Пари от интернет - пътуващ блогер?

Да се занимавам ли?

  • Да, може да капе лев

    Votes: 2 33.3%
  • Не, няма смисъл - умряла работа е тва

    Votes: 4 66.7%

  • Общо гласове
    6

webstil

Well-Known Member
Здравейте, тъй като от всичко дето правя гледам да изкарам някой лев, отдавна ми се върти в главата една мисъл, та събирам мнения, дали според Вас може да бъде успешна тая работа и най-вече разход - време/усилия, дали ще си струва откъм печалба?

Та, пътувам бих казал често, ей така за кеф, да видя нови места, за момента основно в Европа, бил съм в повечето държави вече, но ми остават още за посещения, надявам се до 2-3 години да посетя всички в Европа, ако съм жив и здрав. Покрай пътуванията реших да си направя Инстаграм, в който да качвам снимки от местата, където ходя, без тва и да снимам ми е кеф. За сега върви добре, скоро ще стигна 10 000 последователи - 99% са пътуващи млади хора, за мъж си е супер, не мога да разчитам на разголени снимки, така че цифрата е добра. Още повече, че го почнах преди 8 месеца и това ми е първи профил там изобщо.

Отделно като си пътувам добивам много лични впечатления и сам организирам цялото нещо, запазване на самолетни билети, транспорт в и между градовете, хотели и т.н. Не е организирана екскурзия, а си ги правя сам - излиза по-евтино в повечето случаи, а така и се запознаваш много по-детайлно с много от местните привички и т.н.

Та идеята ми е цялото тва инфо и опит, да го вкарвам в статии, не е нещо гениално, има хиляди такива блогове. Ще има снимки правени от мен и практични съвети за съответната дестинация. Става въпрос да е на английски език, на БГ няма смисъл, да бързо ще стана топ, ама после монетизирането ще е трудно.
Основните въпроси са: може ли подобен род блог да се монетизира лесно с афилейт маркетинг и разни кодове за отстъпки от сайтове за хотели и други? Има ли такива добри програми?
На мода ли са все още такъв тип сайтове?
Сега всичко живо прави направо влогове и там милениумите си гледат нещата, защото общо взето ги мързи да четат, а на мен не пи се прави влог, а БЛОГ. Пишеш една мега подробна готина статия с твои авторски снимки и практични съвети, защото верно си бил там и тая статия става доста четена и ти носи впоследствие дълго време доход от афилейт без да я бараш, тва ме блазни като мисъл...

Плюсове:
- така и така си пътувам
- така и така, където и да ходя преди да отида съм организирал нещата и съм изучил всичкото забележителност, което може да се види
- имам снимки
- имам последователи в ИГ
- имал съм доста блогове

Минуси:
- не ми се прави влог
- не съм се занимавал никога с афилейт маркетинг
- не съм на супер ниво с английският, но така или иначе планирам да го повиша - като разход може да се заложи плащане на копирайтър за превод на статии или редакция

Равносметка:

Ще си струва ли изобщо да се прави такова нещо? След инвестираното време и усилия + пари за превод евентуално, възможно ли е да изкарваш парички дългосрочно пасивно?

П.П. Пак стана дълго...
 
+1 към поста на ReminD.
Блоговете според мен от ден на ден стават все по-малко четени. Всеки гледа да навлезе във видео средите (където е възможно, разбира се), защото видеото е по-лесно смилаемо и респективно се търси повече. Даже и по себе си забелязвам, че от някакво време насам проверявам различни неща директно в YT, вместо да търся в гугъл.

Но далеч не е казано, че трябва да правиш нещата като влог. Варианти много. Може да върви наложен глас върху кадрите, с който обясняваш нещата, които би написал в една статия. Това може би е най-доброто, за което се сещам, според твоята цел.
 
Привет, колега!
Ще ти споделя моя опит - сходно на теб и аз съм обиколил много места и имах същата идея.
Като проект е уникално готин, на мен ми допата като идея.
Купих много хубав домейн (според мен). Изградиха ми сайт и дойде ред да творя.
Обаче се запънах - конкуренцията е УБИЙСТВЕНА. Аз исках да направя worldwide блог.
За да успееш, според мен, се искат няколко неща:
1. ПЕРФЕКТЕН английски и уникални умения за писане. (пример - nomadicmatt.com)
2. Адски дълги и увлекателни блог статии или описания на различни destinations.
3. Голям бюджет за реклама
4. Сериозно присъствие във ВСИЧКИ социални мрежи - facebook, instagram, google+, youtube и тн.
5. Голям бюджет за постоянни пътувания.
6. Аудитория от USA и Австралия.

Все неща, с които аз не успях да се справя. Съветвам те, ако не можеш да постигнеш писането на динозаврите в травел общността, изобщо да не се захващаш, защото ще е просто хоби блог. А ти все пак искаш да изкарваш пари.

Преди да стартираш проекта, разгледай блоговете в тази класация https://www.theexpeditioner.com/wordpress/the-top-50-travel-blogs/

Огледай кое как правят, разучи бизнесмодела. Като цяло всички са еднакви и ги отличават две неща - стила на писане и парите, които влагат. А те според мен са МНОГО!

Аз продължавам да ги следя всички и да ги чета, защото ми е хоби.
Пожелавам ти успех и ми пусни ИГрама на ЛС.
 
1. Вземи си едно куче от прията, колко по грозно или сакато толкова по-добре. Важното е да може само да те следва, че ще е кофти ако трябва да го мъкнеш.
2. Съчиняваш ужясяваща история как си го спасил, и вече звяра има прекрасен живот обикаляйки света с теб.
3. Много готини сминки на грозното куче от готини места и те така.

Демек трябва ти нещо да те отличава - да не си поредния обикалящ скитник.

Аз така го виждам, не твърдя че е печелившо.
 
Според мен травелът винаги ще е нещо, което ще е рентабилно, но както каза един колега по-горе - конкуренцията е доста висока в тази ниша, защото доста хора пътуват и почват да пишат за това.
 
Сега всичко живо прави направо влогове и там милениумите си гледат нещата, защото общо взето ги мързи да четат, а на мен не пи се прави влог, а БЛОГ.

Миелниумите сме бита карта, ориентирай се към Z генерацията. Те са харчещите в момента. Достатъчно е след всяка статия да пуснеш някой Giveaway на технологична джаджа.. и споделянията ще летят :D
 
Честно казано травел блоговете по ми харесват от травел влоговете (лично мнение). Разбира се, зависи по какъв начин ще бъде предоставена информацията. Трябва да е интересно, увлекателно и да демонстрира в цялостен вид ежедневната дейност в посетената дестинация.
Все си мисля, че травел блогът е по-лесен за монетизиране. Следят те по-интелигентни хора, които не ги мързи да четат (съответно са по-склонни към действие - клик на афф линк, банер, закупуване на продукт/ услуга), докато влогът е по-комерсиален, но пък генерира повече аудитория.
Не е лошо да помислиш върху комбинация между блог и влог, стига да разполагаш с нужното време и ресурси. Необходим ти е добър преводач за английската версия на блога, а преведената информация спокойно може да я използваш за фон на видеото. Дерзай и не се плаши от конкуренцията!
P.S. Следя с интерес темата и очаквам развитие :)
 
Тествай коя тоалетна хартия е най добра като почнеш от българската вестник 'телеграф' и стигнеш до луксозната френска осемпластова 'избърши дьо пари'. Бъдещите туризти ще са подготвени и спокойни за бъдещите си пътешествия.
 
Тествай коя тоалетна хартия е най добра като почнеш от българската вестник 'телеграф' и стигнеш до луксозната френска осемпластова 'избърши дьо пари'. Бъдещите туризти ще са подготвени и спокойни за бъдещите си пътешествия.

Това 'телеграф' не става и за тоалетна хартия...

Извинявам се за спама...

По темата:

Блог + YouTube канал + Социални мрежи може да има някакъв успех, но не съм 100% сигурен.
 

Горе