе беше писал да се стигне до имена. Представи си че ти си човек с възможности, който иска да завърти колелото и да помогне на някой, както навремето ти си имал късмета някой да помогне на теб.

Ако публично кажеш - аз давам пари за добри идеи, още повече във форум като този, знаеш какво ще ти се случи нали?
- секви идиоти ще ти предлагат да им купиш сайтовете за спортни залози( нищо лично към никой :) );
- както колегата е казал по-горе, ще ти пишат за новия фейсбук или сайтове за запознанства;
- надали ще има и 1% идеи, които да си заслужават ако всички знаят, че ти си човека, който инвестира в добри идеи :)

Лоши идеи няма, има само слаб и силен екип. Силен екип би развил и лоша идея, така че тя все пак да е печеливша, но олигфрените биха омазали и най-добрата идея.

Аз съм на мнение че кражба на идея няма, колкото по-публично е нещо - толкова по-добре. Може да получиш фийдбек, съвети, насоки, които да те накарат да си видиш собствения проект(идея) от друга гледна точка.

Защо трябва да те е страх, че някой ще ти открадне идеята, ако си добър конкуренцията само ще ти помогне да се развиеш. Ако си некадърен пък, какво ще спре другите да те конкурират след като вече видят стартирания ти проект и да те "изпреварят" след някой и друг месец.

Единствения негатив когато споделяш с хора идеите си е че винаги има такива, които ще ти кажат "тва е тъпо", "няма да стане", "ти си олигофрен" и т.н., а това не бива да те спира ако вярваш в идеята си. Дори да си пълен олигофрен поне след 3-4 опит сам ще се убедиш в това :)

Ако обаче споделиш идеята си и тя е добра, инвеститорите и парите сами ще стигнат до теб. Всеки постигнал нещо човек знае че най-добре би могъл да развие даден проект именно човека, на който е дошла идеята и който ще я развива с най-голямо желание. Защо да те конкурира, като може да "инвестира" в теб и да печелите пари заедно.

Общо взето "имам една идея ама ми трябва точния човек, на който да я кажа и той да ми каже "ок - ето ти тука едни 100 000 лв, действай" и ще изкъртя" е твърде детска като начин на мислене.

Успех все пак :)

Поздрави,
Мануел
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Изпрати ЛС-то и на мен :)
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Здравейте,

нека всички, които търсят финансиране за своите проекти да потърсят информация и да се свържат със следните два фонда за рисков капита: Eleven и LAUNCHub. Тези фондове са създадени за подкрепа на предприемачеството (startup компании), като техните фонд мениджъри се намират в България. Бюджетът на двата фонда е 21 млн. евро, които са осигурени по линия на програма JEREMIE в рамките на ОП "Конкурентоспособност", т.е. парите се осигуряват от Европейския съюз и са предназначени за България.

Двата фонда досега проведоха няколко процедури за избор на start-up компании, като досега финансиране спечелиха поне 30-тина екипа от България, Румъния, Сърбия и т.н. Някои от спечелилите екипи са смесени - българи и чужденци. Най-общо, финансирането за всяка стартираща компания ще е между 25 хил. и 200 хил. евро, като в замяна на тях фондът ще придобие дял от капитала на всяка компания. В даден момент в бъдеще, фондът ще предложи своя дял обратно на собствениците на компанията и ще излезе от инвестицията си. Това най-общо е схемата.

Всички, които искат да се пробват, трябва да знаят следното: най-важни за оценяващите са две неща 1) качествен екип (поне двама души) и 2) добър бизнес план. Ако нямате бизнес план и разчет на финансовите потоци през първите пет години, то започнете да ги правите. До края на годината ще се отворят още няколко прозореца за кандидатстване.

Както Eleven, така и LAUNCHub имат страници във Facebook, от които можете да се информирате за техните инициативи. Провеждат се и безплатни семинари с тяхно участие, правят обиколки из цялата страна. Успех на всички, които имат намерение да кандидатстват!
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Аз все още не съм получил отговор на въпроса си - с какво неговата идея е по-добра от тази, на другите!

Смятам, че когато някой има такова самочувствие, каквото проявява автора на темата, то той с лекота ще може да покаже с какво е по-добър от другите, разбира се, без да влиза в подробности и да споменава конкретно самата идея каква е.

Не го ли направи - ще смятам, че в случая сме свидетели на поредното самохвалство.
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Ето ти няколко сайта, които спонсорират добри идеи:

http://eleven.bg/
http://www.indiegogo.com/

launc hub - не помня домейна.. някой ще допълни

В момента тече една финансираща програма за старт в ИТ бизнеса на Телерик, но не си спомням как и беше името.

В зависимост от нишата на проекта ти можеш да кандидатстваш и към някоя Фондация, като направиш проект.
Пари срещу разговор на четири очи няма кой да ти даде. Седни и структурирай идеята си, бюджета, очакваните резултати, очакваните проблеми и неприятности, възвращаемост на средствата, реклама, маркетингова стратегия и т. н... дълго е ...
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Всеки е сигурен, че неговата идея е най-добрата. А твоята с какво е по-добра от другите?

Здравей "Страннико", никъде не съм упоменал, че моята идея е най-добрата, просто си мислих, че ще се хареса на ангелите. Но след като говорих с няколко човека, получих отговор на въпроса си! Благодаря и се радвам, че тази тема се разви!
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Общо взето инвеститорите се интересуват от само две неща - какви са рисковете и какви ще са печалбите. Аз съм имал лични срещи с някои от най-състоятелните хора в България и общо взето получих уверение, че ще инвестират в проектите само тогава, когато започнат да се самоиздържат - от тях маркетинга, рекламата, популяризиране, оптимизиране, плащане заплати на екипи и т.н.
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Здравейте,

Не успях да намеря специален раздел за предприемачи, които си търсят инвеститори. Дали не е добра идея да се създаде подобна тема?
 
Здравей и добре дошъл при нас. Скоро ще пусна тема, в която се споменава за такъв. Но в секцията Парите в Интернет - Make Money Online има теми за т.нар. ангели, които финансират идеи и помагат на предприемача да започне своя бизнес. ;)
 
От: От къде да намерим инвеститор за проекта си?

Защо не пробваш с Crowdfunding
 

Горе